VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Az új szavak lexikonja

Új szavak | Új fogalmak | Neológizmusok | Szleng | Nyelvújítás | Életmód | Kultúra

 

Egyéni keresés

 

Kevés szóval élj: ne fecsegj összevissza!

Sumér költő (I. e. 2000 körül)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

Az új szavak lexikonja

C

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

SZ

T

U

V

Z

 

C

  

Kiadói szolgáltatások

  

Net-Nyelv-Kultúra

 

 

Beszélgetések az Új Kertben

Kompetencia

Kreativitás

Tehetség

Boldogság

  

 

 

 

Cajga – (szleng) Kerékpár.

CajunFehér tánczene Luisianá-ból, amely a feketék Zydeco-jával párhuzamosan fejlődött ki. A szövegek egy, az átlag amerikai számára érthetetlen, francia-kreol halandzsanyelven íródtak, és többnyire aligátorok szerelmi bánatáról valamint berozsdásodott gőzhajó-lapátokról szólnak. Főbb hangszerei a hegedű és az akkordeon. Jeles képviselői: Buckwheat Zydeco.

CafeteriaRugalmas juttatásoknak nevezett rendszer, mely során a dolgozó aga dönthet egyéb juttatásainak felhasználásáról. A rendszer összetevői lehetnek: vállalati gépkocsi, kiegészítő szabadság, magán egészségbiztosítás, klubtagságok, jelzálog-támogatás, stb.

Canceln1. Lemondani egy koncertet vagy egy teljes turnét (többnyire akkor, amikor a Kisstadionba csak 356 jegyet adnak el. Vagy mert a basszusgitárosnak a hüvelykujjába haraptak - mint az R.E.M. esetében, 1989-ben)., 2.Kirúgni egy zenészt (többnyire "zenei nézeteltérések" miatt - olyan indok, amely főleg akkor nagyon meggyőző, amikor az illető első szólólemeze megtévesztésig hasonlít az ex-zenekar zenéjére).

Canga – (szleng) Kerékpár.

Cápa – (szleng) Lány, nő.

Captcha – A sok rosszindulatú program miatt mára minden komolyabb weboldal használ valamilyen módszert arra, hogy megkülönböztesse a robotokat a valódi felhasználóktól. A legelterjedtebb azonosítási forma az úgynevezett captcha. Ez sem tökéletes módszer, de ez a legelterjedtebb. A név valójában betűszó, jelentése: Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart, azaz teljesen automatizált nyilvános Turing-teszt a számítógép és az ember megkülönböztetésére. A módszer lényege, hogy a spamrobotok kiszűrése érdekében a felhasználónak a különböző helyzetekben (például regisztrációnál vagy egy hozzászólás beküldésekor) be kell gépelnie egy képként megjelenő, eltorzított, nehezen felismerhető szöveget.

CateringAz ételről való gondoskodás a turné során. A majonézes sült krumplitól egészen a homárig - attól függően, hogy hány pólót ad el a zenekar.

Cekker – (szleng) Táska.

Cerka – (szleng) Ceruza.

Chill OutEgy kis lazítás a táncparketten: a ritmus szinte megállásig csökken, hogy a táncoló közönség az Ambient House és más lassú ütemek alatt kifújhassa magát. Szükség esetén párnák kerülnek a földre.

Cidrizik – (szleng) Fél.

Cigi – (szleng) Cigaretta.

Ciki – (szleng) Kellemetlen (helyzet).

Cikis – (szleng) Kellemetlen.

Cikiz – (szleng) Gúnyol.

ClicktrackElektromos metronóm, amelyet a dobos a fülhallgatóján keresztül hall, hogy a felvételnél ne rontsa el az ütemet.

Club MixEegy szám táncparkettbarát változata; általában maxi-verzió, kifinomított basszus- és dobrészekkel. Az eredeti szám háromszorosára nyúlik, és leginkább egy órák óta rágott rágógumihoz lehetne hasonlítani. Ez a hosszúság azért szükséges, hogy végre a DJ is elmehessen WC-re.

Cock RockNyers rock, többé-kevésbé nyálas szövegekkel. Nem a tyúkokról, hanem a kakasokról szól. Mint például a régi Aerosmith.

Coctail JazzAz, ami az amerikai hotelekben koccintás és szökőkút-csobogás között hallható. Vagy langusztaevés közben. Nem túl tolakodó, de általában jó jazz-zongoristák játsszák, akiknek pénzre van szükségük, és akik utána otthon Living Colourt és Helmetet hallgatnak.

