VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

2008 júliusának hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

A népnek meg kell védenie magát, nem áldozhatja fel magát. A nép nem hagyhatja magát kisemmizni, összetörni, és megalázni sem.

Salvador Allende

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

2008 júliusának hírei

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

   

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Július 1, kedd – Rendőrökkel csapnak össze a mongol parlamenti választások eredménye ellen tüntető ellenzékiek Ulánbátorban; a tüntetők megtámadják a választásokon győztes kormánypárt (Mongol Népi Forradalmi Párt) székházát és felgyújtják.

– Átadják a világ leghosszabb kábelhídját (32 és fél km.), mely a Jangce fölött köti össze Sanghajt Nantong városával.

– Hollandiában tilos dohányozni az éttermekben és vendéglőkben.

– Franciaország veszi át fél évre az Európai Unió elnökségét.

– Városi rangra emelkednek Hajós, Rudabánya, Bodajk, Pusztaszabolcs, Fertőszentmiklós, Halásztelek, Isaszeg és Zamárdi nagyközségek.

Július 2, szerda – Nambarín Enhbajar mongol elnök kihirdeti a – négynapos – rendkívüli állapotot az ulánbátori zavargások miatt.

– Kitör Chilében a Llaima vulkán.

Július 3, csütörtök – Medvegyev orosz elnök elfogadja Roman Abramovics, Csukcsföld Autonóm Terület kormányzójának lemondását.

– Mongóliában kihirdetik a parlamenti választások eredményét, mely szerint a Mongol Népi Forradalmi Párt a nyertes, és aki így 47 képviselőt küldhet a Nagy Hurálba.

– Nagy erejű robbanások sorozata rázza meg Szófia egyik keleti kerületét, mikor –megsemmisítésre váró lőszereket és trotilt tároló – katonai raktárak felrobbannak.

– Túszmentő akciójával kimentik a kolumbiai baloldali gerillák – a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) – fogságából Íngrid Betancourt, volt kolumbiai elnökjelöltet, továbbá 14 katonát, akik közül hárman amerikai állampolgárok.

– július 3–4. – A grúz tüzérség tűz alá veszi a dél-oszét fővárost, Chinvalit, a támadásnak három halottja és 11 sebesültje van.

Július 4, péntek – Aláírják a demokrata-szocialista szerb koalíciós megállapodást.

– Nicolas Sarkozy francia államfő a Párizs közeli Villacoublay katonai repülőterén fogadja a kolumbiai gerillák fogságából több mint hat év után kiszabadult Ingrid Betancourt-t.

– A transzatlanti kapcsolatok elmélyítésében szerzett érdemeiért a berlini Amerikai Akadémia Henry Kissingerről elnevezett díjával tüntetik ki idősebb George Bush korábbi amerikai elnököt.

Július 5, szombat – Kiss Péter kancelláriaminiszter – a Pilisszántón megrendezett „Magyarországi Szlovákok Napja” elnevezésű rendezvényen – Dušan Čaplovič szlovák miniszterelnök-helyettessel tárgyal.

– A Meleg büszkeség napja alkalmából végigvonul az Andrássy úton a Meleg Méltóság Menete miközben radikális ellentüntetők támadnak a felvonulókra és a rendezvényt biztosító rendőrökre. 57 előállított, 12 sérült rendőr, 12 megtámadott rendőrségi jármű és 7 kórházba szállított civil sérült.

Július 6, vasárnap – Pokolgépes merényletet követnek el a pakisztáni fővárosban, a Vörös mecset közelében; a robbantásban 11 rendőr életét veszíti.

– XVI. Benedek pápa imádságában felszólítja a G8-as országok vezetőit, hogy hozzák meg azokat a döntéseket, amelyekkel legyőzhetik a világ számos részét sújtó szegénységet, az éhínséget, betegségeket és az írástudatlanságot.

– Szerbiában megalakul a Mirko Cvetković vezette új kormány.

– India kabuli nagykövetsége ellen elkövetett öngyilkos merényletben 41 ember veszíti életét – köztük egy indiai diplomata, egy indiai katonai attasé és a külképviselet két indiai őre – valamint 141 – a kapunál vízumra váró – civil.

Július 7, hétfő – július 7–9. A G8-ak Tokióban megállapodnak abban, hogy 2050-ig legalább 50 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását.

