VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Tanítások és technikák

Böjt

Test | Lélek | Szellem | Egészség | Erő | Bátorság | Tudás | Kompetencia | Öröm | Boldogság

 

Egyéni keresés

 

 

Ez, és az összes többi útmutató, címtár, lexikon

igényelhető

elektronikus formában vagy nyomtatásban, tetszőleges formátumban és példányszámban, igény szerint szerkesztett, bővített tartalommal, kereskedelmi, belső (magán) használatra vagy reprezentációs célra.

 

Az éhség nagy erővel hat az emberre és olyan eszköznek tekinthetjük, amely gyógyuláshoz vezet.

Hippokratész görög orvos (i. e. 460-370)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

ÉLETÚTMUTATÓ

Tanítások és technikák

BÖJT

Ismertető | Mire jó? | Jelenlét Magyarországon | Pro | Kontra | Beszélgetés az Új Kertben | A Változó Világ bölcsességei | Ajánlott irodalom | Véleményed fontos!

 

   

Ismertető

   

 

 

 

 

 

 

A böjt tudatos tartózkodás evéstől, ivástól, vagy mindkettőtől. Orvosi szempontból úgy vélik, hogy a böjt 16 órával az utolsó étkezés után kezdődik.

A böjt lehet részleges vagy teljes, attól függően, hogy például valaki csak bizonyos fajta ételektől tartózkodik, vagy pedig minden ételtől és italtól.

A böjt változó időtartamú lehet, egy naptól akár egy hónapnál is tovább tarthat. A rövid idejű böjtök minden ember életének részei, amint az evés és nem-evés váltják egymást, az angol nyelvben ezért nevezik a reggelit breakfast-nak, vagyis böjt-törésnek.

Böjtölni régebben elsősorban vallási hagyományok, újabban jellemzően egészségügyi, nem ritkán különféle spirituális okokból szoktak.

A táplálkozás megtagadása az elmúlt évszázadokban a politikai tiltakozás eszköze is lett, ezt viszont soha sem böjtnek, hanem újkeletű kifejezéssel éhségsztrájknak nevezik. Mahátma Gandhi élete során több ízben tartott több hetes éhségsztrájkot, ami eredményes és erőszakmentes politikai cselekvésnek bizonyult. 1920-ban, az írországi Cork börtönében két politikai okokból bebörtönzött rab kezdett éhségsztrájkba. Joseph Murphy a böjt 68-ik napján, McSwiney a 74-ik napján halt meg. 1981-ben Bobby Sands kezdett éhségsztrájkba az észak-írországi Maze börtönében. A 64-ik nap kómába esett és a 66-ik napon meghalt. Böjtjének első 17 napjáról naplót írt. Utána még kilenc politikai rabtársa követte a halálba éhségsztrájkon keresztül. 2009 áprilisában Mia Farrow azért kezdett böjtölésbe, hogy felhívja a figyelmet a dárfúri háború borzalmaira. Ezt 12 nap elteltével, orvosai tanácsára fejezte be.

A böjt szinte az összes világvallás szerves részét képezi.

Az ókori görög filozófiai iskolák elsősorban a szellem megtisztulását várták a böjttől. Püthagorasz 40 napos böjtöt követelt meg a tanítványaitól, mielőtt beavatta őket okkult filozófiai tanításaiba. Azt tartotta hogy csak az ilyen hosszú böjt képes tanítványai agyát annyira megtisztítani, hogy azok képesek legyenek befogadni az élet titkairól szóló tanításait. Platón és Arisztotelész is rendszeresen böjtöltek. Az ókori szíriaiak heti egy napot böjtöltek. Az ókori görögök és rómaiak az isteni titkok felismerését remélték a böjttől. A misztériumvallások és jóshelyek papjainak böjtölniük kellett hogy megtudakolják az istenek az emberek számára adott utasításait. A böjt által arra törekedtek, hogy elérjék a megtisztulást, az istenihez való hasonulást és vele való egyesülést.

Az Ószövetségben a böjt a bűnbánat és a megtérés legőszintébb formája, amely alázatra nevel és felébreszti bennünk annak tudatát, hogy nem közeledhetünk Istenhez gőgös büszkeséggel. A Biblia tanítása szerint a böjtölés erőteljessé teszi az imádságot. Mózes szintén 40 napi teljes böjt után kapta kézhez a Tízparancsolatot. A bibliai Dániel három napig böjtöl, hogy megismerje a király álombeli látomását, s ezáltal elnyerje a kegyelmet, hogy megértse az álom jelentését. A judaizmus követői Jóm kippurkor böjtölnek.

