VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Portugália

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Egyetlen értelmes ember barátsága többet ér, mint az összes értelmetleneké.

Démokritosz görög filozófus (i. e. 460 kör.–370)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

 

Európai Unió

PORTUGÁLIA

Portugália | Portugália és az Európai Unió | Portugália és a világ | Portugália és Magyarország

Utazás Portugáliába | Portugálok Magyarországon | Magyarok Portugáliában

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

 

 

Az ország

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tanulmányok

Tanulmányokat kínálunk,

keresünk,

közvetítünk,

bármilyen témában!

 

 

Net-Nyelv-Kultúra

 

 

Magyar-portugál, portugál-magyar online szótár

 

A közel Magyarországnyi méretű és lakosságú ország egyetlen szomszédja Spanyolország. Lakói legszívesebben atlantinak mondják magukat, ami azt jelenti, hogy a félsziget és egyben Európa felé vezető folyóvölgyek, hófödte hegyszorosok örvényeinél mindig is többre tartották a nagy távlatú tenger végtelen útjait, amely az egész világgal kötötte össze ezt a különleges országot. Különleges ország azért is, mert nagyhatású kultúrák ötvözõdésébõl keletkezett: római emlékei vetekednek a spanyolországiakkal, a vizigótok kora középkori mûvészete és civilizációja szintén rányomta bélyegét a késõ középkori vívmányokkal együtt, és végül az egészet árnyalataiban módosította a mór kultúra behatolása. Az ország tájai is külön figyelmet érdemelnek. A mediterrán éghajlat dél felé haladva fokozatosan már-már szubtropikussá válik, számunkra egzotikus, ismeretlen növények jelennek meg, vadregényes hegyek, és sziklás tengerpartok váltogatják egymást.

 

 

Portugália telefonkönyve

 Események, rendezvények, ünnepek

 

 

Az ember keveset tanul a győzelemtől, és sokat a vereségtől.

Portugál közmondás

Népek bölcsességei

 

 

 

 

 

Ki mit tud?

Te is oszd meg a Változó Világ közösségi terében, mit tudsz, mihez értesz, mit kínász!

 

 

 

X

Hirdetés X

 

 

A térkép kicsinyíthető, nagyítható, elcsúsztatható minden irányban.

Ha nem talál vissza, nyomja meg a böngésző Frissítés-gombját.

 

Portugália és az Európai Unió

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

1949

1970

1980

2008

Az év könyve

 

 

 

 

Portugália és a világ

 

 

 

Magyarul

Portugália

Portugálul

Portugal

Dánul

Portugal

Hollandul

Portugal

Angolul

Portugal

Finnül

Portugali

Franciául

Portugal

Németül

Portugal

Görögül

Πορτογαλία

Olaszul

Portogallo

Spanyolul

Portugal

Svédül

Portugal

Lengyelül

Portugalia

Bolgárul

Португалия

Oroszul

Португалия

 

 

 

Országjel (gépkocsikon):

P

Országjel (olimpiákon):

POR

Valuta:

euró

jele:

EUR

Telefonkörzet:

351

Internet:

.pt

 

 

Portugália és Magyarország

 

 

 

A II. világháború után megszakadt diplomáciai kapcsolatok közel három évtizedes szünet után 1974. július 1-én álltak helyre. 1974-90 között több államközi együttműködési szerződés jött létre és számos miniszteri, parlamenti látogatásra került sor. Ebben az időszakban (1989) tett látogatást Magyarországon Mário Soares akkori köztársasági elnök. Cavaco Silva miniszterelnök 1992 februárjában utazott Magyarországra, hogy lerakja a felső szintű vezetők folyamatos párbeszédén alapuló új magyar-portugál együttműködés alapjait. Göncz Árpád köztársasági elnök 1993-ban, Horn Gyula miniszterelnök pedig 1996-ban tett hivatalos látogatást Portugáliában. A magyar kormányfői látogatás viszonzásaként, 1998. március 19-21-én hivatalos látogatáson hazánkban tartózkodott António Guterres portugál miniszterelnök. Göncz Árpád köztársasági elnök a lisszaboni EXPO alkalmával 1998 szeptemberében tett újabb látogatást Portugáliában, melynek keretében találkozott Jorge Sampaio köztársasági elnökkel. Sampaio elnök 1999. április 11-14. között tárgyalt hivatalos kétoldalú keretben Magyarországon. Orbán Viktor miniszterelnök 2000. január 27-28-án tett munkalátogatást Lisszabonban. 2002 szeptemberében Mádl Ferenc köztársasági elnök hivatalos látogatáson Portugáliában járt. Medgyessy Péter kormányfő és Manuel Durão Barroso miniszterelnök 2002-ben két alkalommal – nemzetközi konferenciák margóján – folytatott egymással megbeszélést. 2003. március 11-én a portugál miniszterelnök munkalátogatáson Magyarországon járt.

A 2005. február 20-i választások után új, balközép (Partido Socialista) kormány került hatalomra José Sócrates miniszterelnök vezetésével, külügyminisztere Diogo Freitas do Amaral.

