VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Az érintés varázsa

A masszázs és a többi

Miért szeretjük az érintést? Mit nyújt a masszázs? Hányféle masszázs van? Milyen a jó masszázs? Ki a jó masszőr?

 

Egyéni keresés

 

 

A masszázs: az érintés művészete

A masszázs mint terápia

A masszázs elemei

A klasszikus masszázsfajták

Speciális és alternatív masszázsfajták

A keleti masszázsfajták

Egyéb terápiák

A masszázs terjedelme

A vivő anyagok

A masszázs feltételei és körülményei

A jó masszázs

Masszázs, erotika, szex

Ki mit tud

Az élet ünnepnapok nélkül: hosszú út vendégfogadók nélkül.

Démokritosz görög filozófus (i. e. 460 kör.–370)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

Az Életútmutató

Tanítások és technikák

Az érintés varázsa

A masszázs és a többi

  

   
A masszázs: az érintés művészete
   

    

 

Baba-masszázs 1.

 

 

 

 

Az első anyai érintés adja vissza nekünk a születés traumája után a nyugalmat és a boldogságot, és ez megmarad meghatározó élmény egész életünkre. De ezzel a csodával nem telünk be. Hamarosan felfedezzük egy másik misztikus változatát: a szeretett társunk érintését. Ezt igazi csodának éljük meg, ha megöleljük egymást, ha csak kisujjaink érnek össze. És megjön a nap, amikor felfedezzük babánk érintését. Meglehetünk - joggal - győződve, hogy ezért érdemes vállalni az élet kalandját, minden gyötrelmével együtt.

Az ember így öröktől fogva ismeri az érintés csodáját. A civilizáció ebből teremtette meg a masszázst, amely az ősidőkben általános és szakrális gyakorlat volt, ám később egyre inkább luxus lett, leginkább a királyok luxusa. Szerencsénkre az elmúlt 1-2 évszázadban ebből a királyi luxusból mindenki számára hozzáférhető szolgáltatás lett.

Ez a pozitív fordulat elkerülhetetlenül jár azzal is, hogy gyakran kiütköznek a tömegcikk-jelleg, a túlhajtott kommerciális szellem mindent elrontó elemei is. Csakhogy az e mögött lévő természetes igény nem másítható, és ez fontos és reménykeltő.

Mert masszázsra mindenkinek, egész életében szüksége van, baba korától, öregkoráig.

 

 

   

 

 

Beszélgetések az Új Kertben

Kompetencia

Kreativitás

Tehetség

Boldogság

 

 

   
A masszázs mint terápia
 

  

 

 

 

 

A masszázs nem csak varázslatos és katartikus, hanem hasznos is. Fontos érezni, hogy ez két különböző szint: szakrális és profán, és helytelen a kettőt összekeverni, "egy napon emlegetni".

Ami nem azt jelenti, hogy a masszázs profán oldalát lenézni, alábecsülni kellene. Ez komoly hiba, sőt szinte bűn a szenvedő emberrel szemben,

A masszázs, profán, hasznos megjelenésének alapvetően három területe van:

- a klasszikus, vagyis klinikai gyógyító masszázs,

- a sportmasszázs,

- illetve a praktikusan megfontolt egészségmegőrzés, karbantartás.

A masszázs gyógyhatása majdnem mindenre kiterjed, komplikációi pedig gyakorlatilag nincsenek. Még a közepes masszőrnek is mindig vannak kliensei.

A masszázs lazítja az izmokat, javítja a vér- és nyirok-keringést. Működésbe hozza a tartalék hajszálereket, melyeken keresztül több vér és oxigén jut a belső szervekbe. A páciens rögtön a masszázs után ("első tűszúrásra", ahogy az orvosok mondják) érzi a fizikai és lelki feszültség enyhülését, javul a munkaképessége és általános közérzete.

A masszázs a gyógyászat egy fontos eleme. A gyógyítási folyamat nélküle nem nevezhető teljesnek.

Fájdalom esetén viszont ritkán hatásos a masszázs. Fordított helyzet áll fenn: erős fájdalom esetén nem szabad masszázst alkalmazni, mert az tovább növekedhet. A fájdalom csillapítására csak a tapasztalt masszőrök képesek.

  

   
   
A masszázs elemei
 

  

 

 

 

 

A klasszikus masszázsnál négy műveletet alkalmaznak: simítás, dörzsölés, gyúrás és vibráció.

 

Simítás – A masszőr e művelettel kezdi és fejezi be a kezelést. Kezével egyszerűen simogatja a pácienst. A simítások különbözőképpen végezhetők: felszínen vagy mélyen, folyamatosan vagy kisebb szünetekkel, ujjak segítségével, egész tenyérrel vagy csak annak élével, gereblyéző vagy csipdeső mozdulattal. Egy kezelés során nem feltétlenül kell alkalmazni az összes műveletet. Minden a masszőr egyéni stílusától és az Ön "elkényeztetettségétől" függ. Viszont minden esetben felszíni simításokkal kell indítani, s csak fokozatosan lehet áttérni a mélyebb, változatosabb műveletekre.

