VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Boldogság

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Sem a test, sem a vagyon nem teszi boldoggá az embereket, hanem az egyenesség és sokoldalú értelmesség.

Démokritosz görög filozófus (i. e. 460 kör.–370)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

ÉLETÚTMUTATÓ

A boldogság

  

 
Mi a boldogság?
 

 

 

Az boldog, aki magára talál.

 

 

 

Az emberi fő képességek és azok sorrendje:

intelligencia,

tudás (műveltség),

kreativitás,

szociális (felelősség)tudat.

Az emberi képességeknek, az emberi célok és eszközök egyensúlyának fokmérője a kompetencia.

Az emberi létezés fő eleme az öröm és a boldogság.

 

   
   
A boldogság elérése
 

 

 

 

Beszélgetések az Új Kertben

Kompetencia

Kreativitás

Tehetség

Boldogság

 

  

Alternatív technikák és módszerek

Agykontroll

Antropozófus orvoslás

Bach-virágterápia

Balneológia

Bates-módszer

Dianetika

Euritmia

Gyógyító fürdő

Homeopátia

Hypoxi

Ivókúra

Jóga

Jumeiho

Kineziológia

Meditáció
Reiki

Siacu

Szauna

Termálturizmus

Vízgyógyászat

 

 

 

   
A boldog ember felelőssége
 

 

 

   

 

Megfogantam, tehát vagyok

 

Kerekek

 

Authentic happiness

 

 

Ebben az emberek többé-kevésbé egyformák: mindenki vágyik a boldogságra, mindenki igényli a boldogságot. Minden másban viszont különbözőek vagyunk: egyesek sokat képesek tenni a boldogságukért, másokról az az érzésünk: ön-sorsrontók. Más feltűnő különbség: egyesek igen "könnyen" boldogok, mások "nehezen". Arról meg egyesen kár szót ejteni, hogy hányféle elképzelés, vélekedés van a boldogság mibenlétéről.

És ezek csak az ártalmatlanabb különbségek. Olyan különbségek, amelyekről akár azt is mondhatjuk: jó, hogy léteznek...

De vannak, akik szemrebbenés nélkül gázolnak át mások boldogságán, saját önző boldogulásuk érdekében, vagy akár egy kis előnyért, múló örömökért... És vannak, akik attól boldogok, ha másokat tudnak boldoggá tenni.

De akár mi legyen a különféle különbségekkel, az kétségtelen, hogy a föld éhezik boldogságra.

Mondhatjuk: boldog-boldogtalannak kötelessége gyarapítani a boldogságot. Végül is a boldogtalannak is lehet helyes, racionális munkaprogramja!

Különösen nagy viszont azoknak a felelőssége, akik a sors különös kegyéből "könnyen" érzik magukat boldognak. Erre a "képességre" tanítani kellene a többieket, de ami ennél is fontosabb, illetve célra vezetőbb: követhető példákkal, átvehető mintákkal kellene szolgálniuk. Boldogságunk ne irigységet, ingerültséget és hasonló negatív reakciókat váltson ki, ami pedig igen gyakori bonyolult, ellenmondásos, szörnyű örökséggel terhelt és manipulált világunkban.

Óriási feladat, óriási felelősség!

De nagyszerű feladat is. Bizonyos értelemben az ember legrégebbi feladata, ugyanakkor olyan feladat, amelyhez csak ezután fogunk hozzálátni.

Még nem késő!

Bízni kell benne!

 

 

 

 

 
A boldogság titkai

 

  

 

 

Változó Világ Klub

 

Tudományos vizsgálat szerint a pénz nem boldogít

Egy kaliforniai egyetem közel harminc éven keresztül vizsgálta, hogy az emberek miért boldogok és az derült ki, hogy a pénz nem segít.

Tudományosan igazolta a Dél-kaliforniai Egyetem (USC), hogy a pénz nem boldogít. A boldogság magyarázata (Explaining Happiness) című tanulmány szerint nem lesz feltétlenül boldogabb, aki gazdagabbá válik, semmi jele annak, hogy komfortérzetünk együtt nőne vagyonunkkal.

