VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

2008 szeptemberének hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Minden ember valami nagy, nagy titok. És a legszimplább is megfejthetetlen. Emberésszel elérhetetlen.

Móricz Zsigmond

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

2008 szeptemberének hírei

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

   

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Szeptember 1, hétfő – Gyurcsány Ferenc Brüsszelben – az EU–csúcs előtt – tárgyal Robert Fico szlovák kormányfővel.

– Benyújtja lemondását a japán kormányfő, Fukuda Jaszuo.

– Országszerte útjára indul az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) által szervezett "Iskola rendőre"- program, amelynek keretében 1635 iskola diákjai, tanárai és a szülők fordulhatnak kérdéseikkel az ott tevékenykedő rendőrökhöz.

– Több mint 400 magyar katona kezdi meg hat hónapos békemissziós szolgálatát hétfőn a koszovói Pec város melletti bázison.

– A muzulmán országok többségében megkezdődik a böjti hónap, a ramadán. A mintegy 1300 millió hívő ilyenkor nap közben nem étkezhet, csak napnyugta után napkeltéig. Kivételt képeznek a várandós asszonyok, a betegek, a gyerekek és akik éppen úton vannak. Általában az újhold megjelenése utáni napon kezdődik, de Iránban, Irakban és a libanoni síitáknál egy nappal később, amikor már biztos a holdhónap kezdete. Egyes országok asztronómiai számításokat használnak, mások ragaszkodnak a holdsarló szabad szemmel való észrevételezéséhez.

Szeptember 2, kedd – Szamak Szuntharavet miniszterelnök rendkívüli állapotot rendel el Bangkokban.

– Figyelmeztető lövésekkel sikerül szétzavarni az ingusföldi Nazranyban azt a tüntetést, amelynek résztvevői Magomed Jevlojev ellenzéki újságíró meggyilkolása miatt tiltakoznak.

Szeptember 3, szerda – Az Egyesült Államok egymilliárd dollárnyi segélyt ad Grúziának az Oroszországgal vívott augusztusi háború okozta károk felszámolására – ezt jelenti be George Bush elnök és Condoleezza Rice külügyminiszter.

– Az észak-oszétiai Beszlánban több ezer ember gyűlik össze az Angyalok Városa elnevezésű temetőben, hogy gyászünnepségen emlékezzenek meg a város 1. számú iskolájában négy évvel ezelőtt lezajlott túszdráma 334 halálos áldozatáról, akiknek rokonai elégedetlenségüknek adnak hangot a nyomozást illetően és nemzetközi nyomozást követelnek.

– Nicosiában megkezdődnek a Ciprus újraegyesítéséről szóló tárgyalások Dimitrisz Hrisztofiasz ciprusi görög elnök és Mehmet Ali Talat, a török közösség vezetője között.

Szeptember 4, csütörtök – Saját készítésű bort palackozhat és felsőfokú szőlész-borász képzést indíthat a Pécsi Tudományegyetem (PTE), miután a közelmúltban átvette a dél-dunántúli szőlészeti és borászati kutatóintézetet az agrártárcától.

– Szíria békemegállapodási javaslatot tett Izraelnek török közvetítőkön keresztül, és várja a zsidó állam válaszát, mielőtt közvetlen tárgyalásokat kezdenének a két ország képviselői – ezt Bassár el-Aszad szíriai elnök jelenti be, megnyitva ezzel a szíriai-török-francia-katari négyes csúcstalálkozót Damaszkuszban.

– Első ízben jutnak be nemzetközi katonai megfigyelők az orosz hadsereg által a Dél-Oszétia körüli grúz területen létesített ütközőövezetbe azóta, hogy Grúzia és Oroszország a múlt hónapban fegyveres konfliktusba keveredett egymással a szakadár Dél-Oszétia hovatartozása miatt.

Szeptember 5, péntek – Göncz Kinga az EU-külügyminiszterek informális találkozójára utazik Avignonba.