 

Dörzsölés – E művelet emlékeztet a simításokra, de mivel nagyobb erővel történik a ráhatás, a bőr elmozdul az alatta levő szövetekhez képest. Erősödik a vérkeringés, az izmok és inak megnyúlnak, felszívódnak az ízületi lerakódások, csökken a neuralgiás fájdalom. A dörzsölést nem csak a nyirokáramlás irányában lehet végezni. Ellenkező irányban is lehet. Nem csak tenyérrel lehet dörzsölő mozgást végezni. Lehet ököllel is. A masszírozott testrész "fűrészelhető" a tenyér élével, a kezet, lábat "gyalulni" vagy "facsarni" is lehet, mint ahogy a mosott fehérneművel tesszük. A klasszikus masszázsban a dörzsölő műveletek a simítások után következnek, de megelőzik a náluknál is intenzívebb, gyúró jellegű masszázst.

 

Gyúrás – A Masszőr ujjai puhán megragadják, emelgetik, dögönyözik, préselik az izmokat, így hatnak rájuk és a bőr alatti zsírszövetekre. Ezzel fokozzák az izomtónust, növelik az izmok összehúzódó képességét, javítják a vérkeringést. A gyúrás az izmokra történő ráhatás alapvető formája. Attól függetlenül, hogy túl feszesek vagy lazák az izmok, a gyúrás kiegyensúlyozó hatással van rájuk. A gyúrás művelete emlékeztet arra, ahogy a tészta nyújtása történik. Tulajdonképpen mindent lehet csinálni, az eredmény a fontos: a gyúrás tárgya legyen megnyújtva. Az izmokat lehet csipkedni, a felületek elmozdíthatók egymáshoz képest, lehet rángatni, szorítani, húzogatni, nyomkodni vagy sodorni. Minden a masszőr kézerejétől és a páciens mazochizmusától függ. Az első kezelés során azonban nem javasoljuk a gyúrás intenzív formáit. A páciensnek először meg kell szoknia a masszázst, ellenkező esetben a kezelés másnapján egész testében "összetörtnek" érzi magát, ugyanúgy, ahogy az edzetlen test kemény munka vagy sportolás után izomlázat érez.

 

Vibráció – A vibráció nem önálló művelet, hanem művelet-együttes. Általában a masszőr kezének valamelyik testszövetre irányuló rezgő mozgását nevezik így. A kéz megmaradhat a test valamely pontján (stabil vibráció) de változtathatja is a helyét. Hasmasszázsnál ez a rázó mozgás a hatékony, miközben a kéz úgy mozog, mint ahogy szitálás közben a liszt szóródik szét. E művelet a belek perisztaltikájának javításával megszűnteti a székrekedést.
Végtag-masszázsnál a masszőr úgy rázogatja a páciens kezét vagy lábát, mint egy kis szőnyeget. Ezt a műveletet rossz vérkeringés, ízületi fixálódás esetén vagy sportmasszázs céljaira használják.

 

A hát, mell, far masszázsánál a masszőr kéz éllel ütögeti az adott testfelületet. A teljes tenyérrel történő ütögetés a paskolás, az ököllel történő pedig a kalapálás nevet viseli.

 

A modern masszázs kiegészítő fogásokat is alkalmaz, ilyenek:
- az intermittálás,
- a felrázás,
- a kirázás,
- a vezetett passzív kimozgatás.

Ha a kezelés alatt a masszőr az összes eddig leírt műveletet végigcsinálja (kivéve első alkalommal az intenzív gyúrást), ez azt jelenti, – tisztességes munkát végez. Ha viszont mindennek csupán a felét, azt is ímmel-ámmal, akkor kontárkodik.

A masszőr kezét a vibráció veszi igénybe a legjobban, ezért elektromos masszázs is alkalmazható. Villany masszírozó eszközök nagy választékban kaphatók, kezdve az apró készülékekkel (kisebb ízületek, az arc masszázsa), egészen a vasaló nagyságú és -súlyú gépekig. A gépi masszázs ideális kiegészítője a kézinek, alkalmazása ezért nem a kontárság bizonyítéka.

 

   
   
A klasszikus masszázsfajták
 

 

 

25 év!

A legszebb

A legédesebb

A legizgalmasabb

A Nagy Év könyve

Segíthetünk?

Falum követe

 

 

 

Svédmasszázs

A masszőr mozdulatai erősek, mélyen, olykor egészen a csontokig hatnak a szövetekre. Ezen kívül ezt a masszázst nem a nyirok áramlással azonos, hanem ellenkező irányban végzik. A svédmasszázs a kézzel végzett érintésen alapul. (Néhány masszőr olykor az alkarját vagy a könyökét is használja.) Egyes keleti masszázsoktól eltérően közvetlen fiziológiai hatásokra épít, ám a személyes törődés érzete a lelki egészségnek is jót tesz. A masszázst ruhátlan testfelületen, vivőanyaggal vagy anélkül végzik, miközben az éppen nem kezelt testrészeket betakarják. A vendég jellemzően masszázságyon fekszik vagy masszázsszéken ül. Lehet masszírozni közönséges ágyon, földön is, ám ez a masszőr szervezetét a helytelen testtartás miatt megterheli.

