VILÁG

ÚT

VÁLTÓ

ÉRTÉK

MOST

Belépés | Regisztráció

Ma

Támogatásod? Számít!

 

Merj tudni! A te tudásod a te hatalmad!

Szimeonov Todor

 

A TUDÁS

365+1 NAPJA

2020, XIX. évfolyam

 

 

Október 18.

A tornasport fejlődésének várható iránya

 

 

   

 

 

 

 

 

Életrajzok

 

Net-Nyelv-Kultúra

  

 

 

1949

1970

1980

2008

Az év könyve

 

 

 

 

 

 

A bíráskodás területén várható változások

 

A tornasport fejlődési irányát elsősorban a szabályalkotók és a versenybírók határozhatják meg, mivel az ő kezükben összpontosulnak az edző és a tornász munkáját szabályozó szálak. Ezért kiemelten fontos a bíráskodás területén várható változásokról beszélni.

·       Elsőként azt a folyamatot említenénk, mely az utóbbi időben egyre sikeresebben kezd működni, azaz feltehetően tovább folytatódik a magas színvonalú, egységességre törekvő szakmai továbbképzések szervezése, hogy egyre magasabban kvalifikált versenybírók értékeljék a gyakorlatokat. A szándékosan, vagy szakmai hiányosság miatt tévedő pontozóbírókat pedig továbbra is figyelmeztetik (sárga lap), kizárják (piros lap), vagy büntetik (eltiltás).

·       Mint ahogy az atlétikában vagy az úszásban kevés lett a tizedpontosságú eredmény-megállapítás, úgy a tornában is tovább kell terjedjen a századpontok alkalmazása. Így a holtversenyek száma is csökkenne.

·       A pontozóbírók számának növelésével, illetve két zsűri kialakításával ("A" zsűri az anyagerősséget, a "B" zsűri pedig a kivitelt értékeli) objektívebbé válik a bíráskodás.

·       Tovább kell keresni a "semleges bírók" foglalkoztatásának lehetőségeit anélkül, hogy az a színvonal rovására menne.

·       A legnagyobb változást a képmagnó, a pontozógép alkalmazása eredményezné, mely valósággal forradalmasítaná a bíráskodást és az eredmények is valósabbak lennének.

A változások mellett azonban mindig törekedni kell a bíráskodási elvek egyszerűsítésére és bizonyos fokú állandóságára, mert a néző nemcsak látni, hanem érteni is akar, és ha nem tudja figyelemmel kísérni a történéseket és azok okait, az a sportág népszerűségének csökkenését eredményezi.

 

A versenyrendezés várható változásai

 

A verseny a torna ünnepe, ahol a tornásznak éreznie kell, itt ő a fontos, őt és a nézőket kell kiszolgálni. Ezért olyan körülményeket kell teremteni, hogy a versenyző a maximumot tudja nyújtani. A szervezés egyik alapfeltétele (a jó infrastruktúra mellett) a versenyzők jó hangulatának biztosítása. A jó munkahőmérsékletet a külsőségek megfelelő összhangja alakítja ki. Természetesen a versenyző mellett a néző a másik fontos tényező, aki – mint már írtuk – látni és érteni akar.

Szerencsére egyre több az igényes néző, ezért meg kell teremteni a versenyző és a néző közötti érzelmi kapcsolatot, ki kell szolgálni a nézőt. (Ez gazdasági megfontolásból és a sportág népszerűsítése szempontjából is fontos!) Tehát nézőket csalogató, versenyzőt, nézőt kiszolgáló versenyeket kell rendezni! Ennek egyik lehetősége, hogy különböző filmtechnikai eszközök, tornászfilmek, trükkök, artisták, művészek, műsorvezetők színesítsék a versenyeket. A tornához közel álló sportágak (aerobic fitness, RSG) versenyzőinek bemutatói is jó hangulatot tudnak teremteni. Igény van a show műsorokra, a vegyespáros bemutatókra, melyek vonzzák a közönséget és népszerűsítik a tornát. (Elképzelhető a férfi talajgyakorlatok zenére történő bemutatása is, ami ugyancsak érdekes színfoltja lenne a versenyeknek.)