– A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) tagállamai egyértelműen elítélik Grúzia dél-oszétiai fellépését, támogatják Oroszország "aktív szerepét", és a térség biztonságának garantálása mellett foglalnak állást.

Szeptember 6, szombat – Minden tisztségéről lemond Tomislav Nikolic, a Szerb Radikális Párt (SRS) alelnöke, parlamenti frakcióvezetője.

– Látványos, színpompás, több mint két órás megnyitóünnepséggel elkezdődik Pekingben a XIII. paralimpia.

– Aszif Ali Zardarit – Benazir Bhutto özvegyét –, a kormányzó Pakisztáni Néppárt (PPP) jelöltjét választja államfővé a pakisztáni szövetségi parlament és a négy tartományi gyűlés tagjaiból álló elektori kollégium.

– Véget érnek a parlamenti választások Angolában, José Eduardo dos Santos államfő pártja bejelenti győzelmét.

– Abdullah Gül személyében először látogat török vezető Örményországba, amikor Jerevánban örmény kollégájával (Szerzs Szargszjan) együtt nézi meg a két ország futball-világbajnoki selejtező mérkőzését.

Szeptember 7, vasárnap – Kihirdetik a máriabesnyői kegytemplom kis bazilika (basilica minor) rangra emelését a Pest megyei településen.

– Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa ratifikálja a Miniszteri Kabinet és magyar kormány között megkötött egyezményt, amely rögzíti az 5. számú páneurópai közúti közlekedési folyosót alkotó útvonalak csatlakozási helyszínét a két ország határán. Ez a magyar M3-as autóút folytatását jelenti a Beregszász-Munkács-Lemberg-Kijev útvonalon, ott már M06-os jelöléssel.

– Berlinben váratlanul lemond a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD) több mint két éve irányító Kurt Beck pártelnök. Az utód az SPD egyik korábbi vezetője, Franz Müntefering lesz.

Szeptember 8, hétfő – A Szerb Radikális Párt Dragan Todorovićot választják frakcióvezetővé.

– Több száz közéleti személyiség és politikus is aláírja az újjáalakult Demokratikus Magyar Charta felhívását. A szombati alakuló ülésen a Művészetek Palotájában a felszólalók összefogásra szólítanak fel a demokrácia megőrzéséért, a kirekesztés ellen.

– A GeoEye-1 szatellit akár 50 centiméteres pontossággal tud majd képet alkotni a minket körülvevő világról. A műholdat szeptember 7-én lőtték fel a világűrbe.

– Megbékélési egyezményt írnak alá a rivális szunnita és alavita muzulmán közösségek vezetői az észak-libanoni Tripoliban annak érdekében, hogy véget vessenek a kikötővárosban négy hónapja tartó, szórványos felekezeti összecsapásoknak.

Szeptember 9, kedd – A thai miniszterelnök egy bírósági döntés nyomán lemondásra kényszerül, mivel pénzt fogadott el egy főzőshow-ban való fellépésért. Helyetteséül pártjának egy másik tagját, Szomcsaj Vongszavatot nevezik ki.

– A szerb parlament ratifikálja az EU–s egyezményt, és jóváhagyja az orosz Gazprommal kötött energiaszerződést is.

– A magyar állam 2 millió tonna szén-dioxid kibocsátási kvótáját adja el Belgiumnak, kb. 5 milliárd forintért.

Szeptember 10, szerda – A svájci Genf városában kísérletet indítanak el a Nagy Hadron ütköztetővel annak érdekében, hogy megtudják az univerzum keletkezésének történéseit.

– Evo Morales bolíviai elnök kiutasítja országából az Egyesült Államok nagykövetét.

Szeptember 11, csütörtök – Szergej Lavrov Varsóban az új kaukázusi helyzet, vagyis Dél-Oszétia és Abházia függetlenségének elismerését sürgeti.

