|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Támogatásod? |
TáplálkozásTörténelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok
Egyéni keresés
Ez, és az összes többi útmutató, címtár, lexikon elektronikus formában vagy nyomtatásban, tetszőleges formátumban és példányszámban, igény szerint szerkesztett, bővített tartalommal, kereskedelmi, belső (magán) használatra vagy reprezentációs célra.
|
|
|
A Változó Világ a YouTube-on, a Facebookon, a Pinterest-en. |
|
||||
Kövér soványak vagyunk A legtöbb embernek több zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztania
Többet és mást eszünk, mint
ettünk egy évszázada. Többet és mást, mint amennyit és amit ennünk
kellene. Mást – bizonyos élelmiszerekből többet, másokból
kevesebbet – fogyaszt Magyarország, mint Európa sok más országa.
Egyszerre vagyunk „kövérek” és „soványak”. Ez a summázata
azoknak a grafikonoknak, táblázatoknak, amelyeket Zajkás Gábor, az
Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet igazgatóhelyettes
főorvosa az irodájában elém terített.
A legtávolabbi múltba tekintő adatok Keleti Károly 1887-ben kiadott
– Magyarország népességének élelmezési statisztikája phisiológiai
alapon című – munkájából valók. A jeles statisztikus szerint századának
nyolcvanas éveiben az akkori országterületen élők évenként átlagosan
összesen 190,5 kilogramm burgonyát, cukrot, zsírt, tejet és tejterméket,
húst és tojást vásároltak. Ez nagyjában fele a mai mennyiségnek.
Zajkás Gábor azonban hozzáteszi, hogy a grafikonokon nem szerepel az
akkor a jelenleginél nagyobb arányú burgonya- és gabonaféle-vásárlás,
így a teljes táplálékbevitelre vonatkozólag a jelenlegi kétszeres érték
nyilvánvalóan túlzó. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Keleti könyvéből
kitetszően a mai országterületen száz évvel ezelőtt élők az átlagosnál
gazdagabban táplálkoztak. – Mennyit eszünk ma Magyarországon – beleszámítva immár a Keleti-féle grafikonokból hiányzó élelmiszereket is? – Naponta körülbelül másfél kilogrammnyi táplálékot
fogyasztunk. Ez persze csupán átlag, benne vannak a csecsemők és a
nagyon sok energiát igénylő sportolók, az átlagosnál könnyebb testtömegű
nők és a nehezebb férfiak, az ülőmunkát és a kemény fizikai munkát
végzők egyaránt. Ehhez járul a tiszta víztől az üdítőkön keresztül
az alkoholokig sokféle ital. – Másfél kilogramm élelmiszer sok vagy kevés?
– Az egyik embernek sok, a másiknak kevés. És van olyan élelmiszer,
amelyikből az átlag is sokat, és van, amelyikből az átlag is keveset
fogyaszt. – Például? – Az életkori és munkahelyi különbségeket már említettem. Sőt
még az azonos korú, azonos nemű és azonos fizikai megterhelésű
emberek fogyasztása sem egyforma. Nem is szólva arról, hogy a szegény
sorsúaknak ma jóval kevesebb, esetenként csak feleannyi kerül az
asztalára, mint a legtehetősebbeknek. Hogy az anyagi helyzet mennyire
hat a fogyasztásra, azt talán a burgonya példája mutatja a
legpontosabban. Minél szegényebb valaki, annál több krumplit eszik. A
száz esztendővel ezelőtti fejenkénti 111 kilogrammnyi burgonyavásárlás
1998-ra 68 kilogrammra csökkent. Jobban élünk. Ezen belül a legutóbbi
fél évszázad adatai azt mutatják, hogy az 1955-ös 120 kilónyi
fogyasztás három évtized alatt folyamatosan 54 és fél kilóra csökkent
– attól kezdve azonban ismét egyre több burgonyát eszünk. A
„krumpligörbe” szinte párhuzamosan fut ugyanennek az időszaknak az
életszínvonal-grafikonjával. A háztartás-statisztikákból készített táblázatra laikusként nézve
meglep az aktív és inaktív családok egy családtagra jutó éves élelmiszer-felhasználása:
miközben a kenyér, a péksütemény, a zöldség- és főzelékfélék,
valamint a tej vásárolt mennyisége csökkent, a felhasznált növényi
olajok mennyisége pedig növekedett, az inaktív családok oszlopai
minden kategóriában magasabbak az aktív családokéinál – noha a jövedelmeik
