VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Spanyolország

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Gondold meg, hogy aki a lehetetlent keresi, megérdemli, hogy a lehetségeset is elveszítse.

Miguel de Cervantes Saavedra  spanyol regény- és drámaíró, költő (1547–1616)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

 

Európai Unió

SPANYOLORSZÁG

Spanyolország | Spanyolország és az Európai Unió | Spanyolország és a világ | Spanyolország és Magyarország

Utazás Spanyolországba | Spanyolok Magyarországon | Magyarok Spanyolországban

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

 

 

Az ország

 

 

 

 

 

 

Tanulmányok

Tanulmányokat kínálunk,

keresünk,

közvetítünk,

bármilyen témában!

 

 

Net-Nyelv-Kultúra

 

 

 

 

Spanyolország telefonkönyve

  Események, rendezvények, ünnepek

  

Tanulj sírva, nevetve nyersz.

Spanyol közmondás

Népek bölcsességei

 

 

 

 

X

Hirdetés X

 

 

 

A térkép kicsinyíthető, nagyítható, elcsúsztatható minden irányban.

Ha nem talál vissza, nyomja meg a böngésző Frissítés-gombját.

 

Spanyolország és az Európai Unió

 

 

 

Az EU bővítését Spanyolország következetesen támogatta. Hazánkat a csatlakozásra legérettebbek között tartotta számon. Ugyanakkor az uniós csatlakozási feltételek kialakítása során a spanyol érdekeket következetesen és keményen igyekezett érvényesíteni. Az EU-ba való beilleszkedésben a spanyol fél kétoldalú alapon is kinyilvánította segítőkészségét (korábban a PHARE twinningek során Spanyolország négy projektben fő partner, négy projektben pedig résztvevő partner volt).

 

 

 

  

 

 

Ki mit tud?

Te is oszd meg a Változó Világ közösségi terében, mit tudsz, mihez értesz, mit kínász!

 

 

 

 

 

1949

1970

1980

2008

Az év könyve

 

 

 

 

Spanyolország és a világ

 

 

 

Magyarul

Spanyolország

Spanyolul

España

Dánul

Spanien

Hollandul

Spanje

Angolul

Spain

Finnül

Espanja

Franciául

Espagne

Németül

Spanien

Görögül

Ισπανία

Olaszul

Spagna

Portugálul

Espanha

Svédül

Spanien

Lengyelül

Hiszpania

Bolgárul

Испания

Oroszul

Испания

 

 

Országjel (gépkocsikon):

E

Országjel (olimpiákon):

ESP

Valuta:

euró

jele:

EUR

Telefonkörzet:

34

Internet:

.es

 

 

 

Spanyolország és Magyarország

 

 

 

Spanyolországgal 1977. február 9-én álltak helyre nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolataink. A két országot 1992 februárja óta Barátsági és Együttműködési Szerződés köti össze. Barcelonában 1992 februárja óta főkonzulátus működik. Az államközi szerződéses kapcsolatok rendezettek.

Kereskedelmi kapcsolataink gyors ütemben fejlődnek a rendszerváltás óta. Jelenleg kivitelünk célországai között Spanyolország a 8. helyen áll. A beruházások iránti érdeklődés csak EU csatlakozásunk óta kezd élénkülni. Intenzívek idegenforgalmi kapcsolataink. Kulturális együttműködésünk fontos eszköze a 2004 szeptemberében felavatott budapesti Cervantes Intézet.

I. János Károly király és Zsófia királyné 1987-ben tett először hivatalos állami látogatást Magyarországon, amit Göncz Árpád 1994. február 15-18. közötti hivatalos látogatása viszonzott. A királyi pár 1996. szeptember 10-13. között lezajlott második magyarországi látogatása a legutóbbi hivatalos spanyol állami látogatás. 2004. szeptember 6-9. között hivatalos látogatást tett hazánkban Felipe de Borbón y Grecia, a spanyol trón örököse, Asztúria Hercege és felesége. 2005. január 31. és február 3. között hivatalos állami látogatást tett Spanyolországban Mádl Ferenc köztársasági elnök.

Miniszterelnöki szinten José María Aznar kormányfő 1999. április 6-7-én látogatott Magyarországra. 2004 év november 24-25-én Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hivatalos látogatást tett Madridban. Útjára elkísérte Somogyi Ferenc külügyminiszter.

A parlamenti elnökök, ill. a két parlament bizottsági szintű kapcsolatai rendszeresek. A spanyol Kongresszus elnöke 2001. november 7-9. között látogatott Budapestre. Szili Katalin házelnök 2002. október 14-15-én tett hivatalos látogatást Madridban.

A regionális együttműködés kiszélesítése céljából 2001 júliusában hivatalos látogatáson Budapesten járt Jordi Pujol, a katalán autonóm kormány (Generalitat) elnöke, ill. 2000 tavaszán üzletemberekből álló népes kísérettel Budapesten tárgyalt Manuel Chaves andalúz tartományi elnök. 2002 nyarán az Asturias Hercegség autonóm terület elnöke látogatott Magyarországra. 2004. november 8-9-én Pedro Sanz Alonso, La Rioja tartomány elnöke látogatott Magyarországra. 2005. március 4-én megnyitotta kereskedelmi képviseletét Budapesten Castilla-León tartomány helyettes kormányzója. Josep Huguet katalán gazdasági miniszter 2005. június 30-án felavatta a katalán exortösztönző testület – COPCA – budapesti irodáját, amivel 32-re nőtt Katalónia külgazdasági képviseleteinek száma.

