VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Idős Tér

Idős lexikon

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

 

Ez, és az összes többi útmutató, címtár, lexikon

igényelhető

elektronikus formában vagy nyomtatásban, tetszőleges formátumban és példányszámban, igény szerint szerkesztett, bővített tartalommal, kereskedelmi, belső (magán) használatra vagy reprezentációs célra.

A testnek legyen ereje, hogy a léleknek engedelmeskedhessék. A jó szolgának erősnek kell lennie. Minél gyengébb a test, annál többet parancsol, minél erősebb, annál engedelmesebb.

Jean-Jacques Rousseau francia filozófus, író, pedagógus (1712-1775)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

IDŐS TÉR

AZ IDŐSKOR LEXIKONJA

~ A ~

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

A

B

C

D

E

F

G

H

 I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

SZ

T

U

V

Z

 

A

 

Acetilkolin – Az idegrendszer legfontosabb neurotranszmitterei (részletesen lásd a szövegben) közé tartozik. Szerepet játszik a tanulási és emlékezési folyamatban. A környéki idegrendszeri működések során az izmok beidegzésének közvetítésében szerepel.

Apoptózis – Ún. programozott sejthalál. Azt jelenti, hogy az idegsejtek élettartama véges, a bennük zajló anyagcsere folyamatok alakulása előrevetíti pusztulásukat.

Árvaellátás: a nyugdíjjogosultságot szerzett, vagy a nyugdíjasként elhunyt személy gyermekének, örökbe fogadott gyermekének, a nevelt gyermekének, testvérének, unokájának járó ellátás. Megállapításának és folyósításának feltételeit az 1997. évi LXXXI. törvény és az annak végrehajtásáról szóló 168/1997.(X.6.) kormányrendelet szabályozza.

Átmeneti és rendszeres szociális járadék, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka – 8/1983.(VI. 29.) EüM-PM együttes rendelet. Megállapítása és folyósítása is a nyugdíjbiztosítás feladata.

Autoimmun – A biológiai védekezőrendszerben kialakuló azonosítási zavar: a szervezetben előforduló szövetbarát anyagokat védekezőrendszerünk – az immunrendszer – tévesen idegen anyagként azonosítja, ezért „megtámadja”. A reakció klinikai és szövettani formája a gyulladás jelenségeivel azonos.

Axon – A neuron hosszabb nyúlványa, amelyen az ingerületi folyamat végighalad (a következő sejt irányába).

Ájurvéda (Ayurveda) – Az Indiából származó terápia nevének jelentése "A hosszú élet tudása". Alkalmazása nemcsak a betegségmegelőzés és a regeneráció területére korlátozódik, hanem a szépség- és a wellness terápiákban is egyre inkább használatos. Elengedhetetlen a rendszeres gyakorlása, valamint további gyakorlatokkal - meditáció, jóga, diéta - való kiegészítése a test, a lélek és a szellem egyensúlyának helyreállítása és fenntartása érdekében. Még a legösszetettebb ájurvédikus terápia is csak résnyire nyitja az ajtót, de semmiképp nem hoz azonnali gyógyulást. A több héten keresztül tartó ájurvédaterápia során diétás étrend, meghatározott teafajták és kezelések segítségével száműznek minden kórokozót a testből. A wellness hotelek kínálatában főképpen masszázs és meleg olajokkal történő kezelések szerepelnek a test ellazítása és regenerációja érdekében.

Akupresszúra – A hagyományos kínai orvoslásból eredő kezelés. Az akupunktúrához hasonlóan az akupresszúra is a test meghatározott pontjainak stimulálása útján enyhíti a panaszokat. A kínai orvoslás szerint a testen több ezer olyan pont helyezkedik el, amelyeken keresztül az ún. meridiánokban áramló életerő (csí) irányítható. Számos fogás, nyomás könnyen elsajátítható és önállóan is alkalmazható. Fontos tudni, hogy az akupresszúrás pontok nyomása furcsa bizsergést, enyhe fájdalmat vált ki. Bizonyos pontok nyomásával a fejfájás, a hányinger, a szemfájdalom azonnal és látványosan megszüntethető; használják ezeket a pontokat a rosszullét enyhítésére, a szellemi fáradtság leküzdésére, a szervek működésének serkentésére.