– A pamplonai hagyományos bikafuttatásról kilenc embert kórházba szállítanak, mert megsebesültek, amikor a város szűk utcáin együtt futottak a több mint féltonnás állatokkal az istállóktól az arénáig vezető, több mint 800 méteres útvonalon.

– A szerbiai parlament megválasztja Mirko Cvetkovic kormányát.

Július 8, kedd – Prágában Karel Schwarzenberg cseh és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter aláírják az amerikai radarállomás csehországi elhelyezéséről szóló keretszerződést.

– A Vatikán „sajnálattal értesül” az anglikán egyháznak a nők püspökké szenteléséről hozott elvi döntéséről, ami a két egyház közötti „megbékélés újabb akadályát” fogja képezni.

Július 9, szerda – Légi incidens Grúzia légterében, mikor orosz harci gépek megsértik az ország légterét, s emiatt Tbiliszi jegyzékben is tiltakozik.

– Albánia és Horvátország Brüsszelben aláírja a NATO–csatlakozási jegyzőkönyvet.

– Ismeretlen fegyveresek megtámadják az isztambuli amerikai konzulátust, a tűzharcban hat ember – három, a külképviselet előtt szolgálatot teljesítő török rendőr és három támadó – veszíti életét.

– Az ENSZ sajtótájékoztató keretében teszi közzé, miszerint Darfurban szudáni milicisták megölték az ENSZ és az afrikai országok közös békefenntartó erejének (UNAMID) hét tagját; az elesettek között öt ruandai katona, valamint egy ghánai és egy ugandai rendőr van.

Július 10, csütörtök – A hágai Nemzetközi Bíróság felmenti Ljube Boskovszki volt macedón belügyminisztert, míg társát, Johan Tarculovszkit – aki a macedón rendőrség kommandósainak parancsnoka volt – 12 év börtönre ítéli. Mindkettőjüket egy albán többségű macedóniai falu ellen 2001-ben végrehajtott rajtaütésért, hét albán lakos megöléséért és házak lerombolásáért fogtak perbe.

– Dragan Šutanovac szerb védelmi miniszter – a „Vecernje Novosti” belgrádi lapnak adott interjújában – kijelenti, az új kormány terve az, hogy 2010-re már csak hivatásosokból álljon az ország hadserege.

Július 11, péntek – Nemzeti egységkormány alakul Libanonban Fuad Siniora régi-új miniszterelnök vezetésével.

– Ehud Olmert izraeli miniszterelnök elismeri egy nyilvános beszélgetésen, hogy az ország arab kisebbsége hátrányos megkülönböztetés áldozata.

– Közel öt év börtönbüntetésre ítélte pénteken egy amerikai szövetségi bíróság a Pentagon egyik volt fegyverzetpolitikai elemzőjét, aki az amerikai-tajvani katonai kapcsolatokról adott át információkat egy kínai kémnek.

Július 12, szombat – A MH Tartományi Újjáépítési Csoport állományába tartozó Nemes Krisztián százados – a magyar tábortól 50 kilométerre, a Kunduzba vezető úton –, egy robbanószerkezet felderítése közben életét veszíti, a neki segédkező helyi afgán rendőr megsérül.

– Megvétózza a Zimbabwe elleni szankciókról szóló határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsában Oroszország és Kína.

Július 13, vasárnap – Párizsban 43 ország állam- és kormányfőinek részvételével megkezdődik az uniós és a Földközi-tenger menti országok csúcstalálkozója.

– India a pakisztáni titkosszolgálatot teszi felelőssé a július 7-i kabuli nagykövetség ellen elkövetett öngyilkos merényletért.

– Huszonegyen meghalnak – többségében gyerekek – Afganisztán déli részén, amikor egy öngyilkos merénylő működésbe hozza robbanószerkezetét egy bazárban.

Július 14, hétfő – A hágai Nemzetközi Bíróság vádat emel a szudáni államfő, Omar al-Bashir ellen a dárfúri mészárlás miatt.

– Francia vadászgépekkel közösen nyolc európai ország repülőgépe nyitja meg Párizsban a francia nemzeti ünnepen tartott díszszemlét, köztük a Magyar Légierő egyik Gripenje. Nicolas Sarkozy elnök meghívására Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is jelen van a Concorde téren elhelyezett dísztribünön, a katonai parádé díszvendége Ban Ki-mun ENSZ–főtitkár és Bassár al-Aszad szíriai elnök.

