VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Tanítások és technikák

Ájurvéda

Test | Lélek | Szellem | Egészség | Erő | Bátorság | Tudás | Kompetencia | Öröm | Boldogság

 

Egyéni keresés

 

 

Ez, és az összes többi útmutató, címtár, lexikon

igényelhető

elektronikus formában vagy nyomtatásban, tetszőleges formátumban és példányszámban, igény szerint szerkesztett, bővített tartalommal, kereskedelmi, belső (magán) használatra vagy reprezentációs célra.

 

Az egészség a legnagyobb ajándék, az elégedettség a legnagyobb gazdagság, a hűség a legjobb kapcsolat.

Gautama Sziddhártha (Buddha) indiai vallásalapító (i. e. 563-i. e. 483)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

ÉLETÚTMUTATÓ

Tanítások és technikák

Ájurvéda

Ismertető | Mire jó? | Jelenlét Magyarországon | Pro | Kontra | Beszélgetés az Új Kertben | A Változó Világ bölcsességei | Ajánlott irodalom | Véleményed fontos!

 

   

Ismertető

   

 

Az ájurvéda története

 

 

 

Az ájurvéda India több mint ötezer éves hagyományos, természetes orvostudományi rendszere, amelyet látnokok és szent emberek (ríszik) hoztak létre és természettudósokkal együtt megfigyelésekkel, kísérletekkel és meditációval fejlesztették évezredeken keresztül. Egyfajta alternatív gyógyászatnak tekinthető. A részletesen kidolgozott eljárásokat az i.e 5. századtól kezdve jegyezték le szanszkrit nyelven. Eredményeit a mai napig széles körben felhasználják Indiában és Délkelet-Ázsiában.

Az egyik legkorábbi védikus szöveg, az Atharva-véda i.e. 1500 körül keletkezett és már tartalmaz orvoslással kapcsolatos fejezeteket. Ájurvédikus kézikönyveket írt Csaraka, Szusruta, és Vagbhata (i.u. 1–4. század) amelyekben részletesen leírják a korabeli orvosi gyakorlatokat. Csaraka felsorolt mintegy 500 orvosi szert, Szusruta több mint 700 gyógynövényt ismertetett (Csaraka-szanhitá, Szusruta-szanhitá).

Az ájurvéda elsősorban a betegségmegelőzést hangsúlyozza, a szervezetet fiatalító eljárásokat illetve a test élettartamának meghosszabbítását. Művelői úgy tartják, hogy a napi rendszerességgel végzett ájurvéda-gyakorlatok nemcsak a betegségek megelőzését szolgálják, hanem segítenek megérteni önmagunkat, a körülöttünk levő világot, gyakorlása harmóniát és egyensúlyt alakít ki környezetünkkel.

Az ájurvéda egyfajta integrált megközelítését nyújtja a megbetegedések megelőzésének és kezelésének az életmód megváltoztatásával és természetes gyógymódok kialakításával. Filozófiája azon alapul, hogy az elme (vagy tudat) és a test (vagy fizikai tömeg) nemcsak befolyásolják egymást, hanem megbonthatatlan egységet alkotnak. Az egyetemes tudat egy intelligens energia-óceán, amely lehetőséget ad arra, hogy a fizikai világot az öt érzéken keresztül észleljük. Az ájurvéda az öt alapvető elemet ismer, amelyek emberi testet, de egyben az egész világegyetemet alkotják. Ezek: Prithvi (föld), Áp (víz), Tedzs (tűz), Váju (levegő) és Akas (éter).

 

 

 

NLAM

 

VÁLTOZÓ VILÁG 8.

Mozgás és egészség

 K     R     M 

 

 

 

X

Hirdetés X

 

 

 
   

Mire jó?

   
   

 

Az ájurvéda komplex táplálkozási rendszert alkot. Ez 3 fő alkattípust ismer (vata, pitta, kapha), és a napi, illetve évszakos ritmusnak megfelelően ajánl étrendet. 6 alapízt (édes, savanyú, sós,keserű, fanyar és csípős), és 6 ételminőséget (nehéz, könnyű, olajos, száraz, hideg, meleg) különböztet meg. Lényege: a dosák kiegyensúlyozása; a különböző ízű és ételminőségű ételek az egyes dosákat fokozzák vagy csökkentik.

