VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

ESZMÉK ÉS FOGALMAK

Változó Világ Enciklopédia

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

 

Ez, és az összes többi útmutató, címtár, lexikon

igényelhető

elektronikus formában vagy nyomtatásban, tetszőleges formátumban és példányszámban, igény szerint szerkesztett, bővített tartalommal, kereskedelmi, belső (magán) használatra vagy reprezentációs célra.

 

Merj tudni! A te tudásod a te hatalmad!

Szimeonov Todor író, könyvkiadó (1947)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

ESZMÉK ÉS FOGALMAK

Változó Világ Enciklopédia

~ R ~

 

A

B

C

D

E

F

G

H

 I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

SZ

T

U

V

Z

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

   

 

 

 

R

Beszélgetések az Új Kertben

Kompetencia

Kreativitás

Tehetség

Boldogság

 

 

 

Rák – az állatöv negyedik jegye, június 22.–től július 22.–ig tart, eleme: a víz, stabilitása: kardinális, uralkodó bolygója a Hold, polaritás: negatív.  E csillagjegyben született személy – az asztrológia szerint – általában családszerető, praktikus és takarékos, a hasznos és értékes dolgokat szereti, nem költekezik könnyelműen. Céljaiért sok mindenre hajlandó, azoktól nehéz eltéríteni. Egyéb jellemző  tulajdonságai: visszahúzódó, érzékeny, hangulata is erőteljesen befolyásolja. A hangulata olyan változékony, akár a Hold. Mindig mindenben bizonytalan, azért csak olyan határozott egyéniségű társ mellett érzi jól magát, aki hajlandó helyette is dönteni, intézkedni, cselekedni, s főleg felelősséget vállalni. Alkalmazkodó-képességének köszönhetően hamar beleszokik az új helyzetekbe, gyorsan köt barátságot, s bár ezek a kapcsolatok csak felszínesek, mégis teljesen kielégítik, mert így nem kell önmagát kiszolgáltatnia. Ám egyetlen apró kellemetlenség is elég, hogy megsértődjön, visszavonuljon és egykori barátjától örökre elszakadjon. Ez a túlzott érzékenység nemcsak a Rák nőkre jellemző, hanem a férfiakra is. Mimóza természete miatt sokan elkerülik. A Rák nők kifejezetten nőiesek, anyáskodók, háziasak, gondoskodók. Nagyon ad magára, megjelenésére. Gondosan ügyel arra, hogy egyéniségéhez illő frizurát, ruhát, sminket viseljen. Kedvence a hosszú, leomló haj, a lágy tapintású kelme, de szívesen hord kényelmes otthonkát, szabadidőruhát is. A Rák férfi is sokat áll a tükör előtt. Gondosan összeállított ruhatára kényelmes. Legkedvesebb lakberendezési tárgya a tükör, és egy fotel, valahol a könyvespolc (vagy kandalló) közelében. A Rák jegyben születettnek mindene a család, az otthon, melynek csinosítására rengeteg időt fordít. Lakása meghitt és barátságos, de igencsak túlzsúfolt, mert rengeteg – más számára fölöslegesnek tűnő – csecsebecsével van tele. Nagyon jellemző rá a gyűjtőszenvedély. Már gyermekkorában tele a szekrénye gyufásdobozzal, csillogó kaviccsal, szalvétával, képeslappal. Később bélyeget vagy régi pénzt gyűjt, s ha anyagi helyzete engedi, festményt, régiségeket. Jól érzi magát egyedül, de szívesen hív meg otthonába sok embert, akiket örömmel ki is szolgál. Ha a vendégek váratlanul érkeznek, akkor sem jön zavarba. Pillanatok alatt ínycsiklandó falatokat varázsol az asztalra, és közben vidáman szórakoztatja az egybegyűlteket.

Ramadán - Az iszlám öt fő törvénye közül komoly megpróbáltatást jelentő szabály a böjtölés megtartása a ramadán havában. Ilyenkor a hit követői napkeltétől napnyugtáig böjtölnek - nem esznek, nem isznak, nem dohányoznak és nem élnek házaséletet -, ám amikor a nap lemegy, annál nagyobb örömmel adja át magát az evésnek-ivásnak.  A ramadán a Hidzsra-naptár 9. hónapja (a hidzsra Mohamed próféta Mekkából Medinába való áttelepülése, 621-ben).  A 9., böjti hónap során az igazhitű muzulmán napkeltétől napnyugtáig nem ehet, nem ihat, nem dohányozhat, szexuális életet sem élhet. A böjt alól mentesül, aki utazik, beteg, vagy az egészségét veszélyeztetné a szigorú megpróbáltatás. Amennyiben bizonyos ok miatt a böjt nem tartható meg, az elvesztett napokat pótolni kell, tehát a hónap elmúltával annyival több napig kell böjtölni, ahány napot elvesztegetett a hívő. A böjti előírások ugyanakkor hagytak "kibúvókat", például megváltható az önéheztetés szegény emberek étkeztetésével, s a nappali éhkoppot esténként hagyományosan annál vidámabb falatozás, vendégeskedés váltja föl. A böjt célja kettős: a hívő muzulmán egyrészt ez úton bizonyíthatja Allah előtt, hogy lelke erősebb a testi vágyaknál, felül tud kerekedni a test földi megpróbáltatásain. Az önmegtartóztatás másik célja, hogy egy teljes hónapig a jómódban élők is valamelyest átérezhessék a szegények problémáit, az éhezés gyötrelmeit. A hónap végén van a böjt megtörésének nagy ünnepe, a Bajrám (id al-fitr). A böjt rendkívüli megpróbáltatás akkor, amikor a ramadán a nyári hónapokra esik, hiszen ilyenkor a muzulmán országok éghajlati sajátosságai miatt általában amúgy is szinte elviselhetetlen a hőség, valamint az év más szakainál lényegesen hosszabb a napkelte és a napnyugta közötti időtartam. Ilyen időszak a muzulmánokra legközelebb a 2010-es évek után köszönt majd be. A Hidzsra-naptár a Gergely-naptártól eltérően holdhónapokra osztja az évet: minden hónap az újhold napján kezdődik, így a muzulmán év több nappal rövidebb a kereszténynél. 2002-ben a ramadán november 6-án kezdődik és december 6-án ér végett, 2003-ban október 26-án kezdődik és november 24-én ér véget (ebben az évben az arab országokat megosztotta a böjti hónap kezdete: a Perzsa-öböl partján fekvő államok nagy részében, így Szaúd-Arábiában is úgy vélték, hogy a ramadán első napja október 27-ére esik, míg Egyiptomban, Jordániában és a palesztin területeken már október 26-án megkezdték a böjtöt). 2004-ben a ramadán október 14. és november 14. között tart. (2004. október 28-án hajnalban teljes holdfogyatkozás!) Csillagászati számítások szerint a ramadán 2005-ben október 3. és november 2. között tart. (2005. október 3-án délelőtt Észak-Afrikában gyűrűs napfogyatkozás, amely az iszlámhívők szent városában, Mekkában részlegesként látszik!)

