VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Család

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

 

Ez, és az összes többi útmutató, címtár, lexikon

igényelhető

elektronikus formában vagy nyomtatásban, tetszőleges formátumban és példányszámban, igény szerint szerkesztett, bővített tartalommal, kereskedelmi, belső (magán) használatra vagy reprezentációs célra.

 

"Valami kedveset mondj az ifjúságnak."

Hát gyermekek, szeretlek és imádlak.

Hisz hajdanában - ifjan, elfeledten -

magamat is sokkal jobban szerettem.

Johann Wolfgang Goethe német költő, dráma- és regényíró (1749-1832)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

 

 

CSALÁDI

ÚTMUTATÓ ÉS CÍMTÁR

 

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

   

Hasznos és érdekes oldalak

   

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 14.

Megfogantam, tehát vagyok

 K     R     M 

 

 

 

 

 

Tévé, videó javítása garanciával, ingyenes kiszállással!

Nagy Péter:

Tel: 30 949 8943, 1144 Budapest,

Ond Vezér útja 37.

Email

Apróhirdetések

  

 

 

Gyermekeknek

Egyszervolt - szabadidőprogramok tárháza

Újságok

Magyar népmesék

Kiskobak - gyermekoldalak gyűjteménye

Anyukáknak

Magyar Internetező Nők Egyesülete

Nők Lapja Café

Kiskegyed

Gyöngy

Hölgyvilág

Mindmegette

Apukáknak

Helikopter modellezők

Családi programokhoz

Turistainformáció

A Favorit Lovarda

Online Utazási Központ

Zöld Óceán

A harmónia keresése

Harmonet

A lélek dolgairól

Lakberendezés

3D lakberendezés

Hétköznapok

Árvadászat

 

 

Idős tér

 

Mindmegette

 

Focus on the Family

 

 

Útmutató termékekhez és szolgáltatókhoz

GPS

Klíma

Mosógép

Porszívó

Számítógép

 

 

 

X

Hirdetés X

 

 

 

   

 A gyerekekről

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyerekstressz

Hogyan segíthet a szülő?

Délelőtt suli, délben házi feladat, délután sport, szakkör vagy különóra. Este TV vagy tanulás a másnapi témazáróra. Utána? Hasfájás, rémálmok. Csoda, ha valami itt nem stimmel?

Fejfájás, hasfájás, álmatlanság, étvágytalanság, koncentrációs nehézségek - minden harmadik gyerek küzd ezekkel a problémákkal. Ehhez nem kell feltétlenül rossz körülmények között élniük, sőt, talán többen vannak, akik igenis rendezett családi háttérrel rendelkeznek, mégis időről-időre elkedvetlenednek, feszültek vagy éppen közömbösek és gyakran hazudnak, ha valami kötelességteljesítésről van szó.

A szülők értetlenül figyelik ezt az állapotot és nem tudják elképzelni, mi lehet az oka? Nem így a szakértő pszichológusok, stresszkutatók, akik egyértelműen a gyermekek túlterheltségét okolják. Túlterheltség otthon, az iskolában, sőt, még a szabadidőben is. Gyermekeink, sajnos, ugyanúgy birkóznak a stresszel, mint mi felnőttek. Még az okok is hasonlóak: a feladatok, amelyekhez még nem nőttek fel; a pánik, mert kifutnak az időből ill. nem tudják fejben tartani a napirendjüket. Attól is szenvedhetnek, hogy a többiek jobbak náluk. Saját problémájukhoz pedig sokszor hozzájön a szülők veszekedése, amit megint nem könnyű földolgozni. Aki komolyan segíteni akar, annak nagyon finom érzékszerveket kell kifejlesztenie ahhoz, hogy pontosan megértse, mi is a gyermek problémája.

Először is a gyermek önmagával áll stresszben. Nem elsősorban bizonyos általa átélt események, hanem inkább az ezekről alkotott gondolatok miatt. Gyermekeink ugyanis, sajnos, eltanulták tőlünk azt, hogy sötéten lássák a dolgokat; azt viszont még nem tudják, hogyan kell kezelni a nehézségeket, és hogy nem csak gondok, hanem megoldások is léteznek.

Mit tehetünk? Először is minél finomabban próbáljuk megérteni, mi zajlik le a gyermekben? Használjuk a fantáziánkat, és próbáljuk kitalálni, mi lehet a baj? Kérdéseinkkel próbáljuk megfogalmazni a választ, mert a legnagyobb baj gyakran az, hogy a gyermek ugyan beszélne, de nem tudja megfogalmazni azt, amit érez. Fontosak az érintések is az ilyen helyzetekben, amelyek szintén bátorítják őket.

Soha ne kövessük el azt a hibát, hogy elbagatellizáljuk a dolgot. Ilyen hozzáállással elveszíthetjük gyermekünk bizalmát, és akkor már nem hagyja, hogy segítsünk neki. A leghatásosabb gyógyír pedig a dicséret. Növeljük csak bátran az önbizalmát!

