VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Az Őrség

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

 

...amolyan zug, Erdőország-féle. Népét ezer éve tették e posztra, hogy a gyepűt „betöréstől” óvja...

Nagyrákosi Batha Kálmán

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

VÁLTOZÓ VILÁG

26.

AZ ŐRSÉG

Írta Csiszár Károly

A könyv

Részlet a könyvből

Magazin

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

   

 

 

 

 

Nemzeti Útmutató és Címtár

Az én helyem...

 

Térkép-centrum

 

Eurorégiók

 

 

 

 

 

 

Az állatvilág

 

Az Őrség állatvilágára rányomja bélyegét az Alpok közelsége és a természetes növénytakaró. Az állatok a növényekhez hasonlóan meghatározott környezetben élnek, amelyhez szélsőségesen alkalmazkodtak. E környezet kialakításában a növényvilág játssza a legnagyobb szerepet. Az állati élőhelyek közül legkedvezőbbek az ember által kevésbé háborgatott területek: az erdő, a mocsaras rét, ezek rejtik a legérdekesebb állatokat.

Az erdő gazdag őzben, szarvasban és vaddisznóban. Ez utóbbiak különösen elszaporodtak az elmúlt években. Sok a mókus, a róka. Régebben a farkas, a nádasokban a nádi farkas sem volt ritka. Az egerek közül a házi-, erdei- és a törpeegér, sőt a fekete patkány is megtalálható. A törpeegér madárművészettel rakja fészkét. Hosszúfülű, közönséges korai hegyesorrú és vízi denevérek mellett a házi, vízi, erdei cickányok is otthonosan érzik magukat. A pockok közül jelentős a mezei és a nagy földi pocok. A mezei nyúl nagyon kiveszőben van.

A ragadozók közül első helyen említjük a rókát. Földbeásott üregeik közel a faluhoz találhatók. A görény és a menyét a baromfiak veszedelmes ellensége. A Zala mentén a vidra is előfordul. Madárvilága igen változatos. Hegyvidéki és déli vidékekről kerül ki a terület madárvilága. A közismert madarakon kívül (pacsirta, cinke, veréb, stb.) él itt a téli szállásra megjelenő fenyvesrigó, népies nyelven tótrigó és a hozzá hasonló cercegető, valamint a keresztcsőrű madár, csonttollú madár, törpe- és feketenyakú vöcsök, havasi pinty és kékbegy. A hasznos madarak közül megemlíthető az örvös és a mongol fácán. Ide lehet sorolni még a lármás halász- és a kabasólymot, a hamvas réti héját és a macskalábú sast. Gyakori a vörösfejű gébics, fekete varjú, fácán és a fogoly. Napjainkban terjedőben van a balkáni gerle. Ugyancsak megtalálható a madarak közül még a kakukk, a zöld- és a tarkaharkály, a búbosbanka, tengelic, sármány, pinty, ökörszem, sárgarigó, feketerigó, de sok más szajkó, szarka és varjú is.

A hüllők közül elsősorban napos helyeken találjuk a lábatlan és mezei gyíkokat. Vízi, erdei és sima siklók is találhatók. A béka és unka- fajok mellett gőték és szalamandrák is élnek. A puhatestűek közül az éti csiga és az avarcsiga, valamint a patakokban néhány kagylófaj található. Hal nem sok van az Őrségben, legnevezetesebb a csuka, ezen kívül a kis fehér pénzeshalak, a ponty és a csíkhal. Ezek szép számban úszkálnak a Zalában és a Kerkában. Különösen gazdag volt a vizek rákállománya.

Az ízeltlábúak világa gazdag és változatos. Úgy szín, mint nagyságrend tekintetében megállapítható ez. Megtalálható a legkisebb magyarországi bogár, a 0,5 mm-es Millidium minutissimum. Igen változatos a Microhymenoptera fauna: sok közülük a szárnyatlan alak. Fém-, fürkész-, gubacs- és levéldarazsakban, pókokban és lepkékben igen gazdag a terület. Kb. 500 lepkefaj ismeretes.

Az erdők, rétek rendes telepesei a zsongó, ún. erdei, réti vadméhek. Ezek fák odúiban, sőt vakondtúrásokban is fészkelnek. Találhatók a ház fedelének a zsúpjában, a nádkúpokban, górékban nádiméhek is, amelyeknek a méze általában jó és édes. Itt lehet említeni a kakukkméheket is. Hangyakedvelő állatok is vannak. Főleg a Selophida faunája él itt. Érdekes állat a hangyaleső.

 

 

 

25 év!

A legszebb

A legédesebb

A legizgalmasabb

A Nagy Év könyve

Segíthetünk?

Falum követe

 

 

KVÍZ

Magyarország

 

 

  

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

X

Hirdetés X

 

Pályázatok

A tudás hatalom – Egy kompetens világért

Változó Világ könyvírási pályázat

Az én napom a Változó Világban

Az én helyem a Változó Világban

Az én lapom a Változó Világban

Olvasni öröm – Egy olvasó világért

Tudni, tenni, emberhittel – Egy jobb világért

Jót jól – Egy etikus világért

Légy hős!

Új Kert – Egy boldogabb világért

Az Európai Unió a Változó Világban

A 20. század elszámoltatása

– ...Ha a háború véget ért, talán hasznára lehetünk a világnak.

– Valóban azt gondolják, hogy akkor hallgatni fognak magukra?

– Ha nem: tovább várunk. Átadjuk a fejünkben őrzött könyveket gyermekeinknek, s majd ők várnak tovább... De nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

– Hányan vannak maguk?

– Sok ezren az elhagyott utak és sínek mentén....

Folytatás 

Figyeld a Változó Világ Mozgalom blogját !

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

Változó Világ, 2023