VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Veszélyek

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Merj tudni! A te tudásod a te hatalmad!

Szimeonov Todor író, könyvkiadó (1947)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

Veszélyek

Hírek | Járványok | Veszélyek és válaszok | Téged fenyegető veszélyek

Magyarországot fenyegető veszélyek | A világot fenyegető veszélyek

A jelen | A jövő | Gondolkozni és cselekedni | Ajánlott irodalom

  

   

Hírek

   

 

OKI

 

UNISDR

 

 

 

 

 

 

Elszaporodtak és mindent felfalnak, ami az útjukba akad. A Baranya megyei Mánfán képtelenek megakadályozni a meztelen csigák pusztítását, hiába védekeznek, kevés az eredmény. A polgármester lakossági összefogásra buzdítja az ott élőket.  A kutya nem riasztja el a barna színű meztelen csigákat Mánfán, pedig egyre több bosszúságot okoznak a kertek tulajdonosainak. Azon kívül, hogy megrágják a növények leveleit, terméseit, undorítóak is. Hohn Krisztina, Mánfa polgármestere azt mondja, komoly a baj, egy 700 négyzetméteres telken körülbelül kétszáz darab állatot szedtek össze. A csigák jelenlétére két éve figyeltek fel a baranyai faluban, és az állatok, amelyeknek gyakorlatilag nincs természetes ellenségük, most már olyan helyekre is eljutottak, ahol eddig nem tapasztalták. A polgármester szerint csak a lakossági összefogás segíthet, először mindenkinek a saját telkét kell rendben tartania. Az igazi megoldást az évszakok változása jelentheti, mert a nagy meleg, vagy éppen a tél közeledte vethet véget ideiglenesen a csigák támadásának. (2011.08.01.)

 

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 47.

A civilizáció

 K     R     M 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 37.

Barangolások Kínában

 K     R     M 

 

   

Járványok

   

 

  

 

 

 

 

 

 

A liszteriózis súlyos, sok esetben halállal végződő megbetegedés, melynek kórokozója általában élelmiszer közvetítésével kerül a szervezetbe. Az Európai Unió arra figyelmeztetett, hogy ezen megbetegedések száma növekszik.

A Listeria monocytogenes (L.m.) baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegséget hívjuk liszteriózisnak. Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem okoz a baktérium, vrandós nőknél, idős embereknél, valamint legyengült immunrendszerű embereknél ellenben súlyos megbetegedést okozhat. Az első általános tünetek, mint pl. hányás, hasmenés, fejfájás már a szennyezett élelmiszer fogyasztását követő néhány napon belül felléphetnek. A betegség súlyosabb változatánál a lappangási időszak a fogyasztást követő 90 napig is eltarthat. Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Terhesség esetén előfordul vetélés, halvaszületés és az újszülött fertőzése. Az esetek 20-30%-ában a betegség akár halállal is végződhet.

A liszteriózis Magyarországon nem tartozik a gyakran diagnosztizált betegségek közé. 2008-ban a bejelentett betegek száma 19 volt, 3 beteg (~16%) hunyt el. Járvány 2008-ban alakult ki Kanadában, és 2011-ben az Egyesült Államokban.

 

 

  

   

Veszélyek és válaszok

   

 

...Nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

Fahrenheit 451

 

 

 

 

 

Könnyű riogatni a veszélyekkel...

Ennél már csak becsukni a szemünket könnyebb!

Az intelligencia egyik legfontosabb ismérve a veszélyek időben történő felismerése, amelyet a hárításon, a felkészülésen és a megoldáson való gondolkodásnak kellene követnie!

 

... Az emberi szellem sajátja, hogy nem hagyja elaltatni éberségét. Az élet egy szűnni nem akaró harc a rend és a káosz között. Soha nem szabad azt hinni, hogy az örömet magától követi újabb öröm.

Gonosz kártevés, vak sorscsapás, katasztrófát hozó hibáink életünk állandó szereplői. Ezeket kivédeni nem tudjuk, de előrelátásunk révén a bajokat valamennyire elkerülni, valamennyire csökkenteni lehet. Az előrelátásnak még abban is van szerepe, hogy sikeres legyen a károk jóvátétele, hogy a bajok után még erősebbek legyünk. Az előrelátás minden intelligencia lényege. Sokat számít a műveltség is. Nem véletlenül ez civilizációnk ókorának eszménye. A következő szint, amelyre az emberiség feljutott, a kreativitás. Ma a felelősség korának küszöbére értünk. Bármit tehetünk, de ha nem vagyunk képesek nagy távlatokban látni, gondolkozni, és felelősséget érezni, akkor vagy a világ, vagy saját hibáink, meg nem felelőségünk pusztít el.

