VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

2008 májusának hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Hiszem, hogy jót hoz a jövő. És ha csekély mértékben ehhez én is hozzájárulhattam, akkor meg vagyok elégedve.

Kármán Tódor magyar tudós (1881-1963) 

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

2008 májusának hírei

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

   

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Május 1, csütörtök – Műanyag fegyvert fog Gyurcsány Ferenc kormányfőre egy férfi annak beszéde közben az MSZP majálisán a Városligetben.

– A világ minden tájáról mintegy tízezer ember vesz részt a dél-lengyelországi Oswiecimben és Brzezinkában a náci népirtás hatmillió áldozatának emlékére tartott Élet Menetében.

– Az európai egyesülés elmélyítésében, az Európai Unió továbbfejlesztésében szerzett érdemeiért Angela Merkel német kancellár kapja az idei Károly-díjat a németországi Aachenben.

– Egy kínai napilap beszámolóját követően több száz, kényszermunkára fogott fiatalkorúra találnak rá a dél-kínai Kuangtung tartományban.

Május 2, péntek – Megkezdődik a közép-európai államfők hagyományos éves találkozója a macedóniai Ohridban: a kétnapos tanácskozáson tizennyolc ország vezetője vesz részt, Magyarországot Sólyom László köztársasági elnök képviseli.

– Gödöllőn felavatják a Világbéke Gongot, az Indonéz Világbéke Bizottság adományát. A 2 méter átmérőjű, 150 kilós alkotást, egy indonéz szobrászművész készítette bronzból. A gong a világbékét valamint a föld népeinek testvériségét hirdeti majd.

– 112 éve, 1896. május 2-án nyitották meg az utazóközönség előtt a kontinens első földalatti vasútját, a Millenniumi Földalattit.

Május 3, szombat – Magyar katonák szenvednek autóbalesetet Afganisztánban.

– Harmincadik születésnapját ünnepli az email-fiókok legnagyobb ellensége a spam, a kéretlen, "szemét" email. (Míg az első spamet mindössze négyszáz ember kapta meg, ma már a naponta elküldött százmilliárd email nyolcvan százaléka számít spamnek)

– Több száz éves szunnyadás után újra kitör az 1200 m magas Chaiten vulkán Chilében.

Május 4, vasárnap – Távozik a Szociális és Munkaügyi Minisztérium éléről Lamperth Mónika.

– Burmában nagy pusztítást végez a Nargis nevű trópusi ciklon. A hatóságok öt tartományt katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítanak.

– Több ezer kínai zászlókat lengető ünneplő köszönti a kínai földre érkezett olimpiai lángot az ország déli részén található Szanja városában.

– Pokolgép robban az iraki elnök feleségének konvoja mellett Bagdadban. A kocsikban utazók közül négyen megsérülnek, de Hiro Ibráhim Ahmed, Dzsalal Talabani államfő felesége sértetlenül megússza a robbanást.

Május 5, hétfő – Az új orosz államfő, Dmitrij Medvegyev.

– Leteszik hivatali esküjüket a kisebbségi kormány tagjai, Székely Tamás egészségügyi miniszter, Szabó Pál gazdasági és közlekedési miniszter, Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter, illetve Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter.

Május 6, kedd – Pálinkás Józsefet választják meg a Magyar Tudományos Akadémia új elnökének.

– Benyújtja lemondását az ír miniszterelnök, Bertie Ahern.

Május 7, szerda – A moszkvai Kreml Nagy Palotájának András-termében Dmitrij Medvegyev új orosz elnök leteszi hivatali esküjét.

– Írországban Brian Cowen – eddigi pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes – alakít kormányt.

– Az orosz Állami Duma rendkívüli ülésén – nyílt szavazással –, 392 szavazattal 56 ellenében jóváhagyja Vlagyimir Putyin kormányfővé való kinevezését.

– Leteszi hivatali esküjét az új, Silvio Berlusconi vezette olasz kormány.

Május 8, csütörtök – Kudich Zsolt Potyautas című természetfotója a XXVI. Magyar Sajtófotó Kiállítás közönségszavazásának nyertese.

– Kínai alpinisták egy csoportja az olimpiai fáklyával feljut a Föld legmagasabb pontjára, a Mount Everestre.

– Leteszi a hivatali esküt az új olasz kormány, amelynek élén Silvio Berlusconi milliárdos üzletember, veterán jobboldali politikus áll.

– A deportált zsidó gyermekeknek emléket állító múzeumvonat megérkezik az egykori auschwitzi náci haláltábor melletti vasútállomásra, a mai lengyelországi Oswiecimbe.

Május 9, péntek – Bécsben öt új földalatti-állomást avatnak, melyeken keresztül az utasok elérhetik az Ernst Happel stadiont, érintve a Prátert és a Vásárvárost is.

– Anibal Cavaco Silva portugál elnök ünnepélyesen hirdeti ki az európai reformszerződés lisszaboni ratifikálására vonatkozó jogszabályt.

