VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

2008 novemberének hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Igazságot hirdetni, vagy hasznos dolgokat javasolni az embereknek, biztos módja annak, hogy üldözzenek minket.

Voltaire

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

2008 novemberének hírei

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

   

 

 

 

 

 

 

 
 

 

November 1, szombat –Távozásra szólítják fel Malajzia belgrádi nagykövetét, mert a délkelet-ázsiai ország elismeri Koszovó függetlenségét.

– Négynapos közel-keleti körutat kezd Gordon Brown brit kormányfő, aki arra szeretné rávenni a Perzsa-öböl menti gazdag olajtermelőket, hogy vállaljanak központi szerepet a pénzügyi világválság megoldásában. A miniszterelnök elsőként Szaúd-Arábiát keresi föl, onnan Katarba és az Egyesült Arab Emírségekbe megy.

November 2, vasárnap – Az ügyvezető államfő, Rupiah Banda nyeri – kis különbséggel – a zambiai elnökválasztást.

– Több száz ember gyűlik össze Franciaországból és más országokból Párizsban, hogy saját megfogalmazásuk szerint megtartsák az első eutanázia-világnapot.

November 3, hétfő – Ötvenkét páncélozott harcjárművet adományoz az Egyesült Államok a bolgár hadseregnek.

– Kormányalakítási megbízást kap a szlovén államfőtől Bohut Pahor, a szeptemberi választásokon győztes szociáldemokraták (SD) vezetője.

November 4, kedd – A spanyolországi Barcelona lesz a mediterrán unió székhelye – ebben állapodnak meg az EU-tagállamok és az együttműködési programban részt vevő Földközi-tenger menti országok külügyminiszterei Marseille-ben.

November 5, szerda – Leteszik az M6 autópálya Dunaújváros-Szekszárd közti szakaszának alapkövét Dunaföldváron, a szakasz 2010-re készül el a tervek szerint.

– A palesztin és a magyar nép közötti hagyományosan jó viszonyt hangsúlyozza Sólyom László köztársasági elnök és Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke, miután a budapesti Sándor-palotában megbeszélést folytatnak egymással.

November 6, csütörtök – Jelentős többséggel Amerika 44. elnökének választják meg Barack Obamát, a Demokrata Párt jelöltjét. A fekete bőrű kenyai apától és fehér bőrű amerikai anyától származó Obama Amerika első nem fehér elnöke lesz. A Demokrata Párt nagy többséget szerzett a törvényhozás két házában is.

November 7, péntek – A Nemzetközi Valutaalap (IMF) jóváhagyja a pénzintézet által Magyarországnak nyújtandó készenléti hitelkeretet.

November 8, szombat – A tűzoltórendszer meghibásodása miatt 20 ember életét veszíti a Csendes-óceánon, az orosz haditengerészet Cápa osztályához tartozó nukleáris meghajtású tengeralattjárója, a Nyerpa próbaútján.

– A G20-ak pénzügyminisztereinek és a központi bankok elnökeinek 2008. évi kétnapos értekezlete a brazíliai Sao Paulóban.

November 9, vasárnap – Mintegy százezer ember emlékezik meg Jichák Rabin egykori izraeli miniszterelnökre meggyilkolásának 13. évfordulóján Tel-Avivban, azon a téren, ahol a merényletet elkövették, és amely azóta Rabin nevét viseli.

– A hallgatás és a közömbösség veszélyére figyelmeztet a zsidóellenes náci pogrom, az úgynevezett „Kristályéjszaka” 70. évfordulója alkalmából az egyik berlini zsinagógában tartott vasárnapi központi megemlékezésen Angela Merkel német kancellár.

November 10, hétfő – A washingtoni Fehér Házban találkozik egymással Barack Obama megválasztott és George Bush jelenlegi amerikai elnök. A két politikus az USA háborúiról és gazdaságáról tárgyal.

November 11, kedd – Elsöprő többséggel fogadja el az algériai parlament azt az alkotmánymódosítást, amely törli az államfő megbízásának korlátozását.

November 12, szerda – Feloszlatja a szélsőséges Szlovák Testvéri Közösség (SP) nevű civil szervezetet a szlovák belügyminisztérium.

November 13, csütörtök – A magyar–szlovák feszültség enyhítéséről tárgyal a Sándor-palotában Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin házelnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

November 14, péntek – Bomba robban az Európai Unió koszovói megbízottjának, Pieter Feith hivatala mellett.

– A G20-as országok washingtoni csúcsértekezlete, ahol a G20-ak vezetői akciótervet fogadnak el a pénzügyi piacok nemzetközi szabályozásának felülvizsgálatáról, illetve arról, hogy együttműködnek a globális válságok megelőzése érdekében.

November 15, szombat –- Kalózok kézre kerítik a „Sirius Star” nevű szaúdi olajszállítót az Arab-tengeren.

– Bányaszerencsétlenség a romániai Zsil völgyében, ahol a két – egymást követő robbanásban – 12-en meghalnak, 14-en megsebesülnek.

