VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Rendőrség

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

 

Ez, és az összes többi útmutató, címtár, lexikon

igényelhető

elektronikus formában vagy nyomtatásban, tetszőleges formátumban és példányszámban, igény szerint szerkesztett, bővített tartalommal, kereskedelmi, belső (magán) használatra vagy reprezentációs célra.

 

Aki fejét bűnre adta, árnyéktól is fél, ebadta...

Alessandro Manzoni

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

 

 

RENDŐRSÉGI

ÚTMUTATÓ ÉS CÍMTÁR

 

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

   

Országos Rendőr-főkapitányság

   

 

 

Rend és biztonság

 

MHK

 

Europol

 

 

 

1139 Budapest, Teve u. 4-6.

Postacím: 1903 Budapest, Pf. 314/15.

Tel.: 443-5000,  IRM: 31-111

E-mail: sajto.orfk@orfk.police.hu

Web: http://www.police.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

Nemzeti Útmutató és Címtár

 

Régiós Útmutató és Címtár

 

Megyei Útmutató és Címtár

 

 

X

Hirdetés X

 

 

 
   

Cyberzsaruk az ORFK-n

   

  

A BRFK a Változó Világban

 

Megkezdődött a szeptember 1-jétől létrejövő Internetrendőrség tagjainak toborzása – értesült a Népszabadság. Néhány nap alatt ötvenszer annyi rendőr jelentkezett az ORFK új elitegységébe, mint ahány felvételére lehetőség lesz. A cyberzsaruk csak a világhálón elkövetett legsúlyosabb, tömegeket érintő bűnesetek felderítésére kapnak jogot.

Szeptember elsején megkezdi munkáját az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságának új internetfigyelő csoportja – mondta lapunknak Garamvölgyi László rendőrségi szóvivő. Noha a toborzás csak a napokban kezdődött meg, a tervek szerint tíz-tizenöt fős egységbe máris ötvenszeres a túljelentkezés.

Az ORFK az európai rendőrségeknél szerzett tapasztalatok alapján döntött arról, hogy a világhálón elkövetett bűncselekmények felderítésére új nyomozócsoportot hoz létre.

Az internetes bűnözés rohamos terjedése miatt az elmúlt években Európa több országában felállítottak egy-egy különleges egységet a világháló figyelésére. Hollandiában, ahol a legrégebben létezik önálló Internetrendőrség húsz, Angliában negyven, Németországban pedig százfős cyberrendőrség figyeli a világhálón előforduló törvénysértéseket.

Garamvölgyi elmondta: más országok gyakorlatához hasonlóan a magyar internetfigyelő csoport sem vállalkozik majd a világháló totális megfigyelésére. A tervek szerint a magyar cyberzsaruk csak azoknak az internetes oldalaknak a készítőivel szemben lépnek majd fel, akik kimerítik a közösség elleni izgatás tényállását, valamint pedofil képeket közölnek, továbbá tiltott szexhirdetéseket tesznek közzé. Az internetfigyelő csoport nyomozati jogköre kiterjed még a számítógépes csalásokra és az okirat-hamisításokra. Utóbbiakra azért – mondta Garamvölgyi –, mert az internetet Magyarországon is mind többen és egyre gyakrabban használják fel hirdetési csalásokra, hamis számlák és okmányok közvetítésére. Nemrég egy fiatalember hamis érettségi bizonyítványokat és diplomákat kínált a világhálón, egy debreceni csaló a lopott gépkocsik ismételt forgalomba helyezéséhez kínált okmányokat a neten, és az ellopott mobiltelefonok biztonsági kódjainak feltöréséhez adott módszertani útmutatót.

