VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

2008 szeptemberének hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Minden ember valami nagy, nagy titok. És a legszimplább is megfejthetetlen. Emberésszel elérhetetlen.

Móricz Zsigmond

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

2008 szeptemberének hírei

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

   

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Szeptember 1, hétfő – Gyurcsány Ferenc Brüsszelben – az EU–csúcs előtt – tárgyal Robert Fico szlovák kormányfővel.

– Benyújtja lemondását a japán kormányfő, Fukuda Jaszuo.

– Országszerte útjára indul az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) által szervezett "Iskola rendőre"- program, amelynek keretében 1635 iskola diákjai, tanárai és a szülők fordulhatnak kérdéseikkel az ott tevékenykedő rendőrökhöz.

– Több mint 400 magyar katona kezdi meg hat hónapos békemissziós szolgálatát hétfőn a koszovói Pec város melletti bázison.

– A muzulmán országok többségében megkezdődik a böjti hónap, a ramadán. A mintegy 1300 millió hívő ilyenkor nap közben nem étkezhet, csak napnyugta után napkeltéig. Kivételt képeznek a várandós asszonyok, a betegek, a gyerekek és akik éppen úton vannak. Általában az újhold megjelenése utáni napon kezdődik, de Iránban, Irakban és a libanoni síitáknál egy nappal később, amikor már biztos a holdhónap kezdete. Egyes országok asztronómiai számításokat használnak, mások ragaszkodnak a holdsarló szabad szemmel való észrevételezéséhez.

Szeptember 2, kedd – Szamak Szuntharavet miniszterelnök rendkívüli állapotot rendel el Bangkokban.

– Figyelmeztető lövésekkel sikerül szétzavarni az ingusföldi Nazranyban azt a tüntetést, amelynek résztvevői Magomed Jevlojev ellenzéki újságíró meggyilkolása miatt tiltakoznak.

Szeptember 3, szerda – Az Egyesült Államok egymilliárd dollárnyi segélyt ad Grúziának az Oroszországgal vívott augusztusi háború okozta károk felszámolására – ezt jelenti be George Bush elnök és Condoleezza Rice külügyminiszter.

– Az észak-oszétiai Beszlánban több ezer ember gyűlik össze az Angyalok Városa elnevezésű temetőben, hogy gyászünnepségen emlékezzenek meg a város 1. számú iskolájában négy évvel ezelőtt lezajlott túszdráma 334 halálos áldozatáról, akiknek rokonai elégedetlenségüknek adnak hangot a nyomozást illetően és nemzetközi nyomozást követelnek.

– Nicosiában megkezdődnek a Ciprus újraegyesítéséről szóló tárgyalások Dimitrisz Hrisztofiasz ciprusi görög elnök és Mehmet Ali Talat, a török közösség vezetője között.

Szeptember 4, csütörtök – Saját készítésű bort palackozhat és felsőfokú szőlész-borász képzést indíthat a Pécsi Tudományegyetem (PTE), miután a közelmúltban átvette a dél-dunántúli szőlészeti és borászati kutatóintézetet az agrártárcától.

– Szíria békemegállapodási javaslatot tett Izraelnek török közvetítőkön keresztül, és várja a zsidó állam válaszát, mielőtt közvetlen tárgyalásokat kezdenének a két ország képviselői – ezt Bassár el-Aszad szíriai elnök jelenti be, megnyitva ezzel a szíriai-török-francia-katari négyes csúcstalálkozót Damaszkuszban.

– Első ízben jutnak be nemzetközi katonai megfigyelők az orosz hadsereg által a Dél-Oszétia körüli grúz területen létesített ütközőövezetbe azóta, hogy Grúzia és Oroszország a múlt hónapban fegyveres konfliktusba keveredett egymással a szakadár Dél-Oszétia hovatartozása miatt.

Szeptember 5, péntek – Göncz Kinga az EU-külügyminiszterek informális találkozójára utazik Avignonba.

