|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Támogatásod? |
Élvezetek lexikonjaÉlvezet | Öröm | Boldogság | Bölcsesség | Hedonizmus | Epikureizmus | Életmód | Kultúra | Egészség | Mesterségek
Egyéni keresés
|
Élvezetek lexikonja E |
|
E |
A Változó Világ a YouTube-on, a Facebookon, a Pinterest-en. |
|
|
Ébredés – Az ébredés lehet egy szép, élvezetes pillanat és sokban rajtunk múlik, hogy minél gyakrabban, minél többször, akár mindig ez legyen. Az ébredés az élet folytatásának, az élet folytatódásának pillanata, amikor feleszmélünk, hogy élünk. Itt vagyunk, élünk és kezdődik egy új nap. Sokat számít, hogy, hogyan aludtunk, nyugodtan vagy nyugtalanul, rövid ideig vagy kellő mértékben, hogy milyen a külvilág, mi fogad. Azt ki kell alakítani magunkban, hogy ébredni jó, ébredni, ha süt a nap csodálatos, de, ha esik az eső ez is csodálatos. fontos egy kicsit elhúzni az ébredés pillanatát. Kár, ha mindjárt fel kell ugrani, amíg mód van rá, érdemes mindig öt perccel korábbra beállítani az ébredést, hogy legyen utána lehetőségünk néhány percig ágyban maradni. Legyen kényelmes, lusta az ébredésünk. Élvezzük még az ágy melegét, a párna puhaságát, barátságos melegét, a párna barátságos puhaságát. Élvezzük annak jelenlétét, arcát, profilját, aki mellettünk alszik. Bizonyára egy szeretett ember. Az ébredés folyamata az a pillanat, amikor félbeszakítjuk a tudat alattink munkáját. Kényes pillanat, amikor az alvás és az ébrenlét vált, pár pillanatra találkozik. Ez nehezen irányítható, szabályozható testi-lelki folyamat, bár gyakorlással komoly képességekre tehetünk szert. Ilyenkor kaotikussá válhatnak a gondolatok, különösen, ha problémák, gondok nyomasztanak. Fontos, hogy élvezetessé tegyünk amennyire csak lehetséges a lefekvést és az elalvást. Ugyanúgy gondozni kell az ágyat, mindenképpen egy megfelelő testre szabott programot kellene összeállítani, biztosítani annak érdekében, hogy kellemes, gondmentes legyen az ébredésünk, és az ébredéshez hozzátartozik a következő a feladataink, a munkaprogramunk gyors áttekintése. Ilyenkor is igyekezzünk azt sorra venni, hogy milyen kellemes feladatok várnak. A reggeli, a napi feladatok. Ébredés után megjutalmazom magamat még 4-5 perc kéjes félálommal, nyújtózkodással. Felkelni lassan, pihenőkkel kell. Édesség – Az édesség bizony az élvezetek netovábbja. Mindenkinek megvan a saját ízlése, a választék hatalmas. Van aki imádja a csokoládét, a másik viszont kevésbé szereti, imádja a süteményeket. Minden édességnek megvan a maga sajátos jellege. És ezeket fölösleges valamilyen közös nevezőre hozni, éppen nézni kell mindegyiknek a sajátos előnyét, a sajátos élvezetét. A csokoládénál mindenképpen ajánlatos a csoki darabkákat, vagy a csoki bonbont folyamatosan, finoman, lassan szopogatni. Akkor érezzük igazán a csokoládé ízét. Amikor magától kezd olvadni a szánkban, oktalanság összerágni és lenyelni. Jó, ha minél hosszasabban tudjuk olvasztani, szopogatni. Finom, és állítólag kifejezetten egészséges a keserű csokoládék. A méz minden formában jó, de a mézet legteljesebben úgy tudjuk élvezni, ha egy vajas kalácsra tesszük a mézet, és tejjel esszük ezt a mézes-vajas kalácsot. Jól mondja az ősi közmondás, hogy „Tejjel mézzel folyó Kánaán”. A tej és méz kombinációja fantasztikus. Ilyenkor a tej olyan ízeket és olyan illatokat ad ki a mézből, amelyekhez másképpen nehezen jutunk hozzá. A sütemények választéka elképesztő. Minden alkalomhoz és különböző körülményekhez időszakhoz leginkább illő süteményeket lehet választani. De jó úgy például megenni délután egy süteményt úgy, hogy iszunk hozzá egy kávét, cukor nélkül, keserűen, ami még jobban aláhozza a sütemény édességét. Ha sütemény nélkül isszuk a kávét, akkor érdemes abba egy kis tejszínt önteni, mert akkor