VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Tanítások és technikák

Csi-kung golyók

Test | Lélek | Szellem | Egészség | Erő | Bátorság | Tudás | Kompetencia | Öröm | Boldogság

 

Egyéni keresés

 

 

Ez, és az összes többi útmutató, címtár, lexikon

igényelhető

elektronikus formában vagy nyomtatásban, tetszőleges formátumban és példányszámban, igény szerint szerkesztett, bővített tartalommal, kereskedelmi, belső (magán) használatra vagy reprezentációs célra.

 

...a mozgás olyan létezési mód, amely szükségképpen folyik az anyag lényegéből, ... az anyag saját energiája által mozog...

Paul-Henri d'Holbach francia filozófus (1723-1789)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

ÉLETÚTMUTATÓ

Tanítások és technikák

Csi-kung golyók

Ismertető | Mire jó? | Jelenlét Magyarországon | Pro | Kontra | Beszélgetés az Új Kertben | A Változó Világ bölcsességei | Ajánlott irodalom | Véleményed fontos!

 

   

Ismertető

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Csi-kung vagy röviden Csi-golyók célja a szellem frissülése, az egészség megőrzése, a test ellenálló képességének növelése.

A csi szó jelentése : levegő, légzés, fuvallat. A hagyományos kínai felfogásban mindenfajta energiát a csi szó jelöl. A világegyetemet a mindent betöltő energia, a kozmikus lélegzet hatja át.

A kung szó pedig erőt, szeretetet, gyakorlatot jelent.

A golyók még számtalan néven terjedtek el Ázsiában is, és Európában is, mint például energia golyók, Tai Chi golyók, Baoding labdák, Csi-kung golyók.

A csi-kung golyóknak még két érdekes hatásuk van : a vibrációs és a hanghatás. A golyó belső üregében ugyanis egy kisebb golyó,és egy kúp alakú spirál helyezkedik el, és a tenyérben lévő pörgetéskor ez a szerkezet rezgésével vibrációt idéz elő, és kellemes hangot ad.

A két golyó más-más frekvencián ad hangot, az egyik mélyebb jin, a másik egy magasabb jang hangot. Ennek a hangnak élettani hatása van. A fül az idegrendszeren keresztül összeköttetésben áll a test minden részével. Így lehetséges az, hogy a golyók hanghatásuk révén vitalizálnak, aktivizálnak, és harmonizálnak.

 

 

Éppen ezért az ősidőktől egészen napjainkig nincs olyan kultikus tevékenység, amely ne használná fel az ének, a hangszeres zene jótékony hatását. A szervezetre gyakorolt hatásának elmélete nagyban hasonlít a Tai Chi-hez, a Quigong-hoz vagy a Shiatzu masszázshoz, amelyek szintén nagyon értékes egészségmegőrző módszerek.

A kínai hagyományok szerint két vagy több kis golyó megfelelő mozgatása a kézben, jótékonyan hat az egészségre, persze ezt bonyolult elméletekkel magyarázzák. Gyógyítóik úgy vélik, nem külön kell a szerveket vizsgálni, hanem a testet teljes egészében, a tünetek gyökerét kell keresni. Ez a megközelítés nagyon jellemző a testi egészség keleti megközelítésére, ami jóval finomabb a nyugati technikáknál.

Ezt a módszert is évszázadok óta alkalmazzák császároktól a legegyszerűbb emberekig. Elterjedésük a Ming dinasztia idejére vezethető vissza Baoding városába, ami a dinasztia központja is volt. Elkészítése sokáig a mesteremberek kiváltsága volt, akik aprólékos munkával készítették el ezeket a csodálatos kellékeket.

Általában krómozott acélból készítik, amiket gyakran különleges, szép, a harmóniával kapcsolatos szimbólumokkal, ábrákkal díszítenek, hogy önmagukban is pozitív energiát sugározzanak. Az acélból készült golyók lehetnek telik, vagy üregesek, ilyenkor általában apró golyót valamint egy kis kúp alakú rugót is helyeznek a közepébe, ami mozgatáskor kellemes harangjátékot hallat, és enyhe rezgést bocsát ki, segítve az ellazulást.