Jézus Krisztus 40 napig böjtölt a sivatagban, mielőtt megkezdte volna tanítói szolgálatát. A korai keresztények is böjtöltek hetenként egy vagy két napot. Erre hivatkozott John Wesley a metodista mozgalom kezdetén és senkit sem szentelt fel lelkésznek, aki nem vállalta, hogy minden szerdán és pénteken délután 4 óráig nem böjtöl. A másokra rákényszerített böjtölést a középkori egyház büntetésként is alkalmazta. Míg néhány egyházi vezető, így pl. a későbbiekben II. János Pál pápa önként böjtölt egyrészt Isten elsőségének kifejezéseként és a tökéletesedés eszközeként. Ma a különféle keresztény felekezetek változó szigorral tartanak böjtöt, de leginkább csak részleges böjtöt, például tartózkodnak húsok és tejtermékek fogyasztásától, illetve naponta csak egyetlen alkalommal étkeznek. A mormonok minden hónap első vasárnapján nem esznek 24 órán keresztül.

A böjt az iszlám öt pillérének egyike. A ramadán folyamán tartott böjt a legismertebb ilyen gyakorlat.

A hinduizmus, a buddhizmus, a dzsainizmus, a bahá'í és más vallások követői is tartanak böjti napokat illetve hosszabb böjtöket.

Buddha idejében a böjt a szerzetesi élethez tartozott ugyanúgy, mint a napi egyszeri étkezés. Manapság a buddhista szerzetesek és apácák nagy része a déli ebéd után a következő nap reggelig nem étkezik.

A hindu életviteli előírások a hold ciklusához és a vallási ünnepekhez igazított szigorú böjtrendet tartalmaznak.

A középkori japánok különleges templomokban heteken át koplaltak. Az indiai jógik és az amerikai indiánok is böjtöltek a testük feletti uralom eléréséért és hogy szellemük és lelkük megvilágosodjon. Uszui Mikao japán szerzetes több hét böjt és meditáció után fejlesztette ki a reiki gyakorlatát. A buddhista Bódhidharma szintén hosszú időn át meditált és böjtölt, mielőtt létrehozta a buddhizmus zen ágát illetve kidolgozta a saolin kungfu alapjait.

A mai dél-afrikai zuluk úgy tartják, hogy csak a böjt során "látják meg a titkos dolgokat".

Az ausztrál őslakók varázslói hosszú böjtöket tartanak hogy mágikus hatalmakat idézzenek meg. A böjtöt a nyugati világ médiumai is alkalmazzák a spirituális erő növelése céljából.

 

Kétnapos méregtelenítő böjt

Bármely nap elvégezhető, de mégiscsak jobb a szombat-vasárnap, amikor a szervezet pihen. Már pénteken készítsen elő három liter kefirt, szeleteljen fel kb. 30-40 deka kenyeret, lehetőleg a barna fajtákból. A kenyérszeleteket tegye ki az ablakpárkányra, hogy a napsütéstől szombatra kétszersült legyen belőlük. Ha nem süt a nap, megfelel a kenyérpirító is vagy valami más.

Az első nap folyamán igya meg az egész kefirt, közben harapjon hozzá a kétszersültből. Mindig akkor igyon, s közben rágcsáljon kétszersültet, amikor megéhezik. Ha nem szereti a kefirt, megteszi helyette a szénsav nélküli ásványvíz is.

A második napon kefir helyett reggeltől estig igyon cukormentes gyümölcs- vagy zöldség-levet, megint csak három liternyi mennyiségben, és egyen hozzá kétszersültet. Ízlése szerint választhat – alma-, paradicsom-, sárgarépa- vagy bármely más gyümölcs- és zöldség-lé közül.

Milyen gyakori legyen az ilyen gyógykúra? Elegendő havonta egyszer. Ha viszont jelentős súlyfeleslege vagy szorulásra hajlamos van, akkor jobb, ha kéthetenként egy alkalommal megteszi. Cukorbetegeknek, gyomor-fekélyeseknek, erősen savas gyomorhurutosoknak és a szoptatós anyáknak ellenjavallt.

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 1.

Élő vallások

 K     R     M 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 40.

Buddhizmus, misztika, Tibet

 K     R     M 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 36.

A táplálkozás

 K     R     M 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 8.

Mozgás és egészség

 K     R     M 

 

 

 

X

Hirdetés X

 

 

 
   

Mire jó?

