VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Fittség

Sport | Szauna | Masszázs | Hungarofit | Életmód | Kultúra | Egészség

 

Egyéni keresés

 

 

Ez, és az összes többi útmutató, címtár, lexikon

igényelhető

elektronikus formában vagy nyomtatásban, tetszőleges formátumban és példányszámban, igény szerint szerkesztett, bővített tartalommal, kereskedelmi, belső (magán) használatra vagy reprezentációs célra.

 

A testnek legyen ereje, hogy a léleknek engedelmeskedhessék. A jó szolgának erősnek kell lennie. Minél gyengébb a test, annál többet parancsol, minél erősebb, annál engedelmesebb.

Jean-Jacques Rousseau francia filozófus, író, pedagógus, esztéta (1712-1775)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

 

 

FITTSÉGI

ÚTMUTATÓ ÉS CÍMTÁR

 

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

   

Az érintés hatalma

   

 

A fittség legfontosabb eszközei:

helyes táplálkozás

mozgás, séta, gyaloglás

helyes légzés

pihenés, alvás, relaxáció

örömteli szexuális élet

masszázs

úszás

sport

szauna

 

 

 

Nemcsak sporttal, masszázzsal is karban lehet tartani a testet

A masszázs az egyik legősibb és egyben legegyszerűbb gyógykezelés, amely egyszerre oldja a pszichés feszültséget és a fizikai fájdalmat. Vannak, akik betegségük miatt kényszerülnek a gondos kezek közé, de egyre többen döntenek önszántukból a rendszeres masszázs mellett. Szakemberek szerint mindenki megérdemelne legalább havonta egyszer egyórányi kényeztetést. Ez nemcsak lelkünknek, szervezetünknek is jár.

 

A masszázsnak ősi gyökerei vannak, ha például megfájdul valamink, ösztönösen is odakapunk, dörzsölni, simogatni kezdjük. Ez a mozdulat a masszázs alapja. Az eljárást már időszámításunk előtt tudatosan alkalmazták Kínában. A gyógyító, frissítő módszert később a görögök és a rómaiak is beépítették mindennapjaikba. Hamar felismerték az ösztönös mozdulatok stressz-, görcs- és fájdalomoldó hatását. Frissítő masszírozással kezdték a napot, s lefekvés előtt lazító masszázzsal kényeztették magukat. A görögök már a sportolókat is külön masszírozták, hogy jobb teljesítményt érjenek el. Ma már tucatnyi masszázsstílus létezik. Egyre divatosabbak az úgynevezett alternatív masszázs- és mozgásterápiák is, ide tartozik például a thai masszázs. A hagyományos eljárások között alapvetően három csoportot különböztetünk meg: a frissítő, a sport- és a gyógymasszázst.

A frissítő masszázs főként ritmusában és erősségében különbözik a gyógymasszázstól. Középpontjában a jobb közérzetnek és az energiafeltöltődésnek az elősegítése áll. A sportmasszázs célja az izmok bemelegítése kemény megterhelések előtt. Az átmasszírozott izom ugyanis kevésbé lesz sérülékeny. Az edzések és versenyek utáni masszírozás pedig elősegíti az izmok ellazítását. A gyógymasszázson belül is több ág létezik. A legelterjedtebb a klasszikus svédmasszázs, amelyet az 1800-as években fejlesztett ki Henrik Ling svéd vívómester. A gyógymasszázs főként a reumás, ortopéd betegségek kiegészítő kezelésében, rándulások, görcsök és húzódások megszüntetésében kap kiegészítő szerepet, de alkalmazható alvászavarok esetén is.

A masszázsokra általánosan igaz, hogy felpezsdítik a vérkeringést, csillapítják a fájdalmat és elősegítik a mozgásfunkciókat. A fiziológiai hatások mellett a lelket is kényeztetik. – Az embereknek ma is szükségük van erre – vallja Balla Judit gyógymasszőr. – Egy-egy kezelés alkalmával a vendégek ellazulnak, kikapcsolnak. Egy órán keresztül nem csörög a telefon, megszűnik a külvilág. Ez is kell ahhoz, hogy a maszszírozás után jó közérzettel távozzanak. Bár a betegségük miatt adott gyógymasszázs nem mindig fájdalommentes – tette hozzá.

A teljes kikapcsolódáshoz, ellazuláshoz minimum 50-60 perc kell. A legtöbben hetente, kéthetente járnak masszőrhöz, de havonta egyszer is elegendő segítség lehet a mindennapok „túléléséhez”. Ennyit munka és család mellett is kényelmesen megszervezhet magának mindenki. Annak ugyanis nem sok értelme van, hogy valaki percenként az óráját nézze, mert rohannia kell a gyerekért, vagy vissza dolgozni a munkahelyére.