Colos – (szleng) Magas termetű.

CoverLemezborító. Általában következtetni lehet belőle a lemezen található zenére. A metál együttesek szeretik rajta a képregény-szörnyeket, akik éppen meztelen, megkötözött modelleket korbácsolnak; Indie bandák jobban kedvelik a színes kollázsokat, amelyeknél nem lehet tudni, merre van a föl meg a le. A szupersztároknak nincs kedvencük ("White Album" / "Black Album"). A CD-korban majdnem minden feleslegessé vált. A "cover" egyébként a folyóirat címlapját is jelenti.

CowpunkA country és a punk keveréke. Állítólag a londoni Camden Town metrómegállóból származik.

CrossoverAmikor Nigel Kennedy egy Johnny Cash-dalt vesz föl, vagy a Marsalis fivérek egy Lehár operettet próbálnak elénekelni. A fogalmat azonban leggyakrabban akkor használják, amikor egy kis rétegnek játszó zenész belefolyik a fővonal ízlésébe.
Cut up: A kifejezés a képzőművészetből ered, ahol egymástól idegen részek kollázsszerű összeállítását jelenti. Ugyanez a lényege a zenében is.

Cucc – (szleng) Valamilyen tárgy, elsősorban ruhadarab.

CunamiA japánul cunaminak nevezett szökőár-jelenség tengeralatti földrengések vagy a tenger alatti tűzhányók kitörésének hatására alakul ki, és mindig is komoly károkat okozott abban a térségben, ahol végigsöpört. A szökőárakra vonatkozóan írott bizonyítékkal rendelkezünk már az ókori Görögországból és Rómából is, de megemlíthető a Santorini-vulkán felrobbanása által keltett árhullám is. A feljegyzések között a legjelentősebb esemény i. sz. 365. július 21-én történt, mikor a keleti mediterrán térségben az árhullám több ezer embert ölt meg, többek közt az egyiptomi Alexandria több ezer lakosát is. A történelemben azóta sok más szökőár is pusztított, melyek közül mi most a legemlékezetesebbeket soroljuk fel:

  • 1775. november elsején, a nagy lisszaboni földrengés után hét méter magas árhullám söpört végig Portugália, Spanyolország és Marokkó partjain.

  • 1883. augusztus 27-én a Krakatau vulkán kitörése egy olyan árhullámot hozott létre, mely Jáva és Szumátra partjait pusztította el, megölve közel 36000 embert.

  • 1896. június 15-én a "Sanriku" névre keresztelt cunami előrejelzés nélkül sújtott le a japán partokra. A közel 20 méter magas hullám egy vallási fesztiválon résztvevő tömeget is elsodort, az áldozatok számát 26000-re teszik.

  • 1896. december 17-én a kaliforniai Santa Barbara főutcáját és tengerparti városrészét söpörte el egy szökőár.

  • 1906. január 31-én egy partmenti földrengés elpusztította a kolumbiai Tumaco városát, és az így létrejött árhullám az ecuadori Rioverde és a kolumbiai Micay közötti partszakasz minden épületét a földdel tette egyenlővé. Az áldozatok száma 500 és 1500 közé tehető.

  • 1946. április elsején egy alaszkai földrengés szökőárat hozott létre, mely elpusztította a North Cape-i világítótornyot, megölve az ott tartózkodó öt embert. A szökőár pár órával később elérte a hawaii Hilot, ahol 159 ember vesztette életét, és a pusztítás több millió dolláros kárt okozott.

  • 1960. május 22-én egy 10 méter magas hullám 1000 embert ölt meg Chilében, és további pusztításokat okozott a Hawaii-szigeteken, a Fülöp-szigeteken, Okinawa szigetén, majd végigsöpört a Csendes-óceánon.

  • 1964. március 28-án a "Good Friday" nevű alaszkai földrengés az egész alaszkai partszakaszon érezhető volt, és három települést pusztított el teljesen. Az általa okozott hullám 107 embert ölt meg Alaszkában, négyet Oregonban, és 11-et Kaliforniában.

  • 1976. augusztus 16-án egy cunami közel 5000 embert ölt meg a Fülöp-szigeteken.

  • 1998. július 17-én egy partmenti földrengés által okozott szökőár Pápua - Új Guinea északi partjának elpusztításával 2000 embert ölt meg, és több ezer ember vált hajléktalanná.

