VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

2015 hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Az élet ünnepnapok nélkül: hosszú út vendégfogadók nélkül.

Démokritosz görög filozófus (i. e. 460 kör.–370)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

2015 hírei

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

   
 Május
 

 

   

 

Május 21. Holtan, testén kínzás nyomaival találták a brazíliai Bahia szövetségi államban az 53 éves Djalma Santos da Conceicao oknyomozó újságírót, aki egy drogkereskedők által meggyilkolt lány ügyében vizsgálódott. Egy hét alatt ő a második meggyilkolt újságíró Brazíliában. Előtte a 67 éves Evany José Metzker oknyomozó újságíró lefejezett holttestére találtak rá a Padre Paraiso közelében, ahol kábítószer-csempészet és gyermekprostitúció ügyében nyomozott. Brazil kór ez? Mexikói? Világkór?

Május 27. Hajnalban a zürichi rendőrség civil ruhás ügynökei a Zürichi-tó partján álló, ötcsillagos Baur au Lac Hotelben letartóztatottak hat prominens személyt abból a 14-ből, akit nem sokkal korábban az amerikai hatóságok hivatalosan is meggyanúsítottak az elmúlt 20 évben folytatólagosan elkövetett pénzmosással, zsarolással és csalással. Az érintettek az éppen kongresszusra készülő FIFA különféle vezetői. Úgy tűnt, a FIFA - mint sokan mások is -  rendre átvészeli a korrupciós vádakat. Eddig... Az Egyesült Államok új főügyésze Loretta E. Lynch, egy hónapja lépett hivatalba. Korábban az USA Igazságügy Minisztériumában dolgozott, és ő felügyelte a FIFA-vizsgálatot.

Bréking 1. Újjáválasztották a FIFA elnökét, Joseph Blattert

Bréking 2. Blatter lemondott!

De hány dinoszaurusz van még a sportvilágban? Miért csak a sportvilágban, kérdezzük mi. Lehet demokratikus egy társadalom demokratikus szervezetek és intézmények nélkül? Az amerikai elnökök korlátozott újraválaszthatósága miért nem egy alapminta?

Május 29. David Cameron körutat tesz Európában, hogy rávegye partnereit: rugalmasság és képzelőerő kell részükről az EU brit elvárások szerinti reformjához.

Brexit – Nagy-Britannia kilépésére az Európai Unióból, illetve az ezzel kapcsolatos vitára és népszavazásra utaló hashtag, amelyet már a közbeszédben is használnak, bár inkább írásban. Brexit a Tweeteren (Új szavak lexikonja)

 

 

 

MTI

 

Csillagászati eseménynaptár

 

Calendars - WolframResearch

  

 

 

   
Június 
 

 

   

 

Június 1. Kritikus pontra hág a feszültség Kína és az Egyesült Államok között a Kelet-Kínai Tengerben található lakatlan szigetek hovatartozása, illetve Kína fejlesztési programja miatt, amelynek keretében gyors ütemben épít és telepít mesterséges szigeteket a térségben. A területet Japán - 1895 óta - a magáénak tartja. Kína ezt az 1970 évek óta vitatja hivatalosan. A területre vagy egy részére még Tajvan, Vietnam. a Fülöp-szigetek, Malajzia és Brunei is igényt tart. Obama ma jelezte, hogy hajlandó jogosnak tekinteni a kínai követelést, de nem hajlandó Kína egyoldalú lépéseit elfogadni. A kínai válasz igen határozott: Kína nem kívánja elfogadni az USA egyoldalú katonai lépéseit, mint például a terület fölött végzett felderítő repüléseket.

Június 5. Edward Snowden cikke jelent meg az amerikai The New York Times, a német Der Spiegel, a francia Libération és a spanyol El País lapokban, abból az alkalomból, hogy két éve leplezte le az amerikai lehallgatási gyakorlatot. Boldognak mondja magát attól, hogy a világ közvéleménye felfigyelt erre, és hogy felnőtt egy "posztterrorizmus" nemzedék.

