VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Beszélgetés

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Balgák, nem tudják, hogy a fél az több az egésznél...

Hésziodosz görög költő (i. e. VIII. század második fele-VII. század első fele)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

Az Élet Útmutatója

Beszélgetés

  

   

Beszélgetés és szeretet

   

 

 

 

 

 

„Sok beszédnek sok az alja” – mondja a közmondás. Talán erre gondolt Áprily Lajos is, amikor Kérés az öregséghez c. versét írta. „Csak gyökeres szót adj!” – kéri, hiszen „csak bukdácsoló patakok csevegnek, folyók a torkolatnál csendesednek”. A beszélgetés öröme nem a bőbeszédűségben rejlik.

Nyilvánvaló, hogy nem nyújt örömöt a gonosz beszéd sem: a hamis vád, a pletyka, a hazugság. Valóban? Hiszen pletykálni jó érzés. Egy másik bölcs mondás ui. így hangzik: „Legszebb öröm a káröröm.” Meg vagyok győződve arról, hogy ez nem igaz. Az öröm nem azonos az élvezettel. Kellemes érzés minden vágykielégülés, így édes lehet a bosszú, mások kínzása, sőt a gyilkolás is. Megkönnyebbülünk, ha konfliktusaink során kimondjuk a bántó (sőt gyilkos) szavakat, de utána nem az öröm békéje tölti el a lelket, inkább az üresség és az árvaság érzése.

Szavainkkal vigasztalhatjuk, erősíthetjük, gyógyíthatjuk, vagy megalázhatjuk és tönkretehetjük egymást. „Ugyanabból a szájból jön ki az áldás és az átok” – írja Jakab apostol (Jakab 3:10). Ugyanazzal a késsel lehet kenyeret szelni és megsebezni valakit. Nem maga a beszéd épít vagy rombol, hanem az ember, aki beszél.

Bár fontos megtalálni és megtanulni azt a módot, ahogyan közölhetjük egymással szeretetünket (a szeretetközlés öt nyelve közül a társunknak megfelelőt), de elsősorban szeretetre van szükségünk, amit közölni lehet. Nem azok számára lesz öröm a beszélgetés, akik jól tudnak beszélgetni, hanem azok számára, akik szeretik egymást, és ezért tudnak jól beszélgetni. Először tehát tegyünk szert szeretetre, és ha már megvan ez a drága kincs, sajátítsuk el a szeretetközlés technikáját.

Ahhoz, hogy egy kapcsolat létrejöjjön és fennmaradjon, arra van szükség, hogy a felek közöljék egymással szeretetüket és megbecsülésüket. A közlésnek csak az egyik lehetséges módja a beszélgetés. Az öt „szeretet-nyelv” közül az egyik a beszéd; ezen kívül van még négy.

Dr. Pálhegyi Ferenc

   

 

 

 

...Nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

Fahrenheit 451

 

   

Beszélgetés hete

   

 

 

 

 

 

Conversation Week: Beszélgetés Hete egy viszonylag új, 2007 óta ismert amerikai kezdeményezés. Azt igyekszik elősegíteni, hogy minél több ember vegyen részt egy értelmes és jóízű beszélgetésben. Ebben több pozitívum rejlik. Az értelmes baráti beszélgetés önmagában is nagyszerű élmény. Fontos az is, ha egyre többen ráébrednek erre, tartósan is felébred bennük ez a fajta igény. Jobbá teheti a világot az is, ha ezekben a beszélgetésekben fontos kérdések fogalmazódnak meg, és ki-ki hozzáteszi saját hozzájárulását a jó válaszokhoz.

A kezdeményezés bölcsen egy reális feladatra összpontosít: a beszélgetés hetének szervezésével mintát adni arra, hogy hogyan tehetnénk tartalmasabbá társas életünket, kapcsolatainkat - egész évben.

A beszélgetés hete ebben az évben március 23 és 29. közötti napokra van meghirdetve. Ekkor a kezdeményezéshez csatlakozó vendéglátók által meghirdetett helyeken és időpontokban, egy kávé mellett kis csoportokban összeülnek emberek, és elbeszélgetnek.

A kezdeményezők ajánlják:

- szívből beszélj,

- tiszteld meg a többieket figyelmeddel,

- együtt keressétek az igazságot.

A kezdeményezés nagyszerű. Beszélgetésekre, beszélgetési kultúrára, beszélgetős szokásokra, hagyományokra nagy szükségünk lenne.

A Változó Világ szerkesztősége örömmel vállalkozott a kezdeményezés ismertetésére és népszerűsítésére, a Beszélgetés Hete keretében zajló első magyarországi beszélgetés megszervezésére. Erre március 25-én, szerdán 17 és 19 óra között került sor a szerkesztőség helyiségében.

  

 

 

 

...Nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

Fahrenheit 451

 

         

 

 

    

Tudás, közösség, öröm

Öröm

Boldogság

 

Jobb világ, nyitott ajtókkal

Beszélgetés ideje

 

Kreativitás

Jelbeszéd

 

Változó Világ Klub

A Változó Világ barátai

 

A Változó Világ Mozgalom

Emberhit

Az Életútmutató

A Mester beszélgetései

A munkához való jog

A lakáshoz való jog

A büntetőjog humanizálása

A tíz alapigazság

 1    2    3    4    5    

     7    8    9    10 

Az alapok

Az ember vándor

Az Élet projekt

1001 tanács

Az Életiskola

A magamra találásról

A világról

A szerelemről

 

 

X

Hirdetés X

 

Kapitány – Szomorúan figyelem, hogy a demokrácia Európában válságban van.

Professzor – Inkább a demokrácia Európában honos modellje van válságban, éspedig mélyülő válságban.

Doktor – Láttunk mi már valóságos és mondva csinált válságok szűnni nem akaró mélyülését.

Mester – Az igazi probléma, kedves barátaim, az, hogy ez a modell akkor is rossz, ha éppen nincs válságban.

Doktor – De mit kell érteni európai modell alatt?

Kövesd a négy barát beszélgetéseit !

Olvasó Világ

Változó könyves világ a Fb-on

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

    

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2024