Várhatóan a kontinentális szervezetek által rendezett egyéni versenyek fontossága is megnő, ahol majd együtt rendezik a férfi–női, felnőtt–ifjúsági viadalokat. Számolnunk kell a profi, pénzdíjas versenyek, szerbajnokságok számának növekedésével, és az előírt gyakorlatok eltörlése után – sajnos – a csapatbajnokságok megszűnésével is. Ebben az esetben viszont a torna az egyéni versenyek, a cirkusz, a show irányába mozdulna el.

   

A gyakorlatok anyagerőssége és a tornaszerek területén várható változások

 

1996-ban, az atlantai olimpián kellett utoljára előírt gyakorlatokat bemutatniuk a tornászoknak. Ettől kezdődően az edzők és versenyzők energiájának és edzésidejének mintegy 30–40%-a felszabadult, hisz már nem kellett az előírt gyakorlatok elemeit tanulni, illetve csiszolni. Ez a változás egyértelművé tette az eddiginél is rohamosabb anyagerősség-növekedést. A látványosságot illetően eddig sem lehetett panaszunk, mivel lélegzetelállító, ugyanakkor gyönyörűen kivitelezett gyakorlatokat láthattunk, nem nehéz megjósolni, hogy a jövőben ez még fokozottabban fog jelentkezni. Az előírt gyakorlatok eltörlése mellett a szerek minőségi javulása, illetve a kiegészítő szerek bővülése is segítheti a torna fejlődését.

A leérkezési helyek kedvező változásai például az egészség megőrzése mellett, a magasabb szintű leugrások bátrabb vállalását eredményezheti. Várható, hogy tovább nő a szerek rugalmassága (talaj, ugródeszka, nyújtó, gerenda, korlát–karfák stb.), ami szintén anyagerősségjavulást von maga után. Elképzelhető, hogy a felemáskorlát karfáinak további formáját az "egykarfás szer" fogja felváltani. További minőségi javulást eredményezhet a mozgások biomechanikai elemzésének szélesebb körű felhasználása, mely jól segítheti a tapasztalt, "jó szemű" edzők munkáját.

Összegezve megállapíthatjuk, hogy a torna további fejlődés előtt áll, ezért népszerűsége nem csökken, látványossága pedig még értékesebbé teszi a média részére, mint eddig bármikor. Az ilyen ugrásszerű fejlődésnél azonban fennáll annak a veszélye, hogy könnyen rossz irányba tolódik a torna fejlődése és elkanyarodik a ma megszokottól. Bízzunk azonban a FIG vezetésében, mely eddig is jól védte a torna érdekeit és remélhetőleg ezt a kérdést is jól fogja megoldani.

 

A magyar torna kilátásai

 

A magyar női és férfi torna – kisebb megszakításokkal – mindig a világ élvonalába tartozott és meghatározó szerepet játszott fejlődésében. Számos elemet magyar versenyző mutatott be először a világon, melyeket azután róluk neveztek el és így örökre beírták nevüket a tornatörténelem könyvébe (Pataki, Magyar, Guczoghy, Borkai, Csollány stb.).

Nem véletlenül nyertünk 13 (!) olimpiai bajnokságot, számos VB és EB aranyat, melyekkel igen előkelő helyet foglalunk el a sportágak rangsorában. De nem csak az aranyérmek száma parancsol tiszteletet, sportdiplomáciai sikereinkre is büszkék lehetünk. Dr. Karácsony István, a Nemzetközi Torna Szövetség Férfi Technikai Bizottságának tagja, és elnöke az Universiade Torna Szakágának. Benkéné Balikó Györgyi pedig az Európai Torna Szövetség Női Technikai Bizottságának vezetője.