Az ájurvéda rengeteg hasznos megfigyelés nagy gyakorlati értékkel bíró gyűjteménye. Ez a táplálkozási rendszer a kalóriák kiegyensúlyozott étrendje, azonban nem szentel közvetlen figyelmet a kalóriáknak, a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak. E tápanyagokat ugyanis szellemi megismerés révén ismerjük, nem pedig közvetlen tapasztalás útján. A nyugati ember táplálkozásmódosítási törekvései legnagyobbrészt laboratóriumi elemzésekre támaszkodnak. Ezzel szemben az ájurvédikus táplálkozás közvetlenül a természetből ered. Ízlelőbimbóink egy falat étel hatására rengeteg hasznos információt küldenek a dosáknak. Az elsődleges információt azonban az ízük hordozza. Az ájurvéda hat ízt, illetve rászát különböztet meg: a már ismert négy, az édes, a savanyú, a sós, és a keserű ízhez még kettő járul: a csípős és a fanyar. Az ájurvéda szerint a kiegyensúlyozott étrendnek minden étkezéskor tartalmaznia kell mind a hat ízt. Nem kell azonban az étkezésnek minden alkalommal mind a hat ízt felvonultatnia. Az alapszabály egyszerűen az, hogy a nap során adjuk meg testünknek mind a hat ízt, hogy teljes lehessen a test ételekre adott válasza. Az Ájurvéda szerint nem az a legfontosabb, hogy mit eszünk, hanem az, hogy a szervezetünk mit csinál azzal, amit megeszünk. Az ízek felhasználásra kerülnek a túlsúlyba került dosák kiegyensúlyozására is, hiszen minden dosa azokat az ízeket keresi, amelyek visszaadják egyensúlyát. A vatát a sós, a savanyú és az édes, a pittát a keserű, az édes és a fanyar, a kaphát a csípős, a keserű és a fanyar íz hozza egyensúlyba. (A kiemelt ízek hatnak legerősebben a dosa csökkentésére.)

Nehéz vagy könnyű – a búza nehéz, az árpa könnyű, a marhahús nehéz, a csirke könnyű, a sajt nehéz, a fölözött tej könnyű.

Olajos vagy száraz – a tej olajos, a méz száraz, a szójabab olajos, a lencse száraz, a kókusz olajos, a káposzta száraz.

Meleg vagy hideg – (melegíti vagy hűti a testet) – a bors meleg, a menta hideg, a méz meleg, a cukor hideg, a tojás meleg, a tej hideg.

Ezek a jellegek közvetlenül a nyelvre és a gyomorra hatnak. Működési elvük: ”hasonló a hasonlónak örül”. Ha a pittát kívánjuk egyensúlyba hozni, kerüljük a hasonló tulajdonságú ételeket. A chili csípős, forró és olajos, így természetesen a pitta súlyosbodását okozza.

Ezeket a jellemzőket nem kell megjegyezni. Bár az ájurvédikus szövegek hosszú étellistákat adnak a megfelelő ízekkel és gunákkal (alapvető természeti minőségek), ez az ismeret a testünkbe már beépült. Aki egyensúlyban van, ha fázik, meleg ételt kíván, ha nehéznek érzi magát, akkor könnyűt. Ha például valaki kapha-típusú, és zöld salátát kíván, ez azt jelenti, hogy egyensúlyban van, mert a zöldségfélék általában keserűek és fanyarok (ez a két íz az, amely a kapha-típus számára jó). Viszont ha ugyanaz a kapha-ember csak olajban sült krumplira (sós), fagylaltra (édes), és sajtra (savanyú) vágyik, akkor sem az ösztönei, sem Kapha dosája nincsenek egyensúlyban. A megoldás egyszerű: ilyenkor fordíts hátat egészségtelen kívánságaidnak, és kezdd el ismét mind a hat ízt fogyasztani! Ezzel megindul az egyensúly visszaállításának folyamata, és amint ez megtörtént maguktól visszatérnek az elveszett, természetes ösztönök is. Nem kell lemondani a fagylaltról és a sült krumpliról, és a zöld saláta fogyasztása épp annyira örömteli lesz majd, mert az uralkodó dosádat ez elégíti ki.