– A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) tagállamai egyértelműen elítélik Grúzia dél-oszétiai fellépését, támogatják Oroszország "aktív szerepét", és a térség biztonságának garantálása mellett foglalnak állást.

Szeptember 6, szombat – Minden tisztségéről lemond Tomislav Nikolic, a Szerb Radikális Párt (SRS) alelnöke, parlamenti frakcióvezetője.

– Látványos, színpompás, több mint két órás megnyitóünnepséggel elkezdődik Pekingben a XIII. paralimpia.

– Aszif Ali Zardarit – Benazir Bhutto özvegyét –, a kormányzó Pakisztáni Néppárt (PPP) jelöltjét választja államfővé a pakisztáni szövetségi parlament és a négy tartományi gyűlés tagjaiból álló elektori kollégium.

– Véget érnek a parlamenti választások Angolában, José Eduardo dos Santos államfő pártja bejelenti győzelmét.

– Abdullah Gül személyében először látogat török vezető Örményországba, amikor Jerevánban örmény kollégájával (Szerzs Szargszjan) együtt nézi meg a két ország futball-világbajnoki selejtező mérkőzését.

Szeptember 7, vasárnap – Kihirdetik a máriabesnyői kegytemplom kis bazilika (basilica minor) rangra emelését a Pest megyei településen.

– Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa ratifikálja a Miniszteri Kabinet és magyar kormány között megkötött egyezményt, amely rögzíti az 5. számú páneurópai közúti közlekedési folyosót alkotó útvonalak csatlakozási helyszínét a két ország határán. Ez a magyar M3-as autóút folytatását jelenti a Beregszász-Munkács-Lemberg-Kijev útvonalon, ott már M06-os jelöléssel.

– Berlinben váratlanul lemond a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD) több mint két éve irányító Kurt Beck pártelnök. Az utód az SPD egyik korábbi vezetője, Franz Müntefering lesz.

Szeptember 8, hétfő – A Szerb Radikális Párt Dragan Todorovićot választják frakcióvezetővé.

– Több száz közéleti személyiség és politikus is aláírja az újjáalakult Demokratikus Magyar Charta felhívását. A szombati alakuló ülésen a Művészetek Palotájában a felszólalók összefogásra szólítanak fel a demokrácia megőrzéséért, a kirekesztés ellen.

– A GeoEye-1 szatellit akár 50 centiméteres pontossággal tud majd képet alkotni a minket körülvevő világról. A műholdat szeptember 7-én lőtték fel a világűrbe.

– Megbékélési egyezményt írnak alá a rivális szunnita és alavita muzulmán közösségek vezetői az észak-libanoni Tripoliban annak érdekében, hogy véget vessenek a kikötővárosban négy hónapja tartó, szórványos felekezeti összecsapásoknak.

Szeptember 9, kedd – A thai miniszterelnök egy bírósági döntés nyomán lemondásra kényszerül, mivel pénzt fogadott el egy főzőshow-ban való fellépésért. Helyetteséül pártjának egy másik tagját, Szomcsaj Vongszavatot nevezik ki.

– A szerb parlament ratifikálja az EU–s egyezményt, és jóváhagyja az orosz Gazprommal kötött energiaszerződést is.

– A magyar állam 2 millió tonna szén-dioxid kibocsátási kvótáját adja el Belgiumnak, kb. 5 milliárd forintért.

Szeptember 10, szerda – A svájci Genf városában kísérletet indítanak el a Nagy Hadron ütköztetővel annak érdekében, hogy megtudják az univerzum keletkezésének történéseit.

– Evo Morales bolíviai elnök kiutasítja országából az Egyesült Államok nagykövetét.

Szeptember 11, csütörtök – Szergej Lavrov Varsóban az új kaukázusi helyzet, vagyis Dél-Oszétia és Abházia függetlenségének elismerését sürgeti.

