VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Élvezetek lexikonja

Élvezet | Öröm | Boldogság | Bölcsesség | Hedonizmus | Epikureizmus | Életmód | Kultúra | Egészség | Mesterségek

 

Egyéni keresés

 

Nem lehet kellemesen élni anélkül, hogy megfontoltan, becsületesen és igazságosan élnénk, sem megfontolással, becsülettel és igazsággal élni anélkül, hogy kellemesen élnénk.

Epikurosz görög filozófus (i. e. 341-270)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

Élvezetek lexikonja

P

 

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

SZ

T

U

V

Z

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

 

Kompetencia

Kreativitás

Tehetség

Boldogság

Masszázs

Buddhizmus...

Kerekek

Authentic happiness

 

 

  

 

 

PihenésA természet törvényei szerint életünk mintegy harmadát alvással kell töltenünk, és e befektetés teljes mértékig megtérül. Vannak emberek, akik azzal dicsekszenek, hogy ők jól bírják az éjszakázást. A tipikus "éjszakai baglyok" azonban csak áltatják magukat, hogy frissebbek ebben az időszakban. A testet nem lehet becsapni. Többségük betegségekkel és kiegyensúlyozatlansággal fizet az éjszakázásért. A biológiai óra meghibásodását okozó korszerű információs eszközöket a modern ember alig tudja kiküszöbölni, mert nem veszi figyelembe a sötétség és a fény ciklusait. S ha mindehhez rossz életvitel társul, biztos az álmatlanság. Számos ember, ahogy hazaér, a tévé elé ül, eszik (amennyi belefér és hosszan, amíg a krimi megy a tévében) iszik (ha lehet, alkoholt, élénkítésre kávét, teát) örül, ha békén hagyják. Azután nem érti, miért nem képes elaludni. Az álmatlanság gyakori oka a múlton való rágódás is, a stressz, a jövő miatti félelem, ahelyett, hogy a jelenre összpontosítanánk erőinket.
Mit tegyünk hát éjszakai nyugalmunk érdekében? Mit tehet az, aki nem tud elaludni? Lefekvés előtt fél órával kezdjünk készülődni az alvásra: ágyazás, fogmosás. Langyos vízzel zuhanyozzunk le, mert az szintén oldja a stresszt. Az esti olvasás, tévénézés színhelye ne a hálóhelyiség legyen! Ha a környezetében és a tudatában is előkészül az ember az éjszakai pihenésre, jól kiszellőztetett szobában kényelmes fekhelye van (ki mint veti ágyát...), nem tölti el félelem az alváshiánytól (ez önszuggeszcióval gyakorolható), megtanulhat elaludni és valóban pihenni. Az alvást nem lehet erőltetni. Ezért mindenekelőtt meg kell tanulnunk lazítani, ellazulni. Lefekvés után hunyjuk be a szemünket, próbáljunk számunkra valami nagyon kellemes dologra gondolni, többször vegyünk mély lélegzetet, lassan fújjuk ki a levegőt, és egy idő után érezni fogjuk, testünk elernyed, majd a szellemünk is. Lehetőleg mindig azonos időben menjünk lefeküdni! Ne terheljük túl a gyomrunkat (lefekvés előtt legalább 2-4 órával korábban együnk, s lehetőleg "nyugtató"hatású (szénhidrát tartalmú, B-vitaminokban gazdag) ételeket, kerüljük a nehéz, zsíros ennivalót és az alkoholt, az izgató hatású italokat).
Sokféle relaxációs technikát el lehet sajátítani, de csak az lesz eredményes, személyünkre szabott, amelyiket testünk is, lelkünk is elfogadja. Ezért a legjobb, ha mindenki maga tapasztalja meg, mi segíti őt az elalvásban: egy kis séta, könnyű torna, kellemes zene, nyugtató hatású finom illat (levendula, zsálya, citromfű stb.), egy szép vers vagy regény, egy jó könyv olvasgatása, esti mese a gyereknek, beszélgetés a párunkkal, családtagjainkkal. A kutatók az éjszakai pihenést vizsgálva, az agyhullámok mérése alapján négy, egymástól élesen elválasztható tudatszakaszt különböztetnek meg: a mély alvást, amelyben a szervezet a felfrissülését végzi, a gyors szemmozgással járó álomszakaszt (ha ekkor ébredünk föl valamire, többnyire emlékszünk az álmunkra), a könnyű alvást az éjszaka nagyobb részében, és az ébrenlét állapotát. Egyeseknek az elalvás okoz gondot, másoknak a hajnali ébredés, ami után már nem képesek ismét álomba szenderülni. Arisztotelész úgy feltételezte, hogy az alvás segíti a táplálék feldolgozását, holott semmi nem árt jobban az éjszakai pihenésnek, mint a teli gyomor, ám éhesen sem lehet nyugodt az (el)alvásunk. Pedig az alvásban kell feloldanunk a testi fáradtságot, feszültséget, amit napközben felhalmoztunk, s új életre keltenünk a kiegyensúlyozó, testet megújító folyamatokat. Ha nem így teszünk, másnap rossz lesz a közérzetünk.
Környezetünk hatásait és egyéni alvásai szokásainkat tekintve, életformánk elszakadt a természetes ritmustól, ami valaha a napkeltéhez és a napnyugtához igazodott. Edison 1879-es találmánya, az elektromos világítás új korszakot jelentett, vagyis eltávolodást az éjszaka és a nappal természetes körforgásától. Az állandó fény megváltoztatta az életritmusunkat. Nem arra születtünk, hogy a természet ellen harcoljunk, hanem hogy előnyeit a magunk javára fordítsuk. Ha beleavatkozunk a rendszerébe, káros hatások érnek bennünket.
Amennyire lehetséges, kerüljük a televízió stressz kiváltó híreit, az agressziót bemutató filmeket, krimiket! Ha mégis dolgoznunk kell, tegyük este 9-ig, legkésőbb 10-kor feküdjünk le és keljünk korábban, frissebb fejjel gyorsabban megoldhatjuk feladatainkat. Az átálláshoz hozzászokhatunk, ha naponta kicsit előbbre tesszük a lefekvés és a felkelés időpontját. Klinikai kísérletek szerint a korai kelés segít a depresszió leküzdésében, a szellemi és a fizikai erőnlét dinamikus biztosításában, s így gondoskodik az éjszakai nyugalomról. A késői kelés a testet és a szellemet elnehezíti.
Törjük meg az ördögi kört! Ne tekintsünk úgy az éjszakára, mint a kellemetlenségek forrására. Ne nézegessük folyton az órát! Ha felébrednénk, végezzünk ismét relaxációs- és légző gyakorlatokat (érdemes rövid időre szellőztetni is) s várjuk meg türelmesen, amíg újra elálmosodunk.