 

 

  

   

Dezasztrológia

   

 

 

 

 

A görög mitológia szerint, az egyik legnagyobb büntetés az, hogy az ember lássa előre a jövőt, de senki ne higgyen neki. Ez sújtott Kasszandrára. De Kasszandra szemét az istenek nyitották meg. Nekünk saját magunkra, saját – szorgosan, becsületesen fejlesztett – intelligenciánkra kell számítanunk. És bízni kell, hogy a meg nem hallgatás nem isteni átok. Utunkban minden rendű-rangú hatalmasok hatalomféltése áll. Mindaddig, amíg az értelem nem kap kikezdhetetlen autonóm szerepet a társadalomban, hanem a hatalmasságokat hűen kiszolgáló eszköz marad, civilizációnk megreked egy posztbarbár állapotban. A káosz- és a katasztrófaelmélet iránt legelőször matematikusként, később filozófusként, végül gyakorlati szakemberként kezdtem érdeklődni. 1980-ban kezdtem módszeresen gyűjteni anyagot egy nagyobb tanulmányhoz. Akkor még nem tudtam, hogy ezt a tudományágat dezasztrológiának fogom elnevezni. És hogy évtizedekig fogok töprengeni: a minket reálisan fenyegető végveszélyek, avagy társadalmunk irracionalitása a nagyobb fenyegetés?

Részlet a 1980 című kötetből

 

Kasszandra Priamosz és Hekabé, a trójai királyi pár leánya, a legszebb trójai hercegnő volt. Szépsége olyan vakító volt, hogy fénye elérte az Olümposzt is. Apollón isten szemet vetett rá, és el akarta csábítani. Kasszandra szerelméért cserébe azt kérte az istentől, hogy ajándékozza neki a jóslás képességét. Apollón ezt teljesítette, azonban Kasszandra mégis elutasította Apollón szerelmét. A feldühített isten büntetésül azt rótta ki a hercegnőre, hogy jóslataiban soha ne higgyen senki, és emiatt szenvedjen egész életében.

A görög istenek

 

   
   

Téged fenyegető veszélyek

 

 

Kompetencia

Kreativitás

Tehetség

Az élvezetek

A boldogság

 

 

 

 

Minden veszély, amely a világot fenyegeti, téged is fenyeget. De nem lehet, nem is kell minden valóságos veszéllyel foglalkozni a hétköznapokban. A klímaváltozás vagy a fosszilis energiahordozók kimerülése miatt ne legyenek álmatlan éjszakáid. De az új fertőző betegségek híreire, mint például 2011 nyarán a hasmenéses járvány fejleményeire érdemes, fontos oda figyelni.

A személyesen téged, közvetlen hozzátartozóidat fenyegető veszélyekről te tudhatsz, ezt senki másnak nem kellene találgatnia.

Ha tudunk segíteni, szívesen segítünk. Rendelkezésedre állunk tanácsadás-sal, személyi szolgáltatásokkal.

Segíthetünk?

 

 

 

   

Magyarországot fenyegető veszélyek

 

 

Beszélgetések az Új Kertben

 

 

 

Magyarországot jelenleg nem fenyegeti rendkívüli tragédia vagy katasztrófa. De nem kevés reális – és igen súlyos – veszély fenyegeti.

Az adósságcsapda,

A társadalmi megosztottság,

A demokrácia leépülése,

A felvilágosult szabad gondolkodás hanyatlása,

Az egészségügyi rendszer leépülése, az orvosok, egészségügyi szakemberek elvándorlása,

A kultúra hanyatlása, a kommersz ízlés eluralkodása,

Az oktatási rendszer hanyatlása, a nevelés csődje.

 

 

 

 

X

Hirdetés X

 

 

   

A világot fenyegető veszélyek

 

 

 

 

 

 

 

 

A világot reálisan fenyegető legfőbb veszélyek:

Egy élhetetlen és embertelen világrend kialakulása,

Új járványok,

A terrorizmus fokozódása és állandósulása,

A szeparatizmus és az etnikai ellentétek fokozódása,

A vallási ellentétek fokozódása, vallásháborúk

A legfontosabb nyersanyagok és energiahordozók kifogyása,

Az ózonréteg tartós felbomlása.

 

Fenyegeti-e a világot a világvége?