„Minden erőnket a pénzszerzésre fordítjuk, akár a családunk vagy egészségünk kárára is. Sokunk hiszi azt, hogy minél több pénzt szerez, annál boldogabb lesz. Ugyanakkor nem vesszük észre, hogy minél több pénzt keresünk, annál magasabbak lesznek az igényeink is” – idézte a Reuters Richard Easterlint, az egyetem közgazdászát, aki az 1975 óta évente 1500 résztvevővel végzett átfogó társadalmi felmérés adatait elemezte.

Az elemzés tanúsága szerint a boldogság jellemzően attól függ, mennyi időt szánunk ténylegesen a szeretteinkre, és milyen az egészségi állapotunk. Azok, akik boldognak tűnnek, általában barátságos és derűlátó természetűek, erős önkontrollal, jó etikai érzékkel és nagy önbecsüléssel – állítja a tanulmány.

Richard A. Easterlin * Department of Economics, University of Southern California, Los Angeles, CA 90089-0253,  May 23, 2003

 

   
Boldogok munkahelyünkön is!
 

   

 

Az önfeledt munka, a főnök elismerő szavai, a sikerélmény, főleg ha ismétlődik, egyaránt növeli a boldogságérzetünket. A kellemes közérzetünkért több hormon is felel, így mindennapi boldogságunkért a szerotonin a felelős, amely az idegsejtek közötti hírvivő anyag, az endorfin pedig a szervezet „ópiuma”, amitől rózsaszín ködben úszhat a napunk, még a munkahelyen is – fogalmazott lapunknak Laczkó Emőke egészségszociológus. Egy konfliktus, egy probléma kezelése éppúgy növeli az örömérzetünket, mint egy nehéznek vélt kihívás megoldása. Bármilyen furcsán hangzik, de a vidám hangulatú munkahelyi légkörben végzett napi rutin is boldogsághormont szabadít fel ugyanúgy, mint a kávészünetben folytatott jóízű beszélgetés vagy épp egy gyors pasziánsz a számítógépen.

Laczkó Emőke szerint még akkor is lehetünk boldogok, ha a főnökünk frusztrált, a kollégáink pedig savanyúak, a boldogsághormont ugyanis étkezésünkkel is szaporíthatjuk. A természetes, zsírszegény, szénhidrátot tartalmazó ételek javíthatnak a hangulatunkon, így érdemes az étkezdében vagy épp az üzleti ebéden köretként héjában főtt krumplit, durumtésztát vagy barna rizst kérni. Ha napközben kap el minket a rosszkedv, akkor irány a céges büfé vagy a sarki bolt, s vegyünk egy nagy tábla csokit – tanácsolja a szakember. Jótékony hatása van a nevetésnek is, ez szintén fokozza az endorfintermelődést a szervezetünkben. Épp ezért egy rövid kirándulás valamelyik vicchonlapra vagy egy rövid csevej valamelyik jó humorú kollégával nem hogy időrabló a munkahelyen, hanem kifejezetten jótékony hatású a napi rutin során.

Amerikában több olyan tréningcég is van, amelyik kifejezetten felső vezetők számára szervez humorkurzust, hogy így űzze el a stressz okozta rosszkedvüket, csökkentse a kiégés veszélyét. Magyarországon Riesz Mária pszichológus alkalmazza a Vidovszky Gábor által kidolgozott „örömtréning” módszerét, ahol akarattal hívják elő az örömérzést, a szép emlékek felidézésével, ezek ugyanis a lelki immunitást erősítik. A téli hónapokban különösen azok növelhetik a jó hangulatukat, akik teáznak.

A ginzengből készült tea ugyanis szintén elősegíti az endorfin termelését, sőt csökkenti a fáradtságérzetet, és a szervezet ellenálló képességét is fokozza. Nemcsak a munkahelyen, hanem bárhol stimulálható a boldogsághormon. Elég hozzá egy jó könyv, egy kedvenc film, esti borozgatás vagy kellemes hangulatú baráti, családi beszélgetés. A tánc, az éneklés, az önkifejezés bármilyen módja szintén fokozza az örömérzetet, hasonlóan a testmozgás bármely formájához.