 

 

További lexikonok a Változó Világban

Változó Világ Enciklopédia

A Tudás 365+1 Napja

Az Év 361+1 napja

Életrajzok

Görög istenek

Interjúk

A Számok Enciklopédiája

Az Új Szavak Lexikonja

Facebook Enciklopédia

Hasznos tudnivalók

Üzleti Enciklopédia

Cégmutató

Tudásterek a Változó Világban

Innovációs Tér + Lexikon

Európai Tér + Enciklopédia

Budapesti Tér + Lexikon

Idős Tér + Lexikon

Fogyasztói Tér + Enciklopédia

Gasztronómiai Tér + Lexikon

Kisebbségi Tér

 

 

 

1949

1970

1980

2008

Az év könyve

 

 

 

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

 

  

Élvezetek lexikonja

 

X

Hirdetés X

 

A sorozat katalógusából kiválaszthatod, és akár személyre szabott vagy céges kivitelben megrendelheted:

  SAJÁT VÁLTOZÓ VILÁG-KÖTET

Főleg budapesti cégek, szervezetek, intézmények részére:

ÚTMUTATÓ ÉS CÍMTÁR 

Cégek, szervezetek, intézmények részére:

  SAJÁT ÉVKÖNYV

Magánszemélyek, cégek, szervezetek, intézmények részére:

SAJÁT NAPTÁR 

(1, 12 vagy 365 lapos is, idézetekkel!)

Mindenféle papíralapú vagy elektronikus kiadvány elkészítéséhez  – évtizedes tapasztalatok, meggyőző referenciák birtokában – készséggel biztosítjuk professzionális szolgáltatásainkat

Kiadói szolgáltatások

Pályázatok

A tudás hatalom – Egy kompetens világért

Változó Világ könyvírási pályázat

Az én napom a Változó Világban

Az én helyem a Változó Világban

Az én lapom a Változó Világban

Olvasni öröm – Egy olvasó világért

Tudni, tenni, emberhittel – Egy jobb világért

Jót jól – Egy etikus világért

Légy hős!

Új Kert – Egy boldogabb világért

Az Európai Unió a Változó Világban

A 20. század elszámoltatása

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

 

 

  

  

 

 

  

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023