– Az indiai külügyi államminiszter, Anand Sarma a BNV-re érkezik Budapestre, s részt vesz hazája leendő magyarországi kulturális központjának alapkőletételén.

Szeptember 12, péntek – Kezdetét veszi a varsói városi bíróságon Wojciech Jaruzelski és hét társának a pere.

– Hugo Chávez venezuelai elnök 72 órát ad az Egyesült Államok nagykövetének, hogy elhagyja az országot, ugyanakkor visszarendeli saját követét Washingtonból.

Szeptember 13, szombat – Az indiai főváros központi bevásárló- és éttermi negyedében, illetve több zsúfolt piacán rövid időn belül öt pokolgép robban; húsz ember életét veszíti, kilencvenen megsebesülnek. A rendőrség négy fel nem robbant szerkezetet hatástalanít.

Szeptember 14, vasárnap – Magyarok, osztrákok és szlovének közösen tiltakoznak a határ osztrák oldalán a heiligenkreuzi ipari parkban tervezett hulladékégető ellen. A békés megmozduláson Mogersdorfban (Nagyfalván) több százan vesznek részt.

Szeptember 15, hétfő – Hollandia és Belgium vétója miatt az EU–államok külügyminiszterei Brüsszelben nem léptetik életbe Szerbiával az ideiglenes kereskedelmi egyezményt.

– Közel kéthavi alkudozás után Zimbabwében megszületik a hatalommegosztásról szóló egyezmény, amelynek értelmében Robert Mugabe marad az államfő, a miniszterelnöki posztot pedig Morgan Tsvangirai ellenzéki vezető kapja.

– Csődbe megy a világ negyedik legnagyobb bankja, a Lehmann Brothers.

– Négy napig tartó parlamenti választások kezdődnek Ruandában.

Szeptember 16, kedd – Elkészül az M0-s autóút 4-es út és M3-as autópálya közötti szakasza.

Szeptember 17, szerda – Cipi Livni külügyminisztert választják az izraeli kormányzó párt, a Kadima élére, aki azonban nem tud kormányt alakítani, 2009 elején előrehozott választások lesznek.

Szeptember 18, csütörtök – Két újabb hajót kerítenek hatalmukba a szomáliai kalózok: ezúttal egy-egy görög és hongkongi kereskedelmi hajót fognak el, összesen ötven fős legénységgel a fedélzetén.

– Amerikai katonai támaszpont épül Bulgária délkeleti részén, Novo Szelo település térségében.

Szeptember 19, péntek – Amerikai légitámadásban meghal nyolc iraki polgári személy a Bagdadtól északra fekvő Tikrit város közelében.

Szeptember 20, szombat – Sólyom László köztársasági elnök megérkezik Ecuadorba. A magyar államfőt katonai tiszteletadással fogadják a quitói repülőtéren. Sólyom László és Rafael Correa Delgado a kormány székházában, a Carondelet palotában folytat megbeszéléseket.

– Zavargásokká fajul globalizációellenes tüntetők felvonulása a dél-svédországi Malmőben, ahol az V. Európai Szociális Fórum ezekben a napokban ülésezik.

– A dél-afrikai kormánypárt, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) szombaton lemondásra szólítja fel Thabo Mbeki államfőt, aki eleget tesz a felszólításnak.

– Nagy erejű pokolgép robban szombaton a kora esti órákban Iszlámábádban a Marriott luxusszálloda előtt: a merényletnek legalább 50 halottja van.

Szeptember 21, vasárnap – Parlamenti választások Szlovéniában.

Szeptember 22, hétfő – A japán Liberális Demokrata Párt küldöttgyűlése – elsöprő többséggel a volt külügyminisztert – Aszó Tarót választja elnöknek.

Szeptember 23, kedd – Átadják az M6-os autópálya Nagytétény–Érdi tető közötti szakaszát.

– Megérkezik Tbiliszibe az Európai Unió megfigyelő missziójának első kontingense.