Ilyen jellegű riogatások rendszeresen megjelennek. A legújabb – és meglehetősen elterjedt – legenda a 2012. december 21-re várt apokalipszis. Jó ideje azt is vélni tudják, hogy egy hely van a világon, ahol túlélhető a világvége. Ez a katarok szent földjének szívében található Bugarach hegy. (A név a katar mozgalmat ihlető bogumilok bolgár gyökereire utalhat.)

 

Fenyegetik-e a Földet aszteroidák?

Körülbelül ezer olyan méretű aszteroidát vett nyilvántartásba az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), amelyek akár katasztrófát is okozhatnak, ha túl közel kerülnek a Földhöz. A Spaceguard programot még 1998-ban rendelte el a kormány. A feladat a legalább egy kilométer átmérőjű objektumok legalább 90 százalékának leltárba vétele volt. A projekt most zárult le, az égitestek 93 százalékát lajstromozták - jelentette be Amy Mainzer, az űrügynökség égisze alatt működő Jet Propulsion Laboratory csillagásza. A beszámoló az Amerikai Geofizikai Egyesület konferenciáján hangzott el.

A nemrégiben nyugdíjazott WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) teleszkópjával a nagyméretűek mellett még további 20 500 kisebb Föld-közeli aszteroidát is találtak. A korábbi kutatások becslései szerint 36-100 ezer, legalább 100 méter átmérőjű objektum található a kérdéses tartományban. „Jókora pofont kaphatnánk tőlük, de a becsapódás egyáltalán nem valószínű" - mondta Mainzer. Egy 5-10 km átmérőjű üstökös vagy aszteroida becsapódása azonban megtörtént úgy 65 millió éve: ez globális éghajlatváltozást okozott, amely többek között - egyes elméletek szerint - a dinoszauruszok kihalásához vezetett.

„Tudjuk, hogy valami igen nagy méretű objektum lesöpörhetné az életet a Föld színéről" - tette hozzá a csillagász. A kutatók a WISE archívumát most a potenciálisan legveszélyesebb égitestek kiszűrésére használják, amelyek a Földtől nagyjából 7,4 millió kilométeres területen belül keringenek. Egyelőre még nincs forgatókönyv arra, hogy mit kellene tenni egy esetleges pusztító becsapódás elkerülése érdekében.

MTI, 2011. december 8.

 

Egyre több veszély fenyegeti az internet szabadságát

 

 

 

Alapítványok és más közhasznú szervezetek egy jobb világért

 

 

   

 

A jelen

 

 

Az év napjai

 

 

Kreativitás

 

 

 

 

Globális élelmezési és szociális válság megelőzése A Nagyválság háttérbe szorította az élelmezési világválság fenyegetését jelző híreket, de nem lenne szabad, hogy ez megnyugtasson. Nem csökkent, ellenkezőleg, nő drámai fordulatok lehetősége.

A 2. Nagyválság A válság első évének vége felé a média nehéz feladatot kapott: azt kell közvetíteni, hogy a válság nehezén túl vagyunk, előttünk a kilábolás, már-már egy fellendülés jeleit kell látnunk. Mégis beszűrődnek disszonáns hangok: hátra van a válság neheze. Ezért most még fontosabb minden manipulatív vélekedéssel szemben a józan elemzést és a felelős megoldáskeresést erősíteni. | |

A társadalmak fokozódó belső megosztottsága A világ legtöbb országában a politikai-ideológiai megosztottság drámai módon fokozódik. Ez látványosan jelentkezik Magyarországon is, az Egyesült Államokban is.

Az Európai Unió útkeresése A Nagyválság kezelése megmutatta az európai integráció erejét, de egyben elégtelenségét is. | | |

 

 

 

 

   

A jövő

 

 

A 21. század

 

 

Az elkövetkező évtized

Társadalmi változások és konfliktusok A nagy kérdés: A többször ígért javított kapitalista modell vagy a kínai típusú vegyes modell, esetleg egy újabb demokratikus szocialista modell fogja meghatározni a társadalmak fejlődését? A legkritikusabb dossziék: Gazdasági nagyválság, Foglalkoztatás, Élelmezés, Bűnözés, Korrupció

A természet visszavág A nagy kérdés: Képesek-e az emberek időben és ésszerűen cselekedni? A legkritikusabb dossziék: Klímaváltozás, Hőségriadó, Erdőtüzek, Hurrikánok, Földrengések

Világjárványok fenyegetése Mire a közvélemény belefáradt a madárinfluenzától való félelembe, itt a sertésinfluenza, amely az emberiség egyik legnagyobb egészségügyi kihívása lehet a spanyolnátha óta. Erre fegyelmezetten és komplex módon kellene felkészülni. Sajnos Magyarország közegészségügyi kultúrája meglehetősen fejletlen. |

Nemzeti önrendelkezés, kisebbségi jogok, szeparatizmus A nagy kérdés: Elkülönülhet-e a nemzeti és a területi elv a társadalmak életében? A legkritikusabb dossziék: Abházia, Baszkföld, Ciprus, Dél-Oszetia, Határon túli magyar kisebbségek, Koszovó, Kurdisztán, Tibet

Harc a terrorizmus ellen A nagy kérdés: Hajlandó-e a hatalom biztosítani az erőszakmentességet? A legkritikusabb dossziék: Irak, Afganisztán |

 

 

 

A modell

ablak a jövőre

 

 

25 év!