selymesebb, kellemesebb lesz. Ha cukor nélkül isszuk a kávét, akkor is érdemes egy kevés tejszínt önteni rá, de az édesített tejszínhab kevésbé jó, mert elégtelen a tejszínhab édessége, hogy érvényesüljön önmagában, hiszen gyorsan beleolvad a kávéba vagy, vagy hogy igazi édes ízt adjon a kávénak, csupán enyhe édes mellékíz keletkezik. Az úgy nevezett presszó, vagy fekete kávé kifejezetten jó cukor nélkül, ugyanakkor az úgy nevezett török kávé, és a különféle kapucsínók édesen, édesítve jók. Az édességeket és a süteményeket többféleképpen érdemes és lehet párosítani gyümölcsökkel is. Ezek a gyümölcsök általában kellemes, friss ízt hoznak, ellensúlyozzák a sütemények jellegét. Mint a legtöbb élvezetnél, itt is fontos a mérték tartás, minél mértéktartóbb módon eszünk édességeket, annál nagyobb élvezettél ennénk azokat. Egyes helyeken, mint például a Skandináviában a szülők helyesen korlátozzák időben a sütemények fogyasztását. Ott lehet találkozni olyan szokással, hogy süteményeket csak szombati napon fogyasztanak. A cukor használata így is mindennapi. Érintés – Az érintés egy különleges élmény. Azzal kezdődik, hogy csodálatos érzés, varázslatos érzés megérinteni a kisbaba arcocskáját, kezecskéjét. De még előtte amit egyre jobban fedeznek fel mostanában a szülők, csodálatos élmény beszélgetni a magzattal, és simogatni a magzatot az anyja hasán keresztül, tehát simogatni az anyuka hasát. Ezt maguk az érintettek is tapasztalják a kutatók is felismerték, hogy ezeket az érintéseket a magzat is érzékeli, a magzat is élvezi, bizonyára rendkívül pozitív hatással vannak a magzatra, a magzat fejlődésére, és erre külön vissza kellene térni. De a lényeg az, hogy az érintés, az érintés élvezete már itt kezdődik. Fontos, hogy már a magzati korban tudatosan és rendszeresen érintkezünk a babával, ezzel kialakítjuk benne azt a készséget, hogy a későbbiekben jobban, teljes értékűen élvezze az érintést. Az érintés a gyerek életében és óriási szerepet játszik, a gyerek mindent megfog, mindent a szájába vesz, mert meg akarja fogni, vizsgálni, megizlelni, megérezni, a felületét, az érdességét a keménységét. Számára ez egyrészt tanulás, másrészt élvezet is. A későbbiekben, kamaszkorban, felnőttkorban kialakulnak különböző preferenciák, sémák, szreotipiák és van amit szeretünk érinteni, van amit kevésbé szeretünk érinteni. Tulajdonképpen sok esetben azt kellene mondani, hogy érdemes nyitottabbnak lenni, sokkal több dolognak a megérintése okoz élvezetet és jó, jótékony hatással van, mint ahogy az emberek többsége gondolja. De megfigyelések és tapasztalatok mutatják, hogy ösztönösen az emberek érzik és értékelik és élvezik az érintést. Csináltak olyan vizsgálatokat, kereskedelmi szándékkal, hogy kondicionáltak eladókat, hogy az egyik csoportnál mellőzzék a vevők megérintését, a másik csoportnál, hogy találjon valami ürügyet, alkalmat, hogy hozzáérjen még, ha csak egy pillanatra, még, ha csak látszólag véletlenül érjen hozzá a vevőhöz, a kezéhez a karjához, így jöjjön létre egy testi érintkezés. És a tapasztalatok jelentős, tehát mérhető különbséget, nagyobb vásárlási kedvet észleltek azoknál a vevőknél, ahol létrejött ez a testi kontaktus, érintés. Tehát még az ismeretlen emberrel szemben is egy olyan pozitív, kellemes élmény a testi érintés. Arról regényeket lehetne írni, hogy milyen élvezet amikor két szerető ember érintkezik és érinti egymást. De ezt valóban egy külön műben lehetne részletezni. Ugyancsak élmény és élvezet az érintés az idős embernél. Aki rendkívül hálás és boldog, ha egy szeretett ember, vagy egy kedves ismeretlen, különösen, ha egy kedves aranyos gyerek megsimogatja a kezét, az arcát, a fejét. Minél többször érdemes ezt megtenni. Arra tekintettel kell lenni, hogy vannak olyan személyek, akik