A másik legelterjedtebb anyag amiből készítik, a jáde. Ennek a féldrágakőnek igen különleges szerepe van a kínai kultúrában. Önmagában is gyógyító hatást tulajdonítanak neki. A szív csakrával azonosítják, erős hatása van a hólyagra és a vesére, erősíti az idegeket, és élénkítő hatású, a kiegyensúlyozottság hatását kelti, visszaadja a belső békét. Előszeretettel ajándékozzák idős embereknek, mert a hosszú élet jelképének is tartják. Talán ezért is olyan elterjedtek a jáde golyók. Ezek egyesítik az akupresszúrát és a kristálygyógyászat kis részét.

Több méretben létezik: a kicsi 45 mm átmérőjű, a közepes 50, a nagy pedig 55, de találhatunk ennél kisebbeket is, 30-35 mm átmérővel. Vásárlás előtt mindenképpen próbáljuk ki, hogy a megfelelő méretet válasszunk, ami kényelmesen elfér tenyerünkben, és jól tudjuk mozgatni.

Az alapgyakorlat úgy történik, hogy a golyókat tenyerünkbe vesszük, és ujjainkat lazán, egymás után behajlítjuk, ez valahogy úgy néz ki, mintha hullámoznának, ezekkel a finom hullámzásokkal tudjuk a golyókat egymás körül körkörös irányba mozgatni. Mindkét kézben használhatjuk. Jobb kézben az óramutató járásával megegyező, bal kézben ellenkező irány a cél. Eleinte valószínűleg kissé nehézkes lesz, de nagyon hamar természetessé válik a mozdulat.

Az sem baj, ha kissé összekoccannak a labdák, gyakorlattal azt is el tudjuk érni, hogy a későbbiekben egyszer se érintsék egymást.

Ahhoz, hogy kezünk megszokja ezt a fajta mozgást, egyszerűbb, ha először a kisebb méretű golyókat választjuk, ha pedig már gyakorlottabbak vagyunk, áttérhetünk a nagyobbakra, vagy akár három, négy golyó együtt mozgatását is megpróbálhatjuk.

Ha valaki úgy érzi keze már magától is képes elvégezni ezt az egyszerű mozdulatsort, akár sétálgathat is közben, így nem csak a kéz, hanem a talp akupresszúrás pontjait is serkenti, és még jobb hatást érhet el.

Naponta legalább 10-15 percig végezzük ezt. Idővel egyre könnyebb lesz, és a mindennapi tennivalók közben is egyszerűen fog menni.

Az energia labdák külön ápolást nem igényelnek, de fontos, hogy száraz, tiszta helyen tároljuk őket, védve minden külső hatástól. Ha ezt betartjuk, egyszeri nem túl nagy beruházással a legkisebbektől a nagyszülőkig, az egész család életét egészségesebbé, jobbá, és hosszabbá tehetjük.

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 8.

Mozgás és egészség

 K     R     M 

 

 

 

X

Hirdetés X

 

 

 
   

Mire jó?

   
     

Általában meditációra használják, de a gyógyászatban is elismert módszer. Gyakorlat közben olyan finom mozgásokat végzünk az ujjainkkal és a kézfejünkkel, aminek hatására a kéz izmai ritmikusan összehúzódnak, ezzel gyógyító hatást kifejtve a kéz és a karok betegségeire.

Erősíti a kezeket, fejleszti a kézügyességet és ellazítja az izmokat, ízületeket. Olyan kézproblémákra is hatásos segítséget nyújt, mint a kézfeji alagút szindróma, ízületi gyulladás, zsibbadás, és a kézreszketés. Persze szerencsésebb esetben inkább ezek megelőzésére van csak szükség, amire szintén kiváló megoldás. Ez a bizonyos görgető mozgássor segít megtartani az izmok mozgékonyságát, és erősíti a csontokat.

Más oldalról megközelítve, használata nagy hatással van az idegekre, megnyugtat, csökkenti a feszültséget, amit sok ember a vállában vagy a nyakában raktároz, telítettségkor pedig nagy fájdalmat okozhat, ellazít és segíti a meditációt.

