VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

2016 A közösség éve

Közösség | Erkölcs | Tudás | Kompetencia | Tehetség | Írás | Közösség | Öröm

 

Egyéni keresés

 

A közösség a létezés erkölcse.

Szimeonov Todor író, könyvkiadó (1947)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

2016

A közösség éve

 

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

   
Ember és közösség
 

 

 

Jóság
Bölcsesség
Boldogság

 

 

 

A közösség azon – szerencsés? – fogalmak közé tartozik, amelyekről ösztönösen pozitív, nemes gondolatok jutnak eszünkbe, mint például a szeretet, a tudás, a munka, az erkölcs.

Nem kevesen viszont kezdettől, sokan mások pedig könnyen szkeptikussá válnak. És igen, fontos becsületesen kimondani: a közösség nem valami elrendelés szerinti idill. A közösség lehet jó, és lehet rossz. Senki ember nem születik jónak, vagy rossznak. Azzá lesz. Közösségekből sincsenek örök közösségek. A közösségek születnek, és meghalnak. Közben pedig ezerszer is át tudnak alakulni. Paradicsomot tudnak mintázni. És poklot. Többnyire pedig azt, amivé magunk tesszük hétköznapjainkat.

A közösség egyszerűen van, életünk meghatározó része. Ahogy mi magunk is meglehetősen meghatározó része vagyunk saját életünknek. Akkor is, ha ez néha egyeseknél nem szembeszökő.

A közösség az ember számára olyasmi, mint a dimenzió a fizikai test számára. Amely nem tud létezni, ha nem zuppan egy három dimenzió által kifeszített sarokba. Mi szerencsések vagyunk: közösségek ezrei közül választhatunk. Nem mindig könnyen.

Kettőt nem válogathatunk: egy az anyánk, és egy az emberiség.

 

 

 

 

A civilizáció

Emberhit

Élvezet
   
A közösség fogalmáról
 

 

 

 

 

 

  

   
   
Pályázati projekt
 

 

 

 

 

 

Az elmúlt években az ú. n. közösségi média (régebben web2) elterjedése mélyreható változásokat hozott az életmódban, az emberi kapcsolatokban. Sokan és igen hevesen kritizálják a változások árnyoldalát, néha szinte apokaliptikus víziókat festenek a témával kapcsolatban. Viszont nem tagadhatók a valóban pozitív hatások, és még kevésbé megállítható a technikai fejlődés.

Ezért különösen fontos lenne tárgyszerűen és tárgyilagosan, objektíven elemezni a közösségi média hatását a valóságos közösségekre, helyesen szétválasztani a pozitív és a negatív hatásokat, újszerű, innovatív megoldásokat találni a pozitív hatások megerősítésére és jobb kihasználására, illetve a negatív hatások blokkolására vagy éppen megfordítására.

Ebben az irányban szeretne tenni egy határozott, céltudatos lépést Alapítványunk a „2016 A közösség éve” elnevezésű programjával.

A fent mondottaknak megfelelően a programnak négy fejezete, vagy inkább egymásra csúszó rétege van:

A. A helyzet felmérése,

B. A közösségi média hatásainak elemzése,

C. Ajánlások kidolgozása a hatások kezelésére,

D. Együttműködés érdekelt közösségekkel az eredmények kipróbálása, hasznosítása és népszerűsítése érdekében.

Már a helyzet felmérésénél jól érzékelhető lesz, hogy célunk egyértelműen a valóságos közösségek megerősítése, hiszen azok felmérése nemhogy zárójelbe lesz téve (hiszen szociológiai „nóvumot” inkább a közösségi médiában keletkezett „virtuális” közösségek jelentenek), hanem rájuk, a valóságos közösségekre még fokozottabb figyelmet szeretnénk fordítani.

A helyzet felmérését, a hatások elemzését, de még az ajánlások kidolgozását is a különböző – valóságos és virtuális – közösségek lehető legszélesebb körének bevonásával tervezzük elvégezni (egyszerű köríves felméréstől a mélyinterjún át a workshopig, a megfelelő eszközök széles tárával, de a behatárolt idő- és anyagi kerettel számolva).

A program eredményeit egyrészt az igen népszerű web oldalunkon és különböző kiadványokban tesszük közzé, ezáltal újra egy szélesebb kört elérve, másrészt az első fázisokban résztvevő legaktívabb partnerekkel közösen igyekszünk majd azokat a gyakorlatban is tesztelni, hasznosítani.

Terveink szerint a programnak egy különösen izgalmas „mellékterméke” is lesz: ez a „közösségi minőség (SQ)” fogalma, ill. mérőszáma (ez a „0-teljesen virtuális” és „100-teljesen valóságos” között mozogna).

2016 A közösség éve program végső célja valamennyire orvosolni a közösségi média által okozott egyes (kezdeti? gyermekbetegség-típusú?) problémákat (magány, manipuláció, kiszolgáltatottság stb.).

Programunk társadalmi hatása néhány tipikus alapesetben lesz érezhető:

- a teljesen virtuális közösségek kiegészítése valóságos közösségi elemekkel (pl. ehhez kidolgozott minták segítségével),

- a virtuális közösségek által kiszorított hagyományos formák feltámasztása, versenyképessé tétele,

- az elektronikus eszközöket nem ismerő, vagy azokat kerülő („ortodox”) közösségek megsegítése az alkalmazkodásban a változó világ körülményeihez.

 

   
   
Kapcsolat
 

 

A Változó Világ iskolái:

Doktori iskola

Életiskola

Íróiskola

Angyaliskola

 

 

 

Kapcsolatfelvétel:

vvma@valtozovilag.hu

 

   
   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

 

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023