   
   

 

Ennek az ősidők óta ismert és alkalmazott módszernek csak a 19. század végén fedezték fel újra nagy jelentőségét. A természetben élő vadállatok ösztönösen tudják mi a helyes és ha betegség lép fel náluk, napokig vagy hetekig nem vesznek magukhoz táplálékot. A böjtkúra nemcsak a betegségek gyógyítására, hanem megelőzésére is alkalmas. Már a legősibb időkben a szervezet megfiatalításának egyik elismert gyógymódja volt.

A böjt célja az, hogy - a belső pihenésen át - a szervezetet hozzásegítse, hogy az gyógyítsa, méregtelenítse és újítsa meg önmagát. Az eddig rendszeresen magunkba tömött ételek ill. italok megemésztésére lekötött energia felszabadul és a szervezet belső gyógyító ereje most teljes erőbedobással próbál szabadulni az évek során lerakódott káros anyagoktól és mérgektől. Kidob mindent (a beleken, veséken, tüdőn és bőrön át), ami zavarja és megbetegíti. Addig nem pihen ez a kitessékelő erő, amíg munkájában táplálkozással nem akadályozzák. A belső orvos hatalmas előnye bármilyen külsővel szemben, hogy soha nem hibázik, megfelelő időben és sorrendben tér rá a testben és a lélekben lévő lerakódásokra és csomókra, mivel úgy ismer bennünket, mint saját mély lényünk részét, jobban, mint ahogy mi tudatosan ismerjük magunkat. Egy valóságos forradalmi állapot zajlik le a szervezetben.

Csak az böjtöljön hosszabb ideig, akinek a teste már hozzászokott a böjthöz. A hosszú böjtök nem kezdőknek valók. A böjtkúra olyan mélyhatású gyógymód, amely alapos ismeretet és tudást igényel. A tudatlan koplalás súlyos következményekkel is járhat.

Aki beteg, az csak szigorú orvosi felügyelet alatt böjtölhet!

 

 

   
   

Jelenlét Magyarországon

   
   

 

Magyarországon az elmúlt ezer évben a keresztyén hagyományok, részben régebbi pogány szokások jellemezték a böjt helyét a hétköznapi életben. Ma már meglehetősen nagy divatja van a különféle böjt-formáknak.

 

   
   

Pro

   
   

  

A böjt a test megtisztulásán át dimenziókat nyit meg a szellem és a lélek felé. Három nagy ajándékkal jutalmaz, testi, szellemi és lelki megtisztulással, amelyből csodás életerőt és egészséget meríthetünk. A rendszeres böjt és a természetes, megfelelő életmód segítségével megtalálod lelki egyensúlyodat, ami a modern élet legnagyobb adománya. Agyunk olyan lesz mint egy szivacs, ami minden új tényt és tudást magába tud szívni. A legfontosabb ajándék pedig, hogy olyan belső békességet és lelki nyugalmat kapunk, ami életünket fantasztikus élménnyé varázsolja.

 

   
   

Kontra

   
   

 

 A böjt túlzott kultusza, illetve gyakorlása komoly egészségkárosodást okozhat, bizonyos esetekben anorexiához vezethet..

 

   
   

Beszélgetés az Új Kertben

   

 

Beszélgetések az Új Kertben

Kompetencia

Kreativitás

Tehetség

Boldogság

 

 

 

Kapitány – Én egész életben mértékletességre törekedtem a táplálkozásban. Hetente legalább egy húsmentes napot tartunk, de igazi böjtölésre soha nem vállalkoztam.

Professzor – Én sok mindent kipróbáltam, éppen egyszer, puszta kíváncsiságból. Tapasztalataim szinte mindig kedvezőek voltak, de eddig nem sikerült egy hagyomány mellett elköteleznem magamat.

Doktor – Sajnos, ezen a téren annyi a különféle elmélet, annyi iskola harcol egymással, a brit tudósok is hetente más-más kutatási eredményekről számolnak be. Nem tudom kinek kell hinni, és egyáltalán kell-e foglalkozni ezzel. Azt hiszem mindenkinek ösztönösen kellene keresnie a neki megfelelő megoldásokat.

Mester – Szerintem is helyes többféle hagyományt kipróbálni. A személyes tapasztalatok alapján pedig valóban egy személyes hagyományt lenne célszerű kialakítani. Meg kell érteni testünket. Szereti ugyan a változatosságot, a meglepetéseket, de hálás a megismert, megtanult életmódért.