– A Fekete-tenger térségében amerikai–ukrán hadgyakorlat veszi kezdetét 15 másik állam, közöttük NATO–tagállamok katonái részvételével.

Július 15, kedd – Lőszerrakodás közben kilenc orosz katona életét veszíti, négy társuk pedig súlyosan megsérül Csecsenföldön.

– Székely Tamás egészségügyi miniszter egy sajtótájékoztatón bejelenti, hogy tervezik az elektronikus TAJ-kártya bevezetését Magyarországon.

– Yves Leterme belga kormányfő benyújtja lemondását II. Albert királynak.

Július 16, szerda – A libanoni Hezbollah átadja a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) a 2006-ban elrabolt két izraeli tartalékos határőr földi maradványait az Izraellel kötött fogolycsere–megállapodás keretében.

– A MH Őr- és Biztosító Zászlóalj utolsó (18.) váltása befejezi missziós szolgálatát Pristinában.

– Az afganisztáni NATO–erők és az afgán hadsereg egységei feladják azt az ország keleti részén lévő előretolt bázist, amelyet július 13-án megrohantak a tálibok, s ahol kilenc amerikai katonát megöltek.

– Egeresi Sándort, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnökét választják meg a vajdasági parlament elnökének.

Július 17, csütörtök – Szabó Pál közlekedési miniszter és az M6 Tolna Konzorcium képviselői aláírják Szekszárdon az M6-os autópálya Dunaújváros–Szekszárd közötti 65,1 km.-es szakaszának projektindító memorandumát.

– II. Albert belga király nem fogadja el Yves Leterme kormányfő lemondását.

Július 18, péntek – Raúl Castro kubai államfő aláírja azt a rendeletet, amely az állami mezőgazdasági területek egy részét parasztcsaládoknak és szövetkezeteknek adja át használatra.

– Családjával ünnepli 90. születésnapját Nelson Mandela a dél-afrikai Qunuban, szülőfalujában.

– Szerbia nem ismeri el a koszovói útleveleket, amelyeknek kiadását e napon kezdik meg a pristinai albán hatóságok.

Július 19, szombat – Háborús övezetekbe és európai fővárosokba vezető körútjának első állomására, Afganisztánba érkezik Barack Obama a legesélyesebbnek tartott amerikai demokrata párti elnökjelölt.

– Az Európai Bizottság egymilliárd eurós segélyt ad Afrikának. A pénzt az európai farmerek el nem költött agrártámogatásaiból fedezik.

– Több mint 500 pápa-ellenes aktivista próbálja megzavarni Sydneyben a katolikus ifjúsági világtalálkozóra érkező zarándokokat.

– A Richter-skála szerint 7-es fokozatú földrengés miatt a japán meteorológiai szolgálat szökőárveszély-figyelmeztetést ad ki Honsú északkeleti partvidékére.

Július 20, vasárnap – Négy kisebb pokolgépet robbant fel az ETA Észak-Spanyolországban; sérülést azonban egyik szerkezet sem okoz.

– A pest megyei Tökön 17-en megsérülnek, amikor – a helyi rendezvényen – kettétörik egy „Fifi” típusú körhinta tartószerkezete és összedől.

Július 21, hétfő – Villámlátogatásra Dublinba érkezik Nicolas Sarkozy, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő francia államfő.

– A szerbiai nemzetbiztonsági tanács közleményt ad ki, melyben bejelenti, hogy a titkosszolgálat (BIA) elfogta Radovan Karadžić volt boszniai szerb elnököt.

Július 22, kedd – Megnyeri a bizalmi szavazást az indiai kormány, amelyre azért kerül sor, mert az Egyesült Államokkal kötött atomipari megállapodással elégedetlen kommunisták kiléptek a kormánykoalícióból. A kormány így ki tudja tölteni a négyéves ciklusát, és az atomipari egyezséget is keresztül tudja vinni.

– Először fogadja jeruzsálemi hivatalában Mahmúd Abbász palesztin elnököt Simon Peresz izraeli államfő.

– A nepáli választásokon a legtöbb képviselői helyet szerző maoisták, akiknek a jelöltjét hétfőn nem választották meg köztársasági elnöknek, úgy döntenek, nem alakítják meg a himalájai ország első köztársasági kormányát.

Július 23, szerda – Az ENSZ BT rendkívüli összehívását kéri Kambodzsa a Thaifölddel