Rend – A társadalom súrlódás- és konfliktusmentes, hatékony működésének eszméje. A rend elérhető a hagyományok, a törvények és a felsőbbségnek kijáró tisztelet betartásával, – ha szükséges akár szigorú – betartatásával. (Részlet A civilizáció című kötetből)

Római számok – A pozitív egész számok jelölésére használt ókori római eredetű írásforma. Ebben az I, V, X, L, C, D és M latin nagybetűk rendre az 1, 5, 10, 50, 100, 500 és 1000 számoknak felelnek meg. A számképzés szabályai meglehetősen bonyolultak. Fő szabályként ha egy jelet egy másik – azonos vagy nagyobb értékű – jel után írnak, értékeik összeadódtak, például II = 2, LX = 60. Egy jelből viszont legfeljebb hármat írhatunk egymás után. 4 azonos jel értékét a nagyságrendben következő jel és az elébe írt eredeti jel jelcsoportja adja, például IV = 4, XL = 40 és CD = 400. Mára a római számok használatát az arab számok használata szorította ki.

 

 

 

További lexikonok a Változó Világban

A Tudás 365+1 Napja

Az Év 361+1 napja

Élvezetek Lexikonja

Életrajzok

Görög istenek

Interjúk

A Számok Enciklopédiája

Az Új Szavak Lexikonja

Facebook Enciklopédia

Hasznos tudnivalók

Üzleti Enciklopédia

Cégmutató

Tudásterek a Változó Világban

Innovációs Tér + Lexikon

Európai Tér + Enciklopédia

Budapesti Tér + Lexikon

Idős Tér + Lexikon

Fogyasztói Tér + Enciklopédia

Gasztronómiai Tér + Lexikon

Kisebbségi Tér

 

 

 

 

   

Fogalommá vált nevek

 

   

 

Maximilien Robespierre – a megvesztegethetetlen

 

   
   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

A Franklin kézi lexikona I-III. 1912.

Cropley A. J. : Tanítás sablonok nélkül. Tankönyvkiadó, Budapest 1983

Dudás Róbert: A táplálkozás, 1998

Földes J., Ravasz L.: Cukrászat, 1999

Gyapay Dénes: Olaszország, 2006

Gyivicsán A., Krupa A.: A magyarországi szlovákok, 1996

Huotari Juhari: Finnország, 2005.

Kozár Mária: A magyarországi szlovének, 2006

Manherz Károly: A magyarországi németek, 1997

Pintér Attila: Görögország, 2005.

Szűcs R. Gábor: Dánia, 2003.

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

 

 

A VÁLTOZÓ VILÁG ENCIKLOPÉDIÁJA

 

X

 

Kihívások? Nagy tervek? Kockázatok? Fejlesztés? Pályázat? Befektetés? Válságmenedzselés? Stratégiatervezés?

Alapozd a sikert dinamikus modellel!

Ha ide kattintasz, Solipolis lakossága gyarapszik. Idővel ez emelheti a munkanélküliséget. De ha most ide klikkelsz, bővül Solipolis gazdasága, csökken a munkanélküliség. Csakhogy elégtelen lesz a tömegközlekedés. Persze, erre is van megoldás: kattints ide.

A játék szórakoztató dolog, de ha komoly a feladat, keresd meg a Változó Világ modellező műhelyét!

– ...Ha a háború véget ért, talán hasznára lehetünk a világnak.

– Valóban azt gondolják, hogy akkor hallgatni fognak magukra?

– Ha nem: tovább várunk. Átadjuk a fejünkben őrzött könyveket gyermekeinknek, s majd ők várnak tovább... De nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

– Hányan vannak maguk?

– Sok ezren az elhagyott utak és sínek mentén....

Folytatás 

Figyeld a Változó Világ Mozgalom blogját !

 

X

Hirdetés X

 

 

 

  

  

 

 

  

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023