  

   

 

 

A Változó Világ bölcsességei

 

   

 

A nagyobb fizikai és szellemi teljesítményért böjtölök. (Platón)

Ami sok, megárt. (Hippokratész)

Ha eltűnik minden húsom, a lélek világosabb lesz, a szellem ébersége pedig egyre erősebb. (Buddha)

Ajánlatos böjtölnötök, hogy megtanuljátok védeni magatokat a gonosz ellen. (Mohamed)

Gyógyszer után nyúlsz és kikerülöd a böjtöt, mintha létezne egy jobb gyógymód. (Szent Ambrosius)

A böjt.. elhessegeti a helytelen gondolatokat, nagyobb világosságot ajándékoz a szellemnek, megtisztítja a szívet, megszenteli a testet. Nagy erő a böjt és nagy sikerekhez vezet. (Szent Athanasius)

A böjt régi bevált módszer az olyan meditációs gyakorlatok támogatására, amely megnyitja a tudatalattihoz vezető utat. (Carl Gustav Jung)

A legjobb orvosság a pihenés és a böjt. (Benjamin Franklin)

Minden ostoba tud koplalni, de csak a bölcs ember képes helyesen megtörni a böjtöt. (George Bernard Shaw)

Létünk törvénye: önmagunk legyőzése. E nélkül a tökéletesség legmagasabb fokát nem lehet elérni. (Mahátma Gandhi)

Az éhezés többet tesz az emberért mint amit a legjobb gyógyszerek vagy a legjobb orvosok tudnak tenni. Nem egy diétáról beszélek, hanem teljes táplálékmegvonásról. Tapasztalatból mondom. (Mark Twain)

A böjt kétségkívül a leghatásosabb biológiai módja a kezelésnek. Egy kés nélküli műtét. (Otto Buchinger)

Az a betegség, amely böjttel nem gyógyítható, az gyógyíthatatlan. (Jurij S. Nikolaev, a moszkvai böjtklinika volt igazgatója)

A böjtölés hozzásegít ahhoz, hogy azzá tedd magad, ami lenni szeretnél. Képessé válunk önmagunk megvalósítására és olyan emberek lehetünk, amilyenek lenni szeretnénk. (Paul Bragg)

Nincs mélyebben ható és jobban gyógyító módszer, mint a táplálkozástól való önkéntes megtartóztatás, annak érdekében, hogy hatni hagyjuk azt a belső gyógyerőt, amely minden emberben megvan. (Rudolf Breuss)

A böjt által tökéletes egészségre, egy teljesen új létállapotra, a tisztaság érzésére, valami ember számára ismeretlenre leltem. (Upton Sinclair)

 

   

25 év!

A legszebb

A legédesebb

A legizgalmasabb

A Nagy Év könyve

Segíthetünk?

Falum követe

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

Benesch, Horst: Kopogtass az egészségedért!, 2007

Borhidi Attila: Gaia zöld ruhája, 2002

Cotterel, Arthur: Mítoszok és legendák képes enciklopédiája, 1994.

Hahn István: Istenek és népek, 1968.

Hellinger, Bert: Felismerni, ami van, 2002

Jongeward, Dorothy; James, Muriel: Born to Win, 1978

Lovelock, J. E.: Gaia, 1987

Melvil Brooks: A gyógyító zene, 1999

Szimonidesz Lajos: A világ vallásai, 1988.

Tokarev, Sz. A. (szerk): Mitológiai enciklopédia, 1988.

Trencsényi-Waldapfel Imre: Mitológia, 1974.

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

         

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

 

Tanítások és technikák – Egy jobb világért

Ájurvéda

Bowen technika

Böjt

Coaching

Családfelállítás

Csi-kung golyók

 

EFT

EMDR

Fókuszálás

Gaia

Gestalt

Iskolai masszázs

 

Kineziológia

Krav Maga

Masszázs

Meditáció

Neurálterápia

Nudizmus

 

Relaxáció

Tűzön járás

Zeneterápia

 

Az Életútmutató

Emberhit

Változó Világ Mozgalom

A Mester beszélgetései

Az ember vándor

Az Élet projekt

1001 tanács

Az Életiskola

A tíz alapigazság

 2    3   4   5   6   7   8   9   10

Az alapok

Jobb világ

Rossz világ

Nyitott ajtók

A munkához való jog

A büntetőjog humanizálása

Erőszakmentes világért

 

A magamra találásról

A világról

A szerelemről

 

 

X

Hirdetés X

 

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

    

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2024