VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Az elme öregedése

Szellemi hanyatlás | Demencia | Terápiák, kezelések | Megelőzés

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Az agy nem a gondolkodás, hanem a létfenntartás szerve. Az egyik állat karmokat, a másik fogakat növesztett, hogy magát fenntartsa: az ember agyat.

Szent-Györgyi Albert

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

VÁLTOZÓ VILÁG 63.

AZ ELME ÖREGEDÉSE

Írta Rajna Péter

A könyv

Részlet a könyvből

Magazin

  

Kövesd a Változó Világ "VV 63. Az elme öregedése" albumát a Pinteresten!

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

   

 

 

 

 

IDŐS TÉR

 

Öregedés

 

Demencia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szellemi hanyatlás megelőzésének és kivédésének lehetőségei

 

A szellemi hanyatlás esélye nagyobb, ha a szervezet (és az agy) vérkeringését veszélyeztető rizikótényezők állnak fenn. Ezek között a legismertebbek a magas vérnyomás (hipertónia) és a vér zsír-, pontosabban koleszterintartalmának emelkedése (hiperlipidémia, hiperkoleszterinémia). Mivel ezek az állapotok hosszú éveken át tünetmentesek lehetnek, ezért csak az időszakos (50 év felett évenként ajánlott) laboratóriumi szűrővizsgálatok során lehet felderíteni. Az idejekorán elkezdett gyógyszeres kezeléssel és étrendi, illetve életmódbeli változtatásokkal ezek a tényezők kiküszöbölhetők.

Néhány új kutatási eredmény alapján nagy vita folyik arról, hogy a vérnyomás, vagy a koleszterintartalom normális sávján belül van-e egészséges” és egészségesebb” érték. Arról van szó, hogy ezeket a biológiai mutatókat próbáljuk-e akkor is minél alacsonyabban tartani, ha nem jeleznek kóros értéket. Hasonló polémia folyik atekintetben, hogy esetleg kell-e egy bizonyos kor után mindenkinek vérhígítót”, azaz a vörös vértestek összecsapzódását gátló (antiaggregátor) szert, például aszpirint (lásd még lejjebb is) szednie.

A tapasztalati vizsgálatok szerint a rendszeres, kis mennyiségű és jó minőségű (vörös)bor fogyasztása kifejezetten hasznos a szervezet vérkeringése szempontjából. (Korábban pedig azt mutatták ki, hogy a kifejezetten kis mennyiségű és jó minőségű rendszeres tömény ital fogyasztása az érelmeszesedés ellen hat.) Sajnos Magyarországon az alkoholizmus súlyos problémája miatt a megelőzésnek ezek a módjai veszélyeket is hordozhatnak.

Megfigyelték, hogy bizonyos gyulladásgátló gyógyszereket (ún. nem szteroid típusú – NSAID – szereket) bármilyen okból szedő személyek körében a szellemi hanyatlás ritkább. Ezért ezek esetleg a demencia megelőzésére is alkalmasak lehetnek. Az említett molekulák közé tartozik a mindenki által jól ismert öreg” aszpirin is, amelynek első újjászületését akkor ünnepelték, amikor kiderült, hogy a trombózis megelőzésének egyik leghatékonyabb szere. A tengerentúlon azonban elsősorban egy másik – itthon szintén forgalmazott – molekulát (ibuprofen) részesítenek előnyben.

Az előfordulási (ún. epidemiológiai) vizsgálatok adatai alapján derült ki, hogy az életük során az ösztrogén nevű női hormont tartósabban szedő nők körében a demenciák ritkábban jelentkeztek. A hormonpótlás eredetileg elsősorban fiatalabb korban fogamzásgátlás, később a változó kor tüneteinek és szövődményeinek kiküszöbölésére történt. A demencia megelőzésének ezen esetleges formájában a férfiak egyelőre nem részesülhetnek.

