VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

2017 hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Az élet ünnepnapok nélkül: hosszú út vendégfogadók nélkül.

Démokritosz görög filozófus (i. e. 460 kör.–370)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

2017 hírei

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

   
 Január
 

 

   

 

 2017. január 18. Hszi Csin-ping kínai elnök úton Davos felé megáll Genfben, ahol az ENSZ genfi palotájában Antonio Guterres főtitkár jelenlétében 800 vendég előtt beszédet mond. Ebben Hszi felhívást intéz az ország minden országához.
„Az atomfegyvereket teljesen kellene betiltani és megsemmisíteni az összes ilyen készletet, hogy felépíthessünk egy atomfegyvermentes világot!” – jelentette ki Hszi.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

   
 Február
 

   

 

 2017. február 11. Február 7. óta Róma falaira ismeretlenek több száz példányban ragasztanak ki névtelen plakátokat Ferenc pápa képével és egy vádló szöveggel, amely szemére veti a pápának „biztost küldtél a kongregációkhoz, papokat váltottál le, lefejezted a Máltai Rendet és a Szeplőtlen franciskánusait, mellőzted a kardinálisokat… Hol van a te irgalmad?”

A plakátokat a város felülragasztja más plakátokkal, vagy a rendőrség rájuk ragaszt „Illegális ragasztás” feliratú szalagokat, de éjjel az ismeretlenek újra kiragasztják a pápát támadó plakátokat. A precedens nélküli esetet a Vatikán eddig hivatalosan nem kommentálta, de több egyházi személy már kifejezte nyugtalanságát. Maga Ferenc pápa erről nem beszélt a február 8-án a Corriere de la Sera-nak adott interjúban, de az újságíró magánkérdésére annyit mondott, hogy ő „derűs és kívülálló”.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

   
Március
 

   

 

 2017. március 11. Példátlan konfliktus alakult ki két NATO-szövetséges között: a holland kormány megtagadta Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter repülőgépének leszállását, aki részt akart venni a Hollandiában élő törökök egyik gyűlésén.
A hírre Erdogan török elnök élesen reagált, nácinak és fasisztának nevezte a holland vezetőket, többféle retorziót említett, beleértve a holland diplomaták beutazásának megtiltását. A nap folyamán Mark Rutte holland miniszterelnök a Facebook oldalán sajnálkozott a „dolgok állása” miatt.

 

2017. március 30. A brit miniszterelnök megbízottja átadja Donald Tusk EU-elnöknek Theresa May hatoldalas levelét, amelyben Nagy-Britannia hivatalos közli elhatározását az EU elhagyására.
A baráti hangulatú ceremónián Tusk annyit mond: „Ez nem egy szerencsés nap.” Eközben May a brit parlamentben tartott beszédében hangsúlyozza: „Nincs visszaút.”

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

   
Április
 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

   
Május
 

   

 

2017. május 12. Világméretű masszív támadás indul az interneten úgynevezett zsaroló vírussal, amely blokkolja a támadás során megfertőzött számítógépet, és gyakran 300 vagy 600 dollárt követel az áldozottól a blokkolás feloldásáért.

A támadás a legtöbb fejlett országot érinti minden földrészen. Érthető módon nem minden áldozat jelentkezik pontos beszámolóval, de így is világos, hogy egy sor jelentős cég van közöttük Amerikában, Franciaországban és máshol. Nagy-Britanniában számos kórház működését zavarták meg, közben a hatóságok nyilatkoztak, hogy a támadók nem férhettek hozzá a betegek adataihoz. Oroszországban a Belügyminisztérium és a vasúttársaság ismerteti az őket ért támadást.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

   
Június
 

   

 

2017. június 9. India és Pakisztán hivatalos csatlakozásával nyolctagúvá bővül az 1996-ban alapított Sanghaji Együttműködési Szervezet.