Az ősi kultúrák világszerte ráeszméltek, hogy az étrendnek dinamikusnak kell lennie anélkül, hogy a zsírokról, a szénhidrátokról és a fehérjékről bármit is tudtak volna. Kellettek az ízek, amelyek felébresztik a testet, mint a keserű és a fanyar, és olyanok, amelyek elnyugtatják – elsődlegesen az édes. Az emésztést néha növelni kellett „forró” ízekkel: a csípőssel, a savanyúval és a sóssal, máskor pedig csökkenteni a „hideg” ízekkel – a keserűvel, a fanyarral, az édessel.

Táplálkozási rendszerük központi elemeit, alapvető szabályszerűségeit ösztönösen értették meg. Tapasztalati úton megállapították, hogy minden ételnek megvan a saját ízprofilja. Az egyszerű ételeknek, amilyen a fehér cukor vagy az ecet, csak íze van, de a legtöbbnek legalább kettő: a citrom savanyú, de édes és keserű is, a sárgarépa édes, keserű és fanyar, a sajt édes és savanyú. A tejet tökéletes ételnek tekintették, mert mind a hat íz jelen van benne nyilvánvaló édessége mellett. Az ájurvéda a tejivást inkább önmagában, mint más étkezéssel kombináltan ajánlja. Lehet azonban tejet inni más ételekkel, gyümölcsökkel, magvakkal és cukorral – sőt a tej ellensúlyozza legjobban a finomított fehér cukrot, amely elárasztja a szervezetet, ha önmagában fogyasztjuk.

 

Az emésztő tűz – az agni

A legtöbb ember sohasem beszél az emésztéséről orvossal. A jó egészséghez szokott társadalomban adottnak vesszük ugyanis élelemfeldolgozó-képességünket, és nem tulajdonítunk túl nagy jelentőséget az esetenként felfordult gyomornak vagy a kellemetlenül töltött éjszakának, miután túlettük magunkat. Többnyire csak akkor gondolkodunk el étkezésünk módosításán, ha valami komolyabb problémára derül fény, mint a gyomorfekély vagy a rák.

Az ájurvéda azonban már a gyenge emésztést is a betegségi folyamat egyik fő tényezőjének tartja. Ugyanis minden sejt az élelemből épül fel. Ha jól használják fel az élelmet, a sejtek jól épülnek, ha rosszul, akkor a betegség folyamata máris elindult.

Az ájurvédikus bölcsek szívesen mondták, hogy ha megfelelően meg tudjuk emészteni, akkor a méreg is hasznunkra válik, míg rossz emésztéssel az ember belehalhat a nektárivásba is. Az ájurvéda szerint nincsenek abszolút jó vagy rossz ételek, csak olyanok, amelyek az adott személy számára jók vagy rosszak. Az a legfontosabb, hogy abból, amit megettünk, ki tudjunk vonni minden életadó értéket. E tekintetben az emberek nem születtek egyenlőnek, a három fő testtípusnak nagyon eltérő az emésztőképessége. Mint mindennek, amit a dosák érintenek, a három emésztési stílusnak is vannak előnyei és hátrányai. Lehet, hogy a vaták nem örülnek a felfedezésnek, hogy gyenge vagy megbízhatatlan emésztésre hajlamosak, de ez teszi őket körültekintőbb étkezőkké, és ritkán kell félniük a pitták elszabadult étvágyától vagy a kétségbeejtő elhízástól, amelyet sok kapha tapasztal.

Az emésztőcsatorna nemcsak táplálékot von ki a szervezet számára, hanem nagymértékben felelős az érzelmekért is. A „nyugati” tudomány is úgy tartja, hogy az érzelmek megélésekor a tudatunkban lévő gondolati tartalom és a belső szerveink felől érkező idegi információkból származó érzetekből áll össze az, amit érzelemként élünk meg. Ha idegesek vagyunk, görcsbe rándul a gyomrunk, és fordítva, ha fáj a hasunk, akkor olyan gondolatoktól is türelmetlenekké válunk, amelyek máskülönben közömbösnek tűntek volna. A vata egyensúlyvesztés gyakran felkavart érzések formájában nyilvánul meg, amelyek a belekben fájdalmat okoznak. A pitta dosa felelős a helyes anyagcseréért és a „tiszta vérért” (a mérgek eltávolításáért), ő szabályozza az emésztés helyes sebességét is. Ezt nevezik agninak, azaz „emésztő tűznek”. Az agni az egyik legfontosabb, – a dosákkal egyenlő – elv az Ájurvédában. A jó egészség elsődleges jele, hogy az agni lobogva ég, azaz hatékonyan emésztjük az elfogyasztott ételt, eljuttatjuk a szükséges tápanyagot minden sejtünkhöz, és anélkül égetjük el a hulladékot, hogy méreglerakódások maradnának bennünk.