elmaradnak az utóbbiakéitól. Az igazgatóhelyettes főorvos magyarázata: – A KSH elemzései szerint egyfelől nagyon sok inaktív család élelmiszerekkel
támogatja, ajándékozza meg, ebédre, vacsorára invitálja családos
gyermekeit. Másfelől az is csökkenti az aktív családok vásárlásait,
hogy tagjai közül sokan igénybe veszik a közétkeztetés valamelyik
formáját. – Térjünk vissza az átlagtól való eltérésekhez! – Nem mindegy, hogy az egyén – tegyük föl, az átlagnak megfelelő
tömegű, tehát másfél kilónyi – fogyasztásának milyen a
szerkezete. Nagy különbség van tíz deka sovány baromfihús és
ugyanannyi kövér sertéshús, egy pohárnyi 12 vagy 20 százalék zsírtartalmú
tejföl, egy teljes kiőrlésű lisztből sütött barna vagy finomlisztből
készült fehér kenyér között. Az említett párok első tagja élettanilag
sokkal értékesebb a másodiknál. – Nagyon sokan mégis az utóbbiakat szeretik jobban, ha tehetik, azt
vásárolják. Talán korábbi évszázadok, évtizedek éhségemlékeinek
„eltörléséért”? – Lehetséges. Történelmünkben nagyon sok ember életét keserítette
meg a szegénység. Meg kell nézni, mit írt Ilylyés Gyula a Puszták népe
szereplőinek táplálkozásáról! – Miből eszünk sokat, miből keveset? – A halálozások feléért felelős szív- és érrendszeri betegségek
meg a negyedéért felelős rosszindulatú daganatos betegségek kialakulásában
meghatározó szerepe van a táplálkozásnak. E tekintetben négy, de inkább
öt kockázati tényezőről kell szólni.
– Az első? – A túlzott zsírbevitel. A zsiradékból származó energia a
szervezetnek szükséges teljes energiamennyiségnek legföljebb a 30 százalékát
teheti ki. A magyar fogyasztás azonban megközelíti a 40 százalékot.
Magyarország Európa legtöbb zsírt fogyasztó országai sorába
tartozik. – A második? – A szervezetbe bekerülő többletkoleszterin: az egészséges táplálkozásban
napi 300 milligramm a felső határ. A magyar férfiak napi átlagos koleszterinbevitele ennek kétszerese, a nőké a másfélszerese. – A harmadik? – A fölösleges só. A férfiak a szervezetnek szükséges napi 5-6
gramm négyszeresét, a nők a háromszorosát eszik meg. Nemcsak azért,
mert sokan még külön is erősen megsózzák a főtt és nyers ételeiket,
hanem azért is, mert maguk az élelmiszerek is túlságosan sok sót
tartalmaznak. Tíz deka nyers zöldborsóban egyetlen milligramm nátrium
van – a nátrium a só egyik összetevője. A konzervnek feldolgozott
borsóban már ennek a százszorosa, és mire a borsó az asztalra kerül,
nátriumtartalma még ennél is háromszor-négyszer több. Egyetlen
szelet kenyérben 2 gramm só van. Függetlenül attól, hogy a kenyér
fehér vagy teljes kiőrlésű, tehát nagyobb rostanyagtartalmú. – A negyedik? – Az élelmi rostok hiánya. Gyümölcsből, zöldségfélékből,
teljes őrlésű gabonából csak a szükségletünk felét, kétharmadát
fogyasztjuk el. Pedig ha elegendő rost kerül a szervezetünkbe, az lassítja
a cukor felszívódását, csökkenti a vér koleszterinszintjét, sőt a
rostok a bélben megkötnek, és kivisznek a szervezetünkből sok ott
keletkezett rákkeltő anyagot is. Az Egyesült Államokban nem ok nélkül
mondják az orvosok, hogy naponta ötször kell zöldséget vagy gyümölcsöt
enni. Ebben a kategóriában Európában az utolsó helyek egyike a miénk. – Közbevetőleg: nem jár-e kockázattal a rostokban ugyan gazdag, élettanilag
tehát fontos, ám vegyszerrel kezelt növények fogyasztása? – A termesztés során a növényekbe jutó vegyi anyagok mennyiségét
rendszeresen ellenőrzik. Nemcsak az áruházakban, szakboltokban, hanem a
piacokon is. Belőlük nem kerülhet annyi káros vegyszer a szervezetünkbe,
nem fordulhat elő, hogy mondjuk a sárgarépa többet ártson, mint
amennyit az említett módon használ. – Mi az ötödik kockázati tényező? – Az elhízás. Ez részben a túlzott energiabevitel, részben a mozgáshiány
miatt alakul ki. A kövérség szorosan összefügg a cukorbaj kialakulásával.