Lehet, hogy Snowden menedékjoga Putyin egyik fő megbocsáthatatlan bűne (Hodorkovszkij "kisemmizése", illetve Irán és Szíria "megvédése" mellett)?

 - A parlamentben mondott nagy beszédében Aléxisz Cíprasz bejelenti, hogy Görögország elutasítja a hitelezők "abszurd" követeléseit.

Június 6. Ferenc pápa a súlyos kockázatok ellenére látogatást tett Szarajevóban. Több alkalommal beszélt a békéről, ismételve aggodalmát, hogy valójában "már zajlik a harmadik világháború, kis adagokban".

De hol vannak a nagy és hiteles békemozgalmak?

Június 26. Franciaországban egy veszélyes vegyi üzemben, Tunéziában két népszerű tengerpart szállodánál és Kuvaitban egy síita mecsetnél súlyos fegyveres támadást hajtanak végre. A francia üzemben egy lefejezett holttestre bukkannak, a másik két helyszínen több tucat a halott.

Június 27. Az Afrikában szolgált, illetve most is szolgáló főleg francia kéksisakosakat érő újabb vádak kapnak nyilvánosságot. A fő vádak: kiskorúak megerőszakolása, a gaztettek eltussolása.

 

 

 

MTI

 

Csillagászati eseménynaptár

 

Calendars - WolframResearch

  

 

 

   
Július 
 

 

   

 

Július 1. A jobboldali kormány kezdeményezésére Spanyolországban július 1-i hatállyal olyan új törvények léptek életbe, amelyek súlyosan korlátozzák az állampolgári szabadságjogokat, illetve olyan súlyos pénzügyi szankciókat tesznek lehetővé, amelyek alkalmasak a tiltakozó elrettentésére és anyagi tönkretételére. Az új jogszabályok ellen sokan elkeseredetten tiltakoznak, egyelőre kevés reménnyel.

Július 2. Súlyos és hosszúnak ígérkező kánikula sújtja egész Európát..

Július 5. Viszonylag nagy részvéttel és minden különösebb incidens nélkül zajlott le a görögországi referendum. A nagy nemzetközi figyelemmel kísért szavazáson a hitelezők javaslatait elutasító "Nem" ("OXI") győzött.

Időközben a Brexit mintájára elterjedt a Grexit használata is is (ld. Május 29.).

 

Július 7. A francia kormány elhatározta, hogy jövőre minden ötödikes diáknak érintő-képernyős tabletet ad.

Július 8. Az Egyesült Államok elnöke a Fehér Házban fogadja a Vietnami Kommunista Párt főtitkárát.

Július 10. Az oroszországi Ufában (Baskíria fővárosa) véget ér a  BRICS-államok (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) három napos tanácskozása. Az öt állam- és kormányfői többek között egy 50 milliárd dollárral induló fejlesztési bank alapításáról döntöttek. A világ lakosságának 40%-át és a világgazdaság 30%-át képviselő országok tanácskozásáról a hazai médiák nem adtak hírt.

Július 11. Az oroszországi Ufában (Baskíria fővárosa) a  BRICS-államok (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) tanácskozásának másnapján összeültek a 2001-ben alapított Sanghaji Együttműködés Szervezetének (Oroszország, Kína, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán) vezetői. Az ülésen tagnak befogadták Indiát is. A szervezet munkájában megfigyelőként részt vesz Irán, Mongólia és Pakisztán is.

2015. július 20. Újra megnyitott Kuba washingtoni és az USA havannai nagykövetsége.

 

Július 22. A japán Nikkei médiacég 1,3 milliárd dollárért megveszi az 1888-ban alapított Financial Times lapot, a londoni City "agyát".

