|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Támogatásod? |
Tanítások és technikákÁjurvédaTest | Lélek | Szellem | Egészség | Erő | Bátorság | Tudás | Kompetencia | Öröm | Boldogság
![]()
Egyéni keresés
Ez, és az összes többi útmutató, címtár, lexikon elektronikus formában vagy nyomtatásban, tetszőleges formátumban és példányszámban, igény szerint szerkesztett, bővített tartalommal, kereskedelmi, belső (magán) használatra vagy reprezentációs célra.
|
Ájurvéda Ismertető | Mire jó? | Jelenlét Magyarországon | Pro | Kontra | Beszélgetés az Új Kertben | A Változó Világ bölcsességei | Ajánlott irodalom | Véleményed fontos! |
|
|
Az ájurvéda India több mint ötezer éves hagyományos, természetes orvostudományi rendszere, amelyet látnokok és szent emberek (ríszik) hoztak létre és természettudósokkal együtt megfigyelésekkel, kísérletekkel és meditációval fejlesztették évezredeken keresztül. Egyfajta alternatív gyógyászatnak tekinthető. A részletesen kidolgozott eljárásokat az i.e 5. századtól kezdve jegyezték le szanszkrit nyelven. Eredményeit a mai napig széles körben felhasználják Indiában és Délkelet-Ázsiában. Az egyik legkorábbi védikus szöveg, az Atharva-véda i.e. 1500 körül keletkezett és már tartalmaz orvoslással kapcsolatos fejezeteket. Ájurvédikus kézikönyveket írt Csaraka, Szusruta, és Vagbhata (i.u. 1–4. század) amelyekben részletesen leírják a korabeli orvosi gyakorlatokat. Csaraka felsorolt mintegy 500 orvosi szert, Szusruta több mint 700 gyógynövényt ismertetett (Csaraka-szanhitá, Szusruta-szanhitá). Az ájurvéda elsősorban a betegségmegelőzést hangsúlyozza, a szervezetet fiatalító eljárásokat illetve a test élettartamának meghosszabbítását. Művelői úgy tartják, hogy a napi rendszerességgel végzett ájurvéda-gyakorlatok nemcsak a betegségek megelőzését szolgálják, hanem segítenek megérteni önmagunkat, a körülöttünk levő világot, gyakorlása harmóniát és egyensúlyt alakít ki környezetünkkel. Az ájurvéda egyfajta integrált megközelítését nyújtja a megbetegedések megelőzésének és kezelésének az életmód megváltoztatásával és természetes gyógymódok kialakításával. Filozófiája azon alapul, hogy az elme (vagy tudat) és a test (vagy fizikai tömeg) nemcsak befolyásolják egymást, hanem megbonthatatlan egységet alkotnak. Az egyetemes tudat egy intelligens energia-óceán, amely lehetőséget ad arra, hogy a fizikai világot az öt érzéken keresztül észleljük. Az ájurvéda az öt alapvető elemet ismer, amelyek emberi testet, de egyben az egész világegyetemet alkotják. Ezek: Prithvi (föld), Áp (víz), Tedzs (tűz), Váju (levegő) és Akas (éter).
