VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

Az év napjai - A napok enciklopédiája

Október 29.

Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

 

AZ ÉV 365+1 NAPJA

Az oldalon

Névnap, születésnap

Nemzetközi...

Hazai...

Külhoni ünnep

Ez történt

Szép és örömteli...

Szokások, legendák

A nap a Változó Világban

Ismeretek, érdekességek

Tanácsok, tudnivalók

Ajándék ez a nap

Ajánlott irodalom

A TUDÁS 365+1 NAPJA

Október 29.

Nincs több vesztenivalója annak, aki elvesztette a becsületét.

Publilius Syrus

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

   Október 29.  

A nap Budapesten kel 6.23-kor, nyugszik 16.31-kor

A holdkelte adatai  évről-évre változnak. A nap- és holdkelte ma

Ez az év egyik napjának oldala!

A mai naphoz az oldal tetején található link vezet.

Az időjárás :: A naptárról :: Saját naptár :: A nap fotója

 

Csinos ifjú lány…

Nem tudja… Nem tud semmit…

Így jó. Lesz idő…

Szimeonov Todor

 

   

 

 

 

 

Euripidész – Mulass, igyál s a mai napot mindig is tartsd magadénak, mert sorsé a többi nap.

Kapitány Nekem minden új nap egy új nagyszerű feladatot jelent.

Professzor – Számomra minden nap egy esély.

Doktor – Én ajándéknak élem meg az új napot.

Mester – A nap az örökkévalóság rám eső fele.

Beszélgetések

 Kert – Egy boldogabb világért

Az élvezetek

   

A nap képe:

Astronomy

Earth Science

EarthShot

National Geographic

 

 

 

Ajándék?

Eredeti ajándék? Ez lehet egy saját szerkesztésű alkalmi kiadvány...

Ajándékot adni

 

Napi séta

Murin An (Kyoto, Japán):  A japánok mindig zavarba jönnek, ha határozott különbséget kell tenniök építészet, kertészet és természet között. Számukra a természet bármely kiemelt része máris kert, ahogy egy faág kész ikebana. Az emberi konstrukciók szorosan kapcsolódnak természeti környezetükhöz, az ösvény kikerüli a fákat, az épület igazodik a domborzathoz: szervesen egészítik ki egymást. A városi szűk udvarokban sem kényszerítik szabályos rendbe a természetet. Inkább sejtetik, emlékeztetnek rá néhány jellegzetes fával, sziklával, virággal. A kert elengedhetetlen tartozék, és bármilyen kicsiny is, elég nagy ahhoz – mondják –, hogy rásüssön a holdfény. Ha végképp nincs egy talpalatnyi föld sem, akkor egy tálcán is lehet miniatűr kertet rendezni (hako-niva), egy cserépben törpe fát – soha szobanövényt! – nevelni. A természet modelljét készítik el a rendelkezésre álló kis területen – esetleg hátteret kölcsönöznek hozzá, hogy nagyobbnak tűnjék.
 

 

 

Amerikai politika...

 

1956

 

Science Daily

 

Bono

 

 

 

1949

1970

1980

2008

Az év könyve

 

 

 

Gundel

étterem

1146 Budapest, Állatkerti út 2.

VVIP-GT

   

 

 

 

Nemzetközi ünnep, emléknap, esemény

  

 Változó dátumú ünnepek, emléknapok

ENSZ-naptár

UNESCO-naptár

WTO-naptár

CFR-naptár

EBESZ-naptár

 

 

 

