VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

2008 novemberének hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Igazságot hirdetni, vagy hasznos dolgokat javasolni az embereknek, biztos módja annak, hogy üldözzenek minket.

Voltaire

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

2008 novemberének hírei

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

   

 

 

 

 

 

 

 
 

 

November 1, szombat –Távozásra szólítják fel Malajzia belgrádi nagykövetét, mert a délkelet-ázsiai ország elismeri Koszovó függetlenségét.

– Négynapos közel-keleti körutat kezd Gordon Brown brit kormányfő, aki arra szeretné rávenni a Perzsa-öböl menti gazdag olajtermelőket, hogy vállaljanak központi szerepet a pénzügyi világválság megoldásában. A miniszterelnök elsőként Szaúd-Arábiát keresi föl, onnan Katarba és az Egyesült Arab Emírségekbe megy.

November 2, vasárnap – Az ügyvezető államfő, Rupiah Banda nyeri – kis különbséggel – a zambiai elnökválasztást.

– Több száz ember gyűlik össze Franciaországból és más országokból Párizsban, hogy saját megfogalmazásuk szerint megtartsák az első eutanázia-világnapot.

November 3, hétfő – Ötvenkét páncélozott harcjárművet adományoz az Egyesült Államok a bolgár hadseregnek.

– Kormányalakítási megbízást kap a szlovén államfőtől Bohut Pahor, a szeptemberi választásokon győztes szociáldemokraták (SD) vezetője.

November 4, kedd – A spanyolországi Barcelona lesz a mediterrán unió székhelye – ebben állapodnak meg az EU-tagállamok és az együttműködési programban részt vevő Földközi-tenger menti országok külügyminiszterei Marseille-ben.

November 5, szerda – Leteszik az M6 autópálya Dunaújváros-Szekszárd közti szakaszának alapkövét Dunaföldváron, a szakasz 2010-re készül el a tervek szerint.

– A palesztin és a magyar nép közötti hagyományosan jó viszonyt hangsúlyozza Sólyom László köztársasági elnök és Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke, miután a budapesti Sándor-palotában megbeszélést folytatnak egymással.

November 6, csütörtök – Jelentős többséggel Amerika 44. elnökének választják meg Barack Obamát, a Demokrata Párt jelöltjét. A fekete bőrű kenyai apától és fehér bőrű amerikai anyától származó Obama Amerika első nem fehér elnöke lesz. A Demokrata Párt nagy többséget szerzett a törvényhozás két házában is.

November 7, péntek – A Nemzetközi Valutaalap (IMF) jóváhagyja a pénzintézet által Magyarországnak nyújtandó készenléti hitelkeretet.

November 8, szombat – A tűzoltórendszer meghibásodása miatt 20 ember életét veszíti a Csendes-óceánon, az orosz haditengerészet Cápa osztályához tartozó nukleáris meghajtású tengeralattjárója, a Nyerpa próbaútján.

– A G20-ak pénzügyminisztereinek és a központi bankok elnökeinek 2008. évi kétnapos értekezlete a brazíliai Sao Paulóban.

November 9, vasárnap – Mintegy százezer ember emlékezik meg Jichák Rabin egykori izraeli miniszterelnökre meggyilkolásának 13. évfordulóján Tel-Avivban, azon a téren, ahol a merényletet elkövették, és amely azóta Rabin nevét viseli.

– A hallgatás és a közömbösség veszélyére figyelmeztet a zsidóellenes náci pogrom, az úgynevezett „Kristályéjszaka” 70. évfordulója alkalmából az egyik berlini zsinagógában tartott vasárnapi központi megemlékezésen Angela Merkel német kancellár.

November 10, hétfő – A washingtoni Fehér Házban találkozik egymással Barack Obama megválasztott és George Bush jelenlegi amerikai elnök. A két politikus az USA háborúiról és gazdaságáról tárgyal.

November 11, kedd – Elsöprő többséggel fogadja el az algériai parlament azt az alkotmánymódosítást, amely törli az államfő megbízásának korlátozását.

November 12, szerda – Feloszlatja a szélsőséges Szlovák Testvéri Közösség (SP) nevű civil szervezetet a szlovák belügyminisztérium.

November 13, csütörtök – A magyar–szlovák feszültség enyhítéséről tárgyal a Sándor-palotában Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin házelnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

November 14, péntek – Bomba robban az Európai Unió koszovói megbízottjának, Pieter Feith hivatala mellett.

– A G20-as országok washingtoni csúcsértekezlete, ahol a G20-ak vezetői akciótervet fogadnak el a pénzügyi piacok nemzetközi szabályozásának felülvizsgálatáról, illetve arról, hogy együttműködnek a globális válságok megelőzése érdekében.

November 15, szombat –- Kalózok kézre kerítik a „Sirius Star” nevű szaúdi olajszállítót az Arab-tengeren.

– Bányaszerencsétlenség a romániai Zsil völgyében, ahol a két – egymást követő robbanásban – 12-en meghalnak, 14-en megsebesülnek.