Világgazdaság

 

 

  

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

A Változó Világ bölcsességei

 

   

 

Ha boldogságunk van, mindenünk van; ha pedig nincs, mindent elkövetünk, hogy megszerezzük. - Epikurosz

Ki bánatot sosem ismert: boldogságot meg sem ért. - Rusztaveli

Boldog csak az,akinek szíve megtalálta a békességet... - Buddha

A boldogsághoz nem vezet út. Az út maga a boldogság. - Buddha

Nem teheted boldoggá az embereket a te metódusod szerint, hagynod kell őket boldoggá, vagy boldogtalanokká lenni a maguk módján. - Marcus Aurelius

Sokan a boldogságot az embernél magasabb régiókban keresik,mások lejjebb. Holott a boldogság emberi mértékre van kiszabva. - Konfucius

Az igazi boldogság forrása önmagunkban rejlik,és mások nem tehetik igazán boldogtalanná azt,aki boldog akar lenni. - Rousseau

A boldogságot nem lehet ajándékba kapni,egyetlen titka:adni,mindig csak adni. Jó szót, bátorítást, mosolyt, hitet és sok-sok önzetlen szeretetet. - Goethe

A boldogság könnyelmű fruska, nem időz sokat egy helyen, hajad szemedből elsimítja, megcsókol, s tűnik hirtelen. - Heinrich Heine

A boldogság nem könnyű dolog. Önmagunkban meglelni nagyon nehéz, másokban meglelni lehetetlen. - Chamfort

A boldogság vagy boldogtalanság egy sereg olyan dologtól függ, amely nem látszik, amelyről nem beszélünk, s amelyet nem is lehet elmondani. - Chamfort

A természet folyvást gondoskodik az emberi boldogság legfőbb eszközeiről. Figyeld meg, mint nő a gabona, mint fakad a bimbó; haladj ziháló tüdővel az eke mögött; olvass, gondolkodj, szeress, mert ezek a dolgok, amik az embert boldoggá teszik. - Puskin

Boldogságunk kilenc tizede az egészségen alapszik. - Arthur Schopenhauer

A boldogok természetesnek veszik azt, ami körülöttük történik. - Franz Kafka

Nincs nagyobb boldogság, mintha szeretnek bennünket. - Charlotte Bronte

A kapcsolatok célja nem az, hogy általuk rálelj a teljességre, hanem általuk megoszd a teljességedet másokkal. Nem az, hogy felleld az örömöd, hanem megoszd az örömödet. Nem az, hogy megtaláld a boldogságot, hanem hogy megoszd a boldogságodat. - Neale Donald Walsch

A mesterség, boldog lenni: igen könnyű,de ritka. Nem kell azért messze menni,bennünk van a titka. - Kisfaludy Sándor

  

   
   
Ajánlott irodalom
 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

A kultúra világa - A képzőművészetek/A zene/A színház és a film, 1960

Aiszkhülosz: Leláncolt Prométheusz, 1985.

Cotterel, Arthur: Mítoszok és legendák képes enciklopédiája, 1994.

Cox, George William: Görög regék, 1991.

Csirszka János: Élményterápia, 1993

Hahn István: Istenek és népek, 1968.

Hamilton, Edith: Görög és római mitológia, 1992.

Mitológiai ÁBÉCÉ, 1973.

Pecz Vilmos (szerk.): Ókori lexikon I–IV., 1902.

Román József: Mítoszok könyve, 1963.

Szabó György (szerk.): Mediterrán mítoszok és mondák, 1973.

Szimonidesz Lajos: A világ vallásai, 1988.

Tokarev, Sz. A. (szerk): Mitológiai enciklopédia, 1988.

Trencsényi-Waldapfel Imre (ford.): Ember vagy, 1979.

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

   
Te és a világ
 

 

Változó Világ

Emberhit

Az Élet Útmutatója

Változó Világ Mozgalom

 

 

 

Tanulj, és tudj! A te tudásod a te hatalmad!

Higgy az emberben, higgy magadban!

Vezesd életedet, vezesd Életútmutatódat!

Változtasd jobbá a világot, jó szövetségben!

 

 

 

 

 

         

 

 

 

Pályázatok

A tudás hatalom – Egy kompetens világért

Változó Világ könyvírási pályázat

Az én napom a Változó Világban

Az én helyem a Változó Világban

Az én lapom a Változó Világban

Olvasni öröm – Egy olvasó világért

Tudni, tenni, emberhittel – Egy jobb világért

Jót jól – Egy etikus világért

Légy hős!

Új Kert – Egy boldogabb világért

Az Európai Unió a Változó Világban

A 20. század elszámoltatása

Olvasó Világ

Változó könyves világ a Fb-on

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

Változó Világ, 2023