VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Bulgária

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Egyetlen értelmes ember barátsága többet ér, mint az összes értelmetleneké.

Démokritosz görög filozófus (i. e. 460 kör.–370)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

 

Európai Unió

BULGÁRIA

Az ország | Bulgária és az Európai Unió | Bulgária és a világ | Bulgária és Magyarország

Utazás Bulgáriába | Bolgárok Magyarországon | Magyarok Bulgáriában | Ajánlott irodalom

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

 

 

Az ország

 

 

 

 

A bolgár konyha felfedezése:

Csevermeto

 

Kossuth Lajos

 

Travel-Bulgaria

 

 

Tanulmányok

Tanulmányokat kínálunk,

keresünk,

közvetítünk,

bármilyen témában!

 

 

Net-Nyelv-Kultúra

 

 

 

 

 

 

 

A bolgár gazdasági csoda a magyar vállalkozók számára is kínál nagyszerű lehetőségeket!
Bulgáriában 2008 óta a személyi jövedelemadó egykulcsos, és mindössze 10% – Európában a legalacsonyabb. Ugyancsak 10%-os lett az áfa és az osztalékadó.
Ezzel a bolgár kormány szándéka szerint több pénz marad az emberek zsebében, visszaszorul a szürkegazdaság, tovább nő a bel- és külföldi befektetők aktivitása, javul az adózási morál. A legtöbb elemző osztja a hivatalos várokozásokat. Miközben 2007-ben 15 százalékról tízre csökkentették a társasági adót, duplájára nőtt az államkincstár bevétele ezen a területen. Most az egykulcsos jövedelemadótól is hasonló hatást várnak. További előny, hogy az új jogszabályok egyszerűsítik a rendszert, és csökkentik az adminisztratív költségeket.
Az érem másik oldala, hogy a munkavállalók legalább negyven százaléka várhatóan több adót fog fizetni. A sokat vitatott törvény elfogadásánál a koalíció elutasította ugyanis a legalsóbb jövedelemsáv adómentességét. A közel három millió bolgár munkavállaló mintegy fele 450 leva (hatvanezer forint) alatt keres.
A külföldi megfigyelők nehezen találnak szavakat arra, ami Bulgáriában zajlik. Az állam költségvetése immár harmadik éve többlettel zár, a leva árfolyamának 10 éve fennálló rögzítése az euróhoz stabillá tette a devizaüzleteket, és magát a levát, ráadásul a nyereségadó is mindössze tízszázalékos. Élénk és ígéretes az ingatlanpiac.
Ami profitot lehet, itt Bulgáriában kell megtermelni – mondják a bolgár gazdasági csodát felfedező magyar vállalkozók. A szófiai magyar nagykövetségen is érzékelik a növekvő hazai érdeklődést: naponta kapnak hívásokat a bolgár piaci lehetőségeket kereső vállalkozóktól. Már 260 magyar érdekeltségű cég működik Bulgáriában, ezek 2007-ben közel 200 millió eurót fektettek be ott. Ezzel Magyarország a tízedik legnagyobb befektető az országban.
A szerkesztőség munkatársai örömmel segítenek tájékozódni, felfedezni és kiaknázni a kecsegtető üzleti lehetőségeket.

 

 

Személyes weblapok, (we)blogok

Roberto Vigh fotói

 

 

 

Események, rendezvények, ünnepek

 

Dolgozni, vállalkozni, élni Bulgáriában

 

Bulgária telefonkönyve

 

Az élők becsukják a halottak szemét, a halottak kinyitják az élőkét.

Bolgár közmondás

Népek bölcsességei

  

 

 

 

Ki mit tud?

Te is oszd meg a Változó Világ közösségi terében, mit tudsz, mihez értesz, mit kínász!

 

 

 

 

 

A térkép kicsinyíthető, nagyítható, elcsúsztatható minden irányban.

Ha nem talál vissza, nyomja meg a böngésző Frissítés-gombját.