Persze a kínaiak szerint hatásossága ennél jóval mélyebben keresendő. Úgy tartják, hogy testünkön speciális vonalak futnak keresztül, ezek pedig a délkörök, úgy nevezett Jingluok, amik az éltető energia, QI csatornái. Ezek az élet alapjai, az egész testet behálózzák.

Ezen az elméleten alapul az akupunktúra, az akupresszúra és a reflexológia is, melyek régóta közkedvelt gyógymódok.

Tehát létezésünkhöz a délkörök a legfontosabbak, ezek pedig tenyerünkben és ujjainkban végződnek, így adják az alternatív gyógyászat alapjait, az akupunktúrás illetve akupresszúrás pontokat. Ezeket a pontokat tudjuk stimulálni az előbbi módszernél tűszúrással, az utóbbinál és a kínai golyókkal pedig nyomással vagy masszírozással.

 Az izommozgás pedig pumpáló hatást gyakorol az erekre. Ez elősegíti a vérnek a szív irányába,vagy onnan visszafelé történő áramlását,ami az egész keringési rendszerre jótékony hatással van. A test izomzata egy teljes egészében zárt rendszert képez.

A természetgyógyászok ezt figyelembe veszik, amikor a nyaki gerinc kóros elváltozásait a lábizomzat,majd felfelé a combizomzat és a keresztcsonttájék izomzatának a mozgatásával, masszírozásával kezelik. A nyaki gerinc mészlerakódása a hátizomzatra,majd lefelé egészen az ágyéki izomzat területéig kihatással van.

A golyógyakorlatok során erősödnek a karizmok, finomodnak a kézmozgások, mivel a golyók pörgetése állandóan igénybe veszi a kar - és kézizmokat, valamint a csuklóízületet és az ujjízületeket.

Így nem csak a kéz ügyesedik,hanem a karizomzat is erősödik, ezért különösen ajánlott a hosszú időn át ágyban fekvő betegek számára is.

Fontos, hogy az energia csatornákat feloldjuk, így áramlásuk erősebb lesz, mert a zárolt vagy stagnáló délkörök egészségügyi problémákat okozhatnak, ezzel együtt pedig a vér áramlását is szabadabbá tehetjük, ami olyan krónikus betegsége kialakulását előzheti meg, mint a magas vérnyomás. Segíti a nyirokkeringést, fokozza a kiválasztást és a szervezet méregtelenítését.

Ujjaink kapcsolatban vannak belső szerveinkkel, mint a belek, az agyi idegek, gyomor, epehólyag, lép, vese, tüdő, máj és persze a szív. Ily módon tudjuk ezeket a szerveket energiával és vérrel jobban ellátni. Ezért a legfontosabb, hogy a golyókkal minden ilyen a kézben lévő pontot érintsünk. Igazság szerint ez elsősegélyre nem alkalmazható módszer, hatását csak kitartó, rendszeres gyakorlással érhetjük el, de így megőrizhetjük teljes testi és lelki egészségünket, javíthatjuk azokat, és életünk ez által sokkal jobbá és harmonikusabbá válhat.

 

   
   

Jelenlét Magyarországon

   
   

 

Ilyen kis készleteket bármelyik ázsiai, vagy különlegesebb Feng Shui-val foglalkozó üzletben beszerezhetünk.

 

   
   

Pro

   
   

  

Mivel az ember az univerzum része, azzal elválaszthatatlan egységet alkot, ezért az emberi test működése és egészségi állapota az energiák egyensúlyának, normális áramlásának a függvénye.

A csi-kung golyók pörgetésekor a tenyér egyes reflexzónáinak ingerlésével hatást gyakorolunk a tőle távol álló belső szervekre.

A kéz reflexzónái minden szervvel kapcsolatban állnak. Különösen a kéztő külső pereme és a hüvelykujjbegy,valamint a mutatóujj területének intenzív nyomása és masszírozása van nagy hatással a hozzá tartozó belső szervekre.
A tenyérben forgatott gyógygolyók masszírozó hatása stimulálja a környéki idegrendszert, a vérkeringést, feszesen tartja az inakat, elősegíti az ízületi folyadék termelődését.