A Pikkelysömör (Pszoriázis, Psoriasis) Világnapja – Ezt a világnapot a Psoriasisos Betegszervezetek Nemzetközi Szövetsége kezdeményezte. A psoriasis a népesség jelentős részét érintő megbetegedés. Az európai országokban az össznépesség mintegy 1.4-2%-át érinti. A betegség súlyossága, gyakorisága és krónikus volta mind a társadalomra mind pedig a betegekre jelentős terheket ró, az életminőséget a daganatos vagy a szívbetegeknél tapasztalható mértékben rontja. Az összes beteg mintegy 10%-ánál ízületi érintettség lép fel, mely súlyos deformáló ízületi gyulladáshoz, mozgáskorlátozottsághoz is vezethet. Magyarországon 140-200 ezerre tehető a betegségben manifeszt módon vagy látensen érintettek száma. Szinte bizonyosan mindenkinek a környezetében található pszoriázisos beteg, így fontos, hogy arról minél többen tájékozottak legyenek, ezáltal csökkenjen a tünetes betegek társadalmi kirekesztettsége, amely a betegségben szenvedőknek az életminőségét nagymértékben rontja. A legfontosabb tudnivaló: ez a betegség nem fertőző!
A korszerű gyógyszergyártás számos új lehetőséggel szolgált az elmúlt években a psoriasis kezelése terén. Ezek révén a betegek döntő többsége, leginkább az eddig nehezen, vagy egyáltalán nem kezelhető súlyos betegek ma már a megfelelő modern biológiai kezelésekkel tünetmentesíthetők. A pikkelysömör súlyossága, gyakorisága és krónikus volta a betegekre és környezetükre szinte elviselhetetlen terheket ró, a betegek nagy része állandó kiterjedt bőrtünetektől szenved. Emiatt általános egészségi állapotuk és az életminőségük jelentősen romlik, a mindenki által jól látható bőrtünetek pszichés megterhelést rónak a betegekre és környezetükre is, mely nem ritkán a társadalomból, a környezetből való kirekesztettségig, kitaszítottságig is mélyülhet. A kellemetlen és időigényes helyi – otthoni és ambuláns – kezelések szintén nagymértékben rontják az életminőséget.
A pikkelysömör kezelésének a célja a tünetmentesítés. Ez mindig a pillanatnyi állapottól függően kiválasztott szerekkel zajlik: enyhébb esetekben helyi, kenőcsös kezelésekkel, súlyosabb esetekben gyógyszeres kezeléssel. Kiváló, számos enyhe és súlyos esetben is első választandó módszer lehet a fénykezelés.
Az eddig forgalomba került biológiai szerek legfontosabb célpontjai pikkelysömörben a gyulladás kialakulásában kulcsfontosságú TNFα nevű molekulák, melyek gátlása révén új lehetőség nyílt a súlyos bőrtünetektől vagy ízületi érintettségtől szenvedő pikkelysömörös betegek kezelésében. A beteg által önmagának beadható injekció vagy 6-8 hetente beadott infúzió formájában kerülnek alkalmazásra. Hatásuk jó esetben már néhány nap múlva észlelhető, 1-2 hét alatt a betegek bőre tünetmentessé válik, ízületi panaszaik is megszűnnek. Ez a lehetőség alapjaiban változtatja meg a kezelési stratégiákat. Az eddig csak nehezen befolyásolható tünetekkel rendelkező legsúlyosabb páciensek állapota is hosszú távon kontrollálhatóvá vált. Ezek a szerek Magyarországon is elérhetőek. Mivel alkalmazásuk nagy szakértelmet és körültekintést igényel, indokolt esetekben az arra kijelölt egyetemi klinikákon és nagyobb kórházak bőrgyógyászati osztályán működő psoriasis centrumokban van lehetőség a kezelések lefolytatására. Budapesten a Semmelweis Egyetem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján működő Psoriasis Centrum keretei között nagy számú pikkelysömörös beteg folyamatos kezelését, gondozását végzik, ahol pikkelysömör kezelésének teljes eszköztára rendelkezésre áll. Az országban elsők között végeztek itt biológiai válaszmódosító kezeléseket, ily módon számos beteg jutott már itt hozzá az új gyógyszerekhez.

Sarka Kata csodásan szégyenítette meg a bőrbetegségen gúnyolódó trollokat

Az internet napja

 

* * *

Változó dátumú ünnepek, emléknapok

Takarékossági világnap Október utolsó munkanapja tartják, ezért október 29.. és 31. közötti dátumra esik (hacsak november 1. nem esik keddre, és emiatt október 31. nem lesz munkaszüneti nap; ilyen kivételes esetben október utolsó munkanapja október 28., ahogy például 2016-ban).

Itt ellenőrizheted, melyik napra esnek a változó dátumú ünnepek ebben az évben, illetve mikorra esett a tavalyi évben, mikorra esik majd jövőre. Régebbi évek esetében, nézd meg a megfelelő naptárat.

 

 

 

X

Hirdetés X

 

 

   

 

 

 

Hazai ünnep, emléknap, esemény

 

 Változó dátumú ünnepek, emléknapok

 

Őrizzük a régi, alkossunk új ünnepi hagyományokat!

 

     

 

 

 Vajon az Advent

mikorra esik idén?

