VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Az Őrség

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

 

...amolyan zug, Erdőország-féle. Népét ezer éve tették e posztra, hogy a gyepűt „betöréstől” óvja...

Nagyrákosi Batha Kálmán

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

VÁLTOZÓ VILÁG

26.

AZ ŐRSÉG

Írta Csiszár Károly

A könyv

Részlet a könyvből

Magazin

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

   

 

 

 

 

Nemzeti Útmutató és Címtár

Az én helyem...

 

Térkép-centrum

 

Eurorégiók

 

 

 

 

 

 

Az állatvilág

 

Az Őrség állatvilágára rányomja bélyegét az Alpok közelsége és a természetes növénytakaró. Az állatok a növényekhez hasonlóan meghatározott környezetben élnek, amelyhez szélsőségesen alkalmazkodtak. E környezet kialakításában a növényvilág játssza a legnagyobb szerepet. Az állati élőhelyek közül legkedvezőbbek az ember által kevésbé háborgatott területek: az erdő, a mocsaras rét, ezek rejtik a legérdekesebb állatokat.

Az erdő gazdag őzben, szarvasban és vaddisznóban. Ez utóbbiak különösen elszaporodtak az elmúlt években. Sok a mókus, a róka. Régebben a farkas, a nádasokban a nádi farkas sem volt ritka. Az egerek közül a házi-, erdei- és a törpeegér, sőt a fekete patkány is megtalálható. A törpeegér madárművészettel rakja fészkét. Hosszúfülű, közönséges korai hegyesorrú és vízi denevérek mellett a házi, vízi, erdei cickányok is otthonosan érzik magukat. A pockok közül jelentős a mezei és a nagy földi pocok. A mezei nyúl nagyon kiveszőben van.

A ragadozók közül első helyen említjük a rókát. Földbeásott üregeik közel a faluhoz találhatók. A görény és a menyét a baromfiak veszedelmes ellensége. A Zala mentén a vidra is előfordul. Madárvilága igen változatos. Hegyvidéki és déli vidékekről kerül ki a terület madárvilága. A közismert madarakon kívül (pacsirta, cinke, veréb, stb.) él itt a téli szállásra megjelenő fenyvesrigó, népies nyelven tótrigó és a hozzá hasonló cercegető, valamint a keresztcsőrű madár, csonttollú madár, törpe- és feketenyakú vöcsök, havasi pinty és kékbegy. A hasznos madarak közül megemlíthető az örvös és a mongol fácán. Ide lehet sorolni még a lármás halász- és a kabasólymot, a hamvas réti héját és a macskalábú sast. Gyakori a vörösfejű gébics, fekete varjú, fácán és a fogoly. Napjainkban terjedőben van a balkáni gerle. Ugyancsak megtalálható a madarak közül még a kakukk, a zöld- és a tarkaharkály, a búbosbanka, tengelic, sármány, pinty, ökörszem, sárgarigó, feketerigó, de sok más szajkó, szarka és varjú is.

A hüllők közül elsősorban napos helyeken találjuk a lábatlan és mezei gyíkokat. Vízi, erdei és sima siklók is találhatók. A béka és unka- fajok mellett gőték és szalamandrák is élnek. A puhatestűek közül az éti csiga és az avarcsiga, valamint a patakokban néhány kagylófaj található. Hal nem sok van az Őrségben, legnevezetesebb a csuka, ezen kívül a kis fehér pénzeshalak, a ponty és a csíkhal. Ezek szép számban úszkálnak a Zalában és a Kerkában. Különösen gazdag volt a vizek rákállománya.

Az ízeltlábúak világa gazdag és változatos. Úgy szín, mint nagyságrend tekintetében megállapítható ez. Megtalálható a legkisebb magyarországi bogár, a 0,5 mm-es Millidium minutissimum. Igen változatos a Microhymenoptera fauna: sok közülük a szárnyatlan alak. Fém-, fürkész-, gubacs- és levéldarazsakban, pókokban és lepkékben igen gazdag a terület. Kb. 500 lepkefaj ismeretes.

Az erdők, rétek rendes telepesei a zsongó, ún. erdei, réti vadméhek. Ezek fák odúiban, sőt vakondtúrásokban is fészkelnek. Találhatók a ház fedelének a zsúpjában, a nádkúpokban, górékban nádiméhek is, amelyeknek a méze általában jó és édes. Itt lehet említeni a kakukkméheket is. Hangyakedvelő állatok is vannak. Főleg a Selophida faunája él itt. Érdekes állat a hangyaleső.

 

 

 

25 év!

A legszebb

A legédesebb

A legizgalmasabb

A Nagy Év könyve

Segíthetünk?

Falum követe

 

 

KVÍZ

Magyarország

 

 

  

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

X

Hirdetés X

 

Pályázatok

A tudás hatalom – Egy kompetens világért

Változó Világ könyvírási pályázat

Az én napom a Változó Világban

Az én helyem a Változó Világban

Az én lapom a Változó Világban

Olvasni öröm – Egy olvasó világért

Tudni, tenni, emberhittel – Egy jobb világért

Jót jól – Egy etikus világért

Légy hős!

Új Kert – Egy boldogabb világért

Az Európai Unió a Változó Világban

A 20. század elszámoltatása

– ...Ha a háború véget ért, talán hasznára lehetünk a világnak.

– Valóban azt gondolják, hogy akkor hallgatni fognak magukra?

– Ha nem: tovább várunk. Átadjuk a fejünkben őrzött könyveket gyermekeinknek, s majd ők várnak tovább... De nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

– Hányan vannak maguk?

– Sok ezren az elhagyott utak és sínek mentén....

Folytatás 

Figyeld a Változó Világ Mozgalom blogját !

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023