 

Finn masszázs

Itt a hüvelykujj végzi a gyúrást, mely a csontágyazatokhoz közel fekvő apró izmokra irányul. Alapvetően a sportban használják.

 

Sportmasszázs

A sportmasszázsból ismerjük a testhez fűződő direkt kapcsolatot: ott érünk a testhez, ahol az fáj, és direkt azon a helyen hatunk.

 

 

   

 

X

Hirdetés X

 

 

   
Speciális masszázsfajták
 

 

 

 

 

 

 

Nyirokmasszázs

Ez egy egészen másmilyen kép, és a hatások jól láthatóak és jól érzékelhetőek. Mivel az izom részben folyadékból, részben szilárd anyagból áll, ezért nagyon sikeresen lehet behatolni.

 

Pontmasszázs

Ugyancsak egy ujjal történik. A pontmasszázs kínai változatában ugyanazokat a pontokat használják fel, mint az akupunktúrában, figyelembe véve a meridiánokban áramló energiát. A japán verzióban (siacu) nem szerepel az erővonalak és az energiaáram fogalma. Az izomra irányuló pontmasszázs célja, hogy javítsa a vérkeringést és eltávolítsa az izmokban felhalmozódott tejsav maradványokat.

 

Pressel masszázs

A Pressel masszázst Dr. Simeon Pressel (1905-1980) fejlesztette ki az 1930-as évektől kezdődően. A masszázs az antropozófiai emberképen alapszik: középpontjában a három részből (anyagcsere-végtagrendszer, ritmikus rendszer, érzék- és idegrendszer) álló ember egysége áll. A masszázs célja, hogy rendezett impulzusok adása révén segítséget adjon az embernek, hogy az életrajza szerinti ritmikus tevékenységét szabályozni tudja. A Pressel masszázsnak meghatározott menete van: külön masszírozzuk az alsó, és külön a felső embert, a kezelések között legalább három napnak, három éjnek kell eltelnie. Sosem masszírozhatjuk meg egyszerre a teljes embert, hiszen, ahogy Pressel mondta: „ha mindkét oldaláról egyszerre fújunk egy csőbe, akkor abból nem születik hang”. Steiner szerint: „A felső masszázs az alsó emberben hat, az alsó masszázs a felső emberben hat.” Ezáltal egy ingamozgás születik meg, ami hosszútávon a különféle szervrendszerek harmonikus munkáját, együttlétét és párbeszédét teremti meg.

 

Ritmikus masszázs
Egy olyan nyugati eredetű masszázs, amely szándéka szerint az egész embert (Test-Lélek-Szellem) szólítja meg. Svájcban dolgozta ki első formáit Ita Wegman, majd Németországban fejlesztette tovább Margarethe Hauschka a 20. század első felében. A masszázs először felébreszti, majd harmonizálja az ember életerőit, a legutolsó szövetig átlélegezteti a testet. Átjárhatóságot teremt a testben, ezáltal támogatja és összehangolja a nedvek áramlását

 

 

   

 

X

Hirdetés X

 

 

   
A keleti masszázsfajták
 

 

 

 

 

 

 

Kahi Loa masszázs

A Kahi Loa hawaii-i eredetű masszázs, de hívhatjuk érintés-terápiának is, hiszen nagyon lágy érintésekből áll. A hagyományos masszázs technikákra nem emlékeztet, hiszen ez a masszázs nem hatol az izmokig, az ízületekig, és a csontokig, a páciens teste nincs “átgyúrva”, csupán bőrének felszínén, illetve az asztráltestén dolgozom ezzel az érzékeny, gyógyító érintéssel. A 7 őselem, mellyel a hawaii sámánok, gyógyítók dolgoztak:

1. tűz
2. víz
3. levegő
4. föld
5. növény
6. állat
7. ember

Ezeknek az elemeknek, különböző minőségeknek, energiáknak a gyógyító erejét használom a Kahi Loa kezelés alatt, ezeket megidézve az érintésem és a gondolataim által. A szeretet teli érintések gyors és mély relaxációt eredményeznek, így könnyen áramlik az energia a testben, elősegítve ezzel az öngyógyító folyamatok beindulását. A kezelés elsődleges célja a lelki blokkok oldása, majd ezáltal a fizikai problémák orvoslása. A Kahi Loa kezelés alatt kiemelten fontos a páciens aktív részvétele, és felém való folyamatos visszajelzése. A Kahi Loa kezelés történhet könnyű ruhában, illetve közvetlenül a bőrön is, kinek-kinek igénye szerint. Egy kezelés 1-1,5 órát vesz igénybe.A lomi-lomi szó a hawaii nyelvben masszázst, érintést jelent. A kahunák (hawaii gyógyítók, sámánok) ősi tudását nem szívesen osztják meg az őslakosok másokkal, azonban 2010. nyarán Aunty Maile jóvoltából mégis bepillantást nyerhettem az általa végzett autentikus lomi-lomi masszázs fogásaiba, technikájába. A hawaiiaknál ahány család, annyi technika létezik, anyáról lányára, apáról fiúra száll a tudás. Ami azonban a technikánál is fontosabb, az a figyelem, jelenlét, amit alkalmaznak a kezeléseik alatt, a szeretet, jókedv, derű, ami munkájukat, a gyógyítást kíséri és ami segíti a klienseket is a testi-lelki ellazulásban, oldódásban. A masszázs alatt az egész test át van masszírozva, mozgatva, nyomó, simító, vibráló mozdulatokkal. Ezek a mozdulatok, érintések ellazítják az izmokat és az elmét, relaxálnak, felfrissülést hoznak a szervezet számára. A kezelés kb. 1,5-2 órát vesz igénybe. Aunty Maile még egy különlegességgel ismertetett meg, melyet igény szerint szintén be lehet építeni a kezelésbe: ennek a lényege, hogy nem kézzel masszírozom át a tested, hanem két speciálisan kiképzett bambuszrúd segítségével ütögetem végig, ami roppant hatékonyan segíti a test ellazulását, vibráló érzetet keltve benne és szintén mély meditatív állapotot idézve elő.