– Az indiai külügyi államminiszter, Anand Sarma a BNV-re érkezik Budapestre, s részt vesz hazája leendő magyarországi kulturális központjának alapkőletételén.

Szeptember 12, péntek – Kezdetét veszi a varsói városi bíróságon Wojciech Jaruzelski és hét társának a pere.

– Hugo Chávez venezuelai elnök 72 órát ad az Egyesült Államok nagykövetének, hogy elhagyja az országot, ugyanakkor visszarendeli saját követét Washingtonból.

Szeptember 13, szombat – Az indiai főváros központi bevásárló- és éttermi negyedében, illetve több zsúfolt piacán rövid időn belül öt pokolgép robban; húsz ember életét veszíti, kilencvenen megsebesülnek. A rendőrség négy fel nem robbant szerkezetet hatástalanít.

Szeptember 14, vasárnap – Magyarok, osztrákok és szlovének közösen tiltakoznak a határ osztrák oldalán a heiligenkreuzi ipari parkban tervezett hulladékégető ellen. A békés megmozduláson Mogersdorfban (Nagyfalván) több százan vesznek részt.

Szeptember 15, hétfő – Hollandia és Belgium vétója miatt az EU–államok külügyminiszterei Brüsszelben nem léptetik életbe Szerbiával az ideiglenes kereskedelmi egyezményt.

– Közel kéthavi alkudozás után Zimbabwében megszületik a hatalommegosztásról szóló egyezmény, amelynek értelmében Robert Mugabe marad az államfő, a miniszterelnöki posztot pedig Morgan Tsvangirai ellenzéki vezető kapja.

– Csődbe megy a világ negyedik legnagyobb bankja, a Lehmann Brothers.

– Négy napig tartó parlamenti választások kezdődnek Ruandában.

Szeptember 16, kedd – Elkészül az M0-s autóút 4-es út és M3-as autópálya közötti szakasza.

Szeptember 17, szerda – Cipi Livni külügyminisztert választják az izraeli kormányzó párt, a Kadima élére, aki azonban nem tud kormányt alakítani, 2009 elején előrehozott választások lesznek.

Szeptember 18, csütörtök – Két újabb hajót kerítenek hatalmukba a szomáliai kalózok: ezúttal egy-egy görög és hongkongi kereskedelmi hajót fognak el, összesen ötven fős legénységgel a fedélzetén.

– Amerikai katonai támaszpont épül Bulgária délkeleti részén, Novo Szelo település térségében.

Szeptember 19, péntek – Amerikai légitámadásban meghal nyolc iraki polgári személy a Bagdadtól északra fekvő Tikrit város közelében.

Szeptember 20, szombat – Sólyom László köztársasági elnök megérkezik Ecuadorba. A magyar államfőt katonai tiszteletadással fogadják a quitói repülőtéren. Sólyom László és Rafael Correa Delgado a kormány székházában, a Carondelet palotában folytat megbeszéléseket.

– Zavargásokká fajul globalizációellenes tüntetők felvonulása a dél-svédországi Malmőben, ahol az V. Európai Szociális Fórum ezekben a napokban ülésezik.

– A dél-afrikai kormánypárt, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) szombaton lemondásra szólítja fel Thabo Mbeki államfőt, aki eleget tesz a felszólításnak.

– Nagy erejű pokolgép robban szombaton a kora esti órákban Iszlámábádban a Marriott luxusszálloda előtt: a merényletnek legalább 50 halottja van.

Szeptember 21, vasárnap – Parlamenti választások Szlovéniában.

Szeptember 22, hétfő – A japán Liberális Demokrata Párt küldöttgyűlése – elsöprő többséggel a volt külügyminisztert – Aszó Tarót választja elnöknek.

Szeptember 23, kedd – Átadják az M6-os autópálya Nagytétény–Érdi tető közötti szakaszát.

– Megérkezik Tbiliszibe az Európai Unió megfigyelő missziójának első kontingense.