A természet úgy alkotta meg az emberi testet, hogy a nap folyamán az agni ciklikusan változzék. Ha az agni napi ritmusát valami megzavarja, azt az emésztés sínyli meg. Igen hasznos tehát tudni, hogyan tudjuk helyrehozni a pislákoló agnit. Ha az alapvető ciklus felborul, a test összezavarodik – az étvágy és az emésztés kezdi átfedni egymást. Ha ez megtörtént, az agni a jelenségek széles tárházával jelzi a bajt:

- Gyomorégés és gyomorsavtúltengés
- Étvágytalanság az étkezési időben
- Székrekedés vagy hasmenés
- Közömbösség az étkezés iránt
- Beteges fokú kövérség vagy soványság
 

Ha ezen tünetek közül bármelyik is fellép, az első és legfontosabb teendő az, hogy az agnit visszaállítsuk természetes ciklusába.

Sose próbáljuk az agnit helyreállítani, ha betegnek érezzük magunkat. Ilyenkor az agni alacsony szinten (de legalábbis nem helyesen) ég, ez nem a megfelelő idő arra, hogy megbolygassuk. Az agni helyreállítása a következő hétvégi menetrenddel lehetséges:

Szombat

Az agnit először ki kell oltanunk. Ez úgy történik, hogy a nap folyamán semmit nem eszünk, csak folyadékot iszunk. Vata és pitta-típusúak igyanak meleg vízzel hígított gyümölcslevet egy-egy pohárral reggelire, ebédre és vacsoraidőben. (Három-négy pohárral lehet még az étkezések között is inni.) Az alma vagy a szőlőlé a legjobb, a narancslé azonban túlságosan savas. A cél az, hogy ne legyen étvágyunk, és alig kelljen emésztenünk. A kapha-típusúak követhetik ezt a módszert is, vagy igyanak csak meleg vizet. Töltsük a napot könnyű tevékenységgel: olvasással, tévénézéssel. Jó ötlet a könnyű séta is reggel és délután.

Ha az ájulás környékez az éhségtől, együnk egy evőkanál mézet meleg vízzel, és feküdjünk le 5 percre. Előfordulhat, hogy a végtagokat könnyűnek érezzük, de ha remegni kezdünk vagy szédülünk, akkor feküdjünk le és pihenjünk.

Vasárnap

Ezen a napon kell újraindítani az agnit: együnk könnyű, forró gabonapehelyből álló reggelit (zab, rizs vagy búza), kevés vajjal, tejjel és cukorral. A gyógytea is jó reggel a gyomor elnyugtatására – vaták számára édesgyökér, a pittáknak és a kapháknak borsmenta. Ha betartottuk a szombati programot, akkor nem kívánunk bőségesebb reggelit. Délig ne együnk újra! Pontosan délben fogyasszunk bőséges ebédet, amely anélkül elégít ki, hogy nehéz vagy mértéktelen lenne. Ne együnk ismét vacsoráig! Korán vacsorázzunk, legalább 3 órával lefekvés előtt! A vacsora legyen tápláló és a testtípusnak megfelelő, valamivel kevesebb az ebédnél. A rizs, a lencse és a párolt zöldségfélék megfelelőek.

Az alábbiak ismét kibillentik az agnit, ezért kerülendők:
- Étkezések közötti evés. Az agni szereti a megkezdett dolgot befejezni, ezért kibillen a napközben fogyasztott rágógumi, keménycukor, vagy leheletfrissítő mentolos cukrok üres ösztönzésétől.
- Erős ösztönzők. A koffein, só és alkohol erős ösztönzők, és csak mértékletesen fogyaszthatók. Ha szeretünk kávézni, valamit mindig együnk hozzá, ne üresen igyuk! Ugyanez vonatkozik az alkoholra. Ha valaki e stimulánsok bármelyikének rabja, akkor lehetetlen az emésztését egyensúlyba hozni.
- Étkezések kihagyása. Az agninak szüksége van rá, hogy naponta háromszor tegyen valamit, és zokon veszi, ha nem eszünk.