 

Július 25. Franciaországban súlyos erdőtűz pusztított Gironde megyében. 600 hektár erdő veszett oda. Bár a tűzoltók 24 óra alatt eloltották a tűzet, az újabb hírek szerint az több helyen újra támad.

 

Július 29. Nexter Systems, a legnagyobb francia és KMW, a második legnagyobb német földi fegyvergyártó összeáll KANT néven (KMW And Nexter Togheter), így képezve a világ harmadik legnagyobb földi fegyvergyártóját (a négyszer nagyobb amerikai General Dynamics és a brit BAE Systems mögött). A két egyesülő cég már meg is álmodta a tankok Airbusát.

 

 

 

 

  

 

 

   
Augusztus 
 

 

   

 

Augusztus 1. Katasztrofális állapotok alakultak a Csalagút franciaországi bejárata környékén, ahol már napok óta migránsok ezrei lesik a lehetőségeket, hogy átjussanak Nagy-Britanniába. Már több politikus felvetette a hadsereg bevetésének szükségességét. Több migráns, aki kívülről felkapaszkodik a vonatszerelvényekre, szörnyethalt.

Augusztus 3. A Pentagon kiszivárogtatja terveit a szír "felkelők" légi védelméről az Asszad haderejével szemben, ami a líbiai forgatókönyv megismétlését vetíti előre.

 

Augusztus 7. Rocky Fire névre keresztelt hatalmas erdőtűz pusztít immár egy hete Észak-Kaliforniában. A szakértők úgy beszélnek róla, mint egy élő tűzamőbáról, amely kénye-kedve szerint irányítja a széljárást is.

 

 

 

 

  

 

 

   
Szeptember 
 

 

   

 

2015. szeptember 12. A Labour párt tagsága már az első szavazási körben rekordtöbbséggel meg választotta a 66 éves Jeremy Corbynt. A párt balszárnyához sorolt politikus 1983 óta megszakítás nélkül képviseli a parlamentben az észak-londoni körzetet.

Jeremy Corbyn Facebook-oldala

 

2015. szeptember 24. Hat napos látogatásra első ízben utazott az Egyesült Államokba Ferenc pápa, az első latin-amerikai katolikus egyházfő. Különleges gesztusként Obama elnök már az Andrews támaszponton üdvözölte a vendéget.

 

2015. szeptember 27. A spanyolországi Katalóniában tartott regionális parlamenti szavazáson első helyen végzett a függetlenségért harcoló Junts pel Sí párt. Az elszakadást szintén támogató Népi Egység (CUP) formációval együtt meglenne a parlamenti többségük, ezzel együtt sok politikus és elemző a függetlenségi mozgalom kudarcáról beszél.

 

 

 

 

  

 

 

   
Október 
 

 

   

 

2015. október 5. Törökország külügyminisztériuma súlyos provokációnak minősítette azt, hogy egy orosz katonai gép megsértette Szíria felöl a török légteret. Oroszország navigációs hibára hivatkozott, és sajnálkozott, ennek ellenére több nyugati ország harcias nyilatkozatokat tesznek, szaúd-arábiai imámok egy népes csoportja pedig dzsihádot hirdetett meg Oroszország és Irán ellen.

 

2015. október 10. Borzalmas bombamerényletet követtek el Ankara belvárosában. A halálos áldozatok száma megközelíti a százat. A kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, és meggyanúsította a gaztettel négy legfontosabb ellenségét, első helyen az Iszlám Államot és a Kurd Munkáspártot. A belső rend és a nemzetbiztonság érdekeire hivatkozva a török médiatanács teljes hírzárlatot rendelt el. A rendőrség később könnygázzal próbálta megakadályozni, hogy kurdok virágokat helyezzenek el az áldozatok emlékére.

2015. október 13. A francia Colas cég bemutatta egy öt évig tartó fejlesztés eredményét: a Wattway útépítő napelemet. A terméket már januártól kereskedelmi forgalomba hozzák. A számítások szerint egy kilométer út ezzel a burkolattal képes biztosítani egy 5000 lakosú település világítását.