– Lemond pártvezetői tisztségéről Alexander Zach, az osztrák Liberális Fórum elnöke.

– Matti Juhani Saari, másodéves finn szakácstanuló kilenc diáktársával és egyik tanárával végez egy finnországi szakiskolában, majd fejbe lövi magát.

Szeptember 24, szerda – Amerikában újraindul a 80-as évek legnépszerűbb tv-sorozata, a Knight Rider 21. századi formában.

Szeptember 25, csütörtök – Újjáépítették és átadják a gyalogos és kerékpáros forgalom számára azt az Ipoly-hidat, amely az egymástól három kilométerre fekvő szlovákiai Bussát (Busince) és a magyarországi Nógrádszakált köti össze.

– Útjára indítják a harmadik olyan kínai űrhajót, amely embereket juttat ki a kozmoszba – jelentik be az ázsiai ország hivatalos tömegtájékoztatási eszközei. Ennek a missziónak során kínai űrhajós először lép ki a nyílt világűrbe, vagyis hajt végre űrsétát.

– Hugo Chavez venezuelai elnök Kínából Oroszországba érkezik, s rögtön megbeszélést kezd Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel.

– Kgalema Motlanthét választja meg a Dél-afrikai Köztársaság elnökévé az ország parlamentje.

Szeptember 26, péntek – Vince Mátyást, a Magyar Távirati Iroda elnökét választja meg a Hírügynökségek Európai Szövetségének (EANA) élére a szervezet nizzai közgyűlése.

– Új alkotmányt fogad el a türkmén Népi Tanács. Az alaptörvény engedélyezi a pártokat, a piacgazdaságot, tiltja a kínzást és az embereken végzett kísérleteket, de kibővíti az eddig is szinte teljhatalommal uralkodó államfő jogköreit.

– Új, cirkálórakétákkal felszerelt atommeghajtású tengeralattjárókat, új típusú hadihajókat, részben űrbe telepített légvédelmi rendszert tervez 2020-ig létrehozni Oroszország – közli Dmitrij Medvegyev orosz államfő.

Szeptember 27, szombat – Újraválasztják Dávid Ibolya MDF-es pártelnököt tisztségére, miután a másik pályázó, Almássy Kornél visszalép.

Szeptember 28, vasárnap – A Keresztényszociális Unió (CSU) nyeri a bajorországi tartományi választásokat.

– Előrehozott parlamenti választást tartanak Ausztriában.

– Parlamenti választásokat tartanak Fehéroroszországban.

Szeptember 29, hétfő – A Szegedi Tudományegyetem huszonegy esztendős német orvostanhallgatója hantavírus-fertőzésben hal meg, az egyetem két nappal később belső vizsgálatot rendel el, melynek eredményét két héttel később nyilvánosságra hozzák: a vizsgálat nem támasztotta alá, hogy hantavírusban halt volna meg a diák Szegeden.

Szeptember 30, kedd – Átadják a Megyeri hidat a forgalomnak.

   

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 66.

2008

 K     R     M 

 

Mia Permanto

1988-2008

 

 

 

Kánaán

Restaurant

1132 Budapest,

Csanády u. 18.

Tel.: (1) 350 2622

VVIP-GT

 

 

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

A világ helyzete, 2008

Beauvoir, Simone de: Egy jóházból való úrilány emlékei, 1988

Bradbury, Ray: Fahrenheit 451, 2003

Dolto, Françoise: A gyermek és az öröm, 2002

Guinness World Records 2008 (magyar nyelvű), 2008

Inkei Péter: 2008, a kultúrák közötti párbeszéd európai éve, 2008

Lévi-Strauss, Claude: Szomorú trópusok, 1979

Merle, Robert: Védett férfiak, 1999

Soros, George: A 2008-as hitelválság és következményei : a pénzügyi piacok új paradigmája, 2008

Társadalmi riport 2008

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

  

 

 

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

Változó Világ, 2023