 

Bulgária és az Európai Unió

 

 

 

 

A bolgár parlament által elfogadott - az exportbiztosításról szóló - törvény módosításával a Bolgár Export Biztosítási Ügynökség jogot kapott 2005-től, hogy 100 millió leva értékig kereskedelmi kockázati fedezetet vállaljon export tranzakciók esetére, a korábbi 10 millió leva határral szemben. Az EU tagokká vált korábbi CEFTA-országok miatti változás több új megállapodás létrejöttét eredményezte, különféle területen. Így 2005. január 1-el lépett életbe, hogy a bolgár vállalatok mennyiségi korlátozás nélkül exportálhatnak friss és feldolgozott zöldségfélét, gyümölcsöt, dzsemet, dohányt, napraforgó olajat és gyümölcs konzervet. Vámmentességet élvez megnövelt kvótával, pl. sajt, élő állat, bor, kolbászféle, rizs bolgár exportja. Minimális import vám terheli, pl. a szemes takarmányt és feldolgozott uborka behozatalát. Bulgária eltörli az EU tagországokból származó néhány élelmiszeripari termékre a vámkötelezettséget, pl. tejporra. Összegezve: Bulgária erőteljes lépéseket tesz az „egységes” európai piachoz való csatlakozás érdekében.

Bulgária változatlanul Európába irányítja kivitelének több mint 50%-át és importjának jelentős része is onnan származik. A Dél-kelet Európával folytatott kereskedelmében a vezető szerep Görög- és Törökországnak jut, ennek a magyar kivitellel és behozatallal való összevetése ugyanakkor érzékelteti a két országnak a régióban való eltérő érdekeltségét és a forgalom nagyságrendi különbségét is.
 

 

 

 

  

 

 

1949

1970

1980

2008

Az év könyve

 

 

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

Bulgária és a világ

 

 

Bolgár Kereskedelmi és Iparkamara

 

 

 

Bulgáriában folytatódik a lassú, de pozitív irányba haladó gazdasági fejlődés, amely stabil térségi és országon belüli helyzetre, beruházásösztönző és vállalkozástámogató politikára alapszik. A privatizációs folyamat előre halad. A 2004-es tervek között szerepel 30 építőipari, 20 kereskedelmi, 17 energetikai és 16 ipari cég eladása, köztük a hét régiós áramszolgáltató, található eladó szálloda is. A bolgár kormány a tavalyi hasonló összeg után 2004-ben is 150 millió eurót beruház az infrastruktúra fejlesztésébe. A bolgár gazdaság közel jövőben fejlesztendő stratégiai szektorai az infrastruktúra, magas technológiák és a közoktatás. Még kiaknázatlan terület az ingatlan kezelés. Nagy ütemben fejlődik az építőipar.

A külföldi vállalatok Bulgáriában keletkezett nyereségüket az adófizetési kötelezettség teljesítésének igazolása mellett szabadon repatriálhatják. Korlátozás nélkül engedélyezett a tőkekivitel, a külföldi vállalatalapítás, külföldi vállalatokban való részarány vásárlás, külföldi ingatlanszerzés, hosszúlejáratú kölcsön nyújtás. Földet csak a bolgár törvény szerint bejegyzett, akár 100%-os külföldi tulajdonú cég is vásárolhat.

Az elmúlt 11 évben 6 milliárd dollár működő tőke érkezett Bulgáriába, 2003-ban Magyarország a 7. helyre emelkedett fel. A magyar tőkekihelyezés 2003 évi összértéke Bulgáriában meghaladta a 398 millió dollárt. Az OTP bolgár DSK bankvásárlása, ami 311 millió eurós üzlet, az egyik legsikeresebb tőkebefektetésnek minősül 2003. évben. Ez a befektetés a banki szektort kiszolgáló vagy segítő cégek részéről fokozott érdeklődést vonzott maga után.

A bulgáriai beruházásvonzó tényezők közé tartoznak az alacsony üzleti költségek, az egyszerűsített cégbejegyzési feltételek, a jól kiképzett és nyelvtudással bíró munkaerő. Az új Befektetési törvény a befektetés mértéke szerint három kategóriába sorolja a befektetőket. A besorolás szerint a befektető meghatározott kedvezményeket és intézkedési segítséget kap, egy harmadára csökkentetik az intézkedési határidőket. Az első kategóriába sorolt befektető kérésére a Bolgár Befektetési Ügynökség javasolhatja kompetens szerveknek állami vagy önkormányzati ingatlanok tulajdonának térítésmentes átruházását, azoknak eladását, vagy korlátozott dologi jogok térítésmentes biztosítását a befektető javára. A rizikófaktorok kivédésére ajánlatos független könyvvizsgáló cégek vállalat átvilágító szolgáltatásait vagy helyi ügyvédi irodák több irányú szolgáltatásait, valamint az üzleti kapcsolatok kialakításánál helyi képviselőt igénybe venni.