A parlamentek közötti kapcsolatok is folyamatosak. Fontos előrelépést jelentett parlamenti téren Gál Zoltán portugáliai látogatása 1997. október közepén. Az EIÜB delegációja Szájer József elnök vezetésével 1997. októberében és 2000. márciusában, míg a Külügyi Bizottság küldöttsége Szent-Iványi István elnökkel az élen 2001. novemberében folytatott konzultációkat Lisszabonban. Wekler Ferenc, az OGY alelnöke 2001. februárjában járt Portugáliában. 2002. novemberben Mota Amaral, a portugál Köztársasági Gyűlés elnöke látogatott Magyarországra. 2003. május 14-16. között a magyar Országgyűlés ratifikációs delegációja járt Portugáliában Harrach Péter vezetésével. Szili Katalin 2003. szeptember 23-25. között tett hivatalos látogatást Lisszabonban.

Szerződéses kapcsolataink széleskörűek. A koppenhágai Európai Tanács üléséig bővítés-ellenes portugál álláspontot jól tükrözte, hogy az utolsók között, csak 1993. októberében ratifikálták Európa Megállapodásunkat. 1992. februárjában írtuk alá a beruházások kölcsönös védelméről szóló megállapodást. 1991. október 11-én, a nyugat-európai országok közül utolsónak Portugáliával jött létre a kétoldalú vízumkényszer eltörléséről szóló megállapodás. Magyar-portugál alapszerződés nem született, mert az angolszász gyakorlatot követve Portugália nem köt ilyen típusú keretszerződéseket.

 

 

 

Utazás Portugáliába

 

 

 

 

 

Portugálok Magyarországon

 

 

 

 

 

 

A magyarországi portugál tőkebefektetések az utóbbi néhány évben - a portugál gazdasági recesszió miatt – lassan bővültek. A teljes állományt jelenleg 80-100 M euró értékre becsüljük. A portugál tőke érdeklődésének homlokterében továbbra is a környező EU tagországok, Brazília, a volt afrikai gyarmatok és a Mediterrán-térség arab államai állnak.

A Magyarországon letelepedett és aktív tevékenységet folytató portugál vegyes vállalatok száma jelenleg 14. Működési területük: az építőipar, közmű fejlesztés és az ingatlanpiac (Mota RT), a telekommunikáció (Hungaro DigiTel KFT), a parafa feldolgozás és borászat (Hungarokork Amorim RT, HP Cork KFT, ParaMetál KFT), az élelmiszeripar és édességipar (Danesita KFT), a textilipar (Fisipe KFT, Textilandia KFT), az autóértékesítés és leasing (Tecnicrédito RT), a gyógyszeripar (Hovione KFT), a nyomdaipar (Technogravura KFT), ingatlanpiac (Poligrupo), továbbá a metróépítés és rekonstrukció területén egyre eredményesebben tevékenykedő Consulgal cég.

A hazánkba látogató portugál turisták száma 2004-ben megközelítette a 30 ezer főt, a magyar kiutazóké pedig elérte a 33 ezer főt. A fő turista célpontok Lisszabon, a déli tengerpart, Portó és környéke, valamint Madeira. A TAP portugál légitársaság 2004 márciusától közvetlen légi járatot indított Budapest és Lisszabon között, ami várhatóan ösztönzően hat az idegenforgalmi kapcsolatokra is.

 

 

 

Magyarok Portugáliában

 

 

A lisszaboni magyar nagykövetség

 

 Magyar iskolák a világon

 

 

 

  

   
Ajánlott irodalom
 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

 

 

1980.

 

 

 

 

 

25 év!

A legszebb

A legédesebb

A legizgalmasabb

A Nagy Év könyve

Segíthetünk?

Falum követe

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

X

Hirdetés X

 

Kihívások? Nagy tervek? Kockázatok? Fejlesztés? Pályázat? Befektetés? Válságmenedzselés? Stratégiatervezés?

Alapozd a sikert dinamikus modellel!

Ha ide kattintasz, Solipolis lakossága gyarapszik. Idővel ez emelheti a munkanélküliséget. De ha most ide klikkelsz, bővül Solipolis gazdasága, csökken a munkanélküliség. Csakhogy elégtelen lesz a tömegközlekedés. Persze, erre is van megoldás: kattints ide.

A játék szórakoztató dolog, de ha komoly a feladat, keresd meg a Változó Világ modellező műhelyét!

A sorozat katalógusából kiválaszthatod, és akár személyre szabott vagy céges kivitelben megrendelheted:

  SAJÁT VÁLTOZÓ VILÁG-KÖTET

Főleg budapesti cégek, szervezetek, intézmények részére:

ÚTMUTATÓ ÉS CÍMTÁR 

Cégek, szervezetek, intézmények részére:

  SAJÁT ÉVKÖNYV

Magánszemélyek, cégek, szervezetek, intézmények részére:

SAJÁT NAPTÁR 

(1, 12 vagy 365 lapos is, idézetekkel!)

Mindenféle papíralapú vagy elektronikus kiadvány elkészítéséhez  – évtizedes tapasztalatok, meggyőző referenciák birtokában – készséggel biztosítjuk professzionális szolgáltatásainkat

Kiadói szolgáltatások

– ...Ha a háború véget ért, talán hasznára lehetünk a világnak.

– Valóban azt gondolják, hogy akkor hallgatni fognak magukra?

– Ha nem: tovább várunk. Átadjuk a fejünkben őrzött könyveket gyermekeinknek, s majd ők várnak tovább... De nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

– Hányan vannak maguk?

– Sok ezren az elhagyott utak és sínek mentén....

Folytatás 

Figyeld a Változó Világ Mozgalom blogját !

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023