VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Amerikai politika a XX. században

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Amerika ügye az egész emberiség ügye.

Thomas Paine

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

VÁLTOZÓ VILÁG 21.

AMERIKAI POLITIKA

A 20. SZÁZADBAN

Írta Andor László

A könyv

Részlet a könyvből

Magazin

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

   

 

 

 

 

Politikai Útmutató és Címtár

 

 


 

II. A felelőtlenség kora

 

1. Konzervatív hullám

 

Az első világháború és a világgazdasági válság közé eső időszak szinte minden tekintetben a századelő progresszivitásától való visszalépést hozta magával az Egyesült Államokban is. A politikai inga, amely – a haladók 1912-es kiválásával – a republikánusok felől a demokraták felé lengett a századelőn, a háború után visszatért az egyértelműen konzervatívvá váló republikánusok oldalára. Az USA nemzetközi szerepvállalásának erősödése, amely a tízes években a wilsoni internacionalizmusban teljesedett ki, az izolacionizmust hirdető konzervatívok felülkerekedésével ellentétébe fordult a század harmadik évtizedében. A korszellem aforisztikus összegzését Coolidge elnök adta meg; eszerint: "Amerika dolga az üzlet."

Az évtized végéig valóban úgy is tűnt, hogy az amerikai üzlet végképp beindult. A húszas években már egyértelműen az autógyártás lett a gazdasági fejlődés húzóágazata. Megrendelései ösztönözték a nyersanyagokat – acélt, üveget, gumit, festéket – beszállító iparágakat, a kocsik forgalomba hozásához autókereskedők ezreire, működtetéséhez út- és szervizhálózat kiépítésére volt szükség. Az egy év alatt termelt autók száma az 1920-as 1 905 500 darabról 1929-re 4 455 100-ra emelkedett, s ez rekordnak számított egészen 1949-ig.

A húszas években alakult ki az autógyártás oligopolista struktúrája is. Henry Ford technikai eljárásait átvéve, a vállalati szervezetben és a marketingben végrehajtott újításoktól megerősödve a General Motors vette át az ágazat vezető gyártójának szerepét. A GM és a Ford mellé – elsősorban Plymouth nevű, olcsó és népszerű modelljével – hamarosan felzárkózott a Chrysler Corporation, s ezzel kialakult az amerikai autóiparra mindmáig jellemző hármas szereposztás.

A fogyasztói társadalom fejlődését ugyanakkor egyre nyomasztóbb légkör övezte. Valójában már az első világháború időszakában – a progresszív eszme térvesztésével, és főként a közép-nyugati származású középrétegek körében – teret nyert az intolerancia és a provincializmus. Kampány indult például a szeszfogyasztás ellen, és már a háború előtt is komoly befolyásra tett szert; az alkotmányos szintű áttörésig azonban csak annak végeztével, 1919-ben jutott el.

Bár formálisan a Wilson-korszak terméke, mégis a húszas évek Amerikájának egyik meghatározó tartozéka a szesztilalom. Tény, hogy e képmutató intézkedés sokkal inkább növelte és nem csökkentette a szeszfogyasztást, és ráadásul dollármilliókkal gazdagította a csempészeket, a zugfőzdék üzemeltetőit, valamint a mindezek fölött uralkodó nagystílű gengsztereket. Ez utóbbiak tipikus példája volt a chicagoi Al Capone. A szesztilalom következtében kivirágzott alvilág a szesztilalom megszüntetése (1933) után a bűnözés más üzletágaiban élt tovább.

A nyugalom szempontjaira való hivatkozással került sor már 1918-ban a bevándorlási szabadság jelentős korlátozására, majd 1924-ben és 1929-ben a bevándorlási kvóták újbóli, törvénybe foglalt szabályozására. A szociális problémák és a nagyvárosokra jellemző feszültségek megjelenése bűnbakkeresést váltott ki, ami felerősítette a rasszista tendenciákat, az idegengyűlöletet, valamint a katolikusok és a radikálisok iránti ellenszenvet.

A XX. század harmadik évtizede a baloldal elleni hisztérikus kampány jegyében indult Amerikában. Az igazságügyi miniszter felhatalmazásával működő vizsgálóbizottság rövid idő alatt 4000 embert vett őrizetbe, és mintegy 250 külföldi radikálist deportáltatott Oroszországba. Köztudott, hogy a nem sokkal korábban megalakult Kommunista Párt mellett mások is lelkesedtek az orosz forradalomért (lásd John Reed magyarul is megjelent könyvét). A munkásság radikalizálódására azonban e réteg sokszínűsége miatt sem lehetett számítani, nem is beszélve arról, hogy a rövid recesszió után kibontakozó konjunktúra mellett, közvetlen gazdasági okuk sem lehetett az elégedetlenségre.