NATO-együttműködésünk fontos eleme, hogy mindkét ország a szövetség déli szárnyához tartozik. A spanyol fél nagyra értékeli a spanyolországi regionális NATO-parancsnokságokon (Madrid környéke, Valencia) szolgálatot teljesítő magyar katonák teljesítményét.

 

 

 

 

 

Utazás Spanyolországba

 

 

 

 

 

 

 

 

Spanyolok Magyarországon

 

 

 

 

 

 

A spanyol gazdasági jelenlét a térségben, ezen belül Magyarországon szerény, de tendenciájában emelkedő. Ma közel 70 spanyol tőkével alapított cég működik hazánkban. Ezek többsége a kis- és közepes vállalati kategóriába tartozik, ennek megfelelően a befektetések viszonylag kis összeget reprezentálnak. Kevés milliós nagyságrendű beruházás van: ezek elsősorban a gépkocsi alkatrésziparra, divatcikk kiskereskedelemre és az idegenforgalomra koncentrálódnak. A spanyol FDI 450-480 millió eurót ér el, de a spekulatív célú befektetésekkel együtt a teljes befektetések összege meghaladja a 900 millió eurót.

Az idegenforgalom tekintetében Spanyolország 2004-ben az egyik legfontosabb küldő piaccá nőtte ki magát. Egy év alatt több mint 26 ezerrel (+28,6%) növekedett a spanyol vendégek száma, a vendégéjszakák növekedése pedig megközelítette a 70 ezret (27,8%). 2005. évre még kedvezőbb kilátásokkal számolunk. Tovább növekszik a Magyarországot programozó spanyol tour-operátorok száma, valamint újabb közvetlen légi összeköttetések könnyítik elérhetőségünket.

Fő befektetők: ESMAR-HUNGARIA Kft., MOSONMAGYARÓVÁRI FÉMSZERELVÉNYGYÁR RT., OLMOS ÉS TÓTH Kft., RICELAND TRADING Kft., TOKAJ-OREMUS Kft., TULIPÁN RUHAIPARI Rt., ESMA Kft., HISPAMERINVEST KFT., VENBUDA Kft., FAGOR HUNGARÍA LTD., NH HOTEL BUDAPEST, ZARA MAGYARORSZÁG Kft.

 

 

 

Magyarok Spanyolországban

 

 

A madridi magyar nagykövetség

 

 Magyar iskolák a világon

 

 

 

Costa del Sol magazin - Célja bemutatni a Spanyolországban élő magyarok életét, vállalkozásait, valamint tájékoztatni az olvasókat a világ érdekes eseményeiről.

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

 

Babits Mihály: Az európai irodalom története, 1943

Pevsner, Nikolaus: Az európai építészet története, 1972

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

 

 

   

 

   
         

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

X

Hirdetés X

 

Kihívások? Nagy tervek? Kockázatok? Fejlesztés? Pályázat? Befektetés? Válságmenedzselés? Stratégiatervezés?

Alapozd a sikert dinamikus modellel!

Ha ide kattintasz, Solipolis lakossága gyarapszik. Idővel ez emelheti a munkanélküliséget. De ha most ide klikkelsz, bővül Solipolis gazdasága, csökken a munkanélküliség. Csakhogy elégtelen lesz a tömegközlekedés. Persze, erre is van megoldás: kattints ide.

A játék szórakoztató dolog, de ha komoly a feladat, keresd meg a Változó Világ modellező műhelyét!

A sorozat katalógusából kiválaszthatod, és akár személyre szabott vagy céges kivitelben megrendelheted:

  SAJÁT VÁLTOZÓ VILÁG-KÖTET

Főleg budapesti cégek, szervezetek, intézmények részére:

ÚTMUTATÓ ÉS CÍMTÁR 

Cégek, szervezetek, intézmények részére:

  SAJÁT ÉVKÖNYV

Magánszemélyek, cégek, szervezetek, intézmények részére:

SAJÁT NAPTÁR 

(1, 12 vagy 365 lapos is, idézetekkel!)

Mindenféle papíralapú vagy elektronikus kiadvány elkészítéséhez  – évtizedes tapasztalatok, meggyőző referenciák birtokában – készséggel biztosítjuk professzionális szolgáltatásainkat

Kiadói szolgáltatások

– ...Ha a háború véget ért, talán hasznára lehetünk a világnak.

– Valóban azt gondolják, hogy akkor hallgatni fognak magukra?

– Ha nem: tovább várunk. Átadjuk a fejünkben őrzött könyveket gyermekeinknek, s majd ők várnak tovább... De nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

– Hányan vannak maguk?

– Sok ezren az elhagyott utak és sínek mentén....

Folytatás 

Figyeld a Változó Világ Mozgalom blogját !

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023