Reális tehát az a reményünk, hogy az átmeneti hullámvölgyből most is – mint már annyiszor – kikerüljünk és csúcsra vezessük versenyzőinket. Ennek eléréséhez természetesen nagyon tervszerű, kemény, szakszerű munkára és össze- fogásra van szükség. Tudjuk, hogy az olyan pontozásos sportágakban, mint például a torna, igen nehéz összefogásról beszélni, mivel a bíráskodásban sok a szubjektív elem, és egy-egy gyakorlat értékelésénél sok vélt vagy valós seb keletkezhet. Ezért a sportágnak szüksége van egy olyan szaktekintélyre, akit mindenki elfogad és emberi értékei is alkalmassá teszik a tornasportban dolgozók összefogására.

A jelenlegi gazdasági helyzet csak kevés főfoglalkozású edző működését teszi lehetővé és sajnos elég sok szakosztály meg is szűnik, de jobb marketing tevékenységgel és a média által nyújtott lehetőségek jobb kihasználásával ez az állapot megfordítható. Úgy gondoljuk, hogy a vidék tornasportjának felkarolásával, a nekik nyújtott több támogatással nagyon sokat nyerne a sportág. Gondoljunk csak a békéscsabai tornaműhelyre, mely nemcsak olimpiai bajnokot (Ónodi Henrietta) nevelt, hanem Lukács József vezetésével évek óta vezérként cipeli a hátán a magyar női tornát. Vagy a győri iskolára, ahol a Röck Samu vezette csoport egy olimpiai bajnokot (Borkai Zsolt), olimpiai és VB második helyezettet (Csollány Szilveszter), VB 5. helyezettet (Fajkusz Csaba) stb. adott a magyar tornának. De említhetném Dunaújvárost (Supola, Kovács Péter) vagy Nagykőröst (Donáth Ferenc) is.

Fel kell éleszteni tehát a tornát olyan nagyvárosokban, mint Szeged, Miskolc, Debrecen, Pécs, hogy csak néhányat említsünk (és természetesen a kisebb településeken is). A tornát népszerűsítő versenyeket, bemutatókat kell szervezni, hogy egyre több gyerekbe oltsuk be a torna szeretetét, a tornászni vágyást. Az iskolai testnevelésben vissza kell adni a torna rangját és megbecsülni (erkölcsileg, anyagilag) azokat a testnevelőket, akik segítenek a kiválasztásban. El kell érni, hogy a szakemberek becsüljék meg egymás eredményeit (régmúlt, vagy jelenlegi, elméleti, vagy gyakorlati, edzői, vagy marketing tevékenységét)

A tornát abbahagyó, a sportágtól visszavonuló versenyzőket a sportágban kell tartani (mint aktivista, edző, manager, orvos, pszichológus, vagy csak egyszerű szurkoló). A kiváló nemzetközi eredményeket elért versenyzőket (Magyar, Borkai, Ónodi, Guczoghy, Kovács P. stb.) pedig meg kell becsülni és a támogatók élére kell állítani! Ebben a sportágban is kulcsfontosságú az utánpótlás helyzete, melyet széles alapokra kell felépíteni. Igen fontos a rendszeres továbbképzések megszervezése is, ahol minden értékes gondolatot időben át kell adni a kollégáknak. Nagyon jó lenne, ha abból a 16 (!) magyar edzőből, akik jelenleg külföldön dolgoznak és ott öregbítik a magyar torna hírnevét minél hamarább és minél többen ismét a magyar torna szolgálatába állítanák szaktudásukat, mert nagyon hiányoznak.

Összegezve: bár eredményeink most is figyelemreméltóak, reális remény van arra, hogy férfi–női tornászaink rövid időn belül ismét meghatározó szerepet játszanak majd a nemzetközi tornászéletben.

 

Hamza István [Változó Világ 20.]

 

 

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 20.

A torna

 K     R     M 

 

  

 

X

Hirdetés X

 

 

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

A Franklin kézi lexikona I-III. 1912.