ilyen vagy olyan oknál fogva kifejezetten zavarba jönnek, vagy kerülik az érintést, objektíven nehezen élvezik, nehezen találnak abban élvezetet, és ilyen szempontból végül is mindegy, hogy ennek valamilyen komoly szervi oka van, vagy lelki, lélektani előzményei, okai. Ilyenkor érdemes megpróbálkozni valamilyen átprogramozással, valamilyen terápiával, mert rendkívül kellemes és pozitív élménytől fosztják meg magukat. Az érintés akkor is ad át valamit a másik embernek, ha csak közvetve, valamilyen eszköz beijtatásával tesszük. Van aki roppant mód élvezi, ha egyes testrészeit, vagy az egész testét végigsimogatjuk egy ruhakefével, vagy valamilyen erre a célra alkalmas kefével, vagy fésűvel, vagy olyan vakaró szerkezettel, amit készítenek egyes kolostorokban és vidékeken. Egészen más amikor egy ember végzi el ezt a műveletet, mintha valamilyen géppel történik. Az érintés egy sajátos és intenzív formája a masszázs. Ez kétségtelenül az élvezetek egyik legintenzívebb és legélvezetesebb formája, amelynek köztudottan sok formája van, a hagyományos keleti masszázsoktól kezdve a modern svéd vagy sport masszázsig. Ide tartoznak még olyan procedúrák, mint az iszapfürdő, különféle kozmetikai vagy gyógyászati pakolások, mézzel, viasszal, meleg kövekkel, mindezek az eljárások, procedúrák, ezek is tulajdonképpen az érintésünket mobilizálják, vagy azon keresztül fejtik ki hatásukat és nyújtják az élvezeteket. Étel – Az étel. Igen, érdekes kérdés, hogy, hogyan is nevezzük. Étel, vagy evés, táplálkozás? Evés-ivás? Akárhogy is nevezzük, mindenképpen egy az élvezetek egyik legfontosabb forrása az ember naponta több alkalommal táplálkozik, adott esetben, adott alkalommal igen hosszasan. Tehát ez mindenképpen az életünk egy nagy, jelentős része időben mérve, az életnek egyik alapvető feltétele, de mindettől eltekintve, ettől függetlenül is, az élvezetek egyik legnagyobb területe. Mindenképpen fontos, és jó, ha az étel finom, kellemes, vonzó az étel már az illatával vonz, de a külleme, az esztétikai látvány úgyszintén sokat számít, és végül maga az íze, az ízlelése. Az evés egész folyamata gyönyörűség, ha mondjuk egy levest kanalazunk, és tucatszor emeljük a kanalunkat, és eszünk belőle. Ez ritkán tűnik nekünk egyhangúnak, ritkán unjuk meg, bár az evésnél is fontos a változatosság. Ez egy étkezésen belül is értendő, igazán jó az az étkezés, különösebben az a lakoma, ahol többféle étel van, meghatározott átgondolt, ügyes sorrendben. Keringenek mindenféle legendák egyes népek vendégszeretetéről és konyhai művészetéről. Különösen egyes mediterrán népeket emlegetnek ilyenkor, ha jön a vendég és leülnek enni, akkor ott húsz előétel van és húsz főétel, és mindegyikből kóstolni kell. Egy egyszerű hétköznapi étkezés (reggeli, ebéd, vacsora) is több ételből áll. Aztán vannak az előételek, a saláták, desszertek. Fontos, hogy jó étvággyal üljünk az asztalhoz. Ennek egyik feltétele, egyben mechanizmusa, az, hogyha már éhesen ülünk asztalhoz. Ha jóllakottak vagyunk, az étkezés akár kínlódás is lehet. Az is aggályos, ha nagyon éhesek vagyunk, mert akkor mohón nekiesünk, gyorsan eszünk, alig rágjuk meg az ételt és odavannak az élvezetek. Fontos az étel alapos megrágása, amellett, hogy ez egészséges, hiszen ennek számos pozitív fiziológiai összefüggése van, hosszasan élvezhetjük az étel ízét a szánkban. És tudjuk, hogy a szánk a legérzékenyebb érzékszerv. Tehát érdemes az ételt jól, lassan ízlelni, jól megrágni. Várni a következő harapással, amíg jól lenyeljük az előzőt. Fontos az étel hőmérséklete. Minden ételnek megvan a maga hőmérséklete, a saját optimális hőmérséklete. Külön egyes levesek, a leves, a húsleves, a kávé akkor jó, ha forró, a főétel többsége jó, ha meleg, ha érződik még a tűz melege, de csak