A kezdetben „sanghaji ötök”-nek hívott csoportot Kína, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország és Tádzsikisztán alapította. 2001-ben csatlakozott hozzá Üzbegisztán, és ekkor alakult meg az állandó jelleggel működő kormányközi szervezet is.
A szervezet munkájában különböző státuszban Mongólia, Fehéroroszország, Afganisztán, Örményország, Azerbajdzsán és Srí Lanka is részt vesz.
A mostani asztanai csúcs házigazdája, Nurszultan Nazarbajev kazah elnök rámutatott, a szervezet egyesíti a Föld lakosságának majdnem a felét, és nemzeti össztermékének mintegy harmadát.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

   
Július
 

   

 

2017. július 12.  Minden különösebb ünnepség és hírverés nélkül megkezdi működését Kína első külföldi katonai bázisa Dzsibutiban, a Vörös tenger bejáratánál.

A létesítmény komoly logisztikai központként szolgál majd a kínai hadi tengerészet számára békefenntartó és humanitárius akciók biztosításában, illetve a kalózok elleni harcban Afrika és Nyugat-Ázsia térségében.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

   
Augusztus
 

   

 

2017. augusztus 5.  Az amerikai Santee Cooper cég bejelenti, hogy, hogy tekintettel a kétszeresére nőtt költségekre, leállítja két, 40%-ban kész atomreaktor építését Dél-Karolinában. A két reaktor eredetileg 10 milliárd dollárra tervezett költségét jelenleg 20 milliárdra becsülik.

Ezzel már csak egy új reaktor épül jelenleg az Egyesült Államokban, ahol 2006-ban az atomenergia reneszánszát, és 40-50 új reaktor üzembe helyezését jósolták.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

   
Szeptember
 

   

 

2017. szeptember 19.  A nagyhatalmak közül elsőként és gyakorlatilag egyedüliként Izrael fejezte ki – nagyrészt, de nem csak diplomáciai csatornákon – támogatását a kurd függetlenségi tervek számára.

Ez az állásfoglalás meglepően nagy és látványos lelkesedést váltott ki a kurdok körében, a kurdok lakta területeken ugyanúgy, mint a népes európai diaszpórában. A közelgő – bár időközben az iraki legfelső bíróság által ideiglenesen felfüggesztett – függetlenségi referendum kapcsán szaporodó tüntetéseken immár rendszerint izraeli zászlók is feltűnnek a kurd zászlók tengerében.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

   
Október
 

   

 

2017. október 27.  A 135 fős katalán parlament – az ellenzék egy részének kivonulása után – nagy abszolút többséggel (72 igen, 10 nem, 2 tartózkodás mellett) megszavazza a függetlenségi nyilatkozatot, és nyomban kikiáltotta a Katalán Köztársaságot, amely a nyilatkozat szerint: „független, szuverén, demokratikus, szociális jogállam”.

Néhány órával később a spanyol parlament megszavazza a kormány által kért felhatalmazást, amely várhatólag a katalán autonómia felfüggesztéséhez vezet.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

   
November
 

   

 

2017. november 22.  Oroszország, Törökország és Irán vezetői találkoznak Szocsiban.

A képet az iráni külügyminiszter osztotta meg a Twitteren, célozva egy másik hármas csúcsra (májusban, Rijádban Szaúdi-Arábia, az USA és Egyiptom részvételével).

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

   
December
 

   

 

2017. december 8.  Átadják a Berlin-München szupervasút vonalat. A 623 km-es távolságot a speciális szupervonatok nem egészen 4 óra alatt teszik meg. Kezdetben napi három vonatot indítanak mindkét irányba.

A gigaprojekt terve nyomban az ország egyesítése után született, és célja a keleti és nyugati országrész összekötése. A tényleges munka több, mint 10 évig tartott. A vonalon majd tehervonatok is közlekednek. Az átadási ünnepségen Angela Merkel kancellár is részt vett.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

         

 

 

   
Hírek
 

 

 

Hír? Az mi?

 

Google hírek

 

 

 

1848

 

1949

1970

1980

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

 

 

 

Hírhinta

 

 

 

MTI

Szin-Hua

Reuters

AP

TACC

Még 120 nagy hírügynökség

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023