 

Lomi-lomi masszázs

A lomi-lomi szó a hawaii nyelvben masszázst, érintést jelent. A kahunák (hawaii gyógyítók, sámánok) ősi tudását nem szívesen osztják meg az őslakosok másokkal, azonban 2010. nyarán Aunty Maile jóvoltából mégis bepillantást nyerhettem az általa végzett autentikus lomi-lomi masszázs fogásaiba, technikájába. A hawaiiaknál ahány család, annyi technika létezik, anyáról lányára, apáról fiúra száll a tudás. Ami azonban a technikánál is fontosabb, az a figyelem, jelenlét, amit alkalmaznak a kezeléseik alatt, a szeretet, jókedv, derű, ami munkájukat, a gyógyítást kíséri és ami segíti a klienseket is a testi-lelki ellazulásban, oldódásban. A masszázs alatt az egész test át van masszírozva, mozgatva, nyomó, simító, vibráló mozdulatokkal. Ezek a mozdulatok, érintések ellazítják az izmokat és az elmét, relaxálnak, felfrissülést hoznak a szervezet számára. A kezelés kb. 1,5-2 órát vesz igénybe. Aunty Maile még egy különlegességgel ismertetett meg, melyet igény szerint szintén be lehet építeni a kezelésbe: ennek a lényege, hogy nem kézzel masszírozom át a tested, hanem két speciálisan kiképzett bambuszrúd segítségével ütögetem végig, ami roppant hatékonyan segíti a test ellazulását, vibráló érzetet keltve benne és szintén mély meditatív állapotot idézve elő.

 

Ma-uri

A Ma-uri, ez a dinamikus táncmasszázs a Polinéz szigetvilágból származik (Új-Zéland, Hawaii-szigetek, Húsvét-szigetek). Az ott élő népek ősi tudását, bölcsességét, sámánisztikus elveken alapuló, holisztikus gyógyítási rendszerét egyesítette, fejlesztette tovább és illesztette a mai kor elvárásaihoz Hemi és Katja Fox, létrehozva ezzel egy új, csodálatosan működő módszert. A Ma-uri masszázs alatt a páciens ruhátlan, testének intim területei azonban végig takarva vannak. A test meleg olajjal való bekenése után a masszázst alkarral végzem: a mozdulatok bár lágyak, de mélyre hatóak. Végig zenére történik a masszázs, és a zene, valamint a légzés ritmusát használva hangolódok a kliensre, törekszem arra, hogy az ő energiáit, fizikai és pszichés blokkjait megérezve dolgozzak rajta. A Ma-uri a végtelenül kellemes érzések ellenére is nagyon mélyen hat: a mozdulatok ritmikussága, ismétlődése, ringatása nagyon gyorsan ellazítja a testet és az elmét is. Van, aki belealszik, és van, aki csupán erősen relaxált állapotba kerül, de ily módon hozzáférhet a tudatalattijához, lelki blokkok oldódhatnak, öntudatlanul is érzelmi munkát indítva el ezzel. Változó természetesen, hogy ki mennyire mélyen, tudatosan használja a Ma-urit: van, akinek csak egy roppant pihentető, relaxáló másfél óra ez, és van, aki konkrét témával jön, amin dolgozni szeretne közben (például gyász feldolgozása, félelmek, fóbiák, gátlások oldása, kapcsolati, párkapcsolati problémák, önbizalom, vagy akár bizalmi problémák, stb). Van, akiből erős érzelmeket vált ki egy masszázs, erős boldogság-érzetet, esetleg nevetnie kell, vagy épp hogy az ellenkezőjét, és mondjuk egy évek óta elfojtott sírás szakad ki belőle végre a masszázsasztalon. Ennek természetesen mind helye van, tere, ideje. A masszázst pedig egy energetikai harmonizáció zárja le, ezzel is emelve, egyensúlyba hozva a kliens energetikai szintjét. Javaslom, hogy ha van rá lehetőséged, akkor szánj elegendő időt a masszázsra, hidd el, utólag örülni fogsz neki, hogy nem kell sehova rohannod, hogy ücsöröghetsz még egy pohár teával a kezedben és végiggondolhatod, hogy mi történt veled a masszázs alatt, vagy lehet, hogy jól esik sétálni egyet a környéken… a lényeg, hogy adj időt magadnak a feldolgozásra is, hiszen így nagyon erősen feltöltve, kisimulva, újult lendülettel tudsz majd újra belemerülni a hétköznapjaidba. E masszázs intenzívebb a klasszikusnál. A masszőr mozdőr szervezetét a helytelen testtartás miatt megterheli.

