VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

2018 hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Az élet ünnepnapok nélkül: hosszú út vendégfogadók nélkül.

Démokritosz görög filozófus (i. e. 460 kör.–370)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

2018 hírei

  

   
Január
 

 

   

 

2018. január 3.  Szerte Indiában zavargások törnek ki, Mumbaiban (régi angol nevén: Bombai) és más városokban „halott város” akciót szerveznek, megbénítva a forgalmat, több helyen összecsapva a rendfenntartókkal.

A megmozdulások oka az a támadás, amely érte a Koregaon Bhima városában ünneplő közel 40 ezres tömeget. A többségében érinthetetlenekből („dalitok”) álló tömeg a helyhez kötődő híres csatára emlékezik minden január elsején, de az idén ez az indiai nemzeti ellenállás egyik legnagyobb eseményének a 200 éves évfordulója. Az ünneplő tömeget szélső jobboldali nacionalisták támadták meg kődobálással, aminek legalább egy halálos áldozata volt.
Indiában ma is kb. 200 millió ember sorolható az érinthetetlenek közé (sajátos hivatalos fogalom alatt: schadule castes).

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

   
Február
 

 

   

 

2018. február 6.  Miután előző váratlanul rekord módon zuhantak a részvényárfolyamok a new yorki tőzsdén, gyakorlatilag teljesen lenullázva az egész januári szárnyalást és komoly pánikot keltve világszerte, a mai napon az árfolyamok még meglepőbb módon visszakúsztak, és összességében még 2,6%-kal felülmúlták a zuhanás előtti szintet.

A páratlan kilengés bizonyosan a gyengébb és kevésbé szerencsés befektetőknél hatalmas veszteségekkel, míg másoknál hatalmas nyereséggel zárult. Az elemzők egyetértenek, hogy az amerikai gazdaság egy éve jelentős lendületben van, és ez még jó ideig kitarthat, de ezzel együtt a páratlan tőzsdei eufória komoly kockázatokat tartogat.

 

* * *

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

   
Március
 

 

   

 

2018. március 5.  Először ül egy asztalhoz Kim Dzsongun észak-koreai vezető és egy magas rangú dél-koreai kormánydelegáció. Kim még ebédre is vendégül látta a küldöttség tagjait, a két ország kapcsolatáért felelős politikusokat.

A történelmi találkozón egyelőre csak az egyeztetés lehetőségéről egyeztettek, ám ez fontos előrelépés az elmúlt évek eszkalálódó feszültsége után. A Phenjanban lezajlott eseményről és az észak-koreai állami média tudósított.

* * *

2018. március 19.  Az amerikai Tempe városában (Arizona állam) megtörtént az első halállal végződő baleset, amelyet önvezető autó okozott.

Az áldozat, egy biciklivel közlekedő 49 éves nő a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe.
A balesetet okozó autót az Uber cég üzemeltette, amely már egy éve teszteli önvezető autóit Tempe mellett Phoenixben, Pittsburgben, San Francisoban és Torontóban is. Uber közleményben fejezte ki részévét és bejelentette, hogy leállítja az önvezető autók tesztelését
.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

   
Április
 

 

   

 

Április – Még névtelen közös európai-japán küldenek a Merkúrra.

Április 10.  Hszi Csin-ping kínai elnök nagy érdeklődéssel várt beszédet tart a Bobao-i Fórumon. Ebben Hszi a Teng Hsziao-ping által megalapozott nyitás-politika új szakaszát hirdette meg.

A Bobao-i Fórumot, amelyet éppen tíz éve tartanak, a szakemberek a kínai Davosnak is hívják.

  

 

 

 

 

 

  

 

 

 

   
Május
 

 

   

 

Május 5 –Az amerikai InSight Mars-szonda fellövésének tervezett időpontja.

 

Május 19.  A magyar légierő készültségi szolgálatában lévő Gripenjei befogják a Norwegian légitársaság Boeing 787-es utasszállító repülőgépét, amely már Románia légterében sem létesített rádiókapcsolatot a légi irányítókkal.