November 16, vasárnap – Egy piramisjáték összeomlását követő zavargások miatt a bogotai kormány szükségállapotot hirdet Kolumbiában.

– Rendőrök és szélsőjobboldali tüntetők csapnak össze az észak-csehországi Litvínovban, amikor a rendőrök megakadályozták, hogy a szélsőségesek behatoljanak a romák lakta városnegyedbe.

– Pozsonyban több száz szélsőséges tüntet a szlovák kormány intézkedése ellen, amellyel betiltotta a Szlovák Testvéri Közösség nevű szervezetet.

– Hosjar Zebari iraki külügyminiszter és Ryan Crocker amerikai nagykövet Bagdadban aláírja azt a megállapodást, amelynek alapján az amerikai csapatok 2011 végéig elhagyják az országot.

November 17, hétfő – Franciaországban elfogják az ETA baszk terrorszervezet legfőbb vezetőjét, Mikel de Garikoitz Aspiazu Rubinat.

– Megszűnik a vízumkényszer a három hónapnál rövidebb időre az USA-ba utazó magyar turisták számára.

November 18, kedd – Kalózokkal csap össze egy indiai hadihajó az Ádeni-öbölben.

November 19, szerda – Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókat rendel el azon magánszemélyek és cégek ellen, akik és amelyek megsértik a szomáliai fegyverszállításokra 1992-ben elrendelt ENSZ–embargót, vagy akadályozzák a humanitárius segélyek célba juttatását.

November 20, csütörtök – A svéd parlament nagy többséggel jóváhagyja az Európai Unió lisszaboni szerződését.

– Az orosz parlament alsóháza is jóváhagyja az ország alkotmánymódosítását, s ezzel az elnöki és a képviselői mandátumok négyről hat, illetve öt évre emelkednek; továbbá a moszkvai kormány évente egyszer köteles lesz beszámolni munkájáról a törvényhozóknak.

November 21, péntek – Afganisztánban – járőrözés közben – egy francia katona meghal, társa súlyosan megsebesül, amikor akna robban mellettük.

November 22, szombat – Az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) limai csúcsértekezlete.

November 23, vasárnap – A dél-oszétiai biztonsági erők lövéseket adnak le a levegőbe, amikor Miheil Szaakasvili grúz és Lech Kaczyński lengyel államfő gépkocsioszlopa megközelíti a Grúziához tartozó szakadár terület határát.

November 24, hétfő – Egy jemeni zászló alatt hajózó teherhajót rabolnak el szomáliai kalózok az Ádeni-öbölben.

November 25, kedd – Az Országgyűlés elfogadja a 2009. évi költségvetés sarokszámait, megszavazzák a 13. havi nyugdíjról már korábban bejelentett változtatásokat, továbbá a képviselők és polgármesterek eddig adómentes költségátalányára 15%-os jövedelemadót vezetnek be.

– Bangkokban bezárják a repülőteret, mert kormányellenes tüntetők elfoglalják a fő terminált.

November 26, szerda – A mumbai terrortámadás.

– A thaiföldi hatóságok felfüggesztik a második bangkoki repülőtér működését is, mivel a kormányellenes tüntetők azt is blokád alá veszik, ezzel megszűnik a légi összeköttetés a thai fővárossal.

November 27, csütörtök – Nigéria Jos nevű városában húsz ember meghal, amikor rivális vallási és etnikai csoportok összecsapnak egymással.

– Szomcsaj Vongszavatot thai kormányfő tárgyalásokba kezd a repülőtérfoglaló tüntetőkkel.

November 28, péntek – Szomáliai kalózok elfoglalják a libériai zászló alatt hajózó „Biscaglia” nevű, vegyi anyagot szállító teherhajót az Ádeni-öbölben.

November 29, szombat – Budapesten tüntetnek a katonák, büntetés-végrehajtási dolgozók, rendőrök és tűzoltók.

– Mumbaiban véget ér a többnapos túszdráma, melyben 195 ember életét veszti – köztük 22 külföldi –, a sebesültek száma meghaladja a háromszázat.

November 30, vasárnap – Parlamenti választások Romániában.

   

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 66.

2008

 K     R     M 

 

Mia Permanto

1988-2008

 

 

 

Kánaán

Restaurant

1132 Budapest,

Csanády u. 18.

Tel.: (1) 350 2622

VVIP-GT

 

 

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

A világ helyzete, 2008

Beauvoir, Simone de: Egy jóházból való úrilány emlékei, 1988

Bradbury, Ray: Fahrenheit 451, 2003

Dolto, Françoise: A gyermek és az öröm, 2002

Guinness World Records 2008 (magyar nyelvű), 2008

Inkei Péter: 2008, a kultúrák közötti párbeszéd európai éve, 2008

Lévi-Strauss, Claude: Szomorú trópusok, 1979

Merle, Robert: Védett férfiak, 1999

Soros, George: A 2008-as hitelválság és következményei : a pénzügyi piacok új paradigmája, 2008

Társadalmi riport 2008

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

 

 

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

Változó Világ, 2023