 

Fektesse pénzét bulgáriai ingatlanokba!

Egyre több befektetési alap közül válogathatnak azok, akik kelet-európai ingatlanokba kívánják fektetni pénzüket. Az érdeklődés igen nagy, hiszen így a kisbefektetők anélkül tudnak beszállni erre a száguldó piacra, hogy a helyi bürokráciával és egyéb gyakorlati nehézségekkel kellene megküzdeniük. A keleti piac nagyon vonzó: a Bloomberg által idézett szakértők szerint a bolgár tengerparton 40 ezer fontért két hálószobás luxuslakást lehet vásárolni, ez kevesebb, mint amennyivel egy átlagos brit lakóingatlan értéke az elmúlt két évben nőtt. A Black Sea Property Fund márciusban 50 milliós kibocsátást hajtott végre a londoni alternatív befektetési piacon; a pénzből bulgáriai luxusnyaralókat vásároltak. A Bulgarian Property Developments – amely januárban jelent meg a londoni piacon – építési telkeket vásárolt az EU-tagságra váró országban. Legutóbb a bolgár szálloda- és ingatlanfejlesztő cég, az Orchid Developments Group bocsátott ki részvényeket a brit fővárosban, és 50 millió fontos kibocsátásra készül a szófiai és Szófia környéki ingatlanokra szakosodott Lewis Charles Sofia Property Fund is. Bulgária mellett Oroszország a Kelet-Európa iránt érdeklődő befektetők kedvence. Augusztus első felében a Raven Russia 153 millió fontot kalapozott össze Londonban, ez jó háromszorosa az e téren úttörőnek számító Eastern Property Holdings korábbi svájci kibocsátásának. (VGO)

 

Magyarul

Bulgária

Bolgárul

България

Dánul

Bulgarien

Hollandul

Bulgarije

Angolul

Bulgaria

Finnül

Bulgaria

Franciául

Bulgarie

Németül

Bulgarien

Görögül

Βουλγαρία

Olaszul

Bulgaria

Portugálul

Bulgária

Spanyolul

Bulgaria

Svédül

Bulgarien

Lengyelül

Bułgaria

Oroszul

Болгария

 

 

 

Országjel (gépkocsikon):

BG

Országjel (olimpiákon):

BUL

Valuta:

bolgár leva

jele:

BGL

Telefonkörzet:

359

Internet:

.bg

 

 

 

Bulgária és Magyarország

 

 

 

 

 

A diplomáciai kapcsolatokat 1947. június 11-én vettük fel. Nagyköveti szinten 1954. február 13-óta vagyunk jelen Szófiában. Kulturális Intézet és ITD Hungary Iroda is működik a bolgár fővárosban. 2002. október 15-én Várnában felavattuk hazánk Tiszteletbeli Konzulátusát.

Budapesten ugyancsak működik bolgár nagykövetség és Kulturális Intézet. A magyarországi bolgároknak (cca. ötezer fő) országos önkormányzatuk van.

Az utóbbi években rendszeressé vált a magas szintű politikai párbeszéd és folyamatossá az államközi együttműködés. Az elmúlt három évben a köztársasági elnökök, a miniszterelnökök és a parlamenti elnökök is két-két alkalommal találkoztak egymással.

Egyezményes kapcsolataink összességében rendezettek, bár néhány kétoldalú megállapodás (idegenforgalmi-, légügyi egyezmény) megújításra vár.

Külügyminisztérium

 

 Bulgária a magyar sajtóban

 

Nyárig eladják a bolgár légitársaságot
 

A bolgár kormány jóváhagyta az ország nemzeti légitársasága eladásának tervét, az akciót júniusig szeretnék végrehajtani. A Bulgaria Air kicsiny, ám nyereséges vállalkozás, így remények szerint jó bevételt biztosít teljes privatizációja. A bolgár közlekedési miniszter szerint a vevő stratégiai vagy pénzügyi befektető is lehet, akár Bulgáriából is, illetve az EU valamelyik államából. Az egykori Balkan Airlines-ból 2002-ben alakult társaság eladására már történt régebben kezdeményezés, de több alkalommal is elakadt.

