VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Rend és biztonság

Jog | Jogrend | Jogpolitika | Igazság | Igazságszolgáltatás | Emberi jogok

 

Egyéni keresés

 

 

Ez, és az összes többi útmutató, címtár, lexikon

igényelhető

elektronikus formában vagy nyomtatásban, tetszőleges formátumban és példányszámban, igény szerint szerkesztett, bővített tartalommal, kereskedelmi, belső (magán) használatra vagy reprezentációs célra.

 

 A mélyben van az igazság elrejtve.

Démokritosz görög filozófus (i. e. 460 kör.–370)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

 

 

REND ÉS BIZTONSÁG

ÚTMUTATÓ ÉS CÍMTÁR

 

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

   

 

   

   

Az alkotmány

 

Társadalmi hibabejelentő

 

NSC

 

 

  

Magyarország.hu-Jogszabálykereső

FigyelőNet/Opten-Jogszabálykereső

 

 

  

Páncélszekrény

 

 

 

X

Hirdetés X

 

 


 
 

  

 

Halász

Biztonságtechnika

1143 Budapest,

Gizella út 42-44.

Tel.: 363-3023, 221-8925, Fax: 383-2933,

E-mail: security@halasz.hu

Ads by VVIP (x)

   

 

 

  

Kenőpénz vagy szex a beosztásért a rendőrségen

Nemcsak az állampolgárok vesztegetik meg a rendőröket, hanem az egyenruhások is saját feletteseiket a „zsírosabb” beosztás reményében – derült ki egy 2000-ben készült felmérésből. Egyes kapitányságokon a parancsnokok részesedést kérnek a kenőpénzből.

„Velem már az első szolgálatban közölte a parancsnokom, hogy két választásom van. Ha kocsira akarok kerülni, és nem akarok megrohadni mint belső kapus, akkor vagy tejelek neki, vagy szexuálisan kielégítem” – idézte fel személyes élményeit a rendőrségi korrupcióról szóló felmérés során készített interjúban egy fiatal rendőrnő. A kutatóknak válaszoló rendőrök döntő többsége tud a belső korrupcióról, arról például, hogy tíz-húszezer forintért vagy a szolgálati idő alatt beszedett kenőpénz meghatározott százalékáért lehet jó – értsd: zsebre bírságolásra alkalmas és biztonságos – szolgálatot vásárolni.

A Rendészeti Kutatók Egyesülete által hazai és külföldi szakértők bevonásával végzett vizsgálat szerint a megkérdezett egyenruhások 97 százaléka hallott a rendőrségi korrupcióról – igaz, csupán három százaléknak volt erről személyes élménye. A válaszadók szerint a testület tagjainak 25-30 százaléka korrupt.

Ennél lényegesen nagyobbnak ítélik a korrupciót az egyenruhások körében: a megkérdezettek szerint a megvesztegethető rendőrök aránya ebben a csoportban 75-80 százalék. Más felmérések azt is bizonyították, hogy a korrupció területi egyenlőtlenségeket is mutat: a fővárosban lényegesen több „megvehető” rendőr van, mint a kisebb településeken, amelyeken ismerik az emberek az egyenruhásokat.

A jelentésből kitűnik, hogy a társaik által „igencsak megvesztegethetőnek” tartott rendőrök havi egy-másfél millió forint kenőpénzt is képesek összegyűjteni. A kutatóknak az egyik megkérdezett – miután szavatolták névtelenségét – elismerte, hogy az 1999-es Forma–1-es futam idején egyetlen nap alatt 388 ezer forintot keresett (ennek egy részét valutában) traffipaxosként az autópályán. Más rendőrök elmondták, hogy a tiloson áthajtás általában tízezer, míg az ittas vezetés – a részegség mértékétől és a szabálytalankodó anyagi helyzetétől függően – tízezertől ötvenezer forintig terjedő összeggel intézhető el a helyszínen.

A rendőrök 80 százaléka tud arról, hogy a járőrök esetenként ingyen vagy az étlapon feltüntetettnél lényegesen olcsóbban kapnak ételt, italt a körzetükhöz tartozó vendéglátóhelyeken. Ennek fejében elvárják tőlük, hogy nézzék el a kisebb szabálytalanságokat. Tíz rendőr közül kilenc tud arról, hogy kollégái árulják a razziák, piacellenőrzések időpontját, terveit.

Minden ötödik rendőr hallott már olyan esetről, esetleg személyesen is tapasztalta, hogy egyes kollégái eladják a bűncselekményekből származó, a rendőrség által lefoglalt ingóságokat. Az egyik megkérdezett szerint előfordult olyan eset, amikor a lefoglalt kábítószer egy részét a rendőrök értékesítették.

