VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Élvezetek lexikonja

Élvezet | Öröm | Boldogság | Bölcsesség | Hedonizmus | Epikureizmus | Életmód | Kultúra | Egészség | Mesterségek

 

Egyéni keresés

 

Nem lehet kellemesen élni anélkül, hogy megfontoltan, becsületesen és igazságosan élnénk, sem megfontolással, becsülettel és igazsággal élni anélkül, hogy kellemesen élnénk.

Epikurosz görög filozófus (i. e. 341-270)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

Élvezetek lexikonja

F

 

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

SZ

T

U

V

Z

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

 

Kompetencia

Kreativitás

Tehetség

Boldogság

Masszázs

Buddhizmus...

Kerekek

Authentic happiness

 

 

  

 

 

Felfedezés – A felfedezés öröme és élvezete. Felfedezni nagyszerű élmény. A külföldi utazásnak különleges bájai és ereje volt mondhatni mindig is. Ezért szokás volt az egész kultúrtörténelemben ajánlani annak aki gyászba borult, vagy átesett valami súlyos traumán, hogy utazzon el külföldre. A külföldi utazás jellegzetessége az, hogy ott az érzékszerveink rendkívül intenzív, újszerű, újdonságszámba menő élményeket szereznek. Apró részletekben eltér minden megszokott dolog, az utcák, a járdák kialakítása, a házak, az emberek, az öltözködés a szokások, a közlekedés, a viselkedés, a beszéd, ezernyi és ezernyi részlet, apró részlet mindenhol eltér, meglep. Meglepi a szemünket, fülünket, elménket. Hasonlóképpen nagyszerű élmény a természet. Az ezerarcú természet. Tulajdonképpen bármerre megyünk a természetben, minden táj más. Egyedi és megismételhetetlen. Ugyanúgy, minden évszakban és a nap minden szakában más és más a táj, azért az utazás feltétlenül tartogat a számunkra élményeket, akármikor és akárhova is megyünk. De felfedezni sok mindent lehet, rengeteg felfedezni valónk van mindenhol, minden irányban. Egy könyvnek az elolvasása, egy kérdésnek a tanulmányozása is rengeteg új ismeretet ad nekünk, amely sokszor a meglepetés erejével hat. De mindenképpen, ha meglepődünk, ha kevésbé lepődünk meg akkor is újdonság a számunkra, újdonság az agyunk számára. Egy újdonság is felfedezés számba megy, ha megismerünk egy embert érdemes leülni és beszélgetni valakit bátran kérdezni kérdezni az emberek sokszor szívesen örömmel tárulkoznak ki és akkor kibontakozik előttünk egy ember belső világa a története és mi ezt közben felfedezzük és ennek a felfedezésnek az öröme, ez az ami áthatja egész lényünket, különösen könnyű elképzelni azt a hihetetlen élményt, örömöt, amikor egy felfedező valóban felfedez valamit. Akár egy hajóskapitány egy új szigetet a világ tengereken. Vagy pedig egy tudós valamilyen új bogarat, vagy egy matematikus egy új tételt. Ez valószínűleg minden bizonnyal ez az egy ember által átélhető legnagyobb öröm és élvezet. De ez be is van kódolva többé-kevésbé átélhető mindenki által, minden diák által. Többször is hallottam matematika tanároktól, ezt a megjegyzést, hogy ilyenek ezek a gyerekek, ha igyekszel részletesen, alaposan elmagyarázni nekik valamit az órán, akkor minden másra figyelnek, csak a tanár szavai sikkadnak el, de ha megemlíted nekik, hogy a nagy Fermat-tétel már háromszáz éve nincs bebizonyítva, akkor a szünetben minden mást félretesznek, és a lehető legnagyobb komolysággal próbálják megoldani. Mára már a tételt bebizonyították, tehát új feladatot kell keresni a diákok számára, de a felfedezés öröme, az örök.

Fény – Ne használjon éles neonfényt. E helyett barátságos, világos, meleg világításról gondoskodjon. Talán van egy sókristálylámpája, amely pihentető fényt ad, vagy egy pár gyertyával varázsoljon érzéki atmoszférát.

