|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Támogatásod? |
Gasztronómiai TérA finn konyhaGasztronómia | Konyhaművészet | Cukrászat | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Mesterségek | Történelem | Tudományok
![]()
Egyéni keresés
|
A finn konyha
|
|
A Változó Világ a YouTube-on, a Facebookon, a Pinterest-en. |
|
||||||||||
|
|
A gazdálkodással és élelmiszerismerettel foglalkozó Elintarviketieto Oy 1995-ben faggatta a finneket arról: milyen ételeket is tálalnak fel otthon. A felmérés szerint a 10 leggyakoribb finn étel: • Lihapullat (húsgombóc) • Jauhelihakastike (darált hús, barna mártásban) • Makaroonilaatikko (rakott tészta) (Elõregyártottan is kapható, minden supermarketben megtalálható) • Lihakeitto (húsleves) (De nem azonos a magyar húslevessel!) • Pizza • Makkarakeitto (kb. virslileves) • Ruokasalaatti (saláta) • Makkara/Nakkikastike (Kolbász, virsli mártásban) • Keitetyt/Paistetut nakit (fõtt/sült virsli)
Ugyanebből a felmérésből kiderül, hogy a finnek külföldi vendégeik számára
• Karjalanpaisti (karéliai sült) • Peruna (burgonya) • Karjalanpiirakka (karéliai pirog) • Kala (hal) • Lohi (lazac) • Lihapulla (húsgombóc) • Salaatti (saláta) • Perunamuussi (burgonyapüré) • Kotimainen marja (hazai bogyó) • Savukala (füstölt hal) • Poronkäristys (rénszarvaspörkölt) • Ruisleipä (rozskenyér) • Lakka (mocsári hamvasszeder)
A HAL (kala)
A KENYÉR (leipä)
|
|
Dolgozni, vállalkozni, élni Finnországban
|
||||||
|
||||||||||
|
Szíj Enikő: Finnország c. útikönyvéből (Panoráma, Budapest, 1979)
Major Árvácska Suomi, természetesen A finn konyha (részletek)
Major
Árvácska: Suomi, természetesen című könyvében (Lokki-Sirály Könyvek,
Budapest, 1998) így ír a finn konyháról:
"A mai finn konyhában egyaránt tükröződik a hagyomány és a nemzetközi
jelleg: a
legerősebben a két szomszéd, Svédország és Oroszország hatása érezhető.
Valaha
a finnek is azt ették, amit a természet kínált és amire lehetőségük adódott,
többségük
száz évvel ezelőtt még igen egyszerű ételeket
fogyasztott. Az akkori ételválaszték rozskenyérből (ruisleipä),
burgonyából (peruna), sózott halból (suolakala) és
egyfajta savanyú tejből (piimä) állt. A burgonya, a kenyér, a halfélék
és a tejtermékek (maitotuote) mai is a finnek alapételeinek
számítanak. A Magyarországon oly mindennapos búzából (vehnä) sütött
puha kenyér egykor főúri kiváltság volt a finneknél, s húst (liha)
alig ettek. Az életszínvonal emelkedésével azonban általános lett a
búzakenyér fogyasztása, s a hús is szinte mindennapi eledellé vált." |
|||||||||
|
||||||||||
Bokor Judit: Finn konyha Előszó (részletek) ".. S hogy most már valóban az étkezési szokásokról is szó essék, elöljáróban le kell szögezni: ezek a kultúra egészének egy darabkáját képezik, s természetesen magukon viselik ennek a kultúrának megannyi sajátosságát. Amikor pedig egy kortárs nemzet konyhájáról beszélünk, arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy abba éppúgy beletartoznak a hagyományos, népi ételek, mint a mai életformához kötődő, s esetenként a táplálkozástudomány eredményeit asztalunkra varázsló fogások is. Ezt főképp azért kell hangsúlyoznunk, mert a szerző az itt leírtakat saját, öt éven át "felszippantott" élményanyagára építi; a recepteket tehát nem olyan ember gyűjtötte és állította össze, aki a finn konyhán nőtt volna föl, azt "belülről" ismerné. Milyennek ismerte meg egy hosszabb megfigyelésre lehetőséget kapott magyar háziasszony a finn konyha-technika "fogásait", a hétköznapok és az ünnepek ízeit s az étkezési szokásokat: erről fog szólni ez a könyv." "Mai finn életmód - étkezési ritmus: Finnországban sincs másként, mint bármely más, fejlett