– Tizennyolc év után tartanak katonai seregszemlét a moszkvai Vörös téren, amelynek keretében orosz harckocsik és atomtöltet kilövésére alkalmas rakétahordozók is elhaladnak a Kreml díszpáholya előtt.

Május 10, szombat – A Magyar Műszaki Értelmiség Napja alkalmából tartanak ünnepi ülést a Parlamentben.

– A székelyföldi Csíksomlyón százezrek jelenlétében megkezdődik a 442. hagyományos csíksomlyói pünkösdi búcsú.

– Ismét kitör a szicíliai Etna vulkán.

– Az indiai Viswanathan Anand ötödször szerzi meg a szakújságírók által évente megszavazott sakk Oscar-díjat.

Május 11, vasárnap, Pünkösdvasárnap – Előrehozott parlamenti választásokat tartanak Szerbiában.

– Elsüllyed egy komphajó a haiti főváros, Port-au-Prince közelében.

– Szudán megszakítja diplomáciai kapcsolatait Csáddal, mivel egy darfúri lázadó csoport – a szomszédos ország támogatásával, előzőleg – megpróbálja elfoglalni a szudáni főváros, Kartúm egyik elővárosát.

Május 12, hétfő – Földrengés Szecsuánban, a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés rázza meg Kína Szecsuán tartományát.

Május 13, kedd – Az Országgyűlés 200 igen és 143 nem szavazattal elfogadja a kormány szerkezetének átalakításáról szóló törvényjavaslatot. A módosítás szerint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, valamint az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium helyén három új tárca jön létre, úgy mint a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium és az Önkormányzati Minisztérium; a törvény emellett lehetővé teszi, hogy egyes minisztériumokban két államtitkár működhessen.

Május 14, szerda – Postásnőre támad Mórahalom külterületén egy álarcos férfi, majd – miután lelőtte a postai alkalmazottat – önmagával is végez.

– Palesztin rakéta csapódik be az izraeli Askelon város egyik bevásárlóközpontjába, ahol öten megsebesülnek.

– Baszkföldön, egy csendőrlaktanya közvetlen közelében pokolgép robban, melynek következtében egy csendőr meghal, három társa pedig megsebesül.

Május 15, csütörtök – Az amerikai képviselőház elutasítja az iraki és afganisztáni háború finanszírozását szolgáló újabb javaslatot, és 2009 végét szabja meg az iraki kivonulás lezárására.

Május 16, péntek – Sólyom László magyar köztársasági elnök hivatalos látogatásra Hanoiba érkezik.

Május 17, szombat – Kiszabadul Pakisztán kabuli nagykövete, akit még februárban ejtettek túszul tálib emberrablók testőrével és sofőrjével együtt a két ország határvidékén.

– Parlamenti választások Kuvaitban.

– Szélütés tünetével kórházba szállítják Edward Kennedy massachusettsi szenátort.

Május 18, vasárnap – Több tízezer ember tüntet Párizsban. A demonstráló szülők, középiskolások és tanárok a francia elnök oktatást érintő tervei ellen tiltakoznak.

– Negyedórán keresztül dió nagyságú jég esik a Csongrád megyei Csongrád településen.

– Leonel Fernández államfő győz a Dominikai Köztársaságban tartott elnökválasztáson.

– Sólyom László köztársasági elnök Vietnam fővárosában, Hanoiban meglátogatja a Ho Si Minh Mauzóleumot és három híres pagodát.

Május 19, hétfő – Mianmar katasztrófa sújtotta térségében járt az ENSZ–főtitkár humanitárius ügyekben illetékes helyettese, John Holmes.

– Autóba rejtett pokolgépet robbant az ETA egy észak–spanyol városban.

Május 20, kedd – Ausztrál és amerikai tudósok bejelentetik, hogy életre keltették a kihalt erszényes tigris (thylacinus) egy génjét azzal, hogy beültették egy egérembrióba.

– A legmagasabb orosz állami kitüntetésben, az Állami Díjban részesül Jacques Chirac volt francia elnök "humanitárius téren kifejtett kiemelkedő tevékenységéért".

– Háromnapos nemzeti gyász kezdődik Mianmarban, tizennyolc nappal a délkelet-ázsiai országban pusztító, súlyos emberáldozatokat követelő Nargis ciklon elvonulása után.

Május 21, szerda – Előrehozott parlamenti választások Grúziában.

– Két kaposvári diák kövekkel, fadarabokkal és egy vésővel megveri 17 éves osztálytársukat, majd az életveszélyes állapotban lévő fiút a tóba dobják, ahol megfullad. A rendőrség két nappal később őrizetbe veszi a két gyanúsítottat.

Május 22, csütörtök – Dél-Afrikában a hadsereget is bevetik a – 11 nappal ezelőtt kezdődött – bevándorlók elleni támadások megfékezésére, miután már közel negyven embert öltek meg az országban.