MTI - 2006. február 2.
 

Újabb magyar bank jelent meg Bulgáriában

 

Az MKB Bank Rt. szerződést írt alá a bolgár CB Unionbank AD 60 százalékának megvásárlásáról – közölte a hitelintézet. A bolgár magánszemélyektől és az EBRD-től megvásárolt üzletrész vételára nem publikus. Balogh Imre, az MKB vezérigazgató-helyettese az MTI-nek csupán annyit árult el: jó áron vásároltak, különösen, hogy a kelet-európai piacon most a bankszektor a legnépszerűbb befektetési célpont. Az Unionbank saját tőkéje szeptember végén 30 millió euró volt. Az MKB a tranzakcióval – amelynek zárására a szükséges engedélyek megszerzését követően, várhatóan márciusban kerül sor – átveszi a bank teljes üzleti irányítását. A magyar hitelintézet a befektetést készpénzből finanszírozza, amelynek forrása a jelenlegi tulajdonosai által 2006 első negyedévében végrehajtandó tőkeemelés lesz. Az Unionbank 40 fiókot üzemeltet Bulgáriában, összesített piaci részesedése a mérlegfőösszeg alapján 1,5 százalék, a hitelkihelyezésben 1,6 százalék, a betéti számlák területén pedig 1,4 százalék. Mérlegfőösszege 2005. szeptember 30-án 226 millió euró, hitelportfoliója 127 millió euró, betétállománya pedig 141 millió euró volt.

MTI/Népszabadság Online - 2005. december 21.


Egyre több magyar választja Bulgáriát
 

Az idén az első tíz hónapban 42.070 magyar turista járt Bulgáriában, míg 2004-ben 33.028 - közölte a Bolgár Nagykövetség Kereskedelmi Hivatala az idei nyári szezon eredményeit ismertetve pénteken. Liana Uzunova, a budapesti Bolgár Nagykövetség Kereskedelmi Hivatalának vezetője elmondta, hogy tavaly Bulgáriában összesen 4 millió 10 ezer külföldi vendég fordult meg, 14 százalékkal több, mint 2003-ban. Az idén az első tíz hónapban a vendégek száma elérte a 4,36 milliót. Az idén január-októberben Bulgária idegenforgalomból származó bevétele 1,66 milliárd euró volt, a turisztikai aktívum mintegy egymilliárd eurót tett ki. A kereskedelmi hivatalvezető szorgalmazta, hogy a jelenleginél több magyar turista látogasson a balkáni országba. Megjegyezte: volt olyan év, amikor 150 ezer magyar nyaralt a bolgár tengerparton. Liana Uzunova elmondta, hogy már nem csak nyári kínálattal tudják fogadni a vendégeket, hanem téli, sőt speciális programokat is tudnak ajánlani. Példaként a vadász-, a konferencia-, valamint a falusi turizmust említette.  A sajtótájékoztató bolgár résztvevői jelezték azt is, hogy újjáélednek és új testvér-települési kapcsolatok is szövődnek magyar és bolgár városok között. Példaként említették Sument és Debrecent, továbbá Ruszét és Szolnokot, valamint a főváros XVIII. kerületét és Neszebart.  A bolgár idegenforgalmi szakemberek szerint új lendületet adhat a Magyarországból Bulgáriába látogatók számának növekedésében a Wizzair járatainak bulgáriai indítása.

MTI/Népszabadság Online - 2005. december 9.

 

 

 

 

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

 

Utazás Bulgáriába

 

   

 

A térség többi államához hasonlóan Bulgáriában is húzó ágazattá vált a turizmus. A 2003. évi adatokhoz viszonyítva az országba belépő külföldiek száma 13,56%-os növekedést mutatott. Ugyanakkor a külföldre utazó bolgárok száma 15,48%-kal több mint az előző évben. A jövőben várható tendencia – a közép-európai országok trendjével egybeesően - az évi 8-10%-os növekedés.

