VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Pécs

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

 

Nézz körül, és ne feledd, hogy hű fia légy a jelennek.

Janus Pannonius

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

VÁLTOZÓ VILÁG

12.

PÉCS

Írta Aknai Tamás

A könyv

Részlet a könyvből

Magazin

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

   

 

 

 

 

 

 

Az én helyem...

 

Térkép-centrum

 

White House

 

 

Pécsi Útmutató és Címtár

 

 

 

 

 

 

 

 

Pécs földrajzi helyzete

 

Nyilvánvaló, és városaink hierarchiájában szembeötlő is, hogy a főváros, majd utána a városi és regionális rangban hozzá közelálló vidéki városok között szinte áthidalhatatlan különbség keletkezett az elmúlt két évszázad folyamán. Általában hiányzik a közbenső fokozat, a több százezer lakosú középváros típusa, mely az ország egy-egy jellegzetes termelési, kulturális és igazgatási egységének központja lenne. A Trianon utáni Magyarországon, ahonnan egyszerűen elszakadtak az említett egységek "fővárosai", az egységes és egészséges hierarchia megbomlott. A nem eléggé városias települések kényszerültek ezeket a szerepeket átvenni. Pécs sohasem kívánt a fővároshoz hasonlatos lenni, kisvárosi jellegében maradt egységes. A "vidéki városnak barátságosnak, kedvesnek kell lennie, szemben a nagyváros monumentalitásával". Az általános magyar városképtől némiképpen eltérve, Pécs "grafikája" nem tűnik ki közterületeinek tágasságával, horizontális arányainak átérzését is gátolják a dombocskák, azok völgyes öblei, a lejtők és kacskaringós utak. A hetvenes évekig magas házak sem bontották meg a hegy lábához húzódó város szelíden mozgalmas kontúrjait. Ekkor még a főtérről délre nézve, a siklósi országút körüli zöld mezőket, a középkorias, körkörös városszerkezetű Kertváros fölött Málom, Keszü, Kökény falvait látta a városlakó. Optikailag is "sziget", egy kevésbé szervezett térbeli helyzet középpontja lehetett, épített, szerkesztett mivoltával, lényegileg eltérő dimenzió a mezők, erdővel borított hegy és távoli falvak karakterével szemben.

"Itt jó lennünk, itt akarunk magunknak hajlékot építeni" – írta 1845-ben Haas Mihály Pécsről szóló feljegyzésében, melyben lelkes szavakkal festette le a város szépségét. "Gyönyörű fekvése a hegy tövében, a legjobb vízzel bővelkedő forrásai, bőtermő vidéke és kellemetes éghajlata igen hihetővé teszi időszámításunk előtti létezését". Létrejöttében bizonyosan szerepet játszott azonban a Mecsek hegység védelmet adó közelsége, a valóban bőséges karsztvizek tisztasága és energiája és az őskor homályába is visszavezető útvonal, mely később Bizánc: a Dél és Regensburg: az Észak összekapcsolását szolgálta. A hegyvidék és a síkság találkozása tipikusan kedvező gazdaságföldrajzi körülményeket teremtett a város létrejöttéhez. A város térképét tehát a geológiai viszonyok is meghatározták, melyek a szervezett életmódok fenntartásához olykor erőteljesebb garanciákat biztosítottak, mint a történelmiek. Ez lehetett talán az oka annak, hogy amíg a római impérium központi településeinek fejlődése megakadt a birodalom bukásával, Pécsé a korábbinál nagyobb intenzitással folytatódhatott. Igaz lehet, hogy – mert Pécset nem is a rómaiak hozták létre – a rómaiakkal kapcsolatos emlékeknek volt alkalmuk keveredni a megelőző időszak élményeivel, így e helyt a középkor a változásokra elfogadóan és alkalmazkodóan válaszoló, fejlődésre képes közösséget találhatott. 

 

 

 

25 év!

A legszebb

A legédesebb

A legizgalmasabb

A Nagy Év könyve

Segíthetünk?

Falum követe

 

 

 

KVÍZ

Magyarország

 

 

  

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

X

Hirdetés X

 

– ...Ha a háború véget ért, talán hasznára lehetünk a világnak.

– Valóban azt gondolják, hogy akkor hallgatni fognak magukra?

– Ha nem: tovább várunk. Átadjuk a fejünkben őrzött könyveket gyermekeinknek, s majd ők várnak tovább... De nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

– Hányan vannak maguk?

– Sok ezren az elhagyott utak és sínek mentén....

Folytatás 

Figyeld a Változó Világ Mozgalom blogját !

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

Változó Világ, 2023