Május 23, péntek – Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár tárgyal a mianmari katonai vezetőkkel. Tárgyalásainak végén bejelenti, hogy a katonai junta ígéretet tett rá, hogy beengedi az országba a külföldi segélyeket és segélymunkásokat.

– Ahmed Tidiane Souaré váltja Lansana Kouyaté guineai kormányfőt.

– Pekingben tárgyal az új orosz államfő, Dmitrij Medvegyev.

Május 24, szombat – Mundruczó Kornél Delta című filmje nyeri el a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját a 61. Cannes-i Filmfesztiválon.

– A Műegyetem Tiszteletbeli doktori címet adományoz Haller György, Bélády László, Gottfried Sachs és Peter Thomas professzoroknak.

– 3-2-re legyőzi a magyar válogatott az Európa-bajnok görög csapatot a Puskás Ferenc Stadionban rendezett barátságos mérkőzésen.

– A földrengés sújtotta délnyugat-kínai Szecsuán (Sichuan) tartományba látogat Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.

Május 25, vasárnap – Tartományi választások második fordulója a Vajdaságban, amelyen a magyar kisebbség 9 képviselői helyet mondhat magáénak.

– A bejrúti parlament Michel Szulejmánt választja meg Libanon új államfőjének, aki hivatali esküjét a szavazás után le is teszi.

Május 26, hétfő – A Phoenix űrszonda landol a Marson, magyar idő szerint hajnali 1 óra 54-kor.

– Az Országgyűlés elfogadja – a köztársasági elnök jelöltjeként – Fülöp Sándort a jövő nemzedékek ombudsmanjának, ugyanakkor nem választják újra Péterfalvi Attila adatvédelmi biztost és Baka András sem kapja meg a szükséges kétharmados többséget a Legfelsőbb Bíróság elnökének posztjára.

– Etiópiában távollétében halálra ítélik Mengisztu Hailé Mariam ezredest, a császárságot megdöntő forradalmi rendszer vezetőjét.

Május 27, kedd – Találkozik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, aki tájékoztatja a miniszterelnököt az akadémia helyzetéről, és egyeztetnek a közeljövő feladatairól.

– Sikeresen landol a Marson az amerikai űrkutatási hivatal (Nasa) Phoenix nevű szondája, ami minden eddiginél részletesebben fogja kutatni a vörös bolygó talaját és a folyékony víz jelenlétére utaló nyomokat.

– Grönlandon kezd kétnapos külügyminiszteri tanácskozást az Egyesült Államok, Oroszország, Kanada, Norvégia és Dánia: öt olyan ország, amely egyaránt igényt formál területekre az Északi-sark körül.

Május 28, szerda – Kína és Tajvan 1949-es különválása óta első alkalommal találkozik egymással a két ország vezető pártjának feje, Hu Csin-tao pártfőtitkár és Vu Po-hsziung, a Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) elnöke.

– A 601 fős nepáli nemzetgyűlés megszavazza a 240 éves monarchia eltörlését, s kikiáltják a köztársaságot.

– A libanoni parlament Fuad Siniora kormányfőt javasolja az új nemzeti egységkormány élére.

Május 29, csütörtök – A nepáli kormány közleményben felszólítja Gyanendrát – az ország volt uralkodóját –, hogy két hét leforgása alatt hagyja el fővárosi palotáját.

– A török vezérkar nyilvánosságra hozza, hogy harci gépek – a török-iraki határtérségben – 16 iraki kurd célpontot támadtak Irak északi területén.

Május 30, péntek – Háborús bűnökért 7 év börtönre ítéli a zágrábi bíróság Mirko Norac volt horvát tábornokot.

– Törökországban vádat emelnek Bülent Ersoy ismert énekes ellen, mivel – egy televíziós műsorban – bírálta a hadsereg kurdok elleni fellépését.

Május 31, szombat – Az egyiptomi rendőrség nyilvánosságra hozza, miszerint a Sínai-félszigeten – mindössze 80 km-rel délre a Gázai övezettől – titkos fegyverraktárra bukkantak.

– Fellövik a STS–124 jelű Discovery űrrepülőgépet.

   

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 66.

2008

 K     R     M 

 

Mia Permanto

1988-2008

 

 

 

Kánaán

Restaurant

1132 Budapest,

Csanády u. 18.

Tel.: (1) 350 2622

VVIP-GT

 

 

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

A világ helyzete, 2008

Beauvoir, Simone de: Egy jóházból való úrilány emlékei, 1988

Bradbury, Ray: Fahrenheit 451, 2003

Dolto, Françoise: A gyermek és az öröm, 2002

Guinness World Records 2008 (magyar nyelvű), 2008

Inkei Péter: 2008, a kultúrák közötti párbeszéd európai éve, 2008

Lévi-Strauss, Claude: Szomorú trópusok, 1979

Merle, Robert: Védett férfiak, 1999

Soros, George: A 2008-as hitelválság és következményei : a pénzügyi piacok új paradigmája, 2008

Társadalmi riport 2008

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023