országban. A nők nagy rész munkába állt. A gyerekek az iskolában étkeznek (a világon egyedül álllóan az alsó tagozatos gyermeke ingyenes iskolai étkezésben része-sülnek!), a dolgozók a munkahelyükön ebédelnek, így a családi étkezések számára a hétköznap esték és a hétvégék maradtak meg. Ilyenkor aztán előtérbe kerül a készen vagy félkészen vásárolható ételek felhasználása, annál is inkább, mert ezek bőségesen és elérhető áron állnak a háziasszonyok rendelkezésére. Alapvetően ezek a körülmények határozzák meg a mai finn ember étkezési ritmusát s magát az étkezések tartalmát is, de mindkettőbe erőteljesen <<beleszól>> a modern táplálkozástudomány aktuális eredményeinek tudatosan, a központi egészségnevelési program által támogatott gyakorlattá változtatási szándéka is. Ennek megfelelően ma általánosan elfogadott irányelv a "sokszor keveset" étkezési ritmus meghonosítása, amely jól összeegyeztethető a munkából, iskolából hazatérő család étrendjével." "A reggeli bőséges, változatos, de szénhidrátban szegény. Mindig tartalmaz friss zöldség-, gyümölcsfélét és tejterméket, a kenyér lehetőleg kevert vagy barna. A tízórai szerepét a kávézás tölti be, majd viszonylag korán, 11 és 12 óra között fogyasztják el a nap első főtt ételét (lounas), amely általában nem túl sok, kevéssé megfőzött vagy hirtelen sült hús mellett bőségesen tartalmaz zöldségeket. Az ebédhez fogyasztott ital friss gyümölcslé vagy - még gyakrabban - tej vagy aludttej. (Vagy víz - a szerk.) A második fő étel (päivällinen) elfogyasztására közvetlenül a munkaidő után (5 óra körül) kerül sor, tartalma nagyjából megegyezik az előbbiével. Ezután estefelé már csak egy könnyű, magyar értelemben vacsorának aligha nevezhető étkezés következik (iltapala), amely általában néhány csésze kávéból vagy teából és egy szelet vékony kenyérből, esetleg gyümölcsből áll." "Az egészséges táplálkozási szokások meghonosítását nem lehet elég korán kezdeni: már az óvodás gyermekek értékrendjében is egy étel "finom"-mal egyenértékű dicséretnek számít, ha azt mondjuk róla, hogy "egészséges". - olvashatjuk az előszóban. A
gyerekzsúr
"... S végül ide kívánkozik még a családban lévő gyermekek számától
függően évente csak néhány alkalommal sorra kerülő születésnapi
gyermekzsúr menüje.
|
||||||||||
|
A világ helyzete, 2008 Babits Mihály: Az európai irodalom története, 1943 Hees, Frank Erhard: Belgium, 1993 Pevsner, Nikolaus: Az európai építészet története, 1972 |
|
||||||||
|
|
|||||||||
X |
Hirdetés X |
A sorozat katalógusából kiválaszthatod, és akár személyre szabott vagy céges kivitelben megrendelheted: Főleg budapesti cégek, szervezetek, intézmények részére: Cégek, szervezetek, intézmények részére:
Magánszemélyek, cégek, szervezetek, intézmények részére:
SAJÁT NAPTÁR
(1, 12 vagy 365 lapos is, idézetekkel!) Mindenféle papíralapú vagy elektronikus kiadvány elkészítéséhez – évtizedes tapasztalatok, meggyőző referenciák birtokában – készséggel biztosítjuk professzionális szolgáltatásainkat
|
– ...Ha a háború véget ért, talán hasznára lehetünk a világnak. – Valóban azt gondolják, hogy akkor hallgatni fognak magukra? – Ha nem: tovább várunk. Átadjuk a fejünkben őrzött könyveket gyermekeinknek, s majd ők várnak tovább... De nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy meghallgassanak. Maguknak kell rájönniük, ha majd egyszer elkezdenek gondolkodni, s kérdéseket tesznek fel: miért is robbant fel a világ alattuk? Egyszer csak eljön az ideje. – Hányan vannak maguk? – Sok ezren az elhagyott utak és sínek mentén.... ![]() Figyeld a Változó Világ Mozgalom blogját![]()
|
|
X |
Hirdetés X |
1995 óta
|
1991 óta |
1992 óta |
1992 óta |
Az idők kezdete óta |
|