Az internetfigyelő csoport nyomozói a rendőrségi törvényben felsorolt összes nyílt és titkos eszközt bevethetik majd az bűnözőkkel szemben. Eddig az internetes csoport a világhálón felfedezett jogsértésekről átiratban tájékoztatta azt a rendőrkapitányságot, amely a feltételezett jogsértő lakóhelye szerint illetékes lehet a nyomozásra. Garamvölgyi elismerte, a csoport által a világhálón összegyűjtött adatok egy része kárba veszett, mivel a túlterhelt helyi rendőrkapitányságok nem tudtak érdemben foglalkozni az internetes bűnügyekkel. Az új egység szeptember elsejétől országos jogkörrel nyomozhat az összes hatáskörébe tartozó bűnügyben.

Garamvölgyi hangsúlyozta, hogy a magyar cyberzsaruk csak a „.hu” végződésű, azaz a magyar honosságú oldalakon elkövetett jogsértések miatt járhatnak el. A nem magyar szervereken elhelyezett törvénysértő (magyar nyelvű) oldalak készítőivel szemben csak annyit tehetnek, hogy az oldal létezéséről értesítik az adott ország bűnüldözőit.

Fekete Gy. Attila [Népszabadság, 2001. június 9.]

 

 

Rendőrségi szervezetek a világon

 

Nemzetközi szervezetek

Amerikai Egyesült Államok | Argentína | Ausztrália | Ausztria

Belgium | Bolívia | Brazília | Brunei | Bulgária

Chile | Ciprus | Cseh Köztársaság

Dánia | Dél-Afrika

Egyesült Királyság

Finnország | Franciaország

Gibraltár

Hong Kong

Írország | Izrael

Jamaica | Japán

Kanada | Kolumbia

Libanon | Luxemburg

Németország | Nicaragua | Norvégia

Olaszország

Pápua Új-Guinea | Portugália

Spanyolország | Svédország | Svájc | Szingapúr | Szlovákia | Szlovénia

Thaiföld | Törökország

Új-Zéland | Uruguay

Venezuela
 

 Top Nemzetközi szervezetek

 

 Top Amerikai Egyesült Államok

 Top Argentina

 Top Ausztrália

 Top Ausztria

 

 Top Belgium

 Top Bolívia

 Top Brazilia

 Top Brunei

 Top Bulgária

 

 Top Chile

 Top Ciprus

 Top Csehország

 

 Top Dánia

 Top Dél-Afrika

 

 Top Egyesült Királyság

 

 Top Finnország

 Top Franciaország

 

 Top Gibraltár

 Top Guatemala

 

 Top Hong Kong

 

 Top Írország

 Top Izrael

 

 Top Jamaica

 Top Japán

 

 Top Kanada

 Top Kolumbia

 

 Top Libanon

 Top Luxemburg

 

 Top Németország

 Top Nicaragua

 Top Norvégia

 

 Top Olaszország

 

 Top Panama

 Top Pápua Új-Guinea

 Top Peru

 Top Portugália

 

 Top Spanyolország

 Top Svédország

 Top Svájc

 

 Top Szingapúr

 Top Szlovákia

 Top Szlovénia

 

 Top Thaiföld

 Top Törökország

 

 Top Új-Zéland

 Top Uruguay

 

 Top Venezuela

 

 

 

 

   

Új rendőrségi struktúra Ausztriában

   

 

Ausztria a Változó Világban

 

 

Az átfedések kiküszöbölése az elsődleges célja az ausztriai rendvédelmi szervek 2005. júliusától életbelépő nagyszabású reformjának. A rendőrség, a csendőrség és a vámhatóság összevonása ugyanakkor az Európai Unió bővítése után kialakult új helyzetet is figyelembe veszi.

Az átalakítás előtt a csendőrség feladatkörébe tartozott bizonyos, a rendőrség által is gyakorolt funkciókon, például a rendfenntartáson kívül a keleti határ őrizete, és ez az egyenruhás szervezet biztosította az országutakon a közlekedés rendjét. Határőrizeti munkájában segített a vámőrség. A határok átjárhatóságának jelentős javulásával, az újonnan felvett országok Schengen-tagságának évekkel későbbi megvalósulása ellenére mind a határőrizeti, mind az ellenőrzési feladat jelentősége alaposan csökkent. Ausztria az új tagfelvételek után mindössze két rövid szakaszon határos EU-n kívüli országgal - Svájccal, illetve Liechtensteinnel: mindkettőhöz különleges kapcsolat, s ezt kifejező, a határátlépést egyszerűsítő megállapodás fűzi.