Mikorra esik a katolikus egyház által ünnepelt Advent négy napja, ezzel együtt a Bronz-, Ezüst- és az Aranyvasárnap, megtudhatod itt

De van egy legalább ennyire szép ünnepsor: saját gyermekeitek várásának nagy pillanatai.

Ti tudhatjátok, mikorra esnek ezek!

Ünnepeljétek!

 

   

 

 

 

Külhoni ünnep, emléknap, esemény

  

 Változó dátumú ünnepek, emléknapok

 

 

Világ Útmutató és Címtár

 

 

 

Törökország – a köztársaság kikiáltásának napja

Dominika – nemzeti ünnep

Tanzánia – nemzeti ünnep

 

 

 

 

X

Hirdetés X

 

 

 

   

 

 

 

Ezen a napon történt

 

On this day:

...in tech

in music

...in BBC

...in NYTimes

 

 

1929  A fekete kedd a new yorki tőzsdén. A nagy gazdasági világválságot elindító new yorki tőzsdekrach harmadik drámai napja. Ld. még október 24., október 28.

1956  A Nemzetközi Vöröskereszt elindítja segélyszállítmányait és megkezdődnek a tárgyalások a szovjet csapatok kivonásáról. Janza Károly honvédelmi miniszter a Tűzoltó utcai és a Corvin közi felkelőkkel tárgyal a fegyverszünetről.

Hány 56 igazsága?

bike trails

Egyéb szavazások itt!

1980  Budapesten felavatják az ország legkorszerűbb bevásárlóközpontját, a Sugár Áruházat. 1980 októberének további hírei

2006  Brazíliában Lula 61%-kal, Bulgáriában Georgi Parvanov 78%-kal nyeri meg az elnökválasztást. Mindketten baloldali politikusok, és ezzel mindketten második megbízatást szereznek. Különösen Parvanov eredménye tekinthető világrekordnak, mint baloldali politikus által szabad választásokon elért eredmény.

2008  Az Európai Bizottság engedélyezi a német BayerCropScience által kifejlesztett genetikailag módosított gyapot, az LLCotton25 importját, illetve forgalmazását mind a 27 tagországban. 2008 októberének további hírei

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

Névnap

A név

 

 

Született

 

Életrajzok

Hányadiknak születtél?

(Vagyis hányan éltek a Földön születésedkor?)

Mennyit éltél meddig?

 

 

 

Csillagjegy

 

 

 

 

 

Ezen a napon ünnepelt nevek:

Ermelinda, Melinda, Nárcisz, Narcisszusz, Teofil, Zénó

 

Ezen a napon született:

1656 – Edmond Halley angol csillagász (Megh. 1742)

1798  Jakab István drámaíró, műfordító, zeneszerző, publicista, az MTA tagja (Megh. 1876)

1805 – Bakonyi Sándor honvéd tábornok (Megh. 1851)

1831 – Othniel Charles Marsh amerikai őslénykutató (Megh. 1899)

1837 – Balogh Melanie magyar költő (Megh. 1861)

1839 – Steindl Imre magyar építész (Megh. 1902)

1844 – Kunz Jenő jogfilozófus, szociológus, az MTA tagja (Megh. 1926)

1861 – Andrej Petrovics Rjabuskin orosz történeti festő (Megh. 1904)

1863 – Körösfői-Kriesch Aladár magyar festőművész, szobrász, iparművész (Megh. 1920)

1882 – Fuchs Jenő magyar vívó, négyszeres olimpiai bajnok (Megh. 1954)

1882 – Jean Giraudoux francia író, drámaíró, diplomata (Megh. 1944)

1885 – Tihanyi Lajos magyar festőművész (Megh. 1938)

1888 – Li Ta-csao, a Kínai Kommunista Párt alapítója (Megh. 1927)

1897  Joseph Goebbels, a náci Németország népnevelési- kulturális- és propaganda-minisztere (Megh. 1945)

1910 – Sértő Kálmán magyar költő (Megh. 1941)

 

Ez a nap az állatöv Skorpió jegyhez tartozik.

 

 

 

Ó, Romeo, mért vagy te Romeo?

Eh, mi a név? Mit rózsának hivunk,

Bárhogy nevezzük, éppoly illatos.

Shakespeare

Az embereknek nevet adtok,

és a nevekkel nagyra vagytok,

pedig a lélek zugain

valami mindig anonim.

Goethe

 

Nevek eredete és jelentése

 Az Élet Útmutatója

Az ember

A magzat

A csecsemő

 

   

 

 

 

A nap szép és örömteli pillanatai

 

Irodalom

Olvastál ma már?