 

2015. október 19. 10 óra 22 perckor egy F18 vadászgép veszélyesen megközelíti az orosz légitársaság Genfbe tartó menetrend szerinti gépét, amelyen Szergej Nariskin, az orosz alsóház elnöke utazik egy nemzetközi konferenciára. Az orosz kormány azonnal behívatja Franciaország nagykövetét, akit később ki is utasít ("toutes affaires cessantes", vagyis azonnali hatállyal). Még a nap folyamán tisztázódik, hogy a "rutin" ellenőrzést svájci gép hajtotta végre. Ezek után az orosz kormány bocsánatot kért a francia féltől. Az igen súlyos, szinte példátlan eset most gyorsan és "szerencsésen" zárult, de jól jelzi a nemzetközi légkör robbanásveszélyes állapotát. Mindenkinek tudnia kellene, hogy ha a világpolitikában nem történik komoly változás bármely reggel háborúra ébredhetünk fel... Vagy fel sem ébredünk!

2015. október 24. A Kfar Vitkin-i (Észak-Izráel) Humus bár 50% kedvezményt ad a humusztál árából, ha zsidók és muszlimok egy asztalhoz ülnek. A nagy sikerre való tekintettel a kocsmát üzemeltető család felhívással fordult a világ összes humusz-bárjához, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

 

 

Október további hírei a Hírhintában

 

2015. október 24. A Kfar Vitkin-i (Észak-Izráel) Humus bár 50% kedvezményt ad a humusztál árából, ha zsidók és muszlimok egy asztalhoz ülnek. A nagy sikerre való tekintettel a kocsmát üzemeltető család felhívással fordult a világ összes humusz-bárjához, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

 

2015. október 19. 10 óra 22 perckor egy F18 vadászgép veszélyesen megközelíti az orosz légitársaság Genfbe tartó menetrend szerinti gépét, amelyen Szergej Nariskin, az orosz alsóház elnöke utazik egy nemzetközi konferenciára. Az orosz kormány azonnal behívatja Franciaország nagykövetét, akit később ki is utasít ("toutes affaires cessantes", vagyis azonnali hatállyal). Még a nap folyamán tisztázódik, hogy a "rutin" ellenőrzést svájci gép hajtotta végre. Ezek után az orosz kormány bocsánatot kért a francia féltől. Az igen súlyos, szinte példátlan eset most gyorsan és "szerencsésen" zárult, de jól jelzi a nemzetközi légkör robbanásveszélyes állapotát. Mindenkinek tudnia kellene, hogy ha a világpolitikában nem történik komoly változás bármely reggel háborúra ébredhetünk fel... Vagy fel sem ébredünk!

2015. október 13. A francia Colas cég bemutatta egy öt évig tartó fejlesztés eredményét: a Wattway útépítő napelemet. A terméket már januártól kereskedelmi forgalomba hozzák. A számítások szerint egy kilométer út ezzel a burkolattal képes biztosítani egy 5000 lakosú település világítását.

 

2015. október 10. Borzalmas bombamerényletet követtek el Ankara belvárosában. A halálos áldozatok száma megközelíti a százat. A kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, és meggyanúsította a gaztettel négy legfontosabb ellenségét, első helyen az Iszlám Államot és a Kurd Munkáspártot. A belső rend és a nemzetbiztonság érdekeire hivatkozva a török médiatanács teljes hírzárlatot rendelt el. A rendőrség később könnygázzal próbálta megakadályozni, hogy kurdok virágokat helyezzenek el az áldozatok emlékére.

- November elsején Erdogan pártja  fölényesen megnyeri a választásokat.

 

 

 

 

  

 

 

   

 További hírek

 

 

   

 

1848

1949

1980

 

 

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

 

 

 

 

Hírhinta

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023