Aktivizálja a szövetek anyagcseréjét, ezáltal a káros anyagcseretermékek kiürülését elősegíti.

A kéz és az ujjak állandó mozgása megmozgatja az alkar és a felkar izmait is.

 

   
   

Kontra

   
   

 

 A játék az erre hajlamosoknál kialakíthat kisebb kényszert.

 

   
   

Beszélgetés az Új Kertben

   

 

Beszélgetések az Új Kertben

Kompetencia

Kreativitás

Tehetség

Boldogság

 

 

 

Kapitány – Én kipróbáltam a Csi-golyókat, és megkedveltem. Azóta is rendszeresen használom.

Professzor – Én még nem próbáltam ki, de egyszer láttam az utcán egy elegánsan öltözött fiatal embert, aki bámulatos ügyességgel forgatta kezében a két golyót, és így sietett dolgára. Imponáló volt, milyen lazán és elegánsan csinálta. Egyből megéreztem, hogy milyen harmónia van az ember és a golyók között.

Doktor – Az biztos, hogy többet ad az embernek mint egy szép borostyán számoló.

Mester – Szerintem is nagyon fontos, hogy az ember ujjainak legyen egy kedvenc játékuk, amely ügyességi próba is, torna is, adott esetben segíti a meditációt, a gondolkodást. Én szeretek pörgetni egy pénzérmét az ujjaimon. De el kell ismerni, hogy a Csi-kung golyókkal Kína megint valami nagyon jót adott a világnak.

 

   

 

 

A Változó Világ bölcsességei

 

   

 

Aki gyors sikert remél, nem lehet alapos; aki kis előnyöket vár, elszalasztja a nagyot. (Kung Fu-ce)

A legfőbb jóság hasonlatos a vízhez. (Lao-Ce)

Akinél ész és szív összhangban van, annál nincs meghasonlás.  (Lao-Ce)

Az eredethez visszatérni annyi, mint megnyugodni.  (Lao-Ce)

Járok igaz ösvényemen, és ez bőven elég nekem. (Csü Jüan)

 

   

25 év!

A legszebb

A legédesebb

A legizgalmasabb

A Nagy Év könyve

Segíthetünk?

Falum követe

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

Benesch, Horst: Kopogtass az egészségedért!, 2007

Borhidi Attila: Gaia zöld ruhája, 2002

Cotterel, Arthur: Mítoszok és legendák képes enciklopédiája, 1994.

Hahn István: Istenek és népek, 1968.

Hellinger, Bert: Felismerni, ami van, 2002

Jongeward, Dorothy; James, Muriel: Born to Win, 1978

Lovelock, J. E.: Gaia, 1987

Melvil Brooks: A gyógyító zene, 1999

Szimonidesz Lajos: A világ vallásai, 1988.

Tokarev, Sz. A. (szerk): Mitológiai enciklopédia, 1988.

Trencsényi-Waldapfel Imre: Mitológia, 1974.

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

         

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

 

Tanítások és technikák – Egy jobb világért

Ájurvéda

Bowen technika

Böjt

Coaching

Családfelállítás

Csi-kung golyók

 

EFT

EMDR

Fókuszálás

Gaia

Gestalt

Iskolai masszázs

 

Kineziológia

Krav Maga

Masszázs

Meditáció

Neurálterápia

Nudizmus

 

Relaxáció

Tűzön járás

Zeneterápia

 

Az Életútmutató

Emberhit

Változó Világ Mozgalom

A Mester beszélgetései

Az ember vándor

Az Élet projekt

1001 tanács

Az Életiskola

A tíz alapigazság

 2    3   4   5   6   7   8   9   10

Az alapok

Jobb világ

Rossz világ

Nyitott ajtók

A munkához való jog

A büntetőjog humanizálása

Erőszakmentes világért

 

A magamra találásról

A világról

A szerelemről

 

 

X

Hirdetés X

 

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

    

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2024