VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Pécs

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

 

Nézz körül, és ne feledd, hogy hű fia légy a jelennek.

Janus Pannonius

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

VÁLTOZÓ VILÁG

12.

PÉCS

Írta Aknai Tamás

A könyv

Részlet a könyvből

Magazin

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

   

 

 

 

 

 

 

Az én helyem...

 

Térkép-centrum

 

White House

 

 

Pécsi Útmutató és Címtár

 

 

 

 

 

 

 

 

Pécs földrajzi helyzete

 

Nyilvánvaló, és városaink hierarchiájában szembeötlő is, hogy a főváros, majd utána a városi és regionális rangban hozzá közelálló vidéki városok között szinte áthidalhatatlan különbség keletkezett az elmúlt két évszázad folyamán. Általában hiányzik a közbenső fokozat, a több százezer lakosú középváros típusa, mely az ország egy-egy jellegzetes termelési, kulturális és igazgatási egységének központja lenne. A Trianon utáni Magyarországon, ahonnan egyszerűen elszakadtak az említett egységek "fővárosai", az egységes és egészséges hierarchia megbomlott. A nem eléggé városias települések kényszerültek ezeket a szerepeket átvenni. Pécs sohasem kívánt a fővároshoz hasonlatos lenni, kisvárosi jellegében maradt egységes. A "vidéki városnak barátságosnak, kedvesnek kell lennie, szemben a nagyváros monumentalitásával". Az általános magyar városképtől némiképpen eltérve, Pécs "grafikája" nem tűnik ki közterületeinek tágasságával, horizontális arányainak átérzését is gátolják a dombocskák, azok völgyes öblei, a lejtők és kacskaringós utak. A hetvenes évekig magas házak sem bontották meg a hegy lábához húzódó város szelíden mozgalmas kontúrjait. Ekkor még a főtérről délre nézve, a siklósi országút körüli zöld mezőket, a középkorias, körkörös városszerkezetű Kertváros fölött Málom, Keszü, Kökény falvait látta a városlakó. Optikailag is "sziget", egy kevésbé szervezett térbeli helyzet középpontja lehetett, épített, szerkesztett mivoltával, lényegileg eltérő dimenzió a mezők, erdővel borított hegy és távoli falvak karakterével szemben.

"Itt jó lennünk, itt akarunk magunknak hajlékot építeni" – írta 1845-ben Haas Mihály Pécsről szóló feljegyzésében, melyben lelkes szavakkal festette le a város szépségét. "Gyönyörű fekvése a hegy tövében, a legjobb vízzel bővelkedő forrásai, bőtermő vidéke és kellemetes éghajlata igen hihetővé teszi időszámításunk előtti létezését". Létrejöttében bizonyosan szerepet játszott azonban a Mecsek hegység védelmet adó közelsége, a valóban bőséges karsztvizek tisztasága és energiája és az őskor homályába is visszavezető útvonal, mely később Bizánc: a Dél és Regensburg: az Észak összekapcsolását szolgálta. A hegyvidék és a síkság találkozása tipikusan kedvező gazdaságföldrajzi körülményeket teremtett a város létrejöttéhez. A város térképét tehát a geológiai viszonyok is meghatározták, melyek a szervezett életmódok fenntartásához olykor erőteljesebb garanciákat biztosítottak, mint a történelmiek. Ez lehetett talán az oka annak, hogy amíg a római impérium központi településeinek fejlődése megakadt a birodalom bukásával, Pécsé a korábbinál nagyobb intenzitással folytatódhatott. Igaz lehet, hogy – mert Pécset nem is a rómaiak hozták létre – a rómaiakkal kapcsolatos emlékeknek volt alkalmuk keveredni a megelőző időszak élményeivel, így e helyt a középkor a változásokra elfogadóan és alkalmazkodóan válaszoló, fejlődésre képes közösséget találhatott. 

 

 

 

25 év!

A legszebb

A legédesebb

A legizgalmasabb

A Nagy Év könyve

Segíthetünk?

Falum követe

 

 

 

KVÍZ

Magyarország

 

 

  

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

X

Hirdetés X

 

– ...Ha a háború véget ért, talán hasznára lehetünk a világnak.

– Valóban azt gondolják, hogy akkor hallgatni fognak magukra?

– Ha nem: tovább várunk. Átadjuk a fejünkben őrzött könyveket gyermekeinknek, s majd ők várnak tovább... De nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

– Hányan vannak maguk?

– Sok ezren az elhagyott utak és sínek mentén....

Folytatás 

Figyeld a Változó Világ Mozgalom blogját !

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023