– Lemond pártvezetői tisztségéről Alexander Zach, az osztrák Liberális Fórum elnöke.

– Matti Juhani Saari, másodéves finn szakácstanuló kilenc diáktársával és egyik tanárával végez egy finnországi szakiskolában, majd fejbe lövi magát.

Szeptember 24, szerda – Amerikában újraindul a 80-as évek legnépszerűbb tv-sorozata, a Knight Rider 21. századi formában.

Szeptember 25, csütörtök – Újjáépítették és átadják a gyalogos és kerékpáros forgalom számára azt az Ipoly-hidat, amely az egymástól három kilométerre fekvő szlovákiai Bussát (Busince) és a magyarországi Nógrádszakált köti össze.

– Útjára indítják a harmadik olyan kínai űrhajót, amely embereket juttat ki a kozmoszba – jelentik be az ázsiai ország hivatalos tömegtájékoztatási eszközei. Ennek a missziónak során kínai űrhajós először lép ki a nyílt világűrbe, vagyis hajt végre űrsétát.

– Hugo Chavez venezuelai elnök Kínából Oroszországba érkezik, s rögtön megbeszélést kezd Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel.

– Kgalema Motlanthét választja meg a Dél-afrikai Köztársaság elnökévé az ország parlamentje.

Szeptember 26, péntek – Vince Mátyást, a Magyar Távirati Iroda elnökét választja meg a Hírügynökségek Európai Szövetségének (EANA) élére a szervezet nizzai közgyűlése.

– Új alkotmányt fogad el a türkmén Népi Tanács. Az alaptörvény engedélyezi a pártokat, a piacgazdaságot, tiltja a kínzást és az embereken végzett kísérleteket, de kibővíti az eddig is szinte teljhatalommal uralkodó államfő jogköreit.

– Új, cirkálórakétákkal felszerelt atommeghajtású tengeralattjárókat, új típusú hadihajókat, részben űrbe telepített légvédelmi rendszert tervez 2020-ig létrehozni Oroszország – közli Dmitrij Medvegyev orosz államfő.

Szeptember 27, szombat – Újraválasztják Dávid Ibolya MDF-es pártelnököt tisztségére, miután a másik pályázó, Almássy Kornél visszalép.

Szeptember 28, vasárnap – A Keresztényszociális Unió (CSU) nyeri a bajorországi tartományi választásokat.

– Előrehozott parlamenti választást tartanak Ausztriában.

– Parlamenti választásokat tartanak Fehéroroszországban.

Szeptember 29, hétfő – A Szegedi Tudományegyetem huszonegy esztendős német orvostanhallgatója hantavírus-fertőzésben hal meg, az egyetem két nappal később belső vizsgálatot rendel el, melynek eredményét két héttel később nyilvánosságra hozzák: a vizsgálat nem támasztotta alá, hogy hantavírusban halt volna meg a diák Szegeden.

Szeptember 30, kedd – Átadják a Megyeri hidat a forgalomnak.

   

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 66.

2008

 K     R     M 

 

Mia Permanto

1988-2008

 

 

 

Kánaán

Restaurant

1132 Budapest,

Csanády u. 18.

Tel.: (1) 350 2622

VVIP-GT

 

 

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

A világ helyzete, 2008

Beauvoir, Simone de: Egy jóházból való úrilány emlékei, 1988

Bradbury, Ray: Fahrenheit 451, 2003

Dolto, Françoise: A gyermek és az öröm, 2002

Guinness World Records 2008 (magyar nyelvű), 2008

Inkei Péter: 2008, a kultúrák közötti párbeszéd európai éve, 2008

Lévi-Strauss, Claude: Szomorú trópusok, 1979

Merle, Robert: Védett férfiak, 1999

Soros, George: A 2008-as hitelválság és következményei : a pénzügyi piacok új paradigmája, 2008

Társadalmi riport 2008

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

  

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023