 

Nyitott ajtók

 

[ Szóló felület ]

 

 

 

BÁRMIT A SZAMÁR SZERETETÉÉRT

A gazdag, zsugori öregember vagyonának jó részét úgy szerezte, hogy magas kamatra kikölcsönözte pénzét. Amikor túl öreg lett és nehezére esett már a séta is, szamarat vett magának. Annyira megszerette az állatot, hogy csak akkor ült fel rá, ha borzasztóan elfáradt.

Egy nap hosszú utat kellett megtennie, tikkasztó melegben, így hát magával vitte a szamarat. Darabig gyalogolt mellette, s amikor kifulladt, felült a szamárra. Két-három li távolság után a szamár is szaporán szedte a levegőt, nem szokta meg, hogy üljenek a hátán. Az öreg leszállt róla, levette a nyerget is. A szamár azt gondolta, szabadjára engedték, sarkon fordult, elügetett hazafelé, ügyet sem vetett az öreg kiáltozására. Az öreg zsugori félt, hogy a szamár elkóborol, a nyerget sem akarta elveszíteni. Hátára vette a nyerget, hazasietett.

Amint házához ért, első kérdése az volt, hazatalált-e a szamara? Fia megnyugtatta, és az öreg arca felderült, ám a megerőltetés, a hőség megtette a magáét: az öreg ágynak esett, hetekig nem tudott lábra állni.

[ Klasszikus kínai tanmesék ]

 

 

Amerikai kutatók azt találták, hogy a nap mint nap intenzíven  mozgók 27 százalékkal kisebb valószínűséggel kapnak  agyér-elzáródást, mint akik keveset mozognak. A közepesen  aktív emberek  esetében a rizikócsökkenés  húszszázalékosnak adódott.

A számok világa

 

Szudoku 

7

9

 

4

8

 

 

 

 

 

8

1

 

 

 

 

 

 

 

 

5

9

7

 

 

 

 

 

5

 

 

7

8

 

 

 

 

9

2

 

 

 

 

 

6

 

8

 

2

 

 

 

5

 

 

 

 

2

 

6

 

1

7

4

7

8

 

 

 

 

6

 

1

 

6

 

 

7

 

 

 

 

 

   

A mester és Margarita

  

Cliché 31

Eros 366

 

A masszázs

 

 

   

 

 

 

Népi, vallási és egyéb szokások, legendák

 

Változó Világ Enciklopédia

 

Vallási Útmutató és Címtár

 

Vallások naptára

 

 

 

Szürinx: Ládón folyóisten leánya, Árkádiában élő nimfa. A legszebb nimfa volt Árkádiában és talán ennek köszönhetően beleszeretett Pán. A szűzi életmódot folytató lány azonban nem viszonozta az isten közeledését, hanem ijedtében menekülni kezdett előle. Szürinx csak futott, ahogy lábai bírták, de kezdett fáradni és végső kétségbeesésében ahhoz a folyóhoz rohant amelyben apja élt. A vízbe ugrott és arra kérte Ládónt változtassa el vesztét okozó szép alakját. Apja teljesítette kérését és leányát remegő náddá változtatta, Pán utána ugrott, de már csak a nádszálakat ölelhette meg. Szomorúan ült le a folyópartra és bánatosan nézte a nádat, amivé szerelme változott. Kis idő elteltével halkan búgó gyönyörű hangot hallott, a szél zúgott a nádszálak között, s ő úgy vélte, hogy ha a szél ilyen hangokat tud kicsalni a nádból, akkor abból hangszert is lehet készíteni. Levágott tehát egy szálat, darabokra szelte, majd ferdén egymás mellé illesztve viasszal rögzítette őket. Belefújva csodálatos hangok törtek elő és Pán a nádsípot szerelme emlékére szürinxnek nevezte el.

Görög istenek

AJÁNLOTT IRODALOM: Cox, George William: Görög regék, 1991.

 

 

 

A jövendő évezred közössége,

egy új hit jegyében

 

365+1 legenda

 

   

 

 

 

A nap

a Változó Világban

 

 

Olvasd a Változó Világot!

Írd is!

Könyvírási pályázat

Íróiskola

 

Változó Világ blog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25 év!

A legszebb

A legédesebb

A legizgalmasabb

A Nagy Év könyve

Segíthetünk?