|
|
||||||||
Az ájurvéda komplex táplálkozási rendszert alkot. Ez 3 fő alkattípust ismer (vata, pitta, kapha), és a napi, illetve évszakos ritmusnak megfelelően ajánl étrendet. 6 alapízt (édes, savanyú, sós,keserű, fanyar és csípős), és 6 ételminőséget (nehéz, könnyű, olajos, száraz, hideg, meleg) különböztet meg. Lényege: a dosák kiegyensúlyozása; a különböző ízű és ételminőségű ételek az egyes dosákat fokozzák vagy csökkentik. Az ájurvéda rengeteg hasznos megfigyelés nagy gyakorlati értékkel bíró gyűjteménye. Ez a táplálkozási rendszer a kalóriák kiegyensúlyozott étrendje, azonban nem szentel közvetlen figyelmet a kalóriáknak, a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak. E tápanyagokat ugyanis szellemi megismerés révén ismerjük, nem pedig közvetlen tapasztalás útján. A nyugati ember táplálkozásmódosítási törekvései legnagyobbrészt laboratóriumi elemzésekre támaszkodnak. Ezzel szemben az ájurvédikus táplálkozás közvetlenül a természetből ered. Ízlelőbimbóink egy falat étel hatására rengeteg hasznos információt küldenek a dosáknak. Az elsődleges információt azonban az ízük hordozza. Az ájurvéda hat ízt, illetve rászát különböztet meg: a már ismert négy, az édes, a savanyú, a sós, és a keserű ízhez még kettő járul: a csípős és a fanyar. Az ájurvéda szerint a kiegyensúlyozott étrendnek minden étkezéskor tartalmaznia kell mind a hat ízt. Nem kell azonban az étkezésnek minden alkalommal mind a hat ízt felvonultatnia. Az alapszabály egyszerűen az, hogy a nap során adjuk meg testünknek mind a hat ízt, hogy teljes lehessen a test ételekre adott válasza. Az Ájurvéda szerint nem az a legfontosabb, hogy mit eszünk, hanem az, hogy a szervezetünk mit csinál azzal, amit megeszünk. Az ízek felhasználásra kerülnek a túlsúlyba került dosák kiegyensúlyozására is, hiszen minden dosa azokat az ízeket keresi, amelyek visszaadják egyensúlyát. A vatát a sós, a savanyú és az édes, a pittát a keserű, az édes és a fanyar, a kaphát a csípős, a keserű és a fanyar íz hozza egyensúlyba. (A kiemelt ízek hatnak legerősebben a dosa csökkentésére.) Nehéz vagy könnyű – a búza nehéz, az árpa könnyű, a marhahús nehéz, a csirke könnyű, a sajt nehéz, a fölözött tej könnyű. Olajos vagy száraz – a tej olajos, a méz száraz, a szójabab olajos, a lencse száraz, a kókusz olajos, a káposzta száraz. Meleg vagy hideg – (melegíti vagy hűti a testet) – a bors meleg, a menta hideg, a méz meleg, a cukor hideg, a tojás meleg, a tej hideg. Ezek a jellegek közvetlenül a nyelvre és a gyomorra hatnak. Működési elvük: ”hasonló a hasonlónak örül”. Ha a pittát kívánjuk egyensúlyba hozni, kerüljük a hasonló tulajdonságú ételeket. A chili csípős, forró és olajos, így természetesen a pitta súlyosbodását okozza. Ezeket a jellemzőket nem kell megjegyezni. Bár az ájurvédikus szövegek hosszú étellistákat adnak a megfelelő ízekkel és gunákkal (alapvető természeti minőségek), ez az ismeret a testünkbe már beépült. Aki egyensúlyban van, ha fázik, meleg ételt kíván, ha nehéznek érzi magát, akkor könnyűt. Ha például valaki kapha-típusú, és zöld salátát kíván, ez azt jelenti, hogy egyensúlyban van, mert a zöldségfélék általában keserűek és fanyarok (ez a két íz az, amely a kapha-típus számára jó). Viszont ha ugyanaz a kapha-ember csak olajban sült krumplira (sós), fagylaltra (édes), és sajtra (savanyú) vágyik, akkor sem az ösztönei, sem Kapha dosája nincsenek egyensúlyban. A megoldás egyszerű: ilyenkor fordíts hátat egészségtelen kívánságaidnak, és kezdd el ismét mind a hat ízt fogyasztani! Ezzel megindul az egyensúly visszaállításának folyamata, és amint ez megtörtént maguktól visszatérnek az elveszett, természetes ösztönök is. Nem kell lemondani a fagylaltról és a sült krumpliról, és a zöld saláta fogyasztása épp annyira örömteli lesz majd, mert az uralkodó dosádat ez elégíti ki. Az ősi kultúrák világszerte ráeszméltek, hogy az étrendnek dinamikusnak