VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

Ma  

Támogatásod?

Számít!

 

Nagy Hermész Enciklopédia

Áruismeret | Vásárlási tanácsok | Fogyasztóvédelem | Jog | Gazdaság | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

 

Ez, és az összes többi útmutató, címtár, lexikon

igényelhető

elektronikus formában vagy nyomtatásban, tetszőleges formátumban és példányszámban, igény szerint szerkesztett, bővített tartalommal, kereskedelmi, belső (magán) használatra vagy reprezentációs célra.

 

A tanács csak megtörtént dolgokon nem segít.

Gotthold Ephraim Lessing német költő, drámaíró, esztéta (1729-1781)

A világ bölcsessége | A népek bölcsessége | 365+1 bölcsesség | A világ bölcselői

Nagy Hermész Enciklopédia

Áruismeret, vásárlási tanácsok, fogyasztóvédelem

 

Változó Világ Mozgalom – az élet közössége

 Tudás, közösség, öröm

 

A

B

C

D

E

F

G

H

 I

J

K

L

M

N

O

Ö

P

R

S

SZ

T

U

Ü

V

Z

 

 

 
 
   

A

 

A táplálkozás

 

Szabványügy

 

Consumer Encyclopedia

 

 

 

Ablakszigetelés – az ablakszigetelés révén csekély ráfordítással jelentős anyagi megtakarítás érhető el, miközben melegebbé, kényelmesebbé tehetjük otthonunkat. A mai háztartások energiafogyasztásának, így energiaköltségeinek legnagyobb tétele a fűtés, ezért érzékeny veszteséget okoz az ajtóknál, ablakoknál, a tok és a szárny közötti hézagokon kiszökő meleg! Ráadásul ezeken a hézagokon nemcsak a meleg jut ki, de még a hideg is bejön, huzatossá, hűvössé, barátságtalanná teszi a lakást. A hagyományos szigetelőszalag-ragasztással szemben az optimális megoldás egy olyan technológia alkalmazása, amely nem drága, ugyanakkor tartós, és a fűtési költségek jelentős csökkentését eredményezi. A módszer lényege, hogy a speciális profilú szigetelőanyagot egy felsőmaróval készített horonyba építjük be. A szigetelés közvetlenül a keretbe, vagy a szárnyba kerül.

Folytatás

Fogyasztói Tér

kiemelt oldalai

Termékoldalak

Tájékoztatási Útmutató

Használati útmutatók

További tudásterek a Változó Világban

Innovációs Tér + Lexikon

Európai Tér + Enciklopédia

Budapesti Tér + Lexikon

Idős Tér + Lexikon

Gasztronómiai Tér + Lexikon

Kisebbségi Tér

Lexikonok a Változó Világban

Változó Világ Enciklopédia

A Tudás 365+1 Napja

Az Év 361+1 napja

Élvezetek Lexikonja

Életrajzok

Görög istenek

Interjúk

A Számok Enciklopédiája

Az Új Szavak Lexikonja

Facebook Enciklopédia

Hasznos tudnivalók

Üzleti Enciklopédia

Cégmutató

 

Rövidítés-kereső:

 

 

 
 
   

B

 

 

Blende (bútoripar) A konyhabútor beépítésénél támadt hézagok takarására szolgáló korpusz- vagy frontanyag.

Folytatás

 

 

X

Hirdetés X

 

 

 
 
   

C

 

 

CCD felbontás – megapixel (Digitális fotózás) - A CCD a képkészítés lelke, a filmtekercset helyettesíti a digitális gépeknél. Ez a kb. 1-2 cm2-es érzékelő fény hatására állít elő a digitális jelet. A mai típusok 1-6 megapixeles kategóriába tartoznak, azaz akár 6 millió képelemnél is többet tudnak megjeleníteni. A professzionális gépek már átlépték a 10 megapixeles határt. Jó tanács: a megapixel nem minden! A kép minősége sokban függ a gép egyéb paramétereitől, nagymértékben például az optikától. Egy jó optikával rendelkező 2-3 megapixeles gép által készített kép is lehet lényegesen szebb és részletgazdagabb, mint egy 4-5 megapixeles, de gyenge optikával készült fotó.

Folytatás

 

 

 

 
 
   

D

 

VÁLTOZÓ VILÁG 14.