 

Prána Nadi masszázs

A prána mindent átható erőteljes energia, mely igazodik minden élő és élettelen egyéni igényeihez. Támogatja a személyiségfejlődés folyamatát. Pozitívan befolyásolja a gyógyulási folyamatokat, enyhíti a fájdalmat, segít a félelem, a harag, a depresszió, az aggodalom, a levertség legyőzésében. Megkönnyíti a nehéz fizikai és nehéz pszichikai megterhelés leküzdését. Segíti a könnyebb beilleszkedést és elindít az önismeret útján.

 

Shiatsu masszázs

A Shiatsu japán szó, jelentése ujjnyomás, mert alkalmazásában leggyakrabban az ujjak nyomását használjuk, hasonlóan az akupresszúrához. Az erősebb nyomások kivitelezéséhez a tenyereket, a könyököt, a térdet és a talpat is felhasználjuk. Ezen kívül fontos szerepet kapnak a különböző nyújtó fogások is, hasonlóan a jógához. A Shiatsu felhasználja az akupunktúra, a holisztikus kínai gyógyászat és a masszázs elemeit, tudását, gyakorlatait, így vált évszázadok óta folyamatosan alakulva napjaink egyik leghatékonyabb masszázsává. A teljes embert kezeli a lábujjaktól a fejig.

 

Thai masszázs

Távol-keleti, ősi, tradicionális masszázsfajta, amely több száz éves hagyományokon alapul. A thai masszázs célja az izmok nyújtásával, nyomásával, különböző testhelyzetek felvételével, a szabad energiaáramlás biztosítása, fájdalmak és merevségek oldása, rugalmas, hajlékony, elengedett állapot létrehozása. A thai masszázs alapvetően más, mint a nyugati masszázsfajták. A masszázs a talajon elhelyezett matracon történik, fekvő illetve ülő testhelyzetekben. A meditációs kezelésbe beépülnek a kínai reflextan, az ayurvéda elemei, az élettani pontok ismeretei. A masszőr az izmok gyúrása helyett a meridián vonalakon dolgozik, az akupresszúrás pontokat ingerli, úgynevezett nyomásos technikával. A masszázs során az egész testet kezelik, fejünktől a lábujjakig, ami sajátos koreográfia szerint zajlik. A masszőr az ujjain kívül a kézfejét, könyökét, térdét, lábát és talpát is használja masszírozásra. A kezelés hatékonyságát a különböző testrészek "kihúzásával" fokozza.

 

Yumeiho masszázs

A hagyományos távol-keleti masszázsrendszerek elméleti alapja a meridián rendszer és annak energetikai törvényszerűségei. Az elmélet szerint a csatornákban (nadi) áramlik az energia (prána) 24 órás ciklusban. A testben az energiák akadálytalan áramlása az egészséget jelenti. Ha a test szimmetrikus, izmai és kötőszövetei lazák, akkor az egész test vér, - nyirok,- és energiakeringése tökéletes, a felfogás szerint nem is betegedhet meg. Azonban, ha az energiaáramlás bármilyen ok miatt megakad, az adott helyen betegség alakulhat ki. A Yumeiho az energiablokkok okait a test aszimmetriájában keresi. Természetesen az energiablokkoknak pszichés eredetű okai is lehetnek. A Yumeiho terápia 3 technikát ötvöz, melyeket az összes távol keleti masszázsban alkalmaznak. A masszázst, mely lazítja a feszes izmokat, javítja a vérkeringést, serkenti a nyirokkeringést és fokozza az anyagcserét. Az akupresszúrát, mely elősegíti a testben az energia áramlását. A manuál terápiás fogásokat, melyekkel helyreigazítják az ízületeket.

 

 

   

 

X

Hirdetés X

 

 

   
Egyéb műfajok
 

 

 

 

 

 

 

Bőrradír

Ezt főleg török fördőkben gyakorolják - a teljakok.

 

Sómasszázs

A svédmasszázs és a bőrradír egyvelege só használatával.

 

Iszapfürdő

A név ellenére ez nem igazi fürdő, hanem inkább pakolás valamilyen gyógyhatású iszappal. Ilyenkor az iszap az érintés érzését is adja meg.

 

Vesszőnyalábbal történő csapkodás

Az egymás testének leveles vesszőnyalábbal történő csapkodása – amit különösen az orosz gőzfürdőkben alkalmaznak – szintén masszázs.

 

Hangmasszázs

Különböző fémtálak ütögetésével olyan hatást érhetünk el, amely hasonlatos a masszázshoz. Mivel a tálak hangja a tudatra is hat, ezeknek a kezeléseknek igen erőteljes komplex hatásuk van. Speciális válfajok a Peter Hess-féle hangmasszázs, illetve a gongmasszázs.