A csak részben megemésztett étel amává, hideg, rossz szagú maradvánnyá válik, amelynek „ragacsossága” megakadályozza a dosák szükségesen szabad áramlását.

Az agni a következőket adja:
-  kicsattanóan egészséges arcszín és fénylő szemek
- székrekedés és hasmenés nélküli, erős emésztés
-  bármilyen étel elfogyasztásának képessége
- tiszta, szalmaszínű vizelet
- erős szag nélküli, normál széklet

 

Ha ama van a szervezetben, az állapot lehet enyhe vagy súlyos. Korai jelei közé tartoznak:
- fénytelen bőr és szem
- kellemetlen szájíz, reggel pállott nyelv
- erősen rossz szagú lehelet
- zavaros, sötét vagy elszíneződött vizelet
- gyenge emésztés, krónikus székrekedés és/vagy hasmenés
- étvágytalanság (az étel rosszul esik)
- ízületi fájdalmak

 

Az áldásos étrend és étkezési szokások

Együnk friss gyümölcsöt, az évszaknak és a földrajzi területnek megfelelőt! A test számára a lehető legjobb ételek a saját környezetünkben termelt gyümölcsök, zöldségfélék és tejtermékek – ezek az élelmiszerek ugyanazon a levegőn, vízen, táplálékon, és napfényben növekedtek, amelyen mi magunk is.

A főétkezés az ebéd legyen! A vacsora kevesebb legyen; a reggeli pedig tetszés szerinti, de mindenképpen a nap legkisebb étkezése.
Együnk minden nap azonos időben! Két étkezés között ne nassoljunk, és kerüljük az éjszakai evést, ami megzavarja az emésztés ritmusát, és könnyen termel amát.

Vagy egyedül étkezzünk, vagy olyan emberekkel, akiket őszintén kedvelünk – legjobb a család. A negatív érzelem (mindegy hogy a mienk, a szakácsé vagy a bennünket körülvevő embereké) káros hatással van az emésztésre.

 

   
   

Jelenlét Magyarországon

   
   

 

 

 

   
   

Pro

   
   

 

Előnye: hogy az egyéni, az alkati különbségeket helyezi a középpontba.

 

   
   

Kontra

   
   

 

Hátránya: hogy az utasítások megértése és követése sokszor igen nehéz a nyugati ember számára.

 

   
   

Beszélgetés az Új Kertben

   

 

Beszélgetések az Új Kertben

Kompetencia

Kreativitás

Tehetség

Boldogság

 

 

 

Kapitány – Nagy hiba, ha az ember divatoknak engedve, követhetetlen idegen rendszereket követ.

Professzor – Ha valami követhetetlen, akkor fogadd kritikával, bárhonnan is jöjjön az. Az ájurvédában viszont érdemes értékelni azt, hogy valóban 4-5 ezer éves töretlen tapasztalat rejlik.

Doktor – Én legszívesebben egy olyan szintetizáló rendszert követnék, amely korszerű és nyitott, anélkül, hogy kultuszt csinálna egyes hagyományokból.

Mester – Valóban nem könnyű eligazodni az ezernyi iskola között. Ami viszont a táplálkozást és a gyógyítást illeti, én azt az elvet követem, hogy minden ember saját mestere és gyógyítója. Tehát neki kell elvégeznie azt a szintézist, amelyet, kedves doktor, helyesen követelsz.

 

   

 

 

A Változó Világ bölcsességei

 

   

 

Tűrni kell, amennyire tűrni lehet. (Asóka indiai király)

Az ember csak azért boldogtalan, mert félreismeri a természetet. (Holbach)

Mire való a sok fogás étkezéseknél? Az ember nem áll sokkal a többi állat fölött, ha legnagyobb élvezete a terített asztal.  (Beethoven)

Létünk törvénye: önmagunk legyőzése. E nélkül a tökéletesség legmagasabb fokát nem lehet elérni. (Mahátma Gandhi)

 

   

25 év!

A legszebb

A legédesebb

A legizgalmasabb

A Nagy Év könyve

Segíthetünk?

