VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Az Európai Unió és az oktatás

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Ha újra kellene kezdeni, az oktatással kezdeném...

Jean Monnet

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

VÁLTOZÓ VILÁG

55.

AZ EURÓPAI UNIÓ A VÁLTOZÓ VILÁGBAN

AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS AZ OKTATÁS

Írta Forgács András és Loboda Zoltán

A könyv

Részlet a könyvből

Magazin

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Milyen körülmények és feltételek mellett tanulhatnak az Európai Unió tagállamaiban a magyar állampolgárok?

 

Az Unió tagállamainak polgárait megillető szabad mozgás joga hihetetlen mértékben kitágítja majd a magyar emberek, különösen a vállalkozó kedvű fiatalok életlehetőségeit, esélyeit és természetesen látókörét is.

Az uniós tagság nyomán a magyar lakosság széles rétegei számára mindennapi lehetőséggé lesz a munkavállalási vagy a tanulási célú „letelepedés” a tagállamokban. A csatlakozás pillanatától nem csak könnyebb és egyszerűbb lesz a külföldöi tanulás útját választani, hanem ténylegesen megsokszorozódnak a magyar fiatalok, felnőtt munkavállalók által Európa-szerte igénybe vehető, egyébként napjainkban sem jelentéktelen tanulási, képzési és továbbképzési lehetőségek. Ezzel persze semmiképpen sem állítjuk, hogy a külföldön történő eredményes tanulásnak ne lennének komoly előfeltételei, még kevésbé kívánjuk azt sugalmazni, hogy a külföldöi tanulásról szóló döntést nem kellene alaposan meghányni-vetni, s mielőtt az elhatározásból tett lesz, sok minden körültekintően mérlegelni.

 

A közösségi állampolgárok jogai az oktatás, képzés területén

 

A külföldi tanulással kapcsolatban az elmúlt évtizedek során született közösségi szabályok, kialakult gyakorlat a legfontosabb uniós alapelvekből – a személyek Közösségen belüli szabad mozgásából, a nemzeti hovatartozás szerinti megkülönböztetésből, a diszkrimináció tilalmával kapcsolatos rendelkezésekből – vezethetők le. A tagállamoknak az Európai Unióról szóló Szerződésből fakadó kötelezettségeik alapján saját jogrendjükbe, oktatási-képzési rendszerükbe át kellett, illetve át kell ültetniük ezeket a közösségi jogszabályokat. Napjainkban számos uniós jogszabály a tagállamok nemzeti jogrendszerébe beépülve biztosítja, hogy a közösségi állampolgárok Unió-szerte a mindennapi életben ténylegesen gyakorolhassák is a Szerződésben rögzített jogaikat. Az Európai Bizottság, mint a Szerződés „őre” rendszeres időközönként beszámoltatja a tagállamokat arról, hogy megtörtént-e a kötelező jellegű közösségi jogszabályok átültetése a nemzeti jogba, s szükség esetén bírósági úton, szankciók alkalmazásával szerez érvényt a közösségi jog előírásainak.

Nem egészen pontos adatok szerint az elmúlt 15 esztendőben mintegy 1 millió diák, tanár, fiatal szakmunkás, szakoktató folytatott résztanulmányokat, szakmai gyakorlatot, képezte magát tovább közösségi támogatással valamelyik tagállamban. Több tízezerre rúg azoknak a közösségi állampolgároknak a száma, akik munkavállalóként, önálló vállalkozóként, vagy szabadfoglalkozású értelmiségként kérelmezték szakképesítésük elismerését valamelyik tagállamban. Egyedül az 1999/2000-es tanévben mintegy 400 ezer közösségi állampolgár (az EU teljes diáknépességének 2,3%-a) tanult nem a származási országában működő felsőoktatási intézményben.

Az előző fejezetekben több ízben is hangsúlyoztuk, hogy az oktatás, képzés tartalmával, szervezeti felépítésével kapcsolatos kérdéseket az Európai Unióról szóló Nizzai Szerződés továbbra is a tagállamok kizárólagos hatáskörébe utalja. Ebből következően a diákok tanulásával foglalkozó rendelkezések, vagy a főiskolai, egyetemi felvételi eljárás, a tandíjfizetés, a vizsgáztatás és a továbbtanulás szabályainak a megállapítása változatlanul a tagállamok kizárólagos hatáskörébe tartozik és ezen a téren nincs egységes, kötelező érvényű közösségi szintű jogi szabályozás. A 15 (majd 2004-től a Magyarországon kívüli 24) tagállam sok tízezer oktatási intézményében a nem-honos közösségi állampolgárok tanulásával, képzésével és továbbtanulásával kapcsolatban tehát minden esetben a nemzeti jogszabályok, a helyi rendelkezések az irányadóak.

 

 

 

25 év!

A legszebb

A legédesebb

A legizgalmasabb

A Nagy Év könyve

Segíthetünk?

Falum követe

 

 

KVÍZ

Európai Unió

 

 

  

 

X

Hirdetés X

 

 

 

   

 

 

 

   

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

X

Hirdetés X

 

Pályázatok

A tudás hatalom – Egy kompetens világért

Változó Világ könyvírási pályázat

Az én napom a Változó Világban

Az én helyem a Változó Világban

Az én lapom a Változó Világban

Olvasni öröm – Egy olvasó világért

Tudni, tenni, emberhittel – Egy jobb világért

Jót jól – Egy etikus világért

Légy hős!

Új Kert – Egy boldogabb világért

Az Európai Unió a Változó Világban

A 20. század elszámoltatása

– ...Ha a háború véget ért, talán hasznára lehetünk a világnak.

– Valóban azt gondolják, hogy akkor hallgatni fognak magukra?

– Ha nem: tovább várunk. Átadjuk a fejünkben őrzött könyveket gyermekeinknek, s majd ők várnak tovább... De nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

– Hányan vannak maguk?

– Sok ezren az elhagyott utak és sínek mentén....

Folytatás 

Figyeld a Változó Világ Mozgalom blogját !

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023