 

Köpölyözés

Ugyanazokkal a köpölyözőkkel végzik, melyeket a gyerekeknek és felnőtteknek tesznek a mellére, hátára hörghurut vagy tüdőgyulladás esetén. Ez esetben azonban a köpölyözők nem maradnak egy helyben, hanem a masszőr mozgatja őket a síkos krémmel bekent bőrfelületen.

 

 

   

 

 

   
A masszázs terjedelme
 

   

 

A procedúra céljától függően a klasszikus masszázs lehet helyi, gyógy-, frissítő és még sok más fajta.

 

Szegmentális masszázs

Ez kifejezetten a gyógymasszázs egy speciális alkalmazása, amely a test azon szegmentumait célozza meg, amelyek idegi összeköttetésben állnak a belső szervekkel. A nyakizmok masszázsát migrén vagy magas vérnyomás esetén, a 7-8. csigolya magasságában végzett gerincmasszázst a gyomor, míg a keresztcsont és farpofák masszázsát a nemzőszervek funkciójának javítására használják.

 

Hátmasszázs

A hátmasszázs során a vendég a hasán fekszik, bokája alá a masszőr hengerpárnát helyez, hogy izmai ellazuljanak. Ez a masszázs a legtöbb emberben jó érzéseket kelt, és különösen alkalmas a feszültségoldásra. A modern életforma általában megterheli az emberek hátát, ezért is érdemes ezt a testrészt masszírozni. A hát szűkebb értelemben a XII. hátcsigolyától az I. hátcsigolyáig, azaz a bordás részeken tart (mivel a masszírozás alulról felfelé történik). A gyakorlatban azonban ésszerűbb és hatékonyabb az alsó borda alatt a keresztcsont és a derék területét, fent pedig a nyakat és esetleg a deltaizmokat is hozzávenni a kezelt régióhoz, azaz egy teljes hátmasszázs a keresztcsonttól a nyakszirtig tart. A hát kezelése során a masszőr külön gondot fordít a lapocka átdolgozására is, amelynek közelében a legtöbb fájdalmas csomó található. (A lapocka izmai a kar emelésében is részt vesznek.) Vigyázni kell a vesékre és a gerincre.

 
Nyak-vállövi masszázs

Ez a masszázs hasonlít a hátmasszázsra, de nem érinti a hát alsó régióját. Fontos ellenben a deltaizom és a nyak átdolgozása. Fejfájás, vállízület körüli gyulladás és más egészségügyi problémák esetében alkalmazható hatékonyan. Ülve is végezhető. Ha nincs külön kizáró ok, a nyak-vállövi masszázs kimozgatással zárul.

 

Lumbogluteális masszázs

Ezt a nevet valószínűleg szemérmességből használják latinul, noha anatómiai-élettani szempontból igen fontos területről van szó, amelyről nem szégyen beszélni, és a többi testrészhez hasonlóan kezelhető. A lumbogluteális masszázs a farredőtől az I. ágyéki csigolyáig tart (amely közvetlenül az alsó borda alatt helyezkedik el), tehát a far és a derék régióját foglalja magába. Itt található testünk egyik igen nagy izma, a nagy farizom (musculus gluteus maximus), valamint a középső farizom, a kis farizom és a keresztcsont is. A lumbális gerincszakasz mellett fontos idegek kilépési pontja helyezkedik el. A masszázs hasonfekve történik, tehát csakis a fartájékot és a derék hátsó részét érinti. Nagyon alkalmas a derékfájások, derékból kisugárzó hátfájások, csípőficam, lumbágó, isiász, csigolyabetegségek kezelésére.

 

Karmasszázs

Hivatalosan – az orvosi szaknyelvhez igazodva – a felső végtag masszázsa (anatómiai értelemben a felkart nevezik karnak). Az ujjhegyektől a vállig tart, a kar mindkét oldalán. Fekve vagy ülve is végezhető.

 

Lábmasszázs

Hivatalosan – az orvosi szaknyelvhez igazodva – az alsó végtag masszázsa (anatómiai értelemben a lábfejet nevezik lábnak). A lábujjak hegyétől a farredőig tart, a láb első és hátsó oldalán is, de kiterjeszthető a farizmokra is. A lábmasszázs magában foglalja a talp átdörzsölését is, de nem tévesztendő össze a talpmasszázzsal. Az ugyanis külön képzettséget igényel.

 

Arcmasszázs

Ez a masszázs nem azonos a kozmetikai arcmasszázzsal; vivőanyag nélkül végzik. Fejfájás, krónikus gyulladások, perifériás facialis paresis (arcidegbénulás) kezelésére alkalmas, a centrális facialis paresis viszont ellenjavallata.

 

Mellkasmasszázs

A mellkasmasszázs nem azonos a mellmasszázzsal; a masszázs a bordakosár aljától a kulcscsontig tart, azonban az emlők elkerülésével. A masszőr tehát a mellek alatt, felett és között, az izmokon és a szegycsonton dolgozik, és sem férfiak, sem nők esetében nem masszírozza a mirigyes állományt. A mellkason végzett ütögetés hatékonyan szabadítja fel a tüdőgyulladás vagy más légúti megbetegedés, illetve a dohányzás során lerakódott nyákot, amely köhögéssel távozik a szervezetből. A masszázs alkalmazható asztma, krónikus tüdőgyulladás, scoiliosis, tölcsérmell, tyúkmell kezelésére, mellkasműtétek utáni rehabilitációra, ágyhoz kötött betegek tüdőgyulladásának megelőzésére.