A Bulgáriába érkező turisták száma, 2004. évben 4010326 főt tett ki. Az országok rangsorolásában a turisták számát tekintve első helyen a görögök, ezt követően a macedónok, szerbek/montenegróiak, németek és az angolok állnak. A legnagyobb növekedést 2003. azonos időszakához viszonyítva az írek (83,4%), szlovénok (73,4%), angolok (62,6%) és ciprusiak (52,9%) mutatják.

 

   

 

 

Bolgárok Magyarországon

 

 

A magyarországi bolgárok

 

Hasznos tudnivalók

Külföldiek bejelentkezése

Külföldiek munkavállalása

 

Kisebbségi Útmutató és Címtár

 

 

 

 

A BOLGÁR KÖZTÁRSASÁG NAGYKÖVETSÉGE

1062 Budapest, Andrássy út 115.

Tel.: (+36 1) 322 0836, 322 0824, fax: 322 5212

 

A BOLGÁR KÖZTÁRSASÁG NAGYKÖVETSÉGÉNEK KERESKEDELMI HIVATALA

1062 Budapest, Andrássy út 115.

Tel.: (+36 1) 351 2019, fax 351 2019

 

BOLGÁR KULTURÁLIS ÉS TÁJÉKOZTATÓ KÖZPONT

1061 Budapest, Andrássy út 14.

Tel.: (+36 1) 331 5391, 332 1941, fax 332 9338

 

Ezek tudnak valamit!

Balkancar

Cégmutató

 

   

 

 

 

 

Magyarok Bulgáriában

 

 

A szófiai magyar nagykövetség

 

Magyar iskolák a világon

 

 

 

 

   
   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

 

Babits Mihály: Az európai irodalom története, 1943

Horváth Gyula Bulgária - A tengerpart és a szárazföld látnivalói 2005

Nikolova, Ani A bolgár tengerpart 2004

Pavlov, Plamen: A bolgárok rövid története, 2005

Pevsner, Nikolaus: Az európai építészet története, 1972

Sós Judit-Farkas Zoltán Bolgár tengerpart útikönyv, 2004

Sztratiev, Sztaniszlav : Másutt. Bolgár egypercesek 2003

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

X

Hirdetés X

 

Kihívások? Nagy tervek? Kockázatok? Fejlesztés? Pályázat? Befektetés? Válságmenedzselés? Stratégiatervezés?

Alapozd a sikert dinamikus modellel!

Ha ide kattintasz, Solipolis lakossága gyarapszik. Idővel ez emelheti a munkanélküliséget. De ha most ide klikkelsz, bővül Solipolis gazdasága, csökken a munkanélküliség. Csakhogy elégtelen lesz a tömegközlekedés. Persze, erre is van megoldás: kattints ide.

A játék szórakoztató dolog, de ha komoly a feladat, keresd meg a Változó Világ modellező műhelyét!

A sorozat katalógusából kiválaszthatod, és akár személyre szabott vagy céges kivitelben megrendelheted:

  SAJÁT VÁLTOZÓ VILÁG-KÖTET

Főleg budapesti cégek, szervezetek, intézmények részére:

ÚTMUTATÓ ÉS CÍMTÁR 

Cégek, szervezetek, intézmények részére:

  SAJÁT ÉVKÖNYV

Magánszemélyek, cégek, szervezetek, intézmények részére:

SAJÁT NAPTÁR 

(1, 12 vagy 365 lapos is, idézetekkel!)

Mindenféle papíralapú vagy elektronikus kiadvány elkészítéséhez  – évtizedes tapasztalatok, meggyőző referenciák birtokában – készséggel biztosítjuk professzionális szolgáltatásainkat

Kiadói szolgáltatások

– ...Ha a háború véget ért, talán hasznára lehetünk a világnak.

– Valóban azt gondolják, hogy akkor hallgatni fognak magukra?

– Ha nem: tovább várunk. Átadjuk a fejünkben őrzött könyveket gyermekeinknek, s majd ők várnak tovább... De nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

– Hányan vannak maguk?

– Sok ezren az elhagyott utak és sínek mentén....

Folytatás 

Figyeld a Változó Világ Mozgalom blogját !

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023