A Gripen-pár a Szingapúr-London útvonalon repülő utasszállítót a magyar határnál elfogta és elvégezte az azonosítást, majd rádiókapcsolatot létesített az utasszállító repülőgép pilótáival, akik ezek után felvették a rádiókapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással is, a Gripenek pedig visszatértek a kecskeméti repülőbázisukra.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

   
Június
 

 

   

 

Június 14 – Július 15 – A 2018 évi FIFA Futball Világbajnokság Oroszországban.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

   
Július
 

 

   

 

Július 1.  A szavazatok több, mint 53%-ával Mexikó elnökévé választják a baloldal régi népszerű veteránját, Andrés Manuel Lopez Obradort.

Neve kezdőbetűi nyomán AMLO-nak hívott politikus régebben Mexikó-város polgármestere volt. Erre a posztra most először választottak női politikust, Claudia Sheinbaum személyében, aki megint a baloldali párt jelültje.

Az elnöki posztért folyt kemény versenyben második helyen 22%-kal a fiatal konzervatív Ricardo Anaya végzett, míg a most leköszönő elnök pártját, az Intézményesített Forradalom Pártját képviselő José Antonio Meade a szavazatok mindössze 16 %-át kapta.

Győzelmi beszédében Obrador „mély változásokat” ígért, „diktatúra nélkül”, egyben hitet tett az Egyesült Államokkal fenntartott „szeretet és együttműködés” mellett.

A mexikói baloldal történelmi jelentőségű győzelmét a magyar média nem méltatta figyelmével.

 

Július 27 – Mars  2003 óta a legközelebb kerül a Földhöz, 

Július 24. Görögországban több helyen, de különösen Athén körzetében hatalmas erdőtüzek pusztítanak. Az első hírügynökségi jelentések már majdnem száz halálos áldozatról, sok száz sebesültről tudósítanak. Az érintett területeken füstfelhők eltakarják a napot.

A kormány, amely szándékos gyújtogatásokra gyanakszik, szükségállapotot rendelt el, és három napos nemzeti gyászt is kihirdetett..

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

   
Augusztus
 

 

   

 

  

 

 

 

 

 

  

 

 

 

   
Szeptember
 

 

   

 

  

 

 

 

 

 

  

 

 

 

   
Október
 

 

   

 

  

2018. október 8. Google bejelenti, hogy döntött a Google+ szolgáltatás leállításáról jelenlegi formájában. A 2011 júniusában indított fejlesztését Google kifejezetten a Facebook konkurenciájának szánta, kevés sikerrel.


A magán felhasználók várhatóan 2018 augusztusáig érik el a szolgáltatást, amely a későbbiekben üzleti alkalmazásként marad meg.

A bejelentés kapcsán a Google most nyilvánosan is elismerte, hogy az elmúlt hónapokban a Google+ komoly biztonsági problémáját észlelték, és kijavítottak, de nincsenek pontos adatok az érintett felhasználók számáról...

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

   
November
 

 

   

 

November 25. Este fegyveres konfliktus történik a Kercsi szorosban, amely összeköti a Fekete és az Azovi tengert. Azon három ukrán hadihajó próbált visszamenni ogyesszai bázisukra, de az orosz határőrség illegális tartózkodás miatt orosz vizeken feltartoztatni próbálta, végül tüzet nyitott, és elfoglalta a hajókat.

A két fél a másikat vádolja provokációval. Ukrajna azonnal teljes készültségbe helyezte haditengeri erőit, és a parlament elé vészi az elnöki rendeletet hadiállapot bevezetéséről.

 

 

November 26 – InSight leszáll Marsra.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

   
December
 

 

   

 

December 10. – Izrael tervezi megkezdeni fennállása első éveiben keletkezett titkos iratok nyilvánosságra hozását.

 

 

 

 

 

  

 

 

 

         

  

 

   
Hírek
 

 

 

Hír? Az mi?

 

Google hírek

 

 

 

1848

 

1949

1970

1980

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

 

 

 

Hírhinta

 

 

 

MTI

Szin-Hua

Reuters

AP

TACC

Még 120 nagy hírügynökség

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023