Falum követe

 

Kiadói szolgáltatások

 

 

   

 

 

 

Ismeretek, érdekességek, rendezvények, programok

 

 

Múzeumi rendezvények

 

Szám-blog

 

 

 

302. tétel az igazságról

Az ész bajjal jár. (Gribojedov)

Az igazság

 

 

 

Programajánlatok

PORT.hu

EST.hu

TeleProgram

Index

Pesti Műsor

 

 

Hasznos tudnivalók

Ovulációs naptár

 

   

 

 

 

Tanácsok,

hasznos tudnivalók

 

Hasznos tudnivalók

Használati útmutatók

 

 

 

Nézz nyugodtan, kedvesen az emberek szemébe.

1001 tanács

Készíts leltárt igényeidről!

Készíts leltárt igényeidről! Egy komoly, őszinte és teljes leltárt. Így tudod tudatosítani magadban, mi az, ami valóban fontos, és mi az, ami kevésbé. A feladat azért nehéz, és azért jelentős, mert sokszor nem vagyunk kellően tisztában azzal, mire van igényünk. Igényeink pedig vannak, és általában erősek. Erősek, de általában rejtőzködnek, mi magunk sem ismerjük eléggé...

A teljes szöveg

Életútmutató

 

 

Datolya (Phoenix dactylifera, dactylus vagy dactyli, régi elnevezéssel: török szilva) - a datolyapálma gyümölcse, hossza 4-5 cm, hengerded ellipszoid v. tojásdad, csaknem gömbölyű v. tompaszögletű, tompa v. hegyes, 4-5 cm. hosszú vagy hosszabb, színe a szilvához hasonlóan sárgásbarna vagy mély barna. Sima héja alatt édes, leves hús, középen pedig kemény, hosszúkás, hosszában barázda hasította, ehetetlen mag található. Számos nagyobb vagy kisebb fajtája van. Puhasága meg az íze nagyon különböző. A nagyobb, sötétebb, húsosabb és édesebb alexandriai fajta a leghíresebb, a Nílus mellett terem (király-datolya), Egyiptomból jut a kereskedésbe; középszerűbb a tuniszi. Szíria és Algéria is szállít datolyát. Rengeteg fajtája közül a legkedveltebbek és leggyakoribbak az izraeli "daglet noor", a mézédes "halawi", illetve az illatos "khalesh". A legjobb datolyafajták a király-datolya, a Fekete datolya (kara khourma) a Fekete Tenger mellékén és Kis-Ázsiában; a spanyol datolya, különösen a valenciai. Itt két fajtáját különböztetik meg: az édeset (kanditok), meg a keserű datolyát (akreletek); az utóbbi mintegy 48 óráig borecetben feküdt.

A friss datolya kb. 30 %-a viz, 36 %-a cukor, 24-a % fehérje, 8 %-a pektín. Tartalmaz még citromsavat, ásványrészeket és kumarint, ettől van a datolyának sajátos kellemes íze.  Természetes cukortartalma magasabb mint bármely más gyümölcsé. Gazdag étkezési rostokban, nagy mennyiségben tartalmaz B-vitamint, illetve vasat, foszfort, kalciumot, cinket és magnéziumot. Nagymennyiségű ásványtartalma miatt jó vértisztítónak, idegerősítőnek bizonyult. Megfázás esetén jótékony hatása van a légzőszervekre. Tartalmaz nagymennyiségű esztrogén hormont, amely késleltetheti a változó kor beköszöntését, illetve csillapítja annak hatását. Azok számára is ajánlatos növényi hormonnal próbálkozni, akiknél a szintetikus hormonadagolás nem vált be. Ilyen növényi hormont tartalmaz a datolya is. A boron is szabályozza a vérben a hormontermelést.

Nagymennyiségű ásványtartalma teszi lehetővé, hogy vértisztítónak és idegerősítőnek használjuk s jótékony hatása van a légzőszervre megfázás esetén. Jó álmatlanság ellen: lefekvés előtt ajánlatos néhány szem datolyát fogyasztania. Réz és egyéb ásványtartalma, de főleg kálium tartalma lehetővé teszi, hogy szív és idegcsillapítóul szolgáljon a nap eseményei után. Magas cukortartalma miatt azonban óvakodjanak tőle a cukorbetegek. A datolyában levő ásványok, többek között a germanium és fehérje-szénhidrát összetétel enyhíti ezt az anyagcserezavart.