Falum követe

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

Benesch, Horst: Kopogtass az egészségedért!, 2007

Borhidi Attila: Gaia zöld ruhája, 2002

Cotterel, Arthur: Mítoszok és legendák képes enciklopédiája, 1994.

Hahn István: Istenek és népek, 1968.

Hellinger, Bert: Felismerni, ami van, 2002

Jongeward, Dorothy; James, Muriel: Born to Win, 1978

Lovelock, J. E.: Gaia, 1987

Melvil Brooks: A gyógyító zene, 1999

Szimonidesz Lajos: A világ vallásai, 1988.

Tokarev, Sz. A. (szerk): Mitológiai enciklopédia, 1988.

Trencsényi-Waldapfel Imre: Mitológia, 1974.

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

         

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

 

Tanítások és technikák – Egy jobb világért

Ájurvéda

Bowen technika

Böjt

Coaching

Családfelállítás

Csi-kung golyók

 

EFT

EMDR

Fókuszálás

Gaia

Gestalt

Iskolai masszázs

 

Kineziológia

Krav Maga

Masszázs

Meditáció

Neurálterápia

Nudizmus

 

Relaxáció

Tűzön járás

Zeneterápia

 

Az Életútmutató

Emberhit

Változó Világ Mozgalom

A Mester beszélgetései

Az ember vándor

Az Élet projekt

1001 tanács

Az Életiskola

A tíz alapigazság

 2    3   4   5   6   7   8   9   10

Az alapok

Jobb világ

Rossz világ

Nyitott ajtók

A munkához való jog

A büntetőjog humanizálása

Erőszakmentes világért

 

A magamra találásról

A világról

A szerelemről

 

 

X

Hirdetés X

 

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

    

 

 

  

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

Érdekel?

1949

Megfogantam, tehát vagyok...

Az elme öregedése

Az otthoni betegápolás

Amerikai politika...

Hollandia

Dánia

Életrajzok

A táplálkozás

A madarak

Budapest története...

A magyarországi szlovákok

I. Habsburg Ferdinánd

Buddhizmus, misztika, Tibet

További témák 

Könyvrendelés

Legyél szerzőnk!

Tudod?

Nemzeti Útmutató

Megyei Útmutató...

Használati Útmutató...

Keresési Útmutató...

Innovációs Útmutató...

Világ Útmutató...

Édes Útmutató...

Európai Uniós Útmutató...

Bécs

Családfelállítás

Kisebbségi Útmutató...

Betegápolási Útmutató...

Cégmutató

Termékoldalak

Tájékozódási Útmutató...

Vallási Útmutató...

Szabadidő Útmutató...

Utazási Útmutató...

További témák  

Érted?

A kompetencia

A tudás 365+1 napja

Interjú-válogatás

Adjál nekünk interjút!

Nagy Hermész Enciklopédia

Összeesküvés-elméletek

A szélenergia

Euroutazások

Facebook Enciklopédia

Bécs

A magánkönyvtár

Számítógépes modellek

Gasztronómiai Enciklopédia

A számok világa

Budapest utcái

Ludens

Szex

További témák  

Helyesled?

Változó Világ Klub

Etika

Veszélyek

Legendák

Alapítványok

Népek bölcsességei

A könyvek világa

Az én helyem...

Pályázataink

Hasznos tudnivalók A-tól Z-ig

A települések túléléséért

Az olvasás

A kompetencia

Tanítások és technikák

Magyar iskolák a világon

Éttermek

Budapest újdonságai

Szimeonov Todor haikui

További témák  

 

TÖRTÉNELEM

JOG

ÉLETMÓD

FÖLDRAJZ

KULTÚRA

EGÉSZSÉG

GAZDASÁG

POLITIKA

MESTERSÉGEK

TUDOMÁNYOK

 

A Változó Világ barátai

Beszélgessünk!

Nyitott ajtók

Támogatod?

Innovációs Tér

Fogyasztói Tér

Európai Tér

Kisebbségi Tér

Idős Tér

Gasztronómiai Tér

Budapesti Tér

Közösségi Tér

Változó Világ Mozgalomért

Közhasznú Alapítvány

A Mester beszélgetései

Csetlő-napló

 

 

 

X

X

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА | WELT IM UMBRUCH | MENIACI SA SVET

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

Változó Világ, 2022