A rendészeti kutatóknak a megkérdezett rendőrök számos korrupciós trükkről is beszámoltak. Ismert pénzszerző gyakorlat a „rapsickodás”, amikor a járőrök engedély nélkül átmennek a másik kapitányság illetékességi területére, elrejtik az autójukat – nehogy a rendszám alapján később azonosíthassák őket –, majd jelvényüket félig eltakarva (nehogy leolvashassa bárki is az azonosító számukat) zsebre bírságolnak. Ha bárki is feljelentené őket, a vizsgálat csak annyit tudna kideríteni, hogy a panaszos által megadott személyleírás az adott területen szolgáló rendőrök egyikére sem illik rá.

A felmérés szerint a rendőrök többsége anyagi okok miatt fogad el kenőpénzt. Vannak olyan rendőrök, akik „mellékes” nélkül nem tudnák eltartani magukat és családjukat. Mások a korrupció révén luxusfogyasztásuk költségeit teremtik elő. Ez utóbbiak olykor már nemcsak hogy elfogadják a kisebb-nagyobb szabálytalanságok „elnézéséért” felajánlott kenőpénzt, hanem egyenesen kizsarolják azt a polgároktól. A vizsgálatban közreműködő rendőrök véleménye szerint a korrupció tönkreteszi, erkölcsi és szakmai válságba sodorja a rendőrséget, illetve morálisan már le is züllesztette. Többen hangot adtak azonban azon véleményüknek is, hogy „a rendőrnek is joga van korruptnak lenni, ha a politikai közéletben is nyíltan ezt teszik”. Mások úgy vélekedtek: „Nem lehet bűnnek tekinteni a korrupciót egy olyan országban, ahol milliárdokat lehet eltüntetni büntetlenül”.

A megkérdezettek egybehangzó véleménye szerint a korrupt rendőrök kiközösítik maguk közül azokat, akik nem kívánnak részt venni a visszaélésekben. Előfordultak olyan esetek is, amikor a társai vesztegetési ügyeit rossz szemmel figyelő rendőrt vádolták meg visszaélésekkel.

Arra a kérdésre, hogy miért nehéz a rendőröknek ellenállniuk a korrupciós kísértésnek, a legtöbben azt felelték, hogy az alacsony bérek miatt sokan megengedhetőnek tartják, hogy adott esetben kenőpénzt fogadjanak el. Többen emellett okként említették meg még a megfelelő parancsnoki ellenőrzés, valamint a gyors és szigorú büntetés hiányát, valamint a testület erkölcsi ellehetetlenülését.

A vizsgálat tapasztalatait összegző tanulmány készítői hangsúlyozták: a felmérés nem reprezentatív mintán készült. Rámutattak ugyanakkor arra is, hogy a rendőrségi korrupció elleni hatékony fellépést, a visszaélési lehetőségek felszámolását sok tényező nehezíti. Az alacsony bérek és a feketegazdaság hatása mellett az, hogy ma az kap jutalmat, elismerést, aki a szervezet belső gondjait sikeresen el tudja rejteni, noha ezzel vélhetően csak tovább mélyíti a szervezet válságát.

Fekete Gy. Attila [Népszabadság]

 

 

  

 

X

HirdetésX

 

 

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

X

Hirdet? X

 

Tedd intelligenssé budapesti címedet!

 Ha saját weboldaladon feltünteted címedet, tedd az utca (út, tér stb.) nevét linkké, amely az utca weboldalára mutat*.

Íme egy példa:

Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Budapest, Pozsonyi út 56.

Ingyenes lehetőség!

Ezzel előzékenyen megkönnyíthetjük partnereink tájékozódását. Ha utcádnak még nincs saját weboldala, igényedet jelezd a szerkesztőségnek, és az pár napon belül elkészül!

Budapesti Útmutató és Címtár

Megrendelhető céges kivitelben

* A budapesti utcák jegyzéke

Lexikonok a Változó Világban

Változó Világ Enciklopédia

A Tudás 365+1 Napja

Az Év 361+1 napja

Élvezetek Lexikonja

Életrajzok

Görög istenek

Interjúk

A Számok Enciklopédiája

Az Új Szavak Lexikonja

Facebook Enciklopédia

Hasznos tudnivalók

Üzleti Enciklopédia

Cégmutató

Tudásterek a Változó Világban

Innovációs Tér + Lexikon

Európai Tér + Enciklopédia

Gasztronómiai Tér + Lexikon

Budapesti Tér + Lexikon

Idős Tér + Lexikon

Fogyasztói Tér + Enciklopédia

Kisebbségi Tér

 

Rövidítés-kereső:

 

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

 

X

Hirdet? X

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023