Aiszkhülosz: Leláncolt Prométheusz, 1985.

Cropley A. J. : Tanítás sablonok nélkül. Tankönyvkiadó, Budapest 1983

Cotterel, Arthur: Mítoszok és legendák képes enciklopédiája, 1994.

Hahn István: Istenek és népek, 1968.

Hésziodosz: Istenek születése, 1974.

Mitológiai ÁBÉCÉ, 1973.

Panini, Giorgo P.: Mitológiai atlasz, 1996.

Pecz Vilmos (szerk.): Ókori lexikon I–IV., 1902.

Román József: Mítoszok könyve, 1963.

Szabó György (szerk.): Mediterrán mítoszok és mondák, 1973.

Szimonidesz Lajos: A világ vallásai, 1988.

Tokarev, Sz. A. (szerk): Mitológiai enciklopédia, 1988.

Trencsényi-Waldapfel Imre (ford.): Ember vagy, 1979.

Trencsényi-Waldapfel Imre: Mitológia, 1974.

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

         

 

 

A TUDÁS 365+1 NAPJA

 

 

A tudás | A tudományok

Enciklopédiák | Kompetencia

Pályázatok

Olvasó világ | Az olvasás

A könyvek | A te könyvtárad?

Könyvrendelés

 

 

 

 

 

  

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

Érdekel?

1949

Megfogantam, tehát vagyok...

Az elme öregedése

Az otthoni betegápolás

Amerikai politika...

Hollandia

Dánia

Életrajzok

A táplálkozás

A madarak

Budapest története...

A magyarországi szlovákok

I. Habsburg Ferdinánd

Buddhizmus, misztika, Tibet

További témák 

Könyvrendelés

Legyél szerzőnk!

Tudod?

Nemzeti Útmutató

Megyei Útmutató...

Használati Útmutató...

Keresési Útmutató...

Innovációs Útmutató...

Világ Útmutató...

Édes Útmutató...

Európai Uniós Útmutató...

Bécs

Családfelállítás

Kisebbségi Útmutató...

Betegápolási Útmutató...

Cégmutató

Termékoldalak

Tájékozódási Útmutató...

Vallási Útmutató...

Szabadidő Útmutató...

Utazási Útmutató...

További témák  

Érted?

A kompetencia

A tudás 365+1 napja

Interjú-válogatás

Adjál nekünk interjút!

Nagy Hermész Enciklopédia

Összeesküvés-elméletek

A szélenergia

Euroutazások

Facebook Enciklopédia

Bécs

A magánkönyvtár

Számítógépes modellek

Gasztronómiai Enciklopédia

A számok világa

Budapest utcái

Ludens

Szex

További témák  

Helyesled?

Változó Világ Klub

Etika

Veszélyek

Legendák

Alapítványok

Népek bölcsességei

A könyvek világa

Az én helyem...

Pályázataink

Hasznos tudnivalók A-tól Z-ig

A települések túléléséért

Az olvasás

A kompetencia

Tanítások és technikák

Magyar iskolák a világon

Éttermek

Budapest újdonságai

Szimeonov Todor haikui

További témák  

 

TÖRTÉNELEM

JOG

ÉLETMÓD

FÖLDRAJZ

KULTÚRA

EGÉSZSÉG

GAZDASÁG

POLITIKA

MESTERSÉGEK

TUDOMÁNYOK

 

A Változó Világ barátai

Beszélgessünk!

Nyitott ajtók

Támogatod?

Innovációs Tér

Fogyasztói Tér

Európai Tér

Kisebbségi Tér

Idős Tér

Gasztronómiai Tér

Budapesti Tér

Közösségi Tér

Változó Világ Mozgalomért

Közhasznú Alapítvány

A Mester beszélgetései

Csetlő-napló

 

 

 

X

X

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА | WELT IM UMBRUCH | MENIACI SA SVET

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

Változó Világ, 2022