 

Hasmasszázs

Székrekedés, puffadás, a hasizmok gyengesége esetén hatásos. Habár a hasmasszázs a svédmasszázs egyik része, mégsem végezhető svédmasszőri képzettséggel. Ennek oka, hogy a hasmasszázs közvetlenül a vastagbélre hat. Kizárólag szakképzett gyógymasszőr végezheti, és ő is csak orvosi utasításra. A kezelés során figyelni kell a húgyhólyag elkerülésére. Ez a mély hasmasszázs nem tévesztendő össze a laikus által is végezhető egyszerű, nyugtató hatású simításokkal, amelyek csak a test felszínes rétegeire hatnak. De a simításoknál se feledkezzünk meg a helyes irányról, amely szemből nézve az óramutató járásával (azaz a vastagbél lefutási irányával) megegyezik.

 

   

 

Alapítványok és más közhasznú szervezetek egy jobb világért

 

   
A vivő anyagok
 

   

 

Masszírozni lehet vivőanyag nélkül, vagy hintőporral, krémmel, olajjal. Egyes masszázsoknál egyáltalán nem használnak vivőanyagot, illetve csak hintőport. Hivatalosan csak hintőport alkalmaznak az egészségügyi intézményekben is. Ez ugyan jól felszívja az izzadtságot, hátránya viszont, hogy eltömi a bőr pórusait és belégzése kellemetlen.

Ha a testfelület szőrös, akkor vivőanyagot kell használni a szőrtüszőgyulladás elkerülésére.

Krém vagy olaj használata esetén allergiás reakció léphet fel a vendég vagy a masszőr részéről, ezért előbb kis területen ki kell próbálni az anyagot. Ezekkel a vivőanyagokkal hatóanyagokat is be lehet juttatni a bőrbe, például gyulladáscsökkentőt, izomlazítót, fájdalomcsillapítót.

 

 

   
   
A masszázs feltételei és körülményei
 

   

 

Egy teljes testmasszázs kb. egy órát tart, és heti két alkalomnál sűrűbben nem javasolt. Egy részmasszázshoz (hát-, fej, lábmasszázs a. félóra is elég, ezek akár napi gyakorisággal is adhatók.

A masszázs általános szabályaihoz tartoznak az alábbiak:

– nem kelthet kellemetlen érzést;

– a fájdalmas gócoknál (isiász, ízületi gyulladás) csak felszíni masszázs alkalmazható;

– a páciensnek kényelmesen, maximálisan laza izmokkal kell elhelyezkednie;

– a masszőrnek a nyirok utak mentén a legközelebbi nyirokcsomók irányában kell végeznie mozdulatait.

A masszázs olyan ágyon vagy széken történik, amely a masszírozott személy számára a kényelmes, ellazult helyzetet, a masszőr számára pedig az egészséges testtartást biztosítja. Bármilyen izomfeszülés a masszázs hatékonyságát rontja.

A helyiség, ahol a masszázs történik, legyen tiszta, hangulatos, megfelelő hőmérsékletű, jól szellőztethető. A padló csúszásmentes. A külső zajok maradjanak kívül a megfelelő relaxáció érdekében. Sok masszőr halk zenét is alkalmaz a hatás fokozására. Megfelelő számú párna, törülköző, lepedő is szükséges.

Természetesen vécének, kézmosási lehetőségnek, esetleg zuhanyzónak is rendelkezésre kell állnia. A vendégnek, illetve betegnek mindenképpen célszerű a masszázs előtt zuhanyoznia, otthon vagy a helyszínen. Ez nemcsak higiéniai szempontból előnyös, hanem ellazítja, felkészíti a testet a masszázsra, ezáltal fokozza annak hatékonyságát.

A masszázst lehetőleg könnyű étkezés előzze meg – sem éhgyomorra, sem teli hassal nem egészséges.

 

   
   
A jó masszázs
 

   

 

Miként különböztethető meg a jó masszőr a kontártól? Masszázsra érkezvén ne feledje el megszemlélni a helyiség berendezését. Az avatott masszőr jól tudja, hogy a masszázs nem csupán fizikai, hanem esztétikai ráhatás is. Ezért különös gondot fordít munkahelye "miliőjének" kialakítására.

Analóg példa hozható fel az étteremmel kapcsolatban. A kérdést, hogy hova menjünk, gyakran úgy döntik el, hogy épp a "miliőt" részesítik előnyben: a terem berendezését dekorációját, a különleges zenét, az udvarias kiszolgálást, az ételek minősége pedig másodlagos szerepet játszik. A "nem túl finom, de szép" gyakran fontosabb, mint a "finom, de nem szép".