Akupresszúrás masszázs – Az akupresszúrás masszázs során a kezdeti lazító, bemelegítő fogásokat, simításokat, gyúrásokat az akupresszúrás pontok stimulálása követi. Ezek célja az, hogy a fájdalommal küzdő szerveket több életenergiához (csíhez) juttassa, visszaállítsa az egyensúlyi csíkeringést, ezáltal kezelve a betegségeket. Érdekessége, hogy gyakran a fájdalommal küzdő szervtől igen távoli pontok kezelésével lehet eredményt elérni. Az akupresszúrás masszázs kiválóan alkalmas stresszoldásra, mozgásszervi és belső szervi panaszok kezelésére.

Akupunktúra – Az akupunktúra az akupresszúrához hasonlóan a kínai gyógyászat azon alapelvére épül, mely szerint az emberi testen több ezer olyan pont helyezkedik el, amelyek révén az ún. meridiánokban áramló életenergia (csí) áramlása befolyásolható. Az akupunktúrás kezelés során a megfelelő pontokon leheletvékony tűket szúrnak a bőr különböző mélységű rétegeibe. Akupunktúra segítségével krónikus fájdalmak, keringési panaszok enyhíthetőek. Mindenképpen ajánlott azonban a kezelés előtt orvos tanácsát kérni.

Algapakolás – Különböző algafajtákból készült meleg pépet viszünk fel a testre, és hagyjuk rövid ideig hatni. Az algapakolás gyakran a Thalasso-terápia részét képezi, és magas ásványi anyag koncentrációjának köszönhetően elősegíti a bőr szerkezetének javulását, az anyagcsere élénkülését. Az algafajták közül néhánynak antibakteriális, néhánynak reumatikus panaszokat enyhítő hatása van.

Aquarobic v. aquafitness – Az aquarobic a tréner utasításainak követésével, gyakran zene kíséretében vízben végzett gimnasztika. Ez a mozgásforma különösen ízületkímélőnek számít, ugyanakkor javítja a kondíciót és a bőr alatti szöveteket is masszírozza. Ld. még a Víz alatti gyógytornát

Aromaterápia – Az éterikus olajokat nem csupán a gyógyászatban lehet alkalmazni. Az illatok befolyásolják a limbikus rendszert (az ember agyának agykéreg alatti területét), ezáltal hatnak érzelmi világunkra. Emiatt lelki panaszok kezelésére is használják őket. Az aromaterápia elsődleges célja a test és a lélek új életre serkentése és megtisztítása. A terápia elemei az inhalálás (az olajok párlatának belégzése), az éterikus olajokban való fürdés, illetve a velük végzett masszázs.

Ásványvíz – Azokat a felszín alatti vízrétegekből származó vizeket nevezik ásványvíznek, amelyek nem tartalmaznak az egészségre ártalmas anyagokat, és ásványi anyag tartalmuk literenként eléri, vagy meghaladja az 1 grammot (1000 mg-ot).
Az ásványvizeket külsőleg és belsőleg is használják. Köznapi értelemben természetesen a belsőleg fogyasztható ásványvizekről beszélünk, azonban a fürdőkben is ásványvizekben fürdünk, még ha ez nem is tudatosul bennünk.
A víz összetételét általában ismertetik a fürdő bejáratánál. A kifüggesztett táblázat első oszlopa rendszerint a kémiai elem milligramm értékeit, a második a milligramm %-ot, a harmadik a Than-féle egyenérték %-ot mutatja. Ez utóbbiból a víz fő csoportosítása tudható meg, ha az 20 % feletti értéket mutat. Ha pl. a Na és a Cl ion értéke 20% feletti, konyhasós vízről van szó; ha a Ca, a Mg, a HCO3 értékei haladják meg a 20%-ot földes-meszes vízről beszélünk.
Az ezen táblázatokban feltüntetett ún. makroelemek mellett még 30-50 kisebb mennyiségben előforduló, ún. mikroelemet is ki lehet mutatni. Ezek vagy erősítik egymás hatását, vagy egymással ellentétes hatást fejtenek ki. Az ásványi anyagok komplex módon fejtik ki hatásukat a szervezetre, így a hatás az összetétel ismeretében automatikusan nem állapítható meg. Szükség van orvosi vizsgálatokra a gyógyvízzé nyilvánítás előtt, azonban a főbb kémiai elemek ismeretében általánosságban értékelhető az egyes típusok élettani hatása.