Megfogantam, tehát vagyok

 K     R     M 

 

 

 

DNS A magzati fejlődés 15. napja döntő jelentőségű életünk alakulása szempontjából.  Ekkor kezdenek kialakulni a főbb testformák, mint fej, törzs, végtagok, stb. és szervek, így az agy, szív, tüdő, vese, here, stb. és ennek megfelelően az ezeket alkotó speciális szövetek és sejtek. Ezek a sejtek azonban alapvetően különböznek egymástól, hiszen az agysejtek feladata lesz a gondolkodás, míg a szívizom-sejteknek a szív működését és ezáltal a vérkeringés fenntartását kell biztosítania, a tüdőhám-sejtek a lélegzést, a vesesejtek a vizelet-elválasztást, a here sejtjei pedig az ondótermelődést biztosítják. Mindezek csak úgy érhetők el, hogy a mintegy 2 méter hosszú DNS-makromolekulán belül lévő 3,2 milliárd nukleotid (nevezhetnénk betűnek is) közül e speciális feladatokra felkészülő sejtekben más DNS-szakaszok lépnek működésbe.

Folytatás

 

 

 
 
   

E

 

 

 

Érzékenység (ISO) (Digitális fotózás) A CCD fényérzékenységét a már korábban - a filmek esetében - használt ISO értékben adják meg. Általában a gépek ISO 100-as alapértékkel dolgoznak, de az érzékenység a jobb gépeknél növelhető.

Folytatás

 

 

 
 
   

F

 

 

 

Fehéregyensúly (Digitális fotózás) Színes felvételeken a fotó színei az adott körülmények szerint módosulhatnak. Így történhet meg, hogy egy neonfényben készült fotó minden színe ˝kékes˝, egy lámpánál készült fotó minden színe ˝sárgás˝. Ennek kiküszöbölésére a gép a fehér alapfényhez igazítva korrigálni képes a torzulásokat.

Folytatás

 

 

 
 
   

G, Gy

 

 

 

Gérelés (bútoripar) Keretlécek sarokkötése 45 fokos illeszkedéssel. Pl. a képkereteken, keret-betétes bútorokon.

Folytatás

 

 

 
 
   

H

 

 

 

Heveder (bútoripar) Deszkalapba fecskefark alakban illeszkedő kereszt irányú merevítő léc (hevederkötés). Ülőbútor-párnázat alatt kifeszített, a rugókat tartó heveder.

Folytatás

 

 

 
 
   

I

 

 

Intarzia (bútoripar) Különböző színű és fajtájú faanyagokból kifűrészelt és összeillesztett faberakás bútorokon. Ráragasztással és nem bemélyítéssel készül.

Folytatás

 

 

 
 
   

J

 

 

 

Jelzáloglevél Megfelelő alaptájékoztató alapján kibocsátott, a Jelzálogtörvény szerint olyan dematerializált névre szóló átruházható értékpapír, amelyet kizárólag jelzálog-hitelintézet bocsáthat ki. A Jelzáloglevél forgalomba hozatalának speciális feltétele, hogy a mögötte lévő rendes és pótfedezet meglétét hivatalos Vagyonellenőr igazolja. 

Folytatás

 

 

 
 
   

K

 

 

 

Köldökzsinórvér A magzati fejlődés során azonban kis számban megmaradnak ilyen „mindenre-képes” sejtek is, ezeket nevezzük szöveti őssejteknek. Nagy szerencsére a születéskor a köldökzsinórból nyert vér tartalmaz ilyen őssejteket. Az őssejtek ebből a vérmintából azután megőrizhetők.

Folytatás

 

 

 
 
   

L

 

 

 

Lemez (bútoripar) Általában minden vékony faréteget így nevezünk, többnyire azonban inkább csak többrétegű előgyártott enyvezett vagy rétegelt lemezt értünk ezen.

Folytatás

 

 

 
 
   

M

 

 

 

Memóriaméret, képformátum (Digitális fotózás) A digitális fényképezőgépek memóriakártyákon tárolják az elkészített fotókat. Több elterjedt kártyaformátum létezik - a SmartMedia, a CompactFlash, a Secure Digital (SD) kártya, a Smart Media. Minden gyártó más-más kártyát használ, érdemes odafigyelni rá! A fényképezőgépek képesek tömörített formátumban tárolni a fotóinkat. Ezzel komoly helymegtakarítás érhető el, de számolnunk kell bizonyos minőségromlással. A gépek általában JPEG formátumban tárolják a képeket. Ez a tömörítés veszteséges, de mivel a természetes képek tömörítésére fejlesztették ki, ezért egy nyaraláskor készült fénykép esetében nem lesz észrevehető.

Folytatás

 

 

 
 
   

N

 

 

 

Nisé (bútoripar) A felső elemek és a munkapult közötti nyílást nevezzük így. Ez a hely is hasznossá tehető a főzéshez szükséges kellékek és kisgépek tárolásával, illetve különböző nisében elhelyezhető elemekkel.

Folytatás

 

 

 
 
   

O

 

 

 

Ofszet nyomás Síknyomtatás. A nyomóformán - nyomólemezen a lemez síkjából nem emelkedik ki a nyomóforma. Fény segítségével másoljuk a nyomandó formát (ofszetfilm) az ofszetlemezre. Se mélyedés, se kiemelkedés nincs az ofszetlemezen. Az előhívás után kialakulnak a zsírszerető, zsírtaszító felületek, így megvalósítható a nyomtatás folyamata. 