Ezzel egyidejűleg azonban minden statisztikai kimutatás szerint nő a bűnözés az országban, ami a beutazási feltételek könnyítésével, a határ szűrő szerepének mérséklődésével is magyarázható. 2004-ben összességében ugyan kevesebb, mint 1 százalékkal nőtt az ismertté vált bűnesetek száma (643 648), ám egyes tartományokban jelentős a növekedés. Burgenlandban 8,7 %-kal, Alsó-Ausztriában 7,8 százalékkal, Stájerországban 5,4 százalékkal több bűncselekményt regisztráltak. A számadatok – 12 165 Burgenlandban, 94 664 Alsó-Ausztriában; 69 254 Stájerországban - tükrözik a népességi arányokat, ám a keleti határ közelsége is szerepet játszhat. Bécs az esetek 5,5 %-os csökkenése ellenére vezeti a bűncselekmények listáját (243 038). Országos átlagban a feltárási kvóta 38,1 %, a legjobban a kicsiny Vorarlberg áll, 52,9 %-kal (itt az előző évinél 2,1 %-kal több, összesen 21 722 bűncselekményt regisztráltak 2004-ban). A legtöbb az esetek között a vagyon elleni bűncselekmény volt – 466 397.

Az arányok eltolódása koncentráltabb bűnüldözést tesz szükségessé, erre a remények szerint az újonnan létesített, immár egységes rendőrség alkalmasabb a réginél, ahol a felelősség megoszlott. A korábbi összesen 45 igazgatóság helyett most kilenc tartományi rendőrfőkapitány veszi át a közlekedés-rendészet, a közbiztonság, a rendfenntartás és a nyomozás feladatát.

Korábban 8 tartományi csendőr-parancsnokság, 13 rendőrségi főfelügyelőség (főkapitányság), egy központi biztonsági főfelügyelőség Bécsben, 14 bűnügyi főkapitányság és 9 vámőrség-felügyelőség osztozott a feladaton. A jövőben 9 tartományi rendőr-főkapitányság működik. Az új főkapitányságok már kinevezett vezetőinek és helyetteseinek első feladata a reszortfelelősök kiválasztása: összesen ötezer posztra írnak ki pályázatot.
Az új rendszer hivatalosan 2005. július 1-jétől működik.

 

   

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

X

Hirdet? X

 

Tedd intelligenssé budapesti címedet!

 Ha saját weboldaladon feltünteted címedet, tedd az utca (út, tér stb.) nevét linkké, amely az utca weboldalára mutat*.

Íme egy példa:

Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Budapest, Pozsonyi út 56.

Ingyenes lehetőség!

Ezzel előzékenyen megkönnyíthetjük partnereink tájékozódását. Ha utcádnak még nincs saját weboldala, igényedet jelezd a szerkesztőségnek, és az pár napon belül elkészül!

Budapesti Útmutató és Címtár

Megrendelhető céges kivitelben

* A budapesti utcák jegyzéke

Lexikonok a Változó Világban

Változó Világ Enciklopédia

A Tudás 365+1 Napja

Az Év 361+1 napja

Élvezetek Lexikonja

Életrajzok

Görög istenek

Interjúk

A Számok Enciklopédiája

Az Új Szavak Lexikonja

Facebook Enciklopédia

Hasznos tudnivalók

Üzleti Enciklopédia

Cégmutató

Tudásterek a Változó Világban

Innovációs Tér + Lexikon

Európai Tér + Enciklopédia

Gasztronómiai Tér + Lexikon

Budapesti Tér + Lexikon

Idős Tér + Lexikon

Fogyasztói Tér + Enciklopédia

Kisebbségi Tér

 

Rövidítés-kereső:

 

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

 

X

Hirdet? X

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023