Autogén tréning – Ez a fajta tréning az autoszuggesztió módszerén alapul. Egyszerű gyakorlatok végzése révén ülő, illetve fekvő helyzetben bizonyos formulákra és testrészekre koncentrálva az ellazulás mély állapota érhető el. Egyszerű, sablonszerű mondatok ismételgetésével célzottan szólítjuk meg szerveinket és ezek funkcióit. Az autogén tréning végzése főleg idegi eredetű zavarok, összpontosítási nehézségek és alvási zavarok kezelésére ajánlott. Tartós eredményt kizárólag rendszeres és kitartó gyakorlással lehet elérni, de az alkalmankénti, rövid ideig tartó gyakorlás is pihentető hatású.

 

Idős Tér

kiemelt oldalai

Idős Lexikon

Család és otthon

Egészség

Boldogság

Irodalom

Utazás

Pénzügyek

Az elme öregedése

További tudásterek a Változó Világban

Innovációs Tér + Lexikon

Európai Tér + Enciklopédia

Budapesti Tér + Lexikon

Fogyasztói Tér + Enciklopédia

Gasztronómiai Tér + Lexikon

Kisebbségi Tér

Lexikonok a Változó Világban

Változó Világ Enciklopédia

A Tudás 365+1 Napja

Az Év 361+1 napja

Élvezetek Lexikonja

Életrajzok

Görög istenek

Interjúk

A Számok Enciklopédiája

Az Új Szavak Lexikonja

Facebook Enciklopédia

Hasznos tudnivalók

Üzleti Enciklopédia

Cégmutató

 

 

 

 

1949

1970

1980

2008

Az év könyve

 

 

 

 

X

Hirdetés X

 

 

 

 

 

IDŐS TÉR LEXIKONJA

 

X

Hirdetés X

 

Pályázatok

A tudás hatalom – Egy kompetens világért

Változó Világ könyvírási pályázat

Az én napom a Változó Világban

Az én helyem a Változó Világban

Az én lapom a Változó Világban

Olvasni öröm – Egy olvasó világért

Tudni, tenni, emberhittel – Egy jobb világért

Jót jól – Egy etikus világért

Légy hős!

Új Kert – Egy boldogabb világért

Az Európai Unió a Változó Világban

A 20. század elszámoltatása

– ...Ha a háború véget ért, talán hasznára lehetünk a világnak.

– Valóban azt gondolják, hogy akkor hallgatni fognak magukra?

– Ha nem: tovább várunk. Átadjuk a fejünkben őrzött könyveket gyermekeinknek, s majd ők várnak tovább... De nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje.

– Hányan vannak maguk?

– Sok ezren az elhagyott utak és sínek mentén....

Folytatás 

Figyeld a Változó Világ Mozgalom blogját !

Változó Világ Közösségi Tér

Első lépés: regisztrálj!

Második lépés:

foglald el saját birtokodat!

Harmadik lépés:

ismerd meg birtokodat!

 

X

Hirdetés X

 

 

 

  

  

 

 

  

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023