VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

Ma  

Támogatásod?

Számít!

 

Bécs

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Szörnyű, sőt lehetetlen úgy élni, hogy az embernek folytonosan várnia kell a bevételre.

Wolfgang Amadeus Mozart osztrák zeneszerző (1756–1791)

A világ bölcsessége | A népek bölcsessége | 365+1 bölcsesség | A világ bölcselői

 

Európai Unió

BÉCS

 

 

Változó Világ Mozgalom – az élet közössége

 Tudás, közösség, öröm

 

   
Körút Bécsben
   

 

Bécs térképe

 

Az időjárás Bécsben

 

Hogy juthatunk el a közeli Bécsbe?

Autóval, kényelmesen, kaputól-kapuig,

vonattal,

repülővel,

busszal,

(szárnyas) hajóval,

futva*!

 

* Bécs-Pozsony-Budapest - Szuper-maraton és Nemzetközi Félmaraton

 

Ausztria

Ünnepnapok, munkaszüneti napok

 

Üdvözöljük Ausztriában!

 

 

Bécsi szállodák

 

Tanulmányok

kínálunk,

keresünk,

közvetítünk,

bármilyen témában!

 

 

 

 

 
A bécsi Ringstrasse az évek folyamán lassacskán tekintélyre tett szert, és nem csupán világhírű monumentális középületeinek szépsége révén, amelyre a múló idõ lehelt már némi nemes patinát, hanem azért is, mert hála szélességének és remek parkjainak, a bécsiek legkedveltebb sétaútjává vált. Fekvésének köszönhetően pedig a Ring lett Bécsnek az az utcája, amelyet jártában-keltében mindenki - gazdag és szegény, fiatal és öreg - egyaránt a leggyakrabban érint...


Amint a Belváros valamely szűk utcájából, vagy akár a Mariahilferstrasse, az Alserstrasse, vagy a Währingerstrasse felől érünk ki a Ringre, rögtön érezzük, mennyivel tisztább, hűvösebb, frissebb a levegő - mármint Reinhardt E. Petermann szerint ki kilencvenöt évvel ezelőtt vetette papírra e sorokat. És most jöjjön a klasszikusan modern Ring, pontosabban ami mögötte, mellette van.

1. Az északi ring mentén: Sigmund Freud 1891-ben költözött a Berggasse 19. második emeletére, az épület hat háztömbnyire található a Ringtôl, és egészen 1938 június negyedikéig lakott itt, amikor is az egész családjával együtt Londonba költözött. Egykori lakása ma a Freud Múzeum (októbertől júniusig 9-16 óra, 60 öS). Igazi zarándokhely annak ellenére, hogy Freud szinte mindent magával vitt, amikor elköltözött. Kalapja, kabátja és sétapálcája, egy 1930-as filmfelvétel és az eredeti berendezéseiben megőrzött előszoba számit a múzeum különlegességei közé. A Fürstengasse egyik hátsóutcájában eldugva, három háztömbnyire a Freud Múzeumtól, található a barokk Palais Liechtenstein (keddtől vasárnapig 10-18). A palotában kapott helyet a bécsi Museum Moderner Kunst (Modern Művészetek Múzeuma).
Hatalmas kollekciója olyan művészek műveibôl, áll mint Picasso, Kokoschka és Kupka. A kiállított művek Pop Art-tól egészen a Wiener Aktionismusig ívelnek, ez utóbbi Bécs sajátságos, hihetetlen agressziv performance művészeti irányzata az 1960-as évekből.

2. A keleti ring mentén: Bécs legnépszerûbb turistalátványossága a világos színekben játszó Hundertwasserhaus (Hetzgasse-ig Schwedenplatz metróállomástól), a keleti Ring legelőkelőbb területét foglalja el. A mindig felemás zoknit hordó művész saját filozófiáját követve, mármint hogy az egyenes út istentelen , át is alakított néhány önkormányzati épületet a Löwengasse és a Kegelgasse sarkán, érdekes, gyerekes, rendezetlen stílusban, ami igencsak felkeltette a városlakók képzeletét. Manapság a kíváncsiskodók tömege csönget ide be, csak azért, hogy megnézhesse az extravagáns épületet belülről. Ezért Hundertwasser átellenben tervezett egy bevásárló árkádot, ez a Kalke Village, itt minden, ami Hundertwasser-re jellemző megtalálható. A Duna csatorna másik oldalán, amely a központtól keletre fut, fekszik a Leopoldstadt, ez volt a második világháborúban a bécsi zsidóság gyűjtőhelye. A kerület fő attrakciója a Prater (Praterstern metrómegálló), ez a hatalmas terület kilométereken keresztül húzódik a csatorna és az igazi folyó között. Korábban királyi vadászterület volt, de II. József meg szüntette és parkot nyitott mindenki számára. A kalapos király maga is gyakran sétálgatott itt és egyik rendeletében megtiltotta, hogy alattvalói tisztének megfelelően köszöntsék ebben a parkban. Az északi végében a Riesenrad (novembertől karácsonyig naponta 10–18 óráig, 50 ös) A hatalmas kerék már fontos szerepet kapott Carol Reed nevezetes, a háborús Bécset idézô filmjében. a The Third Man-ben (A Harmadik Ember).

3. A déli ring mentén: Rögtön a Ringtôl délre, a Schwarzenbergplatz mögött (egy megálló a 71-es villamossal, vagy rövid séta a Rennweg-ig) található a Belvedere. Savoyai Eugén megbizásából Lukas von Hildebrandt építette 1714 és 1723 között. Az épület két részből áll, a szerényebb Unteres Belvedere, és az Oberes Belvedere, a két rész egymástól körülbelül 500 méterre fekszik és csodálatos kert választja el. Most az egész palota az Österreichisches Galerie otthona (keddtôl vasárnapig 10–17 óra). Klimt, Schiele és Kokoschka, és még sok más mûvész mûveit állítják itt ki, a leghíresebbek mindegyike kapott egy-egy szobát. A Belvedere mögött, a Südbahnhof körüli térség különlegessége a balkáni hangulat, a nemzetiségi éttermek és bárok rendszeres találkahelyei az ausztriai nemzetiségeknek és az emigránsoknak. Ahogy az út a Südbahnhof-tól délkeletre vezet a Schweizer Garten-en keresztül, itt található Heeresgeschichtliches Museum (pénteket kivéve naponta 10 –16 óra), itt az osztrák hadsereg fegyverei, egyenruhái, kitüntetéseit tekintheti meg a látogató. A leghíresebb kiállítási tárgy az a Gräf & Stift nyitott tetejű autó, amelyben Ferdinánd trónörökös és felesége Sophie Chotek utazott Szarajevóban, 1914 júniusában, a gyilkos merénylet pillanatában. A trónörökös véres uniformisa, amelyen láthatók a gólyó ütötte lyukak, ugyancsak kiállítási tárggyá züllött. Innen tíz percnyi sétára, a 71-es villamossal a Schwarzenbergplatztól terül el a St. Marxer Friedhof, korábban Bécs első számú temetője. Az árnyékos fák között haladva, a gyönyörű sírkövek alatt oly hírességek nyugszanak, mint például Mozart. Bár a pontos nyughelye ma is titok, II. József rendeletébôl kifolyólag. Egy emlékmű, egy törött oszlop kerubbal jelzi a területet, ahol a komponista nyugszik. Az emlékmû 1890-ben készült, az eredetit 1859-ben emelték, de ezt nem sokkal ezután elszállították Bécs legnagyobb temetôjébe, a Zentralfriedhof-ba (Központi Temetôbe). Itt a neves bécsiek foglalkozás szerint rendszerezve nyugosznak…Beethoven, Schubert, Brahms és a Strauss család síremléke a kettes kapu mögött található, kicsivel beljebb, balra a központi úttól. Schönberg feltűnôen modern sírkövét elkülönítették, sírja Bruno Kreisky, Ausztria korábbi kancallárjának nyughelye mellett található.

4. Megállók a ring mentén Ne a feledés, hanem a földi megnyugvás, ellazulás iránti kívánalom vezérelje útját – séta közben - egy pompás vagy csak hangulatos kávéházba. Bécs bár híres otthona a hagyományos kávéházaknak, melyek ebédre éppúgy alkalmasak mint a délutáni kávézásra vagy a késõ este iszogatásra, ám a Ring mentén állók a turistákra specializálódtak: nagyon drágák. Íme, négy a kihagyhatatlanok közül.

Alt Wien, 1, Bäckerstrasse 9. Valódi cseh, bohemiai Kaffeehaus hangulat, a vendégek itt egészen hajnali kettõig iszogathatnak. Akinek szerencséje van és talál asztalt, nagyon finomat vacsorázhat.

Central, 1, Herrengasse 14. A bécsi értelmiség tradicionális találkozóhelye, és többek között Trockij (Trotsky) kedvenc kávézója volt. Valószínûleg egész Bécs leggazdagabban díszített kávéháza. Vasárnap zárva.

Demel, 1, Kohlmarkt 14. Bécs legnevezetesebb cukrászdája és kávéháza. Különleges tengeri ételek kaphatók szemben.

Drechsler, 6, Linke Wienzeile 22. Hajnali négykor nyit a Naschmarkt-i piacosok miatt. Kiváló reggelizõhely s ráadás az éjszakából kifele tartóknak, amikor már bezártak az egyéb szórakozóhelyek. Vasárnap zárva.

 

Forrás: TOP7

 

A szerkesztő ajánlásával

CHAMBRE ROSE - Bettina Rheims, Serge Bramly

A CSÁSZÁRVÁROS - Bécsről Bécsből - Szászi Júlia

 

 

 

 

A KÖNYVEK   ::    A MAGÁNKÖNYVTÁR   ::   A KÖZKÖNYVTÁR

 

 

MŰVÉSZ POSZTEREK

Bécsi kert

A pantomim művész

Kártyázó plüssmacik

 

  

 

  

Qandó

 

Az én helyem...

 

SZTAKI-szótárak

 

Wien

 

Griechenbeist

Fleischmarkt 11, A-1010 Wien, Tel. +43-1-5331977

VVIP-GT

És még

 

Bécsi vendégkönyv

   

Szárnyashajóval

Bécsbe

 

 

KVÍZ

Operák

 

  

 

 

   
Bécs kulturális intézményei
   

 

Bécs térképe

 

 

Albertina 1010 Wien, Albertinaplatz 1.

Kunstforum – A Bank Austria-Creditanstalt belvárosi kiállítóterme, 1010 Bécs, Freyung 1

KunstHaus Hundertwasser múzeuma, 1030 Bécs, Untere Weißgerberstraße 13

Liechtenstein Palota – 1010 Bécs, Bankgasse 9

Liechtenstein Múzeum – 1090 Bécs, Fürstengasse 1

Sammlung Essl - Kunsthaus – 3400 Klosterneuburg, An der Donau-Au 1, (Bécs közelében)

Szépművészeti Múzeum (KHM) – 1010 Bécs, Maria Theresien-Platz

Technisches Museum – 1140 Bécs, Mariahilfer Straße 212 – Részletes ismertető

Wien Museum 1010 Bécs, Karlsplatz

 

 

 

 

 

   
Siketek színházfesztiválja
 

 

 

Változó Világ Mozgalom

A jelbeszédről

 

 

 

2005 márciusában hatodik alkalommal rendezték meg Bécsben a Siketek Nemzetközi Színházfesztiválját, amelynek keretében kilenc ország halló és nem halló előadói adtak betekintést a kortárs színművészet e rendhagyó válfajába. A rendezvénysorozat produkciói között több ősbemutatót is találunk, így például Dzevad Karahasan Hölderlin-feldolgozását, az Empedoklész halálát vagy az izlandi Laela Margret „Az interjú” című darabját, amely anya és siket lánya története nyomán mutatja be a hallók és nem hallók külön világát.

Március 16-án a szlovén költő, France Preseren „Néma léptek”, valamint az irodalmi Nobel-díjas Elias Canetti „A fültanú” című darabját mutatták be a Theater des Augenblicks-ben. Az 1974-ben keletkezett A fültanúban Canetti ötven karaktert ír le pusztán szavakkal, groteszk ábrázolásai azonban semmit nem vesztettek aktualitásukból.

Gyermekmondókákból áll össze Herbert Gantschacher „Én látom, amit te nem látsz” című darabja, amelynek célja, hogy a nem halló gyermekek számára egyben színházi nyelvként közvetítse a siketek jelbeszédét, a halló gyerekek számára pedig egyértelművé tegye, hogy a jelbeszéd a beszéddel egyenrangú kommunikációs eszköz. A darab egyébként 2002-ben elnyerte az Európai Unió innovatív nyelvi projektek díját.

Az osztrák, amerikai, szingapúri, angol, szlovén, izlandi, cseh, lengyel és ír darabok egyaránt szólnak halló és siket közönségnek, amely amellett, hogy minden érzékszervére ható előadásoknak lehet részese, egyben szemtanúja lehet a jelbeszéd poetikus továbbfejlődésének.

Az előadások előtt egy órával vetítéssel egybekötött bemutatókat tartottak, amelyek során a publikum megismerhette a siket művészek helyzetét a résztvevők országaiban.

Forrás, további információk: www.serultek.hu
 

   
   
Csodák a Technikai Múzeumban
   
   

 

Viszonylag kevesen ismerik – pedig érdemes: Ausztria legnagyobb fizikai előadótermének is becézik ezt a múzeumot, igaz, inkább a „bennszülöttek”. A turista legfeljebb előre megfontolt szándékkal, a helyet gondosan kikeresve jut el Bécs 14. kerületébe, a Schönbrunn-i palotával átellenben (a Mariahilferstrasse külső torkolatában) lévő viszonylag eldugottnak is mondható városrészbe. Nem csalódik, aki elindul e felfedező útra: a hét évig tartó, 550 millió schillinges költségű (csaknem 40 millió eurós) munkálatok után – a kilencvenes évek végén ismét átadott Technikai Múzeum gazdagság és módszertani korszerűség tekintetében párját ritkítja Európában. A 22 ezer négyzetméteres kiállítási (36 ezer négyzetméteres össz-) területen, a tetőtér beépítésének és két gyönyörű kupolának köszönhetően 12 méteres magasságú csarnokokban mindig van látogató, iskolások csoportjai éppúgy, mint a gyűjtemény, vagy az igen ötletes rendkívüli kiállítások iránt érdeklődők. A hatalmas anyagot öt szekcióra osztották: a nehézipar, a közlekedés, az energetika, a telekommunikáció, a hangszergyártás muzeális kincsei láthatók szépen elrendezve, köztük a századforduló néhány akkortájt csodának számító újdonsága, a szárazföldi, vízi és légi járművek máskor inkább csak fényképen, rajzon látott eszköze tornyosul itt a maga teljes valójában.

Az épületet eredetileg 1912-ben emelték, s a felújítás, bővítés nagyon ráfért, hiszen a maguk idejében korszerűnek számító termelési és közlekedési eszközöket – amelyek gyűjtését I. Ferenc császár már 1807-ben elrendelte – már régen nem tudták egy helyen tárolni. Multimédia is segít az eligazodásban: ezerötszáz képernyőn hívhatják le az érdeklődők - gyerekek és felnőttek - a teljes folyamatokat, s a tágas és világos térben, egymástól inkább csak képletesen elválasztva elhelyezett interaktív munkahelyek zavartalan elmélyülést biztosítanak. A „minden kipróbálható“ elve oly tökéletesen valósul meg, hogy a hangszergyűjtemény mellett hangszigetelt helységben van mód a mintadarabok megszólaltatására. Külön látványosság a „természet és felfedezés“ címet viselő szekcióban az animációs képalkotás, amellyel történelmi világképek idézhetőek meg. 35 fős szakértői csoport dolgozta ki a Jelenség és kísérlet, Koncepció és következmény címszó alatt csoportosított témákhoz illő filmeket.

Az első benyomást kétségkívül néhány ritkaságszámba menő ipari csoda, mozdony és acélöntő berendezés adja. Nincs azonban az a bővítés, korszerűsítés, amely képes lett volna a vasúttörténelem páratlan gyűjteményének befogadására: így a Technikai Múzeumba látogatók tulajdonképpen inkább csak ízelítőt kapnak a vagy 150 évvel ezelőtt első ízben sínre helyezett különös járművekből. Itt látható az egyetlen ma még létező lóvasúti kocsi, a Hannibal (1841), és néhány gyönyörű udvari szalonkocsi. És aki nem érte be ennyivel, annak még egy kicsit kell utaznia, helyiérdekű vasúttal, (S1), a Bécs határain túl lévő Strasshof-ba, a vasút-múzeumba. Itt a csodák némelyike működik, gőzmozdony vontatja a nosztalgia-szerelvényt, s a meghirdetett utakra mindig van jelentkező. (www.heizhaus.com)

A kiállított (HZ 0011) udvari szalonkocsi csak egyike azoknak, amelyek ajánlatával az élelmes gyártók valósággal elhalmozták a császári családot a vasút 1830-as itteni elterjedése után. A Technikai Múzeumban látható szalonkocsi annak a kétvagonos garnitúrának a része, amelyet a vasút társaság Mária Terézia részére gyárttatott 1873-ban. A másik vagon hálókocsi volt. A kidolgozásnál különösen ügyeltek arra, hogy a kor ízlésének megfeleljen ugyan, ám a díszítés ne jelentsen túlsúlyt. Akkortájt különlegességnek számított a két kocsi összekapcsolásának technikai megoldása. Később, 1895-ben a császárnő 02-es jelölésű hálókocsiját besorolták az immár nyolc vagonból álló önálló császári-szerelvénybe, s ekkor kapta a H(of)Z(ug) 0011 jelölést. Fennmaradását egy igencsak előrelátó másik jelölésnek köszönhette: már gyártásakor a kísérő műszaki leírásban jelezték, hogy a garnitúra az Osztrák Vasút Múzeum tulajdona (ezt később a mai Technikai Múzeumba sorolták be). 1918-ban a győztes hatalmak e jelölést tiszteletben tartották, s bár a császári szerelvény többi vagonját lefoglalták, ezt a garnitúrát valóban átengedték a múzeumnak. Az akkor lefoglalt vagonok ma már nincsenek meg.

A közlekedési szekció másik különlegessége az a mozdony, amely a Budweis és Gmunden között közlekedő korábbi ló-vasút szerelvény vontatására szolgált 1854-től, mégpedig a Linz és Gmunden közti szakaszon. Az első császári vasút társaság összesen tíz gőzmozdonyt bocsátott rendelkezésre. A 4-es számú Gmunden elnevezésű egészen 1884-ig közlekedett. A bécsi Technikai Múzeumban kiállított mozdony az egyetlen, amely ezek közül fennmaradt.

Akinek az érdeklődését felkelti valamelyik időszaki kiállítás – most éppen az Ausztria háború utáni talpra állását bemutató -, azt minden bizonnyal elvarázsolják az állandóan megtekinthető történeti ritkaságok is, s elhatározza: vissza-visszatér ebbe a múzeumba.
 

   
   
Praktikus tudnivalók
   

 

Utazási és közlekedési információk

 

 

Tájékozódni

Az összes bécsi, alsó-ausztriai és burgenlandi tömegközlekedési eszköz menetrendjét tudja a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien valamint a Verkehrsverbund Ostregion (VOR, Keleti Régió Közlekedési Szövetség) ingyenes mobil információs szolgáltatása, a Qando. A program és egy megfelelő mobiltelefon segítségével így bárki bárhol megnézheti, hogy mikor jön a következő busz vagy villamos. Sőt még azt is megtudhatja, hogy az alacsonypadlós-e vagy sem. Ez például a babakocsival úton lévők vagy a mozgásukban korlátozottak számára lehet fontos információ.

Ha szükséges, a Qando útvonalat tervez vagy menetidőt számol. Nemcsak az összes vonal és megállóhely listáját tudja, de lehet keresni benne cím szerint is. Sőt, akár a térképen is rábökhetünk, honnan hová akarunk menni. A gyakran lekérdezett útvonalakat, menetrendeket el lehet menteni a kedvencek közé. Ha közlekedési fennakadások vannak a vonalon, a Qando külön értesítést küld róla. A program segítségével jegyet is lehet venni a buszra, villamosra. Aki kíváncsi úti célja szorosabb környezetére is, az egy térképen megnézheti, mi van a közelben.

Mivel a program adott helyre és időpontra vonatkozó információkat köt össze közlekedési adatokkal, a felhasználók olyan kérdésre is választ kaphatnak, mint például, hogy hol van a legközelebbi éjszakai gyógyszertár, vagy melyik pékségben lehet vasárnap délelőtt friss zsemlét vásárolni? A program ingyenesen letölthető – mobiltelefon vagy számítógép – segítségével. Olyan kevés memóriahelyet foglal, hogy minden telefonon elférne. A Qando minden olyan telefonon működik, amely támogatja a Java-programnyelvet, így használható iPhone-on, Blackberry-n és minden olyan készüléken, amelynek Windows Mobile az operációs rendszere.

Qando letöltése

Parkolni

Bécsben kiválóan működik a parkolójegy-automaták nélküli parkolási rendszer. A városi önkormányzat parkolójegyeit a trafikokban lehet beszerezni. A jegyek a város egész területére érvényesek. A zöld jegy 1,2 euróba kerül és másfél óráig lehet vele parkolni. A kék jegy 0,8 euróba kerül és egyórás parkolást tesz lehetővé, míg a piros jegy 0,6 euróba kerül, és fél óráig lehet vele parkolni. A tulajdonos maga tölti ki a jegy hónap, nap, óra és perc rovatait, és a kitöltött cédulát a kocsiban jól látható helyen hagyja. A parkolási övezetekben mindenütt tábla jelzi, hogy ott mennyi a megengedett parkolási idő. A rendszer kitalálói gondoltak azokra is, akik csak néhány percre parkolnának le valahol. A trafikokban ingyen osztogatják a 10 perces "parkolásra" jogosító rózsaszín szelvényeket...

Többet a parkolásról  
 

   
 
Személyes weboldalak, blogok

 

 

Varga Ákos Endre - Érdekességek a bécsi közlekedésről, és még sok más

 

   
Ajánlott irodalom
 

 

Új fejezet a könyvkiadásban! Felejtsük el azt a szót: „elfogyott”!

A  VÁLTOZÓ VILÁG

kötetei mindig kaphatók, vagy rövid határidővel rendelhetők,

könyv alakban vagy elektronikusan,

akár személyre szabva is.

Könyvrendelés

 

 

 

 

 

Babits Mihály: Az európai irodalom története, 1943

Erényi Tibor: A forradalom és a reform kérdése Ausztria-Magyarország munkásmozgalmában a századfordulón, 1975.

Kerekes Lajos: Ausztria története, 1966.

Mitrofanov N. M.: Ausztria 1918-1938 között, 1952.

Pethő Tibor, Szombathy Viktor: Ausztria, 1971.

Pevsner, Nikolaus: Az európai építészet története, 1972

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

 

 

 

   

 

   
         

 

 

A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg.

A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők...

A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is!

Könyvrendelés

Olvasó világ

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

Közkönyvtárak

Iskolakönyvtárak

Könyvesboltok

Szabad könyvpolc

Könyvszigetek

Könyvesfalu

Egyedülálló:

egyedi, személyre szabott változat!

A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát.

A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi.

Érdemes tájékozódni!

 

 

 

Keresés az érvényes pályázatok között a Pályázatfigyelőben

 

X

Hirdetés X

 

Kihívások? Nagy tervek? Kockázatok? Fejlesztés? Pályázat? Befektetés? Válságmenedzselés? Stratégiatervezés?

Alapozd a sikert dinamikus modellel!

Ha ide kattintasz, Solipolis lakossága gyarapszik. Idővel ez emelheti a munkanélküliséget. De ha most ide klikkelsz, bővül Solipolis gazdasága, csökken a munkanélküliség. Csakhogy elégtelen lesz a tömegközlekedés. Persze, erre is van megoldás: kattints ide.

A játék szórakoztató dolog, de ha komoly a feladat, keresd meg a Változó Világ modellező műhelyét!

A sorozat katalógusából kiválaszthatod, és akár személyre szabott vagy céges kivitelben megrendelheted:

  SAJÁT VÁLTOZÓ VILÁG-KÖTET

Főleg budapesti cégek, szervezetek, intézmények részére:

ÚTMUTATÓ ÉS CÍMTÁR 

Cégek, szervezetek, intézmények részére:

  SAJÁT ÉVKÖNYV

Magánszemélyek, cégek, szervezetek, intézmények részére:

SAJÁT NAPTÁR 

(1, 12 vagy 365 lapos is, idézetekkel!)

Mindenféle papíralapú vagy elektronikus kiadvány elkészítéséhez  – évtizedes tapasztalatok, meggyőző referenciák birtokában – készséggel biztosítjuk professzionális szolgáltatásainkat

Kiadói szolgáltatások

Ki mit tud? Azt nem tudom.

De azt igen, hogy

ÉN MIT TUDOK!

Idegrendszeri sérült, mozgásfejlődésben elmaradt koraszülöttek, csecsemők DÉVÉNY módszer (DSGM) szerinti gyógyítása. Felnőtteknél komplex mozgás rehabilitáció, www.dsgm.eu

 

X

Hirdetés X

 

 

 

  

Mennyire tetszik az oldal?

> Gyenge > Közepes > Jó >

Érdekel egy ajándékkötet PDF-ben

 

 

Az élet iskolája

*****

Angyal iskola

*****

Doktori akadémia

*****

Az élvezetek akadémiája

*****

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

Érdekel?

1949

Megfogantam, tehát vagyok...

Az elme öregedése

Az otthoni betegápolás

Amerikai politika...

Hollandia

Dánia

Életrajzok

A táplálkozás

A madarak

Budapest története...

A magyarországi szlovákok

I. Habsburg Ferdinánd

Buddhizmus, misztika, Tibet

További témák 

Könyvrendelés

Legyél szerzőnk!

Tudod?

Nemzeti Útmutató

Megyei Útmutató...

Használati Útmutató...

Keresési Útmutató...

Innovációs Útmutató...

Világ Útmutató...

Édes Útmutató...

Európai Uniós Útmutató...

Bécs

Családfelállítás

Kisebbségi Útmutató...

Betegápolási Útmutató...

Cégmutató

Termékoldalak

Tájékozódási Útmutató...

Vallási Útmutató...

Szabadidő Útmutató...

Utazási Útmutató...

További témák  

Érted?

A kompetencia

A tudás 365+1 napja

Interjú-válogatás

Adjál nekünk interjút!

Nagy Hermész Enciklopédia

Összeesküvés-elméletek

A szélenergia

Euroutazások

Facebook Enciklopédia

Bécs

A magánkönyvtár

Számítógépes modellek

Gasztronómiai Enciklopédia

A számok világa

Budapest utcái

Ludens

Szex

További témák  

Helyesled?

Változó Világ Klub

Etika

Veszélyek

Legendák

Alapítványok

Népek bölcsességei

A könyvek világa

Az én helyem...

Pályázataink

Hasznos tudnivalók A-tól Z-ig

A települések túléléséért

Az olvasás

A kompetencia

Tanítások és technikák

Magyar iskolák a világon

Éttermek

Budapest újdonságai

Szimeonov Todor haikui

További témák  

 

TÖRTÉNELEM

JOG

ÉLETMÓD

FÖLDRAJZ

KULTÚRA

EGÉSZSÉG

GAZDASÁG

POLITIKA

MESTERSÉGEK

TUDOMÁNYOK

 

A Változó Világ barátai

Beszélgessünk!

Nyitott ajtók

Támogatod?

Innovációs Tér

Fogyasztói Tér

Európai Tér

Kisebbségi Tér

Idős Tér

Gasztronómiai Tér

Budapesti Tér

Közösségi Tér

Változó Világ Mozgalomért

Közhasznú Alapítvány

A Mester beszélgetései

Csetlő-napló

 

 

 

X

X

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА | WELT IM UMBRUCH | MENIACI SA SVET

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdőoldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

ingyenes webstatisztika

 

Változó Világ, 2019