 Ofszetkarton Ide sorolandók a 170gr fölötti ofszetpapírok.

Folytatás

 

 

 
 
   

Ö

 

VÁLTOZÓ VILÁG 14.

Megfogantam, tehát vagyok

 K     R     M 

 

 

 

Őssejt Az őssejteket emberben először a csontvelőelégtelenségben szenvedők szokásos, más emberből származó csontvelő-transzplantációk helyettesítésére használták, mivel az őssejtekből könnyen produkálhatók csontvelő sejtek.

Folytatás

 

 

 
 
   

P

 

 

 

 

 

Parkinson-kór A központi idegrendszer bizonyos sejtjeinek megbetegedése pedig felelőssé tehető a Parkinson és Alzheimer kórért. Az orvosok sok mindennel megpróbálkoznak az e betegségért felelős szervek vagy sejtek működésének javításáért, de azért e kezelések hatásfoka korlátozott.

Folytatás

 

VÁLTOZÓ VILÁG 41.

Az otthoni betegápolás

 K     R     M 

 

 

 
 
   

R

 

 

 

Rekeszszám (Digitális fotózás) A gépünk objektívén áthaladó fény mennyiségét a blende szabályozza. A fókusztávolság és a blende átmérőjének hányadosa a rekeszérték. Segítségével a mélységélesség befolyásolható, csökkenthető vagy növelhető.

Folytatás

 

 

 
 
   

S

 

 

 

Standard ablak Ide tartoznak mindazon ablakméretek, amiket a gyártó katalógusában ismertet, és rendszeresen raktáron tart. Kis méretű borítékoknál  a legáltalánosabban használt méret a 35x90 mm. Az ablak borítóanyaga pergamynból készűl, és megfelel a legmagasabb környezetvédelmi igényeknek.

Folytatás

 

 

 
 
   

Sz

 

 

 

Színfurnír (bútoripar) A bútor végleges felületét képező, nemes fából való legkülső furnérréteg.

Folytatás

 

 

 
 
   

T

 

 

 

A számítógépes tűzfalak Az internetes veszélyeket alapvetően két csoportba lehet sorolni. Az internet interaktív, ami azt jelenti, hogy valós időben küldhetünk és kaphatunk információkat. A különböző hálózatok kiépülése a rengeteg előny mellett sok veszélyt is rejt magában.

Folytatás

 

 

 
 
   

U

 

 

 

Útvonaltervezés Ma már több olyan rendszer érhető el az interneten, amelynek segítségével optimálisan megtervezhetjük utazásunk útvonalát. Ez leginkább akkor jelent nagy segítséget, ha hosszabb útra megyünk autóval. Egyre-másra megjelennek olyan rendszerek, amelyek különböző szempontokból képesek optimalizálni (idő, benzin, költségek stb.), illetve számos járulékos szolgáltatást nyújtanak (tájékoztatás, szállásfoglalás stb.)

Folytatás

 

 

 
 
   

Ü

 

 

 

 

Üzletszabályzat Az adott pénzintézet/hitelintézet általános szerződési feltételeit tartalmazó szabályzata, melyet köteles a bank az ügyfelek számára elérhető közelségben kihelyezni, kiadni ingyenesen. Az Üzletszabályzat tartalmazza a pénzintézet részére engedélyezett, annak rendszeres tevékenységeit összefoglaló szabályzata.

Folytatás

 

 

 
 
   

V, W,

X, Y

 

 

 

Vakfa (bútoripar) Furnérozott bútorok szerkezeti vázát alkotó belső faanyag, amelyre előbb a vakfurnért, majd erre a színfurnért ragasztják.

Folytatás

 

 

 
 
   

Z, Zs

 

 

 

Zoom és makro (Digitális fotózás): Ismertető A fényképezőgépek ezen funkciója segít abban, hogy a fotókon ˝ránagyítsunk˝ a kiszemelt célpontra. Az ismertetőkben találunk digitális és optikai zoom értékeket. A digitális zoom a digitális kép szoftveres nagyítását takarja, azaz a képminőség látványosan romolhat. Az optikai zoommal a gép valós (lencséken alapuló) nagyítási értékeit adják meg, a képminőség nem romlik. A hagyományos fényképezőgépekben gondolkodva egy 3×-os zoom megközelítőleg 110 mm-es teleobjektívnek felel meg, míg a 8×-os, megközelítőleg 300 mm-esnek. A makro funkciók segítségével egész közeli célpontról készíthetünk képeket. Érdemes keresni ezt a lehetőséget is a megvásárlandó gépünk esetében. Jó tanács: a digitális zoom értékeivel nem érdemes annyira törődni.