Fontos a hely hangulata is, ahol eltöltünk fél-egy órát. Az orvosok által előírt gyógymasszázs helyszíne általában egy-egy kórházi, fürdőbeli, függönnyel leválasztott helyiség, a magánmasszőrök azonban figyelmet fordítanak az apró részletekre is. Minimum 30 percet, de inkább egy órát foglalkoznak a klienssel, átmasszírozzák tetőtől talpig, a receptre felírt kezelés viszont általában 15 perces, s csupán a test specifikus részére összpontosul. – Nálam nincs várószoba, nem kell úgy érezniük a vendégeimnek, hogy sietünk, mert nyolcan ülnek még a szomszéd helyiségben. Egy-egy kezelés 50-60 percig tart, ennyi idő kell az ellazuláshoz, és ennyi idő alatt minden apró izomcsomót át tudok gyúrni – hangsúlyozta a gyógymasszőrnő, akihez ugyanúgy járnak harmincéves dolgozó emberek, mint hetvenéves nagyszülők. A lakásokon berendezett helyiségekben általában halk zene szól, s a vendég kedve szerint beszélgethet, de akár elalhat a kezelés alatt. Akad olyan masszőr, aki kérésre házhoz megy, de egyre több fitneszterem, uszoda és kozmetika nyújt színvonalas szolgáltatást, s ez sem drágább a „tömeges” szolgáltatásoknál. A Széchenyi, Lukács vagy a Gellért Gyógyfürdőben ezer és ezerkétszáz forint egy 15 perces kezelés, a magánkezelések ára viszont általában óránként háromezer forint.

A masszázsnak akár megelőző szerepe is lehet bizonyos betegségek kialakulásában, de ha már megjelentek a mozgásszervi problémák, segít a szinten tartásban. A leggyakoribb gond a fej és váll környéki izmok kötöttsége. Ez általában a rendszeres ülőmunkát végzőkre jellemző. Mivel az itt futó ereket elszoríthatják a megkeményedett izmok, a vérkeringés lelassulhat, így adódhat a finom érhálózatú szem fáradékonysága, esetleg romlása, vagy a halláscsökkenés. A rendszeres masszázzsal mindezek a problémák megelőzhetők.

A kezelések mellett szóló érvekhez természetesen általános ellenjavallatok is társulnak. Nem szabad például maszszőr keze alá feküdnie lázas és daganatos betegnek, súlyos szív- és keringési bajoktól szenvedőnek, epilepsziásnak, illetve nőknek a menstruáció első két napja alatt. Intő jel, ha a kezelés után a korábbinál erősebben fáj problémás testrészünk vagy véraláfutások jelennek meg a túl erős gyúrástól. Ilyen esetekben ajánlatos masszőrt váltani.

Bár létezik hivatalos masszőrképzés Magyarországon, a szakmai képesítés mellett nagyon fontos, hogy a masszőr szeresse is, amit csinál; legyen ügyes, türelmes és együttérző.

A szakmai vizsgáztatást az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet (1085 Budapest, Horánszky u. 15., telefon: 429-4097) végzi, ahol tanfolyamokat is indítanak. A tanagyagban a gyógymasszázs, frissítőmasszázs, elsősegélynyújtás mellett többek között anatómiai és élettani ismeretek, klinikai ismeretek és fizioterápia, illetve szakmai gyakorlat is szerepel. Természetesen alternatív mozgásterápiát is lehet tanulni szervezett keretek között. A szakemberek egyöntetűen javasolják, hogy első lépésként ismerőseinknél is érdeklődjünk, amikor masszőrt keresünk. A lámpaoszlopokra kiragasztott vagy újságokban megjelent hirdetéseket pedig egyértelműen kerüljük.

Mihalovics Réka [Népszabadság]

 

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 8.

Mozgás és egészség

 K     R     M 

 

 

 

X

HirdetésX

 

 

 

X

Hirdetés X

 

A táplálkozás

 

Fitnet

 

Fitness Online

 

 

 
   

Személyes weblapok, (we)blogok

 

   

 

Szántai János - A kaméleonok.

Torkos Tamás - Üdvözlök minden siklóernyőzés iránt érdeklődőt! Nálam mindenkinek lehetősége nyílik a siklóernyőzés kipróbálására és megtanulására. Folyamatosan szervezünk tanfolyamokat és hétvégi repüléseket.

 

   

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

X

Hirdet? X

 

Tedd intelligenssé budapesti címedet!

 Ha saját weboldaladon feltünteted címedet, tedd az utca (út, tér stb.) nevét linkké, amely az utca weboldalára mutat*.

Íme egy példa:

Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Budapest, Pozsonyi út 56.

Ingyenes lehetőség!

Ezzel előzékenyen megkönnyíthetjük partnereink tájékozódását. Ha utcádnak még nincs saját weboldala, igényedet jelezd a szerkesztőségnek, és az pár napon belül elkészül!

Budapesti Útmutató és Címtár

Megrendelhető céges kivitelben

* A budapesti utcák jegyzéke

Lexikonok a Változó Világban

Változó Világ Enciklopédia

A Tudás 365+1 Napja

Az Év 361+1 napja

Élvezetek Lexikonja

Életrajzok

Görög istenek

Interjúk

A Számok Enciklopédiája

Az Új Szavak Lexikonja

Facebook Enciklopédia

Hasznos tudnivalók

Üzleti Enciklopédia

Cégmutató

Tudásterek a Változó Világban

Innovációs Tér + Lexikon

Európai Tér + Enciklopédia

Gasztronómiai Tér + Lexikon

Budapesti Tér + Lexikon

Idős Tér + Lexikon

Fogyasztói Tér + Enciklopédia

Kisebbségi Tér

 

Rövidítés-kereső:

 

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

 

X

Hirdet? X

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023