VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

Ma  

Támogatásod?

Számít!

 

Egyesült Királyság

Dolgozni, vállalkozni, élni az Egyesült Királyságban

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

 A bámulatra méltó szigetnek mindazok a csodái, melyek előtt az igazságos ember megilletődéssel nyúl süvegéhez, egy Bacon, Gibbon, Young, Watt, Smith stb. lelkéből vették valódi eredetüket...

Széchenyi István politikus, író, a „legnagyobb magyar” (1791–1860)

A világ bölcsessége | A népek bölcsessége | 365+1 bölcsesség | A világ bölcselői

 

Európai Unió

Tanulni, dolgozni, vállalkozni, élni

az Egyesült Királyságban

Dolgozni | Vállalkozni | Élni | Hasznos címek | Ajánlott irodalom

A könyv

Részlet a könyvből

Magazin :: Agenda :: HU2GB

 

Kövesd a Változó Világ „VV 33. Az Egyesült Királyság” című albumát a Pinteresten!

 

Változó Világ Mozgalom – az élet közössége

 Tudás, közösség, öröm

 

   

Dolgozni

 

 

 

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 33.

Az Egyesült Királyság

 K     R     M 

 

Manpower

 

BBC

 

Classic FM

Virgin Radio

 

The Times

 

 

 

 

2004. május 1-je óta a brit hatóságok nem korlátozzák a magyar állampolgárok munkaerőpiacra jutási jogát, így munkavállalási engedély nélkül, szabadon kereshetünk és vállalhatunk munkát az Egyesült Királyságban.

Magyar állampolgárok nem csak magánvállalatoknál, hanem az állami szektorban is elhelyezkedhetnek, vannak azonban olyan állások is, melyek brit állampolgársághoz kötöttek (főként az államapparátusban, a fegyveres erőknél, stb.), de ezt az állás meghirdetésekor szerepeltetik a követelmények között.

 

Munkavállalói regisztráció, igazolvány kiváltása

Munkavállalási engedélyre tehát nincs szükség, Lengyelország, Litvánia, Észtország, Lettország, Szlovénia, Szlovákia, Magyarország és a Cseh Köztársaság munkát vállaló állampolgárainak azonban statisztikai megfontolások és az ellenőrizhetőség érdekében a munkába állást követő 30 napon belül - postai úton - regisztráltatniuk kell magukat és valamennyi állásukat az illetékes belügyminisztériumi hivatalnál (Home Office). A regisztráció díja 90 font.

A regisztrációhoz szükséges adatlap, illetve magyar nyelvű tájékoztató a Home Office oldaláról letölthető.

A kérelem elfogadását követően az illetékes hatóság ún. regisztrációs (munkavállalói) igazolványt (Registration Card) és regisztrációs igazolást (Registration Certificate) ad ki. Utóbbi azt igazolja, hogy az illetőt nyilvántartásba vették a kérelemben/kérelmekben szerelő munkaadó(k) alkalmazottjaként (mivel több munkát is vállalhat valaki, minden munkahelyét regisztráltatnia kell). A munkavállalói igazolvány 12 hónapra lesz érvényes, és csak a bejelentett állás betöltésére jogosít.

Aki 12 hónapon belül állást változtat, új regisztrációs igazolásért kell folyamodnia. 12 hónapos jogszerű munkavégzést követően - ami több egymást követő, rövidebb munkaviszony révén is megszerezhető - a munkavállaló regisztráltatási kötelezettsége megszűnik. 

 

Állások Careerjetről

 

 

 

Eurorégiók

 

Az EU története

 

SZTAKI-szótárak

 

Royal Society

 

 Események, rendezvények, ünnepek

 

Az Egyesült Királyság telefonkönyve

 

 

 

X

 

Hirdessen 4625 magyar oldalon fix kattintási díjon a Netadclikkel! Csak az eredményekért fizet!

Hirdetés X

 

 

1949

1980

2008

Az év könyve

 

 

   

Vállalkozni

 

 

 

 

Tanulmányok

Tanulmányokat kínálunk,

keresünk,

közvetítünk,

bármilyen témában!

 

 

Net-Nyelv-Kultúra

 

 

 

Londonban vállalkozást indító magyarokról közöl cikket a Bloomberg, amelyből kiderül, hogy míg ott két nap alatt el lehet indítani egy kis céget, Budapesten három hónapba telik ez és a magyar fővárosban jóval többe is kerül a dolog, mint a szigetországban.

Bozó István azért indította el saját vállalkozását Londonban, mert miután megérkezett a brit fővárosba, sehol sem talált palacsintázót. Úgy gondolta, itt a piaci rés, amibe benyomulhat és Crepe Fun-Tastic néven megalapította saját palacsintát kínáló bisztróját. A Victoria vasútállomás mellett lévő helyen ma 70-100 palacsintát adnak el naponta amiből hat alkalmazott (csupa magyar) bérét is ki tudják fizetni - kezdi a londoni és a budapesti vállalkozási lehetőségeket összehasonlító cikkét a Bloomberg.

Magyarországon mindez nem jöhetett volna össze, fejtegeti a 35 éves Bozó, csak a cégbejegyzés 15 napig tartott volna és jó pénzért fel kellett volna fogadni egy jogászt az ügyintézésre. Londonban két nap alatt kapott 17,5 ezer font (26,4 ezer dollár) hitelt 3500 fontos saját tőkéjéhez. Sokkal könnyebb itt dolgozni - teszi hozzá -, otthon hiába jó valaki valamiben, csak akkor juthat előre, ha vannak olyan barátai, akik segítik ebben.

Nagy-Britanniában áprilisban 7,8 százalék volt a munkanélküliségi ráta, míg Magyarországon májusban 10,5 százalék. Ez is magyarázza, miért kel útra sok magyar. A szigetországban 2012-ben 47 ezer Magyarországról érkezett bevándorló élt, míg 2001-ben csupán ötezer - idézi a hírügynökség az uniós támogatással működő, a délkelet-európai migráció menedzselésével foglalkozó SEEMIG szervezet adatait.

Ellenpéldaként Békefi Zsóka budapesti üzletnyitását mutatják be a cikk magyar szerzői. A NemSüti vegetáriánus bisztró tavaly decemberben nyitott a belvárosban, három hónappal azt követően, hogy elindították az ezzel kapcsolatos ügyintézést. Ahhoz, hogy az épület elején elhelyezhesse a cég logóját, tervezőt kellett felfogadnia, majd az egészet egyeztetnie kellett a lakókkal. Ezt követően nyújthatta be cégalapítási kérelmét, az engedélyt 45 nap múlva kapta meg.

A procedúra ügyvédi költsége 100 ezer forint volt, a regisztrációs díj 50 ezer forint. Nagy-Britanniában egy korlátolt felelősségű társaságot 15 fontért (5000 forint) be lehet jegyezni két nap alatt. Jogászra nincs szükség. A szigetország az EU-n belül Dánia után a második olyan ország, amely a legkedvezőbb feltételeket kínálja az üzleti vállalkozáshoz - derül ki a Világban listájából. Magyarország a 18. helyen áll a 28 uniós tagállam összehasonlításában. A szerzők megkeresésére a Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium jelezte, hogy a kormány dolgozik az adminisztráció megkönnyítésén.

Egyes magyaroknak, köztük a cikk elején említett Bozó István eközben megjött az étvágyuk a még nagyobb üzlet létrehozására. Az autószerelőnek tanult vállalkozó, aki csaposként kezdte londoni pályafutását nemzetközi franchise-hálózattá akarja bővíteni palacsintázóját. Londonban a jelenleginél jobb helyeken akar Crepe Fun-Tastic bisztrókat nyitni, első külföldi célpontja pedig Dubai. Biztatónak tartja, hogy például az amerikaiak imádják a jó magyar palacsintát. Reméli, hogy végül továbbállhat Londonból egy olyan helyre, ahol meleg van és tengerpart.

 

* * *

 

Az egyéni vállalkozóknak nem kell az alkalmazottak számára előírt módon regisztráltatniuk magukat, jogaik azonosak az EGT országok vállalkozóiéval. (Ha azonban valamilyen oknál fogva szüneteltetik gazdasági tevékenységüket, tartózkodási jogalapjuk megszűnik, amennyiben nem önfenntartók, vagy nem regisztráltatják magukat munkavállalóként.)

Az egyéni vállalkozók működésével, a kisvállalkozások formáival, beindításával kapcsolatban a www.businesslink.gov.uk, illetve a www.startups.co.uk honlapok átfogó tájékoztatást nyújtanak. Az Egyesült Királyságban évente mintegy 320 ezer új egyéni vállalkozó („sole trader” vagy „freelance”) jelenik meg a gazdaságban. Bizonyos tevékenységekhez még a nyilvántartásba vétel előtt be kell szerezni a helyi önkormányzati hozzájárulást (éttermek, gyermekfelvigyázók, taxi-fenntartók vagy utcai árusok esetében például).

Önkormányzati engedélyre lehet szükség egyes vállalkozások lakásban történő üzemeltetése esetén. Az egyéni vállalkozás beindítását követő 3 hónap során a vállalkozónak be kell jegyeztetnie magát az adóhivatalnál (Inland Revenue). Az egyéni vállalkozók az Egyesült Királyságban több kis- és középvállalkozásokat segítő tanácsadó/szolgáltató segélyvonalat is igénybe vehetnek (Business Link Helpline tel: +44 (0)845 600 9006, Inland Revenue Newly Self-employed Helpline +44 (0)845 915 4515). Kisvállalkozás, kft bejegyeztetése a brit cégbíróságon (Registrar of Companies) helyi könyvelő vagy jogász közreműködésével intézendő, hivatalos illetéke nem haladja meg a 75 GBP-t.

A brit vállalati jog nem tesz különbséget hazai vagy külföldi tulajdonos között.

A leggyakoribb társasági formák: korlátozott felelősségű társaság - limited (liability) company, korlátlan felelősségű társaság - unlimited (liability) company, külföldi cég fiókja – branch, társulás – partnership, vegyestulajdonú vállalat (joint venture). A korlátozott felelősségű társaságoknak két formája ismert a public limited company (plc), melynek részvényei a tőzsdén vagy a tőzsdén kívül jegyezhetők és a private limited company (a külföldiek körében ez a legnépszerűbb), amelynek részvényei csak zárt körben jegyezhetők. A plc esetében a minimális jegyzett tőke 50.000 font. A private limited company esetében ilyen előírás nincs.

A korlátlan felelősségű társaságnál a tagok vagyonukkal felelnek az üzleti adósságokért. A társaságok bejegyzése a cégbíróságoknál történik, ugyanide kell benyújtani az 1985-ös Társasági Törvényben előírt bejegyzési, majd a szabályos működést igazoló pénzügyi és egyéb dokumentumokat. A fiókvállalat, a társulás, a vegyesvállalat bejegyzése lényegesen kevesebb formalitással jár. Valamennyi eljárással kapcsolatban a Companies House elnevezésű intézmény szolgál tanácsadással és ugyanitt lehet a szükséges nyomtatványokat is beszerezni. Az eljárást célszerű helyi vállalati jogász vagy ún. bejegyzési ügynök (registration agent) bevonásával lebonyolítani.

Fontos tudni, hogy a magyar gyakorlattól eltérően az Egyesült Királyságban a vállalat tulajdonosa vagy igazgatója nem kap automatikusan munkaengedélyt, erről a cégnek a bejegyzés után külön kell gondoskodni.

 

   

 

X

Hirdetés X

 

   

Élni

 

 

 

 

 Magyar iskolák a világon

 

 

 

 Bölcsődék, óvodák

Angliában a gyermekek 3 hónapos koruktól 3 éves korukig magánbölcsödékbe járnak, amelyekért a szülőknek fizetniük kell. A 3 és 5 év közötti gyerekek elhelyezhetők államilag fenntartott óvodákban is, ill. privát vagy állami általános iskolák által működtetett ún. felkészítő osztályokban (nursery class). Angliában, Walesben és Észak-Írországban az állam ma már minden 3-4 éves gyermek számára biztosítja az ingyenes részidős óvodai felügyeletet (part-time nursery provision). Ez a jogosult gyermekek esetén heti ötszöri, egyenként két és fél órás foglalkozást jelent évi 38 héten át.

 

Kötelező oktatás

Kötelező a gyermekek oktatása 5 éves kortól (Észak-Írországban 4 éves kortól, illetve bizonyos esetekben ugyanígy 4 éves kortól lehet általános iskolába íratni a gyermeket Angliában és Walesben is). Az általános iskola normál esetben 11 éves korig tart. 16 éves korig minden gyermek tanköteles. Főszabály szerint a gyermekek 11 éves koruktól járnak középiskolába, de vannak olyan intézmények, amelyek már 8-9 éves gyermekeket is oktatnak. Számos középiskolában lehetőség van a tankötelezettség letelte után is tanulni (16, ill. 18 év feletti diákok esetén).

 

Felvételi kritériumok

Az államilag fenntartott általános- és középiskolákban nem kell tandíjat fizetni. A szülőknek először is igényelniük kell a helyet/helyeket gyermekeik számára, legyen szó bármely iskoláról. A törvény értelmében a helyi hatóságoknak kötelességük gondoskodni arról, hogy minden gyermek számárára legyen hely az iskolákban. Az állami iskolák (amennyiben kapacitásuk megengedi) feltétel nélkül kiutalják a szülők által igényelt iskolai helyet/helyeket a gyermekek számára. Túljelentkezés esetén egy meghatározott rendszer szerint állapítják meg a rászorultsági sorrendet (elsőbbséget élveznek az állami gondozottak, az iskolától messze lakók, a fogyatékkal élő tanulók, stb.)

Az állami alapfokú- és középiskolák koedukáltak, és minden gyermek bekerülhet tanulmányi eredményeire, ill. képességeire való tekintet nélkül. Angliában és Walesben a legtöbb állami középiskolába tanulmányi eredményektől függetlenül be lehet kerülni, bár Anglia néhány részén jelen van a szelekció gyakorlata is. Észak-Írországban jelenleg is a szelektív rendszer működik, melynek központi eleme a 11 éves gyermekek számára előírt teszt (’transfer test’).

 

Tanév

Angliában és Walesben a tanév 190 napos, és szeptember elejétől július elejéig tart. A szünidők időtartamáról minden esetben a helyi hatóságok döntenek. Észak-Írországban a tanév 200 napos, bár a gyermekeknek nem kell iskolába menniük a tanárok szakmai továbbképzésének időszakaiban. Itt a tanév szeptember elejétől június végéig tart.

A tanítás minden nap 9 órától- 15 vagy 16 óráig tart. Szombaton és vasárnap nincs tanítás.

 

A középiskola után

A szigorú értelemben vett középiskolai oktatás 16 éves korig tart az Egyesült Királyságban. Ennek elvégzése után számos lehetőség közül választhatnak a diákok.

Az ún. secondary school-okban 16 és 18 éves kor közötti diákokat, de bizonyos iskolákban 18 év feletti diákokat is oktatnak. Ilyenek pl. a hatosztályos gimnáziumok és a "felső középiskolák", melyek általános, középfokú tudományos képzést nyújtanak bizonyos szakmai/gyakorlati készségek oktatása mellett. Az ún „further education college”-okba is 16 éves kortól lehet bekerülni, ezen intézményekben az általános műveltség átadása mellett nagyobb hangsúlyt fektetnek valamely szakma ismeretanyagának átadására, a gyakorlati készségek fejlesztésére. Az ún. „tertiary college”-okban mind általános ismeretanyagot, mind szakmai ismereteket oktatnak.

 

Felvételi kritériumok

A tankötelezettség lejárta után a tanulók számára nincs egységes keretben rögzített követelmény-rendszer a felsorolt intézményekbe való bekerülést illetően. Mindazonáltal az egyes iskolák előírhatnak/előírnak felvételi kritériumokat. Ezek leginkább a tanulók ún. GCSE- eredményeit veszik alapul (General Certificate of Secondary Education). A GCSE- pontszámokat a tanulók zöme még a középiskolában, azaz 16 éves kor előtt, különböző tantárgyakból letett vizsgák (írásbeli, szóbeli, ill. gyakorlati felmérések) során szerzik meg.

Az állami oktatás a tankötelezettség lejárta után is ingyenes 19 éves korig, ill. 25 éves korig azok számára, akik korábban nem vettek részt ilyen jellegű oktatásban, ill. nem szereztek bizonyítványt (pl. akik 16 éves koruktól dolgozni mentek, és nem tanultak tovább).

Ezen a szinten már nincsenek kötelező tárgyak. Minden tanuló érdeklődésének megfelelően, ill. további terveinek fényében választhat az adott iskola által kínált tantárgyakból.

 

Értékelés, oklevelek, bizonyítványok

A szabályozó hatóságok számos különböző bizonyítvány és képesítés megszerzését teszik lehetővé. Legáltalánosabbak azonban az ún. GCE (General Certificate of Education) bizonyítványok. Két fajtája az ún. A-level (Advanced level examination, azaz egyfajta emelt szintű) ill. az ún. AS-level (Advanced Subsidiary examination) mely inkább a hazai középszintű érettségi bizonyítványhoz hasonlít, és gyakorlati (szakmai) készségek igazolására is szolgál.

Walesben külön érettségi rendszer működik (Welsh Baccalaureate). További képesítési forma az ún. NVQ (National Vocational Qualifications). Ezek megszerzéséhez nem kell írásbeli, ill. szóbeli vizsgát tenni, de az adott szakmában szerzett gyakorlati jártasságot mindenképpen lemérik, mielőtt kiállítanák a bizonyítványt.

Ezen a szinten szerzett oklevelek és képesítések képezik a felsőfokú képzésben való részvétel alapját, illetve (különösen az NVQ esetében) már a munkaerőpiacra is ki lehet lépni velük.

 

Felsőoktatás

 

Intézménytípusok

A felsőoktatási intézmények közé tartoznak az egyetemek (universities) a főiskolák (higher education colleges) és az ún. „university college”-ok. A felsőoktatási intézmények változatos képet mutatnak, méretüket, kapacitásukat és tudományos orientációjukat tekintve nagyban különbözhetnek.

 

Felvétel

Az Egyesül Királyságban a felsőoktatási intézmények széleskörű autonómiával rendelkeznek a tekintetben, hogy milyen kritériumokat szabnak meg leendő hallgatóik számára. Legáltalánosabban GCE A-szintű érettségi, ill. valamely ezzel egyenértékű képesítés birtokában lehet jelentkezni, a bizonyítványokon felül azonban az intézmények további felvételi követelményeket írhatnak elő. A legtöbb felsőoktatási intézmény azonban elfogadja azon „érett” jelentkezők kérelmét is, akik már rendelkeznek valamilyen munkatapasztalattal, de korábban nem tudták megszerezni a felvételhez szükséges, hivatalos bizonyítványt.

 

Végzettségi szintek

Az Egyesült Királyságban a felsőfokú képesítések nem országos szinten meghatározott tartalmú bizonyítványok, hanem az egyes intézmények által kiadott dokumentumok. Egyes egyetemek, főiskolák jogosultak a saját végzettségi fokozataikról szóló bizonyítványt kiadni. Azon intézmények, amelyek erre nem jogosultak, csak olyan képesítést állíthatnak ki, amelynek érvényességét és fokozatát hivatalosan csak külső szervek határozhatják meg/igazolhatják (pl. országos szintű akkreditáló testületek).

A kiadott bizonyítványok és oklevelek, tudományos címek nagyon változóak lehetnek. A megadott képesítés megjelenési formája lehet baccalaureátusi fokozat, diploma, dicséretes eredménnyel elvégzett baccalaureátusi fokozat, magiszteri fokozat, ill. doktorátus. A felsőoktatási kurzusok legnagyobb része ún. „dicséretes diploma” megszerzésével zárul. Valamilyen fokozat megszerzéséhez általában három év szükséges, de vannak ennél hosszabb időt felölelő képzések is. Új fejlemény, hogy a felsőoktatási képesítések már egy új, ötszintes keretbe illeszkednek, így egyértelműbbé vált a felsőoktatási képesítések értékelése.

A 2004-es felsőoktatási törvény lehetővé tette az Egyesült Királyságban működő összes felsőoktatási intézmény számára, hogy új hallgatóitól tandíjat szedjen (max. 3000 £/tanév), mely az inflációval megegyező mértékben növekedhet.

 

Szakképesítések, diplomák elismerése

Az európai uniós munkaerőpiac szokásos problémája a képzettség elismertetése egy másik országban. E probléma kezelésére hozták létre az európai információs központok hálózatát (ENIC), amely a nemzeti képzés-elismertetési információs központokra (NARIC) épül. A két szervezet minden tagállamban összevonva működik. Magyarországon a kérdés gazdája a jelenleg az oktatási tárcán belül működő Ekvivalencia és Információs Központ.

 

A brit oktatási, a kereskedelmi és ipari, valamint a munka- és nyugdíjügyi tárcák tájékoztatóiból kitűnik, hogy a brit munkaerőpiacon jelentkezők egy részének képzettségét automatikusan elfogadják, néhány szakipari területen pedig a szakmai területen szerzett tapasztalat magyar hatóságok általi igazolása esetén tekintenek el a nemzeti szakvizsga megismétlésétől.

Az egyetemi/főiskolai képzettséget igénylő szakmákban a megoldás közép- és hosszabb távon az EU-tagországok képzési követelményeinek közelítésében rejlik. (Eddig az Unión belül hét szakágazati iránymutatót sikerült összeállítani - az egészségügyi, állategészségügyi és építészeti terület szakmáira vonatkozóan.) A brit hatóságok jelenleg mintegy 100 szakma gyakorlását kötik engedélyeztetéshez, amelyben brit szakmai tanácsokra, kamarákra és egyéb szakmai fórumokra testálják a munkavállaló képzettségének megítélését. Azt, hogy szakmája engedélyhez kötött-e, a magyar munkavállaló a www.dfes.gov.uk/europeopen honlapon keresztül érdeklődheti meg. Az engedélyező szakmai szervezetek tájékoztatást adnak a bemutatandó (hiteles fordítással ellátott) okmányok köréről. Az engedély kiadása díjköteles lehet. Fontos, hogy a működési engedély kiadását követően a munkavállalóra ugyanazok a helyi továbbképzési kötelezettségek vonatkoznak, mint a brit munkavállalókra - az anyagi vonzatokkal együtt.

A szakipari végzettség elismertetésére vonatkozóan bővebb információt a www.uknrp.org.uk honlap tartalmaz. Az Európai Unió által bevezetett magyarázó jellegű oklevél-kiegészítésről (certificate supplement) és az azt kiegészítő ún. „európai önéletrajzról” (European CV) a www.cedefop.eu.int/transparency honlapon olvashatunk részletesen.

 

Nyelvismeret

Az Egyesült Királyságban a megfelelő angol nyelvismeretet a munkavállalóktól is megkövetelik. Egységes politika nincs, az egyes munkahelyek maguk határozzák meg az állásokkal kapcsolatos követelményszintet. A legelismertebb nyelvvizsga - az egyetemre felvételizőktől és az elhelyezkedni kívánó diplomásoktól is ezt kérik - az IELTS. Az országosan 35 vizsgaközpontban végzett felmérés 1-9 fokozatú skálán értékeli az illető angol-tudását.

 

További részletek a www.ielts.org honlapon. Másik hasonlóan jó nevű nyelvvizsga az ún. Cambridge Proficiency teszt, amelyről a Cambridge Examination Board ad felvilágosítást a +44 (0)1223 553355 telefonszámon. Aki az Egyesült Királyságban szeretné tökéletesíteni nyelvtudását, a British Council által elfogadott nyelviskolák listájából a www.educationuk.org vagy a www.englishinbritain.co.uk honlapokon válogathat.

 

 

 

 

X

Hirdetés X

 

   

Hasznos címek

 

 

 

 

 

Skóciai magyarok - blog

 

  

AZ EURÓPAI UNIÓ A VÁLTOZÓ VILÁGBAN

Ausztria + A + B | Belgium + A + B | Bulgária + A + B | Ciprus + A + B | Csehország + A + B | Dánia + A + B | Egyesült Királyság + A + B | Észtország + A + B | Finnország + A + B | Franciaország + A + B | Görögország + A + B | Hollandia + A + B | Horvátország + A + B | Írország + A + B | Lengyelország + A + B | Lettország + A + B | Litvánia + A + B | Luxemburg + A + B | Magyarország + A + B | Málta + A + B | Németország + A + B | Olaszország + A + B | Portugália + A + B | Románia + A + B | Spanyolország + A + B | Svédország + A + B | Szlovákia + A + B | Szlovénia + A + B

Európa enciklopédia | E-Útmutató | Euroutazások | Eurorégiók | Europályázatok | Euro Press Publica | Euro-Váltó | Euxinos

 

 

 
   

Célunk: jobban segíteni

 

 

 

 

 

Az alábbi kérdőív kitöltésével segíthetsz abban, hogy a Változó Világ segíthessen jobban, neked is, másoknak is. De talán arra is jó lehet, hogy magad is átgondold tapasztalataidat, terveidet, gondolataidat.

 

 

 

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

Új fejezet a könyvkiadásban! Felejtsük el azt a szót: „elfogyott”!

A  VÁLTOZÓ VILÁG

kötetei mindig kaphatók, vagy rövid határidővel rendelhetők,

könyv alakban vagy elektronikusan,

akár személyre szabva is.

Könyvrendelés

 

 

 

 

 

A Franklin kézi lexikona I-III. 1912.

Babits Mihály: Az európai irodalom története, 1943

Cotterel, Arthur: Mítoszok és legendák képes enciklopédiája, 1994.

Pevsner, Nikolaus: Az európai építészet története, 1972

Szimonidesz Lajos: A világ vallásai, 1988.

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

 

 

 

 

 

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

Keresés az érvényes pályázatok között a Pályázatfigyelőben

 

X

Hirdetés X

 

Kihívások? Nagy tervek? Kockázatok? Fejlesztés? Pályázat? Befektetés? Válságmenedzselés? Stratégiatervezés?

Alapozd a sikert dinamikus modellel!

Ha ide kattintasz, Solipolis lakossága gyarapszik. Idővel ez emelheti a munkanélküliséget. De ha most ide klikkelsz, bővül Solipolis gazdasága, csökken a munkanélküliség. Csakhogy elégtelen lesz a tömegközlekedés. Persze, erre is van megoldás: kattints ide.

A játék szórakoztató dolog, de ha komoly a feladat, keresd meg a Változó Világ modellező műhelyét!

A sorozat katalógusából kiválaszthatod, és akár személyre szabott vagy céges kivitelben megrendelheted:

  SAJÁT VÁLTOZÓ VILÁG-KÖTET

Főleg budapesti cégek, szervezetek, intézmények részére:

ÚTMUTATÓ ÉS CÍMTÁR 

Cégek, szervezetek, intézmények részére:

  SAJÁT ÉVKÖNYV

Magánszemélyek, cégek, szervezetek, intézmények részére:

SAJÁT NAPTÁR 

(1, 12 vagy 365 lapos is, idézetekkel!)

Mindenféle papíralapú vagy elektronikus kiadvány elkészítéséhez  – évtizedes tapasztalatok, meggyőző referenciák birtokában – készséggel biztosítjuk professzionális szolgáltatásainkat

Kiadói szolgáltatások

Ki mit tud? Azt nem tudom.

De azt igen, hogy

ÉN MIT TUDOK!

Idegrendszeri sérült, mozgásfejlődésben elmaradt koraszülöttek, csecsemők DÉVÉNY módszer (DSGM) szerinti gyógyítása. Felnőtteknél komplex mozgás rehabilitáció, www.dsgm.eu

 

X

Hirdetés X

 

 

 

  

Mennyire tetszik az oldal?

> Gyenge > Közepes > Jó >

Érdekel egy ajándékkötet PDF-ben

 

 

Az élet iskolája

*****

Angyal iskola

*****

Doktori akadémia

*****

Az élvezetek akadémiája

*****

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

Érdekel?

1949

Megfogantam, tehát vagyok...

Az elme öregedése

Az otthoni betegápolás

Amerikai politika...

Hollandia

Dánia

Életrajzok

A táplálkozás

A madarak

Budapest története...

A magyarországi szlovákok

I. Habsburg Ferdinánd

Buddhizmus, misztika, Tibet

További témák 

Könyvrendelés

Legyél szerzőnk!

Tudod?

Nemzeti Útmutató

Megyei Útmutató...

Használati Útmutató...

Keresési Útmutató...

Innovációs Útmutató...

Világ Útmutató...

Édes Útmutató...

Európai Uniós Útmutató...

Bécs

Családfelállítás

Kisebbségi Útmutató...

Betegápolási Útmutató...

Cégmutató

Termékoldalak

Tájékozódási Útmutató...

Vallási Útmutató...

Szabadidő Útmutató...

Utazási Útmutató...

További témák  

Érted?

A kompetencia

A tudás 365+1 napja

Interjú-válogatás

Adjál nekünk interjút!

Nagy Hermész Enciklopédia

Összeesküvés-elméletek

A szélenergia

Euroutazások

Facebook Enciklopédia

Bécs

A magánkönyvtár

Számítógépes modellek

Gasztronómiai Enciklopédia

A számok világa

Budapest utcái

Ludens

Szex

További témák  

Helyesled?

Változó Világ Klub

Etika

Veszélyek

Legendák

Alapítványok

Népek bölcsességei

A könyvek világa

Az én helyem...

Pályázataink

Hasznos tudnivalók A-tól Z-ig

A települések túléléséért

Az olvasás

A kompetencia

Tanítások és technikák

Magyar iskolák a világon

Éttermek

Budapest újdonságai

Szimeonov Todor haikui

További témák  

 

TÖRTÉNELEM

JOG

ÉLETMÓD

FÖLDRAJZ

KULTÚRA

EGÉSZSÉG

GAZDASÁG

POLITIKA

MESTERSÉGEK

TUDOMÁNYOK

 

A Változó Világ barátai

Beszélgessünk!

Nyitott ajtók

Támogatod?

Innovációs Tér

Fogyasztói Tér

Európai Tér

Kisebbségi Tér

Idős Tér

Gasztronómiai Tér

Budapesti Tér

Közösségi Tér

Változó Világ Mozgalomért

Közhasznú Alapítvány

A Mester beszélgetései

Csetlő-napló

 

 

 

X

X

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА | WELT IM UMBRUCH | MENIACI SA SVET

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdőoldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

ingyenes webstatisztika

 

Változó Világ, 2019