Fürdő – A víz a modern Wellness-mozgalomban a mindenre kiterjedő jó érzés nélkülözhetetlen tartozékának számít. A növények és a gyógynövények természetes erejével erősíti a testet és lelket. Oldja az idegek és az izmok feszültségét, és balzsamként szolgál a lélek számára. Az értékes növények számos fürdősóban megtalálható illóolajai az egész testre hatnak a kádfürdőben. Azért, hogy fürdője valóban élménynek és minden értelemben élvezetnek bizonyuljon és a meleg víz ereje is érvényesüljön, egy pár apró szabályt figyelembe kell venni:  Alapvetően érvényes: minél melegebb a fürdővíz, annál több zsírt és vizet veszít a bőr. A túl forró víz ráadásul szükségtelenül terheli a szívet és a vérkeringést. És ez pontosan ellentétes azzal, amit Ön a kellemes meleg fürdőtől elvár. A víz hőmérséklete kb. 36?38 C? legyen. Legalább 5, de legfeljebb 20 percig tartson. Pár percre van szükség ahhoz, hogy a test felvegye a víz hőmérsékletét és a fürdőadalékok hatóanyagait. Ezek ellazítják az izmokat és az ereket és elfárasztanak. Ezen kívül élénkítik az izzadság kiválasztását és az anyagcserét, ennek következtében megsokszorozódik a káros anyagok kiválasztása a szervezetből. A túl hosszú fürdő ezzel szemben terheli a bőrt és a keringést, ugyanúgy, mint a túl forró fürdő. A lazító fürdőt a legjobb 21 óra körül venni, mert fárasztó hatású és így jó előkészület a pihentető éjszakához. Így gondoskodik a mély alvásról. A fürdőszoba kialakítása is nagyon fontos: teremtsen kellemes, hangulatos atmoszférát, amelyben minden érzékét elkényeztetheti. Meleg, barátságos színeket válasszon, amelyek tetszenek Önnek. Kényelmes kád előtti szőnyeg és a puha, hangulatában hozzáillő törülközők sem hiányozhatnak. Szépítse meg ezt a kellemes oázist virágokkal. Ehhez nedvességkedvelő cserepes növények vagy egy csokor vágott virág alkalmas. Szép kiegészítőkkel is díszíthet, pl. kagylókkal, amelyeket az utolsó nyaralás folyamán gyűjtött. Üdítő hatású lehet a háttérben működő szobai szökőkút.  Használhat illatgyertyákat vagy kedvenc illatát árasztó füstölőt. Arra gondoljon, hogy az illatoknak harmonizálnia kell a fürdőadalékok aromájával. Fürdőzés alatt kedvenc zeneszámait is élvezheti. A lazító fürdőhöz a legjobb lágy háttérzenét hallgatni. Aktiváló hatású fürdőnél ezzel szemben ritmikus hangok töltsék be a teret. Készítsen be egy pohár gyümölcslét, vagy egy illatos teát, ha megkívánja, legyen mit innia.

Fűszerek – Fűszerek tömkelege szolgál balzsamként a lélek számára. A sáfrány például segít a pozitív életérzés növelésében, a szerecsendióban és a fahéjban kis hangulatpetárdák bújnak. A capsaicin, ami a paprika és a chili erősségét okozza, endorfinokat szabadít fel éppúgy, mint az édes vanília. Egy meleg fürdő után újjászületve érzi magát. Feledkezzen meg az időről és pihenje ki magából a hétköznapok fáradalmait.

 

 

 

További lexikonok a Változó Világban

Változó Világ Enciklopédia

A Tudás 365+1 Napja

Az Év 361+1 napja

Életrajzok

Görög istenek

Interjúk

A Számok Enciklopédiája

Az Új Szavak Lexikonja

Facebook Enciklopédia

Hasznos tudnivalók

Üzleti Enciklopédia

Cégmutató

Tudásterek a Változó Világban

Innovációs Tér + Lexikon

Európai Tér + Enciklopédia

Budapesti Tér + Lexikon

Idős Tér + Lexikon

Fogyasztói Tér + Enciklopédia

Gasztronómiai Tér + Lexikon

Kisebbségi Tér

 

 

 

1949

1970

1980

2008

Az év könyve

 

 

 

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

 

  

Élvezetek lexikonja

 

X

Hirdetés X

 

A sorozat katalógusából kiválaszthatod, és akár személyre szabott vagy céges kivitelben megrendelheted:

  SAJÁT VÁLTOZÓ VILÁG-KÖTET

Főleg budapesti cégek, szervezetek, intézmények részére:

ÚTMUTATÓ ÉS CÍMTÁR 

Cégek, szervezetek, intézmények részére:

  SAJÁT ÉVKÖNYV

Magánszemélyek, cégek, szervezetek, intézmények részére:

SAJÁT NAPTÁR 

(1, 12 vagy 365 lapos is, idézetekkel!)

Mindenféle papíralapú vagy elektronikus kiadvány elkészítéséhez  – évtizedes tapasztalatok, meggyőző referenciák birtokában – készséggel biztosítjuk professzionális szolgáltatásainkat

Kiadói szolgáltatások

Pályázatok

A tudás hatalom – Egy kompetens világért

Változó Világ könyvírási pályázat

Az én napom a Változó Világban

Az én helyem a Változó Világban

Az én lapom a Változó Világban

Olvasni öröm – Egy olvasó világért

Tudni, tenni, emberhittel – Egy jobb világért

Jót jól – Egy etikus világért

Légy hős!

Új Kert – Egy boldogabb világért

Az Európai Unió a Változó Világban

A 20. század elszámoltatása

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

 

 

  

  

 

 

  

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023