Folytatás

 
         

 

 

 

 

 

X

Hirdet? X

 

Tedd intelligenssé budapesti címedet!

 Ha saját weboldaladon feltünteted címedet, tedd az utca (út, tér stb.) nevét linkké, amely az utca weboldalára mutat*.

Íme egy példa:

Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Budapest, Pozsonyi út 56.

Ingyenes lehetőség!

Ezzel előzékenyen megkönnyíthetjük partnereink tájékozódását. Ha utcádnak még nincs saját weboldala, igényedet jelezd a szerkesztőségnek, és az pár napon belül elkészül!

Budapesti Útmutató és Címtár

Megrendelhető céges kivitelben

* A budapesti utcák jegyzéke

Lexikonok a Változó Világban

Változó Világ Enciklopédia

A Tudás 365+1 Napja

Az Év 361+1 napja

Élvezetek Lexikonja

Életrajzok

Görög istenek

Interjúk

A Számok Enciklopédiája

Az Új Szavak Lexikonja

Facebook Enciklopédia

Hasznos tudnivalók

Üzleti Enciklopédia

Cégmutató

Tudásterek a Változó Világban

Innovációs Tér + Lexikon

Európai Tér + Enciklopédia

Gasztronómiai Tér + Lexikon

Budapesti Tér + Lexikon

Idős Tér + Lexikon

Fogyasztói Tér + Enciklopédia

Kisebbségi Tér

 

Rövidítés-kereső:

 

Ki mit tud? Azt nem tudom.

De azt igen, hogy

ÉN MIT TUDOK!

Idegrendszeri sérült, mozgásfejlődésben elmaradt koraszülöttek, csecsemők DÉVÉNY módszer (DSGM) szerinti gyógyítása. Felnőtteknél komplex mozgás rehabilitáció, www.dsgm.eu

 

 

X

Hirdet? X

 

 

 

  

Mennyire tetszik az oldal?

> Gyenge > Közepes > Jó >

Érdekel egy ajándékkötet PDF-ben

 

 

Az élet iskolája

*****

Angyal iskola

*****

Doktori akadémia

*****

Az élvezetek akadémiája

*****

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

Érdekel?

1949

Megfogantam, tehát vagyok...

Az elme öregedése

Az otthoni betegápolás

Amerikai politika...

Hollandia

Dánia

Életrajzok

A táplálkozás

A madarak

Budapest története...

A magyarországi szlovákok

I. Habsburg Ferdinánd

Buddhizmus, misztika, Tibet

További témák 

Könyvrendelés

Legyél szerzőnk!

Tudod?

Nemzeti Útmutató

Megyei Útmutató...

Használati Útmutató...

Keresési Útmutató...

Innovációs Útmutató...

Világ Útmutató...

Édes Útmutató...

Európai Uniós Útmutató...

Bécs

Családfelállítás

Kisebbségi Útmutató...

Betegápolási Útmutató...

Cégmutató

Termékoldalak

Tájékozódási Útmutató...

Vallási Útmutató...

Szabadidő Útmutató...

Utazási Útmutató...

További témák  

Érted?

A kompetencia

A tudás 365+1 napja

Interjú-válogatás

Adjál nekünk interjút!

Nagy Hermész Enciklopédia

Összeesküvés-elméletek

A szélenergia

Euroutazások

Facebook Enciklopédia

Bécs

A magánkönyvtár

Számítógépes modellek

Gasztronómiai Enciklopédia

A számok világa

Budapest utcái

Ludens

Szex

További témák  

Helyesled?

Változó Világ Klub

Etika

Veszélyek

Legendák

Alapítványok

Népek bölcsességei

A könyvek világa

Az én helyem...

Pályázataink

Hasznos tudnivalók A-tól Z-ig

A települések túléléséért

Az olvasás

A kompetencia

Tanítások és technikák

Magyar iskolák a világon

Éttermek

Budapest újdonságai

Szimeonov Todor haikui

További témák  

 

TÖRTÉNELEM

JOG

ÉLETMÓD

FÖLDRAJZ

KULTÚRA

EGÉSZSÉG

GAZDASÁG

POLITIKA

MESTERSÉGEK

TUDOMÁNYOK

 

A Változó Világ barátai

Beszélgessünk!

Nyitott ajtók

Támogatod?

Innovációs Tér

Fogyasztói Tér

Európai Tér

Kisebbségi Tér

Idős Tér

Gasztronómiai Tér

Budapesti Tér

Közösségi Tér

Változó Világ Mozgalomért

Közhasznú Alapítvány

A Mester beszélgetései

Csetlő-napló

 

 

 

X

X

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА | WELT IM UMBRUCH | MENIACI SA SVET

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdőoldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

ingyenes webstatisztika

 

Változó Világ, 2019