Egyes kutatók szerint 40-50 éves kortól kezdve az lenne a legeredményesebb, ha minden ember naponta kis gyógyszerkoktélt” venne be, amely csekély mennyiségű koleszterincsökkentőből, vérnyomásellenes szerből, vérhígítóból” és gyulladásgátlóból, valamint női hormonból állna. (Már dolgoznak az ösztrogén hormon olyan változatán, amelyet férfiak is szedhetnek.) Ilyen értelmű hivatalos ajánlás azonban eddig tudomásom szerint nem született. Én magam ezt jelenleg semmiképpen sem ajánlanám. Mert ne feledjük, hogy a fenti gyógyszerek mindegyike jelentős mellékhatás-listával rendelkezik, továbbá azt, hogy a gyógyszerek hasznosulásuk és kiválasztódásuk során egymással kölcsönhatásba léphetnek. Azt sem tudjuk, milyen károsító hatásokkal kell számolni, ha valaki ötféle gyógyszert – még ha kis mennyiségben is – évtizedeken keresztül szedni kíván.

A beteg és az őt körülvevő szociális tér kapcsolatának – a szellemi hanyatlás súlyosbodásának megelőzése szempontjából – leghatékonyabb módja az, amikor a páciens és a környezet erőfeszítést tesz a hasznosságtudat megőrzése érdekében. Természetesen ilyen esetben (sem a feladat elvégzésének sebessége, sem a színvonala szempontjából) nem lehet elvárni a betegség előtti szintnek megfelelő teljesítményt, ugyanis az adott szinthez illesztett feladat a beteg számára teljesen kielégítő lehet. A hasznosságtudat megőrzésének mindennapi lehetőségeit az alábbiakban vesszük sorra. Máskor viszont a betegségbelátás legalább részleges kialakítása a legfontosabb a terápia elfogadásához és a szükséges együttműködéshez. A gondozás során a betegség kialakulása előtti személyiségvonások az irányadóak. Sok esetben a családtagok együttműködését sem könnyű megszerezni, ugyanis a beteggel való intenzív foglalkozás legalábbis kezdetben a hozzátartozók részéről nagyobb energiaráfordítást igényel.

 

A hasznosságtudat megőrzését, erősítését elősegítő feladatok idős korban:

·  részleteiben és időben rögzített részvétel az unokák, dédunokák nevelésében;

·  „bébiszitter” szolgálat a családon belül;

·  mesemondó nagymama, barkácsoló nagypapa az óvodában;

·  telefonügyelet;

·  részvétel családi összejövetelek, programok tervezésében és szervezésében;

·  részvétel a család képviseletében a családtagokat érintő nyilvános eseményeken (például szereplés, ünnepély, lakógyűlés, szülői értekezlet stb.);

·  a család képviselete a lakóhelyi környezet vagy egyéb érdekvédelmi szerveződésekben;

·  szabad fizikai vagy szellemi kapacitás birtokában nem haszonelvű segítő (karitatív) tevékenység;

·  számlák, hivatali ügyek intézése a család számára;

·  a családi irattár rendezése;

·  családfa készíttetés;

·  családi fényképek, ezek helyszíneinek azonosítása, lejegyzése;

·  családi tárgyak, például bútorok, eszközök eredetének, használatának azonosítása;

·  visszaemlékezések rögzítése (ismert emberekkel való találkozások, érdekes történetek elmondatása, leíratása);

·  régi szokások, háztartási eljárások, kézműves módszerek felidézése, tanítása;

·  régi konyhai ismeretek (például receptek) átadása;

·  családi séták, kirándulások alkalmával a helyszínekhez kapcsolódó történetek felidézése.

 

 

25 év!

A legszebb

A legédesebb

A legizgalmasabb

A Nagy Év könyve

Segíthetünk?

Falum követe

 

 

 

 

KVÍZ

Egészség-betegség

 

  

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

X

Hirdetés X

 

– ...Ha a háború véget ért, talán hasznára lehetünk a világnak.

– Valóban azt gondolják, hogy akkor hallgatni fognak magukra?

– Ha nem: tovább várunk. Átadjuk a fejünkben őrzött könyveket gyermekeinknek, s majd ők várnak tovább... De nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

– Hányan vannak maguk?

– Sok ezren az elhagyott utak és sínek mentén....

Folytatás 

Figyeld a Változó Világ Mozgalom blogját !

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023