November 16, vasárnap – Egy piramisjáték összeomlását követő zavargások miatt a bogotai kormány szükségállapotot hirdet Kolumbiában.

– Rendőrök és szélsőjobboldali tüntetők csapnak össze az észak-csehországi Litvínovban, amikor a rendőrök megakadályozták, hogy a szélsőségesek behatoljanak a romák lakta városnegyedbe.

– Pozsonyban több száz szélsőséges tüntet a szlovák kormány intézkedése ellen, amellyel betiltotta a Szlovák Testvéri Közösség nevű szervezetet.

– Hosjar Zebari iraki külügyminiszter és Ryan Crocker amerikai nagykövet Bagdadban aláírja azt a megállapodást, amelynek alapján az amerikai csapatok 2011 végéig elhagyják az országot.

November 17, hétfő – Franciaországban elfogják az ETA baszk terrorszervezet legfőbb vezetőjét, Mikel de Garikoitz Aspiazu Rubinat.

– Megszűnik a vízumkényszer a három hónapnál rövidebb időre az USA-ba utazó magyar turisták számára.

November 18, kedd – Kalózokkal csap össze egy indiai hadihajó az Ádeni-öbölben.

November 19, szerda – Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókat rendel el azon magánszemélyek és cégek ellen, akik és amelyek megsértik a szomáliai fegyverszállításokra 1992-ben elrendelt ENSZ–embargót, vagy akadályozzák a humanitárius segélyek célba juttatását.

November 20, csütörtök – A svéd parlament nagy többséggel jóváhagyja az Európai Unió lisszaboni szerződését.

– Az orosz parlament alsóháza is jóváhagyja az ország alkotmánymódosítását, s ezzel az elnöki és a képviselői mandátumok négyről hat, illetve öt évre emelkednek; továbbá a moszkvai kormány évente egyszer köteles lesz beszámolni munkájáról a törvényhozóknak.

November 21, péntek – Afganisztánban – járőrözés közben – egy francia katona meghal, társa súlyosan megsebesül, amikor akna robban mellettük.

November 22, szombat – Az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) limai csúcsértekezlete.

November 23, vasárnap – A dél-oszétiai biztonsági erők lövéseket adnak le a levegőbe, amikor Miheil Szaakasvili grúz és Lech Kaczyński lengyel államfő gépkocsioszlopa megközelíti a Grúziához tartozó szakadár terület határát.

November 24, hétfő – Egy jemeni zászló alatt hajózó teherhajót rabolnak el szomáliai kalózok az Ádeni-öbölben.

November 25, kedd – Az Országgyűlés elfogadja a 2009. évi költségvetés sarokszámait, megszavazzák a 13. havi nyugdíjról már korábban bejelentett változtatásokat, továbbá a képviselők és polgármesterek eddig adómentes költségátalányára 15%-os jövedelemadót vezetnek be.

– Bangkokban bezárják a repülőteret, mert kormányellenes tüntetők elfoglalják a fő terminált.

November 26, szerda – A mumbai terrortámadás.

– A thaiföldi hatóságok felfüggesztik a második bangkoki repülőtér működését is, mivel a kormányellenes tüntetők azt is blokád alá veszik, ezzel megszűnik a légi összeköttetés a thai fővárossal.

November 27, csütörtök – Nigéria Jos nevű városában húsz ember meghal, amikor rivális vallási és etnikai csoportok összecsapnak egymással.

– Szomcsaj Vongszavatot thai kormányfő tárgyalásokba kezd a repülőtérfoglaló tüntetőkkel.

November 28, péntek – Szomáliai kalózok elfoglalják a libériai zászló alatt hajózó „Biscaglia” nevű, vegyi anyagot szállító teherhajót az Ádeni-öbölben.

November 29, szombat – Budapesten tüntetnek a katonák, büntetés-végrehajtási dolgozók, rendőrök és tűzoltók.

– Mumbaiban véget ér a többnapos túszdráma, melyben 195 ember életét veszti – köztük 22 külföldi –, a sebesültek száma meghaladja a háromszázat.

November 30, vasárnap – Parlamenti választások Romániában.

   

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 66.

2008

 K     R     M 

 

Mia Permanto

1988-2008

 

 

 

Kánaán

Restaurant

1132 Budapest,

Csanády u. 18.

Tel.: (1) 350 2622

VVIP-GT

 

 

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

A világ helyzete, 2008

Beauvoir, Simone de: Egy jóházból való úrilány emlékei, 1988

Bradbury, Ray: Fahrenheit 451, 2003

Dolto, Françoise: A gyermek és az öröm, 2002

Guinness World Records 2008 (magyar nyelvű), 2008

Inkei Péter: 2008, a kultúrák közötti párbeszéd európai éve, 2008

Lévi-Strauss, Claude: Szomorú trópusok, 1979

Merle, Robert: Védett férfiak, 1999

Soros, George: A 2008-as hitelválság és következményei : a pénzügyi piacok új paradigmája, 2008

Társadalmi riport 2008

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023