CUNAMI 1.  | CUNAMI 2.  | CUNAMI 3.  | CUNAMI 4.

CyberpunkSan Franciscóból származó számítógép-szubkultúra, melynek kedvenc zenészei Macintoshokon komponálnak, power-vitamin italokon élnek és napi 23 órát a "virtuális valóságban" töltenek, ahol a lézer és egy fűnyíró keverékéből hozzák létre a hangzásvilágukat. Úttörői: Frontline Assembly, Coil. Billy Idolnak viszont kb. annyi köze van a Cyberpunkhoz, mint a Borussia Mönchengladbachnak a világbajnokság végkifejletéhez.

Cap – Festékszóró sprayre való szórófej. Sok fajtája létezik, de kettő az alapeset: skinny, azaz vékony vonalat, illetve fat, amely vastag vonalat eredményez.

Crew – Graffitis csoport, amelynek tagjai a saját nevükön kívül a crew nevét is írják, amely általában egy pár betűből álló rövidítés. (Graffitis szleng)

  

További lexikonok a Változó Világban

Változó Világ Enciklopédia

A Tudás 365+1 Napja

Az Év 361+1 napja

Élvezetek Lexikonja

Életrajzok

Görög istenek

Interjúk

A Számok Enciklopédiája

Facebook Enciklopédia

Hasznos tudnivalók

Üzleti Enciklopédia

Cégmutató

Tudásterek a Változó Világban

Innovációs Tér + Lexikon

Európai Tér + Enciklopédia

Budapesti Tér + Lexikon

Idős Tér + Lexikon

Fogyasztói Tér + Enciklopédia

Gasztronómiai Tér + Lexikon

Kisebbségi Tér

 

Rövidítés-kereső:

 

 

 

 

1949

1970

1980

2008

Az év könyve

 

 

 

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

 

 

 

Cs

 

 

Csaj – (szleng) Lány, nő.

Csajozik – (szleng) Udvarol.

Csajszi – (szleng) Lány, nő.

Családalapító – (szleng) Lassú tánc.

Csibe – (szleng) Lány, nő.

Csíp – (szleng) Kedvel, szeret.

Csirke – (szleng) Lány, nő.

Csóka – (szleng) Férfi.

Csőr – (szleng) Száj.

Csörög – (szleng) Táncol.

Csőszamár – (szleng) Kerékpár.

Csucse  Szó szerinti fordításban "az önerőre támaszkodás szelleme".

Mélyebb értelmezése

Csuka – (szleng) Cipő.

 

 

  

   
   

Ajánlott irodalom

 

 

 

 

 

 

 

Neologizmusok a mai magyar szókészletben Sólyom Réka

Nyelvpolitika, nyelvi tervezés Koreában (Történeti áttekintés) Osváth Gábor

* * *

500 zen és klasszikus haiku

Bradbury, Ray: Fahrenheit 451, 2003

Dolto, Françoise: A gyermek és az öröm, 2002

Évszakok, Négyszer negyven haiku, 2003

Lévi-Strauss, Claude: Szomorú trópusok, 1979

Macuo Basó: Százhetven haiku, 1998

Rácz Zoltán: Családi és társadalmi ünnepek, 1964

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

 

 

Az új szavak lexikonja

 

X

Hirdetés X

 

Pályázatok

A tudás hatalom – Egy kompetens világért

Változó Világ könyvírási pályázat

Az én napom a Változó Világban

Az én helyem a Változó Világban

Az én lapom a Változó Világban

Olvasni öröm – Egy olvasó világért

Tudni, tenni, emberhittel – Egy jobb világért

Jót jól – Egy etikus világért

Légy hős!

Új Kert – Egy boldogabb világért

Az Európai Unió a Változó Világban

A 20. század elszámoltatása

Változó Világ Extra

E 001 Dac a végtelennel

VVE 002 Most, valamikor

VVE 003 Apeva 2017

VVE 004 Apeva 2018

VVE 005 Sose búcsúzz

VVE 006 Apeva 2019

VVE 007 Juliádák

VVE 008 Apeva 2020

VVE 009 Az Életútmutató

VVE 010 Apeva 2021

VVE 011 Levelek Kínából

VVE 012 Apeva 2022

VVE 013 Halljad, világ

 

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

 

 

  

  

 

 

  

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023