kell lennie anélkül, hogy a zsírokról, a szénhidrátokról és a fehérjékről bármit is tudtak volna. Kellettek az ízek, amelyek felébresztik a testet, mint a keserű és a fanyar, és olyanok, amelyek elnyugtatják – elsődlegesen az édes. Az emésztést néha növelni kellett „forró” ízekkel: a csípőssel, a savanyúval és a sóssal, máskor pedig csökkenteni a „hideg” ízekkel – a keserűvel, a fanyarral, az édessel. Táplálkozási rendszerük központi elemeit, alapvető szabályszerűségeit ösztönösen értették meg. Tapasztalati úton megállapították, hogy minden ételnek megvan a saját ízprofilja. Az egyszerű ételeknek, amilyen a fehér cukor vagy az ecet, csak íze van, de a legtöbbnek legalább kettő: a citrom savanyú, de édes és keserű is, a sárgarépa édes, keserű és fanyar, a sajt édes és savanyú. A tejet tökéletes ételnek tekintették, mert mind a hat íz jelen van benne nyilvánvaló édessége mellett. Az ájurvéda a tejivást inkább önmagában, mint más étkezéssel kombináltan ajánlja. Lehet azonban tejet inni más ételekkel, gyümölcsökkel, magvakkal és cukorral – sőt a tej ellensúlyozza legjobban a finomított fehér cukrot, amely elárasztja a szervezetet, ha önmagában fogyasztjuk.
Az emésztő tűz – az agni A legtöbb ember sohasem beszél az emésztéséről orvossal. A jó egészséghez szokott társadalomban adottnak vesszük ugyanis élelemfeldolgozó-képességünket, és nem tulajdonítunk túl nagy jelentőséget az esetenként felfordult gyomornak vagy a kellemetlenül töltött éjszakának, miután túlettük magunkat. Többnyire csak akkor gondolkodunk el étkezésünk módosításán, ha valami komolyabb problémára derül fény, mint a gyomorfekély vagy a rák. Az ájurvéda azonban már a gyenge emésztést is a betegségi folyamat egyik fő tényezőjének tartja. Ugyanis minden sejt az élelemből épül fel. Ha jól használják fel az élelmet, a sejtek jól épülnek, ha rosszul, akkor a betegség folyamata máris elindult. Az ájurvédikus bölcsek szívesen mondták, hogy ha megfelelően meg tudjuk emészteni, akkor a méreg is hasznunkra válik, míg rossz emésztéssel az ember belehalhat a nektárivásba is. Az ájurvéda szerint nincsenek abszolút jó vagy rossz ételek, csak olyanok, amelyek az adott személy számára jók vagy rosszak. Az a legfontosabb, hogy abból, amit megettünk, ki tudjunk vonni minden életadó értéket. E tekintetben az emberek nem születtek egyenlőnek, a három fő testtípusnak nagyon eltérő az emésztőképessége. Mint mindennek, amit a dosák érintenek, a három emésztési stílusnak is vannak előnyei és hátrányai. Lehet, hogy a vaták nem örülnek a felfedezésnek, hogy gyenge vagy megbízhatatlan emésztésre hajlamosak, de ez teszi őket körültekintőbb étkezőkké, és ritkán kell félniük a pitták elszabadult étvágyától vagy a kétségbeejtő elhízástól, amelyet sok kapha tapasztal. Az emésztőcsatorna nemcsak táplálékot von ki a szervezet számára, hanem nagymértékben felelős az érzelmekért is. A „nyugati” tudomány is úgy tartja, hogy az érzelmek megélésekor a tudatunkban lévő gondolati tartalom és a belső szerveink felől érkező idegi információkból származó érzetekből áll össze az, amit érzelemként élünk meg. Ha idegesek vagyunk, görcsbe rándul a gyomrunk, és fordítva, ha fáj a hasunk, akkor olyan gondolatoktól is türelmetlenekké válunk, amelyek máskülönben közömbösnek tűntek volna. A vata egyensúlyvesztés gyakran felkavart érzések formájában nyilvánul meg, amelyek a belekben fájdalmat okoznak. A pitta dosa felelős a helyes anyagcseréért és a „tiszta vérért” (a mérgek eltávolításáért), ő szabályozza az emésztés helyes sebességét is. Ezt nevezik agninak, azaz „emésztő tűznek”. Az agni az egyik legfontosabb, – a dosákkal egyenlő – elv az Ájurvédában. A jó egészség elsődleges jele, hogy az agni lobogva ég, azaz hatékonyan emésztjük az elfogyasztott ételt, eljuttatjuk a szükséges tápanyagot minden sejtünkhöz, és anélkül égetjük el a hulladékot, hogy méreglerakódások maradnának bennünk.