annyira, hogy a szánk megégetése nélkül élvezhessük. Még fontosabb, kényesebb kérdés a hőmérséklet a boroknál. Ott alaposan kell tájékozódni, és a fehérbort egyféle hőmérsékleten kell inni, a vörösbort másféle hőmérsékleten kell inni, jogos, indokolt, jobb helyeken szigorúan betartott szabály, hogy maga a tányér, a tálaló eszköz is legyen megfelelő hőmérsékleten. A tányérokat általában jobb helyeken előmelegítik, és hasonlóképpen a poharakat, kelyheket. Az ételekkel kapcsolatban arra is érdemes gondolni, hogy az étel elfogyasztása mellett, annak elkészítése is komoly élvezet, igazi alkotás. Elengedhetjük a fantáziánkat, előre látjuk azt a sikert amit érünk el a specialitásunkkal. Természetesen ritkán mindenki számára fontos, hogy itt, ezen a területen próbálkozzon. Az ételkészítés végül is egy komoly mesterség, illetve adott esetben művészet. Tehát annak függvényében, hogy mennyit értünk hozzá, milyen tapasztalatunk, rutinunk van aszerint érdemes ezzel foglalkozni, más kérdés, ha a körülmények kényszerítenek minket, hogy készítsünk el ételt. Aki alig rendelkezik ezen a téren kellő tudással, annak is lehetősége van élvezkedni és élvezetes, finom ételeket készíteni, mivel több terület igen hálás, mint például a saláták készítése. Az évszaktól függően, de gyakorlatilag mindig bőséges lehetőségünk van a legváltozatosabb és a legizgalmasabb saláták elkészítéséhez. Érdemes ezzel kísérletezni, hiba elszalasztani egyetlen alkalmat sem, ha a család összeül egy jó vasárnapi közös ebédhez, feltétlenül ragadjuk meg az alkalmat, és készítsünk szép, Pazar salátát. Hasonlóképpen komoly lehetőségeket kínál a reggeli készítés, a desszert készítés. Itt is improvizálhatunk vagy mazsolázhatunk a receptkönyvekből, hasonlóképpen a szendvicsek készítése, uzsonnák készítése. Évszakok – A tavasz a levegő, a vers évszaka, a gyermek, a gyermeki örömök, a boldogság, a kék ideje. A születéssel, vagyis – mert ez egy és ugyanaz – az újjászületéssel kezdődik, és az emberré avatással ér véget. A nyár a tűz, a tánc évszaka, a szerelem, a nemzés, az alkotás, a munka, az élvezetek, a piros ideje. Az ősz a víz és a bor, az ének évszaka, a termés, a bölcsesség, a gazdagság, az arany és a sárga ideje. A tél a föld, a mese évszaka, az új élet kihordásának, a téli álmak, a téli örömök, a csend és a békesség, a fehér és fekete ideje.
|
| ||||||||||
Masszázs – A szerkesztő ajánlata |
|||||||||||||
Több masszázs
|
Budapesten Kovács Szilvia, Horváth-Kovács Diána – Svéd és többféle ayurvédikus masszázs. Somhegyi Judit Ágnes – Ma-uri masszázs. Judit – Svéd, kötőszöveti, kondicionáló masszázs, pedikűr. Végh Marianna – Svéd masszázs, fogyókúra, személyi edzés.
Tatbánya Bánfi Andrea – Alternatív mozgásmasszázs, hangmasszázs.
|
||||||||||||
X |
Hirdetés X |
A sorozat katalógusából kiválaszthatod, és akár személyre szabott vagy céges kivitelben megrendelheted: Főleg budapesti cégek, szervezetek, intézmények részére: Cégek, szervezetek, intézmények részére: SAJÁT ÉVKÖNYV Magánszemélyek, cégek, szervezetek, intézmények részére: SAJÁT NAPTÁR (1, 12 vagy 365 lapos is, idézetekkel!) Mindenféle papíralapú vagy elektronikus kiadvány elkészítéséhez – évtizedes tapasztalatok, meggyőző referenciák birtokában – készséggel biztosítjuk professzionális szolgáltatásainkat |
A tudás hatalom – Egy kompetens világért Változó Világ könyvírási pályázat Az én napom a Változó Világban Az én helyem a Változó Világban Az én lapom a Változó Világban Olvasni öröm – Egy olvasó világért Tudni, tenni, emberhittel – Egy jobb világért Új Kert – Egy boldogabb világért |
|
X |
Hirdetés X |
CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА
|
|
|
1995 óta
|
|
2001 óta |
|
1991 óta |
|
1992 óta |
|
Az idők kezdete óta |
|
Az idők kezdete óta |
© Változó Világ, 2024 |