Megélénkült és megerősödött viszont a Ku-Klux-Klan, amely immár az északi városokra is kiterjesztette tevékenységét. A feketékkel szemben elkövetett lincselések mellett magasra csaptak az antiszemitizmus hullámai is. A progresszió elleni általános támadás antiracionalista hullámának semmi nem szabott gátat, amint azt az 1925-ös daytoni "majomper" kimenetele, vagyis a darwini evolúcióelmélet újbóli, bíróság általi betiltása is megmutatta.

A konzervatív protestáns középosztály értékeitől való eltérés elleni kereszteshadjárat – világméretű tiltakozást kiváltó – tragikus példája volt Sacco és Vanzetti pere. A két olasz bevándorlót, Nicola Saccot és Bartolomeo Vanzettit 1920-ban tartóztatták le egy South Braintree-i (Massachusetts) postamester gyilkosságának vádjával. A sok évig tartó koncepciós per a francia Dreyfus-ügy amerikai megfelelőjét produkálta. Anarchista, katonai szolgálatot megtagadó bevándorlókról lévén szó, a bíróság kirívó elfogultsága jellemezte az elhúzódó procedúrát, ami tiltakozó megmozdulásokat váltott ki nemcsak Bostonban, de Rómában, Montevideóban, Lisszabonban, Párizsban, Londonban és másutt is. Bár a bizonyítékok távolról sem voltak meggyőzőek, a massachusettsi kormányzó által kinevezett, s a Harvard Egyetem rektora által vezetett esküdtszék a vádlottakat végül is bűnösnek mondta ki, és 1927. augusztus 23-án villamosszékben kivégezték őket. Sacco és Vanzetti mártírhalála váltotta ki az első komoly lázadást a háború utáni republikánus korszak konzervativizmusa ellen.

A folyamatosan növekvő termelés és fogyasztás élménye elhomályosította, hogy az amerikaiak egy egyre inkább elszürkülő, szabványosított világban élnek, ami viszont jó témát szolgáltatott a szépírók új generációjának. Közülük Sinclair Lewis volt a legjelentősebb, mivel – ahogy a kortárs Szerb Antal írta: – "Main Street-jével és Babbitt-jével ő érte el a legnagyobb sikert. Mindkét könyve fogalommá vált az amerikai köztudatban; kénytelenek voltak elismerni, hogy minden amerikai városban van egy Main Street, Fő utca, és hogy ezek a Fő utcák mindenütt teljesen egyformák, az Atlantitól a Csendes-óceánig, és mindenütt ugyanazok az emberek lakják. A babbittizmusról pedig úgy beszélnek, mint azelőtt Európában az oblomovizmusról, és valóban, Babbitt ugyanannyira képviseli az amerikai nemzeti betegséget, mint amennyire Oblomov képviselte az oroszt."

A progresszív reformok kifulladása és a világháború nyomán a közhangulatban bekövetkezett változások az 1920. évi elnökválasztásban összegződtek. A választások lefolyása és eredménye pedig meghatározó jelentőséggel bírt az évtized további fejleményeire, mind a politikai szereplők, mind a kormánypolitika tekintetében.

 

 

 

25 év!

A legszebb

A legédesebb

A legizgalmasabb

A Nagy Év könyve

Segíthetünk?

Falum követe

 

 

KVÍZ

USA-elnökök

 

  

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

X

Hirdetés X

 

Pályázatok

A tudás hatalom – Egy kompetens világért

Változó Világ könyvírási pályázat

Az én napom a Változó Világban

Az én helyem a Változó Világban

Az én lapom a Változó Világban

Olvasni öröm – Egy olvasó világért

Tudni, tenni, emberhittel – Egy jobb világért

Jót jól – Egy etikus világért

Légy hős!

Új Kert – Egy boldogabb világért

Az Európai Unió a Változó Világban

A 20. század elszámoltatása

– ...Ha a háború véget ért, talán hasznára lehetünk a világnak.

– Valóban azt gondolják, hogy akkor hallgatni fognak magukra?

– Ha nem: tovább várunk. Átadjuk a fejünkben őrzött könyveket gyermekeinknek, s majd ők várnak tovább... De nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

– Hányan vannak maguk?

– Sok ezren az elhagyott utak és sínek mentén....

Folytatás 

Figyeld a Változó Világ Mozgalom blogját !

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023