A természet úgy alkotta meg az emberi testet,
hogy a nap folyamán az agni ciklikusan változzék. Ha az agni napi ritmusát
valami megzavarja, azt az emésztés sínyli meg. Igen hasznos tehát tudni,
hogyan tudjuk helyrehozni a pislákoló agnit. Ha az alapvető ciklus felborul,
a test összezavarodik – az étvágy és az emésztés kezdi átfedni egymást. Ha
ez megtörtént, az agni a jelenségek széles tárházával jelzi a bajt: Ha ezen tünetek közül bármelyik is fellép, az első és legfontosabb teendő az, hogy az agnit visszaállítsuk természetes ciklusába. Sose próbáljuk az agnit helyreállítani, ha betegnek érezzük magunkat. Ilyenkor az agni alacsony szinten (de legalábbis nem helyesen) ég, ez nem a megfelelő idő arra, hogy megbolygassuk. Az agni helyreállítása a következő hétvégi menetrenddel lehetséges: Szombat Az agnit először ki kell oltanunk. Ez úgy történik, hogy a nap folyamán semmit nem eszünk, csak folyadékot iszunk. Vata és pitta-típusúak igyanak meleg vízzel hígított gyümölcslevet egy-egy pohárral reggelire, ebédre és vacsoraidőben. (Három-négy pohárral lehet még az étkezések között is inni.) Az alma vagy a szőlőlé a legjobb, a narancslé azonban túlságosan savas. A cél az, hogy ne legyen étvágyunk, és alig kelljen emésztenünk. A kapha-típusúak követhetik ezt a módszert is, vagy igyanak csak meleg vizet. Töltsük a napot könnyű tevékenységgel: olvasással, tévénézéssel. Jó ötlet a könnyű séta is reggel és délután. Ha az ájulás környékez az éhségtől, együnk egy evőkanál mézet meleg vízzel, és feküdjünk le 5 percre. Előfordulhat, hogy a végtagokat könnyűnek érezzük, de ha remegni kezdünk vagy szédülünk, akkor feküdjünk le és pihenjünk. Vasárnap Ezen a napon kell újraindítani az agnit: együnk könnyű, forró gabonapehelyből álló reggelit (zab, rizs vagy búza), kevés vajjal, tejjel és cukorral. A gyógytea is jó reggel a gyomor elnyugtatására – vaták számára édesgyökér, a pittáknak és a kapháknak borsmenta. Ha betartottuk a szombati programot, akkor nem kívánunk bőségesebb reggelit. Délig ne együnk újra! Pontosan délben fogyasszunk bőséges ebédet, amely anélkül elégít ki, hogy nehéz vagy mértéktelen lenne. Ne együnk ismét vacsoráig! Korán vacsorázzunk, legalább 3 órával lefekvés előtt! A vacsora legyen tápláló és a testtípusnak megfelelő, valamivel kevesebb az ebédnél. A rizs, a lencse és a párolt zöldségfélék megfelelőek.
Az alábbiak ismét kibillentik az agnit, ezért
kerülendők: A csak részben megemésztett étel amává, hideg, rossz szagú maradvánnyá válik, amelynek „ragacsossága” megakadályozza a dosák szükségesen szabad áramlását.
Az agni a következőket adja:
Ha ama van a szervezetben, az állapot lehet
enyhe vagy súlyos. Korai jelei közé tartoznak:
Az áldásos étrend és étkezési szokások Együnk friss gyümölcsöt, az évszaknak és a földrajzi területnek megfelelőt! A test számára a lehető legjobb ételek a saját környezetünkben termelt gyümölcsök, zöldségfélék és tejtermékek – ezek az élelmiszerek ugyanazon a levegőn, vízen, táplálékon, és napfényben növekedtek, amelyen mi magunk is.
A főétkezés az ebéd legyen! A vacsora kevesebb
legyen; a reggeli pedig tetszés szerinti, de mindenképpen a nap legkisebb
étkezése. Vagy egyedül étkezzünk, vagy olyan emberekkel, akiket őszintén kedvelünk – legjobb a család. A negatív érzelem (mindegy hogy a mienk, a szakácsé vagy a bennünket körülvevő embereké) káros hatással van az emésztésre.
|
||||||||||
|
||||||||||
Előnye: hogy az egyéni, az alkati különbségeket helyezi a középpontba.
|
||||||||||
Hátránya: hogy az utasítások megértése és követése sokszor igen nehéz a nyugati ember számára.
|
||||||||||
|
Kapitány – Nagy hiba, ha az ember divatoknak engedve, követhetetlen idegen rendszereket követ. Professzor – Ha valami követhetetlen, akkor fogadd kritikával, bárhonnan is jöjjön az. Az ájurvédában viszont érdemes értékelni azt, hogy valóban 4-5 ezer éves töretlen tapasztalat rejlik. Doktor – Én legszívesebben egy olyan szintetizáló rendszert követnék, amely korszerű és nyitott, anélkül, hogy kultuszt csinálna egyes hagyományokból. Mester – Valóban nem könnyű eligazodni az ezernyi iskola között. Ami viszont a táplálkozást és a gyógyítást illeti, én azt az elvet követem, hogy minden ember saját mestere és gyógyítója. Tehát neki kell elvégeznie azt a szintézist, amelyet, kedves doktor, helyesen követelsz.
|
|||||||||
|
|
A Változó Világ bölcsességei |
|
|||||||
Tűrni kell, amennyire tűrni lehet. (Asóka indiai király) Az ember csak azért boldogtalan, mert félreismeri a természetet. (Holbach) Mire való a sok fogás étkezéseknél? Az ember nem áll sokkal a többi állat fölött, ha legnagyobb élvezete a terített asztal. (Beethoven) Létünk törvénye: önmagunk legyőzése. E nélkül a tökéletesség legmagasabb fokát nem lehet elérni. (Mahátma Gandhi)
|
|
|||||||||
|
Benesch, Horst: Kopogtass az egészségedért!, 2007 Borhidi Attila: Gaia zöld ruhája, 2002 Cotterel, Arthur: Mítoszok és legendák képes enciklopédiája, 1994. Hahn István: Istenek és népek, 1968. Hellinger, Bert: Felismerni, ami van, 2002 Jongeward, Dorothy; James, Muriel: Born to Win, 1978 Lovelock, J. E.: Gaia, 1987 Melvil Brooks: A gyógyító zene, 1999 Szimonidesz Lajos: A világ vallásai, 1988. Tokarev, Sz. A. (szerk): Mitológiai enciklopédia, 1988. Trencsényi-Waldapfel Imre: Mitológia, 1974.
|
|
||||||||
A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg. A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők... A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is! |
![]() |
Egyedülálló: egyedi, személyre szabott változat! A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát. A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.
Érdemes
tájékozódni!
|
Tanítások és technikák – Egy jobb világért |
|||
|
|
|
|
|
X |
Hirdetés X |
A tudás hatalom – Egy kompetens világért Változó Világ könyvírási pályázat Az én napom a Változó Világban Az én helyem a Változó Világban Az én lapom a Változó Világban Olvasni öröm – Egy olvasó világért Tudni, tenni, emberhittel – Egy jobb világért Új Kert – Egy boldogabb világért |
|
X |
Hirdetés X |
CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА
|
|
|
1995 óta
|
|
2001 óta |
|
1991 óta |
|
1992 óta |
|
Az idők kezdete óta |
|
Az idők kezdete óta |