VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Az otthoni betegápolás

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

„Salus aegroti suprema lex” (a beteg üdve a legfőbb törvény)

Latin mondás

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

VÁLTOZÓ VILÁG 41.

AZ OTTHONI BETEGÁPOLÁS

Írta Fazakas László

A könyv

Részlet a könyvből

Magazin

  

Kövesd a Változó Világ "VV 41. Az otthoni betegápolás" albumát a Pinteresten!

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

Betegápolási Útmutató és Címtár

 

 

 

 

 
 

Az otthoni betegápolás

Gyakran kerülünk olyan helyzetbe, hogy magunk, vagy családtagunk, rokonunk, gyülekezeti testvérünk, szomszédunk stb. rövidebb-hosszabb átmeneti vagy végleges otthoni ápolásra szorul. Mi ilyenkor a teendő? Hova fordulhatunk segítségért? Mit kell tudnunk családtagunk otthoni ápolásáról? Könyvünkben főleg ezekre a kérdésekre kívánunk válaszolni. Elsősorban a hétköznapi élet gyakorlati apró, praktikus tudnivalói kaptak helyet, amelyek baj esetén támpontot, segítséget jelenthetnek a rászorulónak, hozzátartozójának, segítséget nyújtó embertársának. Törekvésünk, hogy hasznos tájékoztatással gyarapítsuk a lakosság ismereteit, és javítsuk a hívatásos és a nem hívatásos segítők közötti kapcsolatot.

A fentiekből következően a kötetet haszonnal forgatják majd a betegek, hozzátartozóik, civil és egyházi önkéntesek, a betegek önsegítő csoportjai és mindenki, aki laikus, tehát nem professzionális módon igyekszik segítséget nyújtani a betegek otthoni ápolásában.

Évszázadokkal ezelőtt, az ispotályok kialakulását megelőzően, a beteg embert otthon ápolták családtagjai. Később a kórházak sok gyógyítási-ápolási terhet levettek a beteg hozzátartozóinak válláról, a beteg kórházba került, egy számára idegen környezetbe. Jelenleg, az ezredforduló változó hazai társadalmában gazdasági kényszer, hogy a drága kórházi ágyat tehermentesítsük, pótoljuk, „kiváltsuk”, és helyette az ápolásra szoruló beteget otthonában ápoljuk. Ennek két előnye is van: általában mindannyunkra jellemző, hogy szívesebben betegeskedünk saját lakásunkban, a megszokott környezetben, ahol mi vagyunk otthon – ha már a bajban választani lehet. Sokkal jobb, ha szeretteink körében lehetünk és nem például egy zsúfolt kórteremben. Előnyösebb, mert nem kapunk fertőzést, és vitathatatlanul kényelmesebb, komfortosabb otthon, mint egy kórházban. Ugyanakkor olcsóbb a társadalombiztosítónak is: a drága kórházi benntartózkodást (például „hotelköltségek”) nem kell finanszíroznia. Egy-egy beteg otthoni szakápolása kevesebbe kerül az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, mint ha kórházban történne az ellátás. (A betegnek nem minden esetben olcsóbb, mert otthon a fűtést, világítást, a gyógyszereket stb. neki, illetve az őt gondozó családnak kell megtérítenie.) Az utóbbi évek komoly és pozitív egészségügyi döntése volt az otthoni szakápolás bevezetése. Más kérdés, hogy a jelenleg érvényben lévő rendeleteket, szabályokat gyorsabban lehetne a valós igényekhez, szükségletekhez igazítani.

Meg kell jegyeznünk, hogy az otthonápolás Magyarországon egyáltalán nem új keletű fogalom. Például a Bethesda Kórház diakonisszái már a múlt században nem csupán a kórház falai között ápoltak, hanem kimentek a rászorulókhoz, és házi beteggondozást végeztek. Tették ezt minden hozzájuk fordulóval, nemre, származásra, felekezetre való tekintet nélkül. Különösen a Filadelfia Egyesület diakonisszáinak otthonápolási szolgálatát kell ehelyütt is hálásan hangsúlyozni.

Mégis, az utóbbi évtizedben, érdekes módon elsősorban nem a hazai hagyományokat elevenítették fel, hanem egyes nyugati home care (otthonápolási) rendszereket adaptálták. Világosan látnunk kell, hogy az otthonában ellátandó betegnek sokféle szükséglete van. Didaktikai okokból – az egyszerűség kedvért – ezt három fő csoportra bontjuk:

- testi szükségletek,

- szociális szükségletek,

- lelki szükségletek.

A felosztás kicsit mesterkélt, mert a betegnek általában vannak szükségletei, s kevéssé érdekli, hogy azok elsősorban melyik fenti szükséglet-csoporthoz tartoznak. Őt és családját az izgatja, hogy kapja meg azt a tényleges, egymással összefüggő testi-, lelki-, szociális segítséget, amire szüksége van.

 

 

 

 

25 év!

A legszebb

A legédesebb

A legizgalmasabb

A Nagy Év könyve

Segíthetünk?

Falum követe

 

 

KVÍZ

Egészség-betegség

 

 

  

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

X

Hirdetés X

 

– ...Ha a háború véget ért, talán hasznára lehetünk a világnak.

– Valóban azt gondolják, hogy akkor hallgatni fognak magukra?

– Ha nem: tovább várunk. Átadjuk a fejünkben őrzött könyveket gyermekeinknek, s majd ők várnak tovább... De nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

– Hányan vannak maguk?

– Sok ezren az elhagyott utak és sínek mentén....

Folytatás 

Figyeld a Változó Világ Mozgalom blogját !

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023