A második komoly stresszforrás a szülők egymással való rossz viszonya. Veszekedések alkalmával a helyzet egyre súlyosbodik, gyakran odáig fajul, hogy a gyermek megbetegszik vagy viselkedészavarok lépnek fel nála. Itt is segíthet a szülő. Amennyiben még nem válásról van szó, csupán vitáznak, próbálják meg ezt úgy tenni, hogy a gyermek ne hallja, mert számára ez földolgozhatatlan és az is megeshet, hogy magát okolja a veszekedésekért. Ha azonban mégis előtte zajlik a vita, magyarázzák el neki, hogy nem történt semmi olyan, amiért szomorkodni kéne. Egyszerűen csak az emberek véleménye olykor különbözik, és ez teljesen normális dolog. Arra azonban ügyeljenek, hogy ne kezdjenek el olyan dologról előadást tartani, amelyhez a gyermekük még kicsi.

Más a dolog, ha komoly válási szándékról van szó. Ebben az esetben mindenképpen őszintének kell lenni, kihangsúlyozva a kicsinek, hogy mindketten nagyon szeretik őt, és semmiképpen nem ő az oka annak, hogy Önöknek problémáik vannak egymással. Ha ezt így nem sikerül megfogalmazni, akkor inkább kérjenek professzionális segítséget. Válás után pedig egyikük se akarja csak a maga oldalára állítani, hiszen a gyermeknek mindkettőjükre szüksége van. Biztosítani kell neki a mindkettőjükkel való kapcsolatot, a rendszeres találkozásokat.

Végül meg kell említenünk a környezet felől érkező nyomást. Gyermekünk körbe van véve olyan mennyiségű elvárással, ami sokszor egy felnőttnek is sok lenne. A legtöbb szülő szerint a tanárok nem próbálnak enyhíteni az iskolai stresszen; a szabadidő pedig Valószínűleg nem is szabadna ezt a szót használnunk, hiszen másról sem szól mint iskola utáni újabb kötelezettségekről.

Mi lenne a szülő teendője ahelyett, hogy állandóan a gyermek teljesítménye felől érdeklődik? Először is: Ne várjon el tőle túl sokat! Ha tudni akarja, mégis, mi az, amiben gyermeke tehetségesebb, kérje ki a pszichológus véleményét.

Amennyire lehetséges, biztosítson helyet neki, hiszen a koncentrációt nem segíti, ha mondjuk tanulás közben a kistestvérre kell vigyázni. Azt is érdemes ellenőrizni, hogy milyen az időbeosztása, és adjon neki tanácsokat, hogy is lenne célszerűbb alakítani a programot.

Ami pedig kötelező: felejtse el a saját stresszét! Játsszon vele, nevessen, a humor mindig a legjobb gyógyszer!.

 

 

Vadaskert Alapítvány

A születéstől a felnőtt korig előforduló és az életkorokon átívelő mentális és érzelmi zavarok, az indulatszabályozás, a tudati működés és a viselkedés szabályozás az elvárhatótól való jelentős eltérése nehézségeket jelent a gyermek és a család mindennapi életében. Vadaskert Alapítvány fenntartásában működő Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórház és Szakambulancia, barátságos környezettel már 1993-től nyitva áll minden korosztály és család számára.

1021 Budapest, Lipótmezei út 5., Tel: 1-392-1400; 70-370-8485
E-mail: info@vadasnet.hu

Alapítványok és más közhasznú szervezetek | Rossz a világ? | Egy jobb világért

  

 

 

Lazítson, és olvasson!

Ajándék masszázs-bérlet, akár 8 kötet után!

RELAXX akció

 

   

Személyes weblapok, (we)blogok

 

 

 

 

Bede Zsuzsanna - A folyamatosan bővülő honlapon a szaktanácsadás mellett rendszeresen foglalkozom gyakoribb szexuális, párkapcsolati témákkal. Különös figyelmet szentelek a tiniket érdeklő témákra is.

 

   

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

X

Hirdet? X

 

Tedd intelligenssé budapesti címedet!

 Ha saját weboldaladon feltünteted címedet, tedd az utca (út, tér stb.) nevét linkké, amely az utca weboldalára mutat*.

Íme egy példa:

Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Budapest, Pozsonyi út 56.

Ingyenes lehetőség!

Ezzel előzékenyen megkönnyíthetjük partnereink tájékozódását. Ha utcádnak még nincs saját weboldala, igényedet jelezd a szerkesztőségnek, és az pár napon belül elkészül!

Budapesti Útmutató és Címtár

Megrendelhető céges kivitelben

* A budapesti utcák jegyzéke

Lexikonok a Változó Világban

Változó Világ Enciklopédia

A Tudás 365+1 Napja

Az Év 361+1 napja

Élvezetek Lexikonja

Életrajzok

Görög istenek

Interjúk

A Számok Enciklopédiája

Az Új Szavak Lexikonja

Facebook Enciklopédia

Hasznos tudnivalók

Üzleti Enciklopédia

Cégmutató

Tudásterek a Változó Világban

Innovációs Tér + Lexikon

Európai Tér + Enciklopédia

Gasztronómiai Tér + Lexikon

Budapesti Tér + Lexikon

Idős Tér + Lexikon

Fogyasztói Tér + Enciklopédia

Kisebbségi Tér

 

Rövidítés-kereső:

 

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

 

X

Hirdet? X

 

 

 

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

Változó Világ, 2023