Ezért aztán a masszőrnek is gondoskodnia kell arról, hogy a rendelőben mindig meleg legyen, a helyiséget finom illat lengje be, masszázs közben diszkrét zene szóljon, a lepedő legyen makulátlan tisztaságú, s ne riasszon ötpercenként a telefon. Ha e feltételek nincsenek biztosítva, a kliens nem tud fizikailag, lelkileg megfelelően ellazulni. S bármilyen jó is legyen maga a masszázs, a megfelelő körülmények nélkül nem érjük el a maximális hatást.

A masszázs lebonyolításával kapcsolatban nincsenek egységes szabályok. Olyan rögtönzés ez, amely függ a konkrét szituációtól, a masszázs céljától, mely lehet a balerina vagy sportoló inainak nyújtása, a beteg megszabadítása gerincfájdalmaitól, vagy az egészséges ember lazítása, felfrissítése. Innen a masszázs sokféle típusa.

A masszázs kemény munka. Egy masszőrnek naponta tíz vagy annál is több vendége lehet. Ilyenkor nagy a kísértés a masszázs "félgőzzel", kissé kontár módon történő elvégzése.

 

   
   
Masszázs, erotika, szex
 

 

 

 

 

 

 

A masszázs sokak számára összeér az erotikával és a szexszel, ami nem is alaptalan. Ez, esettől függően két rossz irányba viheti a masszázst. Egyik oldalon vannak azok, akik hárítanak, másik oldalon azok, akik gátlástalanul, vagy ami rosszabb: visszataszító formában kevernénk össze a kettőt (vagy hármat). Mi a helyes út ebben?

Itt meg kell jegyezni, hogy mind a két "deviáns" hozzáállás tapasztalható mind a masszőrök és masszőzök, mind a kliensek részéről. Az így jelentkező problémák vagy konfliktusok normális esetben könnyen megelőzhetők, és ez fontos is lenne, hogy a masszázs megmaradjon annak a csodának, ami, és amelyre jogunk van.

Sajnos nem ritkán már egyes masszázsreklámok is illusztrálják ezeket a problémákat. Találkozni lehet olyan szigorú figyelmeztetéseket, mi szerint "ez a masszázs nem erotikus", amelyek azt érik el, hogy a páciens stressz alatt fogja "élvezni" a masszázst: nem adja-e akaratlanul jelét annak, hogy vétett a rend ellen.

A normális és egészséges hozzáállás az, hogy minden érintésnek van erotikus tónusa is. Ha masszázs egy zenekari mű, az erotika a hegedű, és azt nem lehet kitiltani a zenekarból, ha nem akarjuk elárulni a szimfóniát.

A témakör része a mezítelenség. Ha valaki gyógyászati céllal kér hát- vagy fej vagy láb masszázst, az (alsó) nadrág amaradhat is rajta, de a teljes testmasszázs csakis meztelen testen végezhető el. Komoly és szerencsétlen kompromisszum, ha egy egész testmasszázs aalatt is a vendégen marad a fehérnemű, de ez kizárólag az ő kérésére történhet, és nem a masszőr követelésére.

Erről nyíltan és őszintén kell beszélni: a mezítelenség jó, sőt csodás dolog, hiszen ez is érintés: a friss levegő érintkezik a nap 24 órájában ruhákba zárt, és most végre kiszabadított testünkkel. Más lapra tarozik, hogy - akár saját érdekünkben - a masszőr egy törülközővel vagy puha pokróccal lekarja testünk egy részét, a masszázsmenettől függően.

Ugyancsak ide tartozik az a kérdés: mi a jobb (kinek?): ha a masszőr és a vendég azonos neműek, vagy ha más neműek. Ezt viszont a vendég válaszával maga eldöntheti, hacsak nem kerül olyan helyre, ahol nincs választási lehetősége (tipikus az állami egészségügyi szolgáltatókra, de találni ilyen masszázsszalon is, ahol mintha éppen ezzel fokoznák a bátortalanok izgalmát).

Többet a szexmasszázsról

Ezt az oldalt csak regisztrált olvasóink érik el.

 

 

   

 

 

   
Ki mit tud
 

 

 

 

 

 

 

Nagyra becsüljük a szakértelmet, a mesterséget, a minőséget. Mindenki, aki regisztrált a Változó Világon kap ingyenes lehetőség bemutatni tudását.

 

 

   

 

 

         

 

 

 

Tanítások és technikák – Egy jobb világért

Ájurvéda

Bowen technika

Böjt

Coaching

Családfelállítás

Csi-kung golyók

 

EFT

EMDR

Fókuszálás

Gaia

Gestalt

Iskolai masszázs

 

Kineziológia

Krav Maga

Masszázs

Meditáció

Neurálterápia

Nudizmus

 

Relaxáció

Tűzön járás

Zeneterápia

 

Az Életútmutató

Emberhit

Változó Világ Mozgalom

A Mester beszélgetései

Az ember vándor

Az Élet projekt

1001 tanács

Az Életiskola

A tíz alapigazság

 2    3   4   5   6   7   8   9   10

Az alapok

Jobb világ

Rossz világ

Nyitott ajtók

A munkához való jog

A büntetőjog humanizálása

Erőszakmentes világért

 

A magamra találásról

A világról

A szerelemről

 

 

X

Hirdetés X

 

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

    

 

 

  

  

 

 

  

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2024