A kalcium és a magnézium szinte egyenlő mennyiségben fordulnak elő a datolyában, ez teszi lehetővé, hogy a természetes úton bejutott kalcium felszívódása ideálisan történik. A datolya esetében a csontfejlődési zavarokra még inkább gyógyszerre találunk. A boron meggátolja a kalcium és a magnézium kioldódását a csontokból, valamint erősíti az izmokat.

Szintén a cukortartalmának köszönhetjük, hogy megfázásos betegség esetén enyhíti az inger feltámadását a légzőszervekben, így a szamárköhögés, vagy egyszerű köhögés esetében is. Hasonló reakciót vált ki, mint a köhögés elleni szirup. Germanium tartalmának köszönhető, hogy a szervezetben fokozódik az oxigénellátás. Energiatartalma 142 kcal, 594 kJ/100 gramm.

Nyersen, friss állapotban, szárítva, megfőzve stb. fogyasztják; nálunk csemege. 2-3 hónapon át frissében lehet kapni, mert a fajták más-más időben érnek. A datolyát a napon aszalják, azután hogy tovább tartson, homokba ássák. Aszaltan és kosárba belesajtolva, több esztendeig romlatlan marad. Mivel fogyasztása élvezetes és komoly energiát biztosít, számos afrikai és arab országban a lakosság egyik főtápláléka.

Az üzletekben mind a mai napig leggyakrabban aszalt formában találkozunk vele, melynek nem csak ásványi anyag tartalma kevésbé kedvező, de energia tartalma is jelentősen magasabb a friss gyümölcsénél. A friss szemek legyenek mély barnák, héjuk sima, feszes, rugalmas, ropogós. A datolya kitűnőn tárolható hűtőszekrényben, ahol akár egy évig is eláll. A tárolás során folyamatosan tovább szárad, kristályosodik, ami még tovább emeli a gyümölcs cukorkoncentrációját.

A datolya nemcsak kellemes csemege, de ha szokásunkká válik, hogy óvakodunk a fehércukor használatától, a datolya nagy segítségünkre lehet az édesítésben. Naponta elég négy-öt szem fogyasztása reggeli édesítésére. Legkönnyebben szárított datolyához jutunk. Ha kevés tejjel lemezvágóba tesszük, kellemes italt kapunk a köhögés enyhítésére, vagy álmatlanság esetén.

A gyümölcs rengeteg módon felhasználhatjuk. Természetesen fogyaszthatjuk nyersen, magában, készíthetünk belőle tortákat, pudingokat, gyümölcssalátákat, rakhatjuk szárnyasok, halak tölteékébe. Kitűnően harmonizál sajtokkal, diófélékkel, így a sajttálaink különleges kiegészítője lehet.

Akár aszalt, vagy friss datolyát vásárolunk, mindig alaposan mossuk le a szemeket, majd felhasználástól függően távolítsuk el magját, illetve héját, melynek lehúzását mindig a szár felől érdemes kezdeni.

A datolyából mézszerű nedv - datolyaméz - sajtolható, melyet az arab népek vaj helyett, kenyérre kenve fogyasztanak.  A datolyabor az arabok kedves itala. E célból a 4 órán át folytonosan befőzött datolyanedvet megtisztítva jül elzártan a földbe ássák s 12 napig ott hagyják, míg ki nem forrt.

Állítólag érdemes datolyapálmát ültetni, persze csak a forró égövön, mert a fa több mint kétszáz évig elél, és évi száz kg gyümölcsöt hoz.

 

Diós datolya

A datolyából eltávolítjuk a magot, rumos diómarcipánnal és negyed diógerezddel töltjük. A betöltött datolyát mandulamarcipánba burkoljuk.

 

 

 

Az élet útmutatója

A boldogság

A kompetencia

A tehetség

egészségKALAUZ

 

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

 

 

 

 

 

500 zen és klasszikus haiku

Bradbury, Ray: Fahrenheit 451, 2003

Dolto, Françoise: A gyermek és az öröm, 2002

Évszakok, Négyszer negyven haiku, 2003

Lévi-Strauss, Claude: Szomorú trópusok, 1979

Macuo Basó: Százhetven haiku, 1998

Rácz Zoltán: Családi és társadalmi ünnepek, 1964

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

         

 

 

   
Hírek
 

 

 

Hír? Az mi?

 

Google hírek

 

 

 

1848

 

1949

1970

1980

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

2024

2025

 

Hírhinta

 

 

 

MTI

Szin-Hua

Reuters

AP

TACC

Még 120 nagy hírügynökség

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2024