A legszebb

A legédesebb

A legizgalmasabb

A Nagy Év könyve

Segíthetünk?

Falum követe

 

 

 

Legyél marslakó!

 

Az elkövetkező évszázad

A társadalmak A nagy kérdések: Uralkodás vagy kooperáció? Manipuláció vagy kompetencia? Haszonelvűség vagy értékelvűség?

A tudományok A nagy kérdések: Milyen hosszú egészséges életet tud biztosítani a tudomány a 21. század emberének? Mikor születik meg az első ember a Földön kívül?

A vallások A nagy kérdés: Túlélik-e, és ha igen, milyen változások árán a vallások a 21. századot?

  

   
   

Gondolkozni és cselekedni

 

 

Munkalehetőségek a kiadónál

 

 

 

Lehet, hogy néhányan keresik az iszapkatasztrófa miatt meghirdetett segélyakciónkat. Sajnos, be kellett látni, hogy még korlátozott portálunk marketing-hatékonysága: hangunk nem ér el kellő hangerővel kellően széles kört. Így akciónk nem ért el a minket vezérlő célokhoz és szándékokhoz méltó eredményt.

Az akció konstrukcióját továbbra is jónak, példamutatónak tartjuk, de méltó hasznosításához még nem állnak rendelkezésre a szükséges feltételek.

Nem adjuk fel. Dolgozunk azon, hogy többen hallhassák a Változó Világ hangját.

Te, aki hallod és érted a Változó Világ hangját, segíts ebben!

Email-címünk: kiado@valtozovilag.hu

  

 

 

 

X

Hirdetés X

 

 

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

A kultúra világa - A képzőművészetek/A zene/A színház és a film, 1960

Aiszkhülosz: Leláncolt Prométheusz, 1985.

Cotterel, Arthur: Mítoszok és legendák képes enciklopédiája, 1994.

Cox, George William: Görög regék, 1991.

Csirszka János: Élményterápia, 1993

Hahn István: Istenek és népek, 1968.

Hamilton, Edith: Görög és római mitológia, 1992.

Mitológiai ÁBÉCÉ, 1973.

Pecz Vilmos (szerk.): Ókori lexikon I–IV., 1902.

Román József: Mítoszok könyve, 1963.

Szabó György (szerk.): Mediterrán mítoszok és mondák, 1973.

Szimonidesz Lajos: A világ vallásai, 1988.

Tokarev, Sz. A. (szerk): Mitológiai enciklopédia, 1988.

Trencsényi-Waldapfel Imre (ford.): Ember vagy, 1979.

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

         

 

 

X

Hirdetés X

 

A sorozat katalógusából kiválaszthatod, és akár személyre szabott vagy céges kivitelben megrendelheted:

  SAJÁT VÁLTOZÓ VILÁG-KÖTET

Főleg budapesti cégek, szervezetek, intézmények részére:

ÚTMUTATÓ ÉS CÍMTÁR 

Cégek, szervezetek, intézmények részére:

  SAJÁT ÉVKÖNYV

Magánszemélyek, cégek, szervezetek, intézmények részére:

SAJÁT NAPTÁR 

(1, 12 vagy 365 lapos is, idézetekkel!)

Mindenféle papíralapú vagy elektronikus kiadvány elkészítéséhez  – évtizedes tapasztalatok, meggyőző referenciák birtokában – készséggel biztosítjuk professzionális szolgáltatásainkat

Kiadói szolgáltatások

 

 

– ...Ha a háború véget ért, talán hasznára lehetünk a világnak.

– Valóban azt gondolják, hogy akkor hallgatni fognak magukra?

– Ha nem: tovább várunk. Átadjuk a fejünkben őrzött könyveket gyermekeinknek, s majd ők várnak tovább... De nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

– Hányan vannak maguk?

– Sok ezren az elhagyott utak és sínek mentén....

Folytatás 

Figyeld a Változó Világ Mozgalom blogját !

 

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

Változó Világ, 2023