VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Az államhatárok

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Az a valóban boldog állam, amelynek határául az igazságosság szolgál.

Hugo Grotius [Huig van Groot] holland jogtudós (1583-1645)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

VÁLTOZÓ VILÁG 58.

AZ ÁLLAMHATÁROK

Írta Sallai János

A könyv

Részlet a könyvből

Magazin

 

Kövesd a Változó Világ „VV 58. Az államhatárok” című albumát a Pinteresten!

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

   

 

 

 

 

Az én helyem...

 

 

 

 

 

 

 

Az államhatár funkciói

 

Az államhatárok vizsgálata és elemzése során a leggyakrabban az általánosan használt összeköt és elválaszt megközelítéssel találkozhatunk. Az elmúlt időszakban született tudományos kutatások azonban rávilágítanak arra, hogy az államhatároknak a szerepe, funkciói a fenti szópártól eltérően többet foglal magában.

Az államhatárok funkciójukat tekintve az eltérő struktúrákat elválasztják egymástól, valamint az eltérő jellegű területek között összeköttetést teremtenek. Ezek a funkciók gyakorlatilag folyamatosan jelen vannak minden államhatár esetében, s hatásukat tekintve a határ lehet elválasztó, szűrő és összekötő jellegű.

Az államhatár elválasztó szerepének súlyát a szomszédos országokkal fenntartott politikai kapcsolat minősége határozza meg. Jelentősen eltérő társadalmi berendezkedettség, illetve feszültségekkel terhelt politikai kapcsolat esetén az elválasztó jelleg domináns szereppel bír. Minden állam biztonsága érdekében szem előtt tartja, hogy kit enged be az ország területére, illetve állampolgárai milyen feltétellel hagyhatják el az országot. Ennek gyakorlati megvalósításának egyik helyszíne a határ kijelölt helyen való átlépése, amely a szűrő szerepet is illusztrálja.

Az államhatár ugyanakkor eltérő kulturális társadalmi berendezkedettségű szomszédos országok népeit össze is köti. Mára ez az EU-n belül a belső határok terén szinte természetessé vált, ahol a határ bárhol, bármikor átléphető az egyik állam területén jogosan tartózkodó személy részéről. Az összekötő szerep egyik megnyilvánulása, hogy a turizmus és a kereskedelem eredményeként milliós nagyságrendben lépik át gépjárművekkel emberek a határátkelőhelyeket. Új jelenség az informatika által kialakult helyzet, amely azt eredményezte, hogy a mobil telefonok által az államhatárral párhuzamos területsávon a lefedettség függvényében két szomszédos állam területén élő emberek közvetlenül tudnak érintkezni egymással.

A fentieken túl a tudományos elemzés a következő funkciókat tartja számon: törvényességi, a fiskális és az ellenőrző funkció, amelyek mellett bizonyos esetekben felmerül a határ katonai és ideológiai funkciója is.

A határ törvényességi funkciója politikai demarkációs vonalat jelent, amelyen belül érvényesül azon jogi intézmények és normák egysége, amelyek egy politikai közösség (társadalom) létét és tevékenységét irányítják. Voltaképpen a határok defunkcionalizálása esetén ez a funkció lesz az utolsó, amely fennmarad, hiszen e nélkül nem lehet értelmezni a jogi intézmények kompetenciáit.

A fiskális funkció hivatott a nemzeti (belső) piacok védelmére, a külföldről származó áruk behozatalának mennyiségi korlátozására, vagy vámok, illetékek formájában a megadóztatására. Ez hosszú ideig alapvető célja volt a határok létezésének, gondoljunk csak az államhatárokon kívül a tartományok, városok árumegállító vagy vámszedési jogára. Mára az Európai unióban a belső határokon a határellenőrzés folyamatos leépítése előtt már megvalósították a vámuniót, amely a határ fiskális jellegét lényegesen meggyengítette. Ettől eltérő a nemzetállamok és az euró övezet tekintetében kialakult helyzet.

Az ellenőrző funkció személyek és javak áthaladásának vizsgálatára szolgál, s elsősorban kizár vagy tilt. Ebből a szempontból a határ egy állam politikai vezetésének a menekültügyi, ki- és bevándorlás, munkaerő áramlás szabályozásának politika eszköze.

A katonai funkció nem stratégiai értelemben értendő. Itt az egyes aktuális erőviszonyok térbeli megjelenéseként értelmezhetjük a határt. Mára a haditechnika fejlettsége miatt a határ katonai védelmi funkciója a hagyományos értelmezés szerint elavulttá vált.

Az ideológiai funkció a határ ideológiai megosztó szerepére utal. Két részre osztja minden esetben a világot. Tipikus példája volt a másfél évtizede felszedett vasfüggöny.

 

25 év!

A legszebb

A legédesebb

A legizgalmasabb

A Nagy Év könyve

Segíthetünk?

Falum követe

 

 

KVÍZ

Hol van?

 

 

  

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

X

Hirdetés X

 

– ...Ha a háború véget ért, talán hasznára lehetünk a világnak.

– Valóban azt gondolják, hogy akkor hallgatni fognak magukra?

– Ha nem: tovább várunk. Átadjuk a fejünkben őrzött könyveket gyermekeinknek, s majd ők várnak tovább... De nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

– Hányan vannak maguk?

– Sok ezren az elhagyott utak és sínek mentén....

Folytatás 

Figyeld a Változó Világ Mozgalom blogját !

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023