VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Élvezetek lexikonja

Élvezet | Öröm | Boldogság | Bölcsesség | Hedonizmus | Epikureizmus | Életmód | Kultúra | Egészség | Mesterségek

 

Egyéni keresés

 

Nem lehet kellemesen élni anélkül, hogy megfontoltan, becsületesen és igazságosan élnénk, sem megfontolással, becsülettel és igazsággal élni anélkül, hogy kellemesen élnénk.

Epikurosz görög filozófus (i. e. 341-270)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

Élvezetek lexikonja

A

 

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

SZ

T

U

V

Z

 

 

Kompetencia

Kreativitás

Tehetség

Boldogság

Masszázs

Buddhizmus...

Kerekek

Authentic happiness

 

 

 

  

 

Ágy – Ez több mint szentély. Abban alszunk, és abban szeretkezünk. Ha telik rá, vagy éppen valami miatt indokolt, hiba sajnálni rá a pénzt. De érdemes tudni, hogy több tényezőn múlik az alvás nyugalma, vagy a szeretkezés boldogsága. A legfontosabb, hogy mélyen szeressük, és őszintén tiszteljük ágyunkat. Vigyázzunk rá. Felkelés után alaposan szellőztessük az ágyat, az ágyneműt, a párnákat. Ha egy mód van rá, az ágyneműt és a párnákat tegyük ki a napra, friss levegőre. Napsütötte ágyneműbe bújni: mennyei élvezet. Én bűnnek érzem utcai ruhában beleülni az ágyneműbe, de még azt is, ha ráülnek a paplanra, vagy – szörnyű rá gondolni – a párnára. Ennek van praktikus oka (otromba dolog összenyomni a paplant és a párnát, azok legyenek levegősek), de van higiéniai és lélektani oka is. Valamilyen „ágy-fundamentalizmus” sokat segíthet abban, hogy valóban szentélynek érezzük ágyunkat. Ágyneműnek számomra a legkellemesebb a szatén, bár annak hűvös az érintése, ezért inkább nyáron, vagy meleg szobában jó. Ezen kívül jól csúszik, így, ha a paplan ilyen huzatban van, könnyen lecsúszhat rólunk. Kiváló még a pamut és a len szövet.

Alkotás – Az alkotás az ember természetes képessége, sőt, éppen az alkotókészség emelt ki minket az élővilágból. Ezzel szembe is fordultunk konzervatív biológiai alapjainkkal, a genetikus meghatározottsággal, a hagyományok uralmával. A társadalmak, a közösségek jellemzően képviselik ezt a konzervativizmust, de mivel a túléléshez mindig is kellett furfang és innováció, azok meg szokták találni a konzervativizmus mellett megtűrt megnyilvánulási lehetőségeit. Így a legmerevebb falusi közösségekben is talál az alkotóvágy utat magának az ételkészítésben, a házimunkákban, az ünnepi rituálék előadásában. Ott viszont, ahol merev hagyományok kevésbé fojtogatják a légkört, ott az alkotás határtalan lehetőségeket teremt. Öröm és élvezet szempontjából szinte teljesen mindegy, hogy maga az alkotás egyéb tevékenységeinket kísérő kiemelés-e, vagy kenyérkereső munka. Ami számít, az alkotás teremtsen újat, tisztát és szépet, adjon örömet nekünk, és mindenkinek, aki találkozik vele.. Fontos, hogy tiszteljük az alkotó vágyat és az alkotó aktust – magunkban, és talán még inkább másokban, különösen a gyerekekben. A konzervatív közösségek legkártékonyabb hatása éppen az alkotóvágy kipusztításában nyilvánul meg. Hányszor halljuk azt a panaszt, hogy szülők, az iskola, a közösségek megölik a minden gyerek lelkében megbúvó Mozartot. Látszólag költői túlzásnak tartja ezt a feltételezést, ezzel szemben a helyzet az, hogy valóban minden gyerek rendelkezik valamilyen tehetséggel, amely kezdetben tesz is kísérleteket megkapaszkodni ebben vagy abban a képességben, sajnos egyre bátortalanabbul. Ha erre gondolunk csak csodálni lehet azt a például Bulgáriában elterjedt népszokás, hogy amikor a kisbaba megtanul járni, ünnepséget rendeznek és egy kis „sorsjátékot” játszanak. Az első lépéseit tanulgató gyermek köré, többé-kevésbé szabályos körben különböző tárgyakat helyeznek el, amelyek egy-egy képességet vagy mesterséget hivatottak jelképezni és lesik, merre indul el a gyerek. Addig folytják vissza lélegzetüket, ha kell, biztatják a lépkedésre, amig a kis ember tekinget ide-oda, a végén bizonytalan léptekkel megcéloz valamelyik tárgyat, amíg örökkévalóságnak tünő másodpercek után, érte nyújtja kezét, és a jelenlévők boldog üdvriválgása közepette megragadja. A felnőttek könnyeznek: igen, ebben lesz majd a kicsinek tehetsége. De jó lenne, ha minél több felnőtt a gyereknevelés hosszú évei alatt hasonló lelkesedéssel gondozná a mindenkiben rejlő tehetség csiráit.

 

 

További lexikonok a Változó Világban

Változó Világ Enciklopédia

A Tudás 365+1 Napja

Az Év 361+1 napja

Életrajzok

Görög istenek

Interjúk

A Számok Enciklopédiája

Az Új Szavak Lexikonja

Facebook Enciklopédia

Hasznos tudnivalók

Üzleti Enciklopédia

Cégmutató

Tudásterek a Változó Világban

Innovációs Tér + Lexikon

Európai Tér + Enciklopédia

Budapesti Tér + Lexikon

Idős Tér + Lexikon

Fogyasztói Tér + Enciklopédia

Gasztronómiai Tér + Lexikon

Kisebbségi Tér

 

 

 

1949

1970

1980

2008

Az év könyve

 

 

 

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

 

  

Élvezetek lexikonja

 

X

Hirdetés X

 

A sorozat katalógusából kiválaszthatod, és akár személyre szabott vagy céges kivitelben megrendelheted:

  SAJÁT VÁLTOZÓ VILÁG-KÖTET

Főleg budapesti cégek, szervezetek, intézmények részére:

ÚTMUTATÓ ÉS CÍMTÁR 

Cégek, szervezetek, intézmények részére:

  SAJÁT ÉVKÖNYV

Magánszemélyek, cégek, szervezetek, intézmények részére:

SAJÁT NAPTÁR 

(1, 12 vagy 365 lapos is, idézetekkel!)

Mindenféle papíralapú vagy elektronikus kiadvány elkészítéséhez  – évtizedes tapasztalatok, meggyőző referenciák birtokában – készséggel biztosítjuk professzionális szolgáltatásainkat

Kiadói szolgáltatások

Pályázatok

A tudás hatalom – Egy kompetens világért

Változó Világ könyvírási pályázat

Az én napom a Változó Világban

Az én helyem a Változó Világban

Az én lapom a Változó Világban

Olvasni öröm – Egy olvasó világért

Tudni, tenni, emberhittel – Egy jobb világért

Jót jól – Egy etikus világért

Légy hős!

Új Kert – Egy boldogabb világért

Az Európai Unió a Változó Világban

A 20. század elszámoltatása

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

 

 

  

  

 

 

  

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023