A kövérek kétszer-háromszor gyakrabban betegszenek meg cukorbetegségben,
mint a normál súlyúak. Márpedig ez a betegség a legfrissebb kutatások
szerint ugyanannyit árt a szervezetnek, mint az infarktus – igaz,
lassabb kimenetelű. – Ki kövér? – Az elhízásnak jó mércéje a testtömegindex. Ha valakinek ez a
mutatója – a testsúly elosztva a méterben megadott magasság négyzetével
– 30 fölött van, az illető elhízottnak tekintendő. Ha az index 25
és 30 közötti, túlsúlyosságról beszélünk – már ez is megnöveli
a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás és bizonyos
daganatos betegségek előfordulásának kockázatát. Kövérnek mondható,
tehát a testtömegindexe 30 fölött van például annak a 180 centiméter
magas férfinak, aki 98 kilogramm. Túlsúlyosnak, de nem kövérnek
tekintjük azt a nőt, aki 170 centiméter magas, a súlya pedig 73 és 86
kilogramm közötti. – A korábban elmondottakból sok máson kívül az is következik,
hogy kövér ember is lehet hiányosan táplált, ha úgy tetszik – és
ha nem pusztán a küllemére értjük –: „sovány”... – Ez pontosan így van. Bármelyikünk súlya akkor gyarapszik, ha több
energiát viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyit felhasználunk. És
akkor fogyunk, ha kevesebb energiához jutunk. Az energiabevitel és
-felhasználás azonban csak a test tömegét határozza meg. A szervezetünknek
energián kívül vitaminokra és mikroelemekre is szüksége van. Felső
tagozatos általános iskolások körében végzett felmérések szerint
– és most jó néhány számot el kell mondanom – a gyerekek számottevő
hányada a koruknak és nemüknek megfelelő mennyiség 70 százalékánál
kevesebb vitaminhoz jut. Ez a hányad például a B1-vitamin esetében a
fiúknál 49, a lányoknál 62 százalék, a B6-vitamin esetében 35 és
48 százalék, a B2-vitamin esetében 45 és 31 százalék, a C-vitamin
esetében 35 és 32 százalék. Még elszomorítóbb a helyzet a
mikroelemek tekintetében. A nekik szükséges kalciummennyiség 70 százalékát
sem kapja meg a fiúk 47 és a lányok 60 százaléka. A vas esetében a
70 százaléknyinál kevesebb elemhez jutók aránya 29 és 75, a kálium
esetében 41 és 56, a cink esetében 23 és 38, a magnézium esetében 14
és 26 százalék. Hiába van tehát „jó húsban” a gyerek, ha hiányosan
táplált. A hiányok mindenképpen az egészség rovására mennek. A diagramok mellett az asztal sarkán a Szívbarát program Ételed az
életed! mottójú füzete vonja magára a figyelmem. Címlapján szivárványforma
ábrában – színenként gondosan elkülönítve egymástól – temérdek
ennivaló. – Mit kell ennünk, hogy ne kockáztassuk az egészségünket? – Kortól, testtömegtől, foglalkozástól, életkörülményektől függően
5-9 egységnyi gabonafélét. – Mennyi egy egység? – Például egy szelet kenyér, egy kifli vagy zsemle, egy pogácsa,
egy palacsinta, 4 deka müzli, 4-5 darab puffasztott búza- vagy
rizsszelet. Két egységnek számít egy adag főtt tészta vagy egy adag
párolt rizs. Zöldségből és gyümölcsből 5-8 egység az ajánlott
napi mennyiség. Egy egység egy paprika, egy paradicsom, egy sárgarépa,
egy alma, egy barack, egy narancs, egy szelet sárgadinnye, 10-15 deka
nyers saláta, másfél deci paradicsom-ivólé. Két egység egy adag zöldfőzelék,
egy adag zöldségköret, 20 deka burgonya vagy kukorica, egy közepes fürt
szőlő, egy banán. – Mennyi tejet, tejterméket, húst fogyasszunk? – Tejből, tejtermékből 3-4 egységnyit. Egy egységnek számít két
deci sovány tej, egy deci sovány tejföl, két deci kefir, 5 deka tehéntúró,
2 vékony szelet sajt. A húsok és a húskészítmények ajánlott napi
adagja 2-3 egység. Egy egységnek számít egy virsli, 5-10 deka
pulykamell, csirkecomb, halszelet, marhahússzelet, 3-5 deka felvágott.
Mindezeken kívül persze ehetünk tojást, májat, olajos magvakat, mézet,
lekvárokat, zsiradékot is – de kis mennyiségben és lehetőleg nem
mindennap. – Mennyivel kerül többe a hagyományosnak mondhatónál a füzet ajánlotta
– és első látásra drágábbnak tetsző – táplálék-összetétel? – Ha figyelembe vesszük, hogy a táplálkozásunkban sok olyan „élvezeti
elem” van – a cukrászsütemény, az alkoholos ital, a cukros üdítőital
és így tovább –, amelyet célszerű ritkábban és kisebb mennyiségben
fogyasztani, akkor máris egyenlővé tehetjük a szokásos egészségtelen
és az egészséges táplálkozás költségeit. – Sok embernek arra sincs pénze, hogy a legkevésbé egészséges ételekből
lakjon jól. – Ez igaz. De átlagokról beszéltünk. És átlagos az a rossz
beidegződés is, hogy felszisszenünk, ha egy kiló almát 100 forintért
kínálnak, miközben hamar belenyugszunk, hogy egy kiló hús a fajtájától
függően 800 vagy 1000 forintba kerül. Daniss Győző
|
|
|||
|
|
|||
|
Az élő táplálékunk - Zöldség, gyümölcs és a magok - A test képtelen hasznosítani a vitaminokat, ha ásványhiányban szenved. A legtöbb ásvány, és vitamin az élő táplálékban van: zöldségben, gyümölcsben, magokban. Hogyan hatnak ezek az egészségünkre? Élelmezésvezetők Lapja - A magyar közétkeztetés és az Élelmezésvezetők Országos Szövetségének szaklapja. Élelmiszeradalékok - Információk az élelmiszeradalékokról. E-számok listája, csoportosítása káros hatásaik szerint. Linkgyűjtemény. EMI - Gyógyszerek a konyhából - A táplálék hatása egészségünkre. A modern tudomány eszközei a gyógyításban. A GE (genetikailag módosított) élelem hatása az egészségre. Független.hu - Ember- és környezetvédelmi internetes napilap táplálkozás témájú cikkei. Honey Méz - Információk méz fogyasztóknak. Meghökkentő Cikkek Sorozat - Az édesítőszerek, a tehéntej és a szója egészségkárosító hatásai. Tudományos cikkek, linkek és más források. VEGA Oldal - Enni vagy nem enni. A táplálkozásról. Vegetáriánus.hu - Boltok, éttermek, szervezetek, receptek, írások, könyvek, levelezési lista.
|
|
||
|
|
|||
|
Ajánlott irodalom
Bíró Gy.: Az evés tudománya. Béres Rt., Budapest, 1994. Bokor Katalin: Befőzés cukor nélkül? Receptek. Deepak Chopra: Tökéletes egészség az ájurvéda segítségével. Édesvíz Kiadó, Budapest, 1993. Ferencsik István: A természetes életmód ételei. Biográf, Budapest, 1991. G. Hamilton: Az élet kertje. Officina Nova, Budapest, 1993. Oláh Andor: A természet patikája. Béta, Budapest, 1991. Oláh Andor: Reformkonyha. Béta, Budapest, 1990. Rápóti Jenő–Romváry Vilmos: Gyógyító növények. Medicina, Budapest, 1990. Thorwald Dethlefsen–Rüdiger Dahlke: Út a teljességhez. Magyar Könyvklub, alapkiadás: Arkánum Kiadó, Budapest, 1991.
|
|
||
A 20 éves VÁLTOZÓ VILÁG könyvsorozatban eddig 77 magyar és 8 idegen nyelvű kötet jelent meg. A könyv világában ez hosszú időszak, hosszú címlista, figyelemre méltó, szép eredmény! Igen, a könyv világában ez szép eredmény, de jellemző hátránya a hasonló sorozatoknak, hogy régebbi kötetei egyre nehezebben beszerezhetők... A VÁLTOZÓ VILÁG esetében ettől többé ne tartsunk, mert a sorozat minden kötete kapható, vagy rövid határidővel megrendelhető, most már nem csak könyv alakban, hanem elektronikusan is! |
Egyedülálló: egyedi, személyre szabott változat! A sorozat kötetei igényelhetők egyedi, személyre szabott változatban. Erre számtalan megoldás lehetséges. Az egyik legegyszerűbb - szinte költségmentes - megoldás az, amikor az igénylő biztosítja a belső (B2) borító anyagát. A személyre szabás csodás módon növeli a kötet érzelmi hatását és értékét, rendhagyó és időtálló ajándékká is teszi. Érdemes tájékozódni! |
X |
Hirdet? X |
Tedd intelligenssé budapesti címedet! Ha saját weboldaladon feltünteted címedet, tedd az utca (út, tér stb.) nevét linkké, amely az utca weboldalára mutat*. Íme egy példa: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Budapest, Pozsonyi út 56. Ingyenes lehetőség! Ezzel előzékenyen megkönnyíthetjük partnereink tájékozódását. Ha utcádnak még nincs saját weboldala, igényedet jelezd a szerkesztőségnek, és az pár napon belül elkészül! Megrendelhető céges kivitelben |
|
|
X |
Hirdet? X |
CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА
|
|
|
1995 óta
|
|
2001 óta |
|
1991 óta |
|
1992 óta |
|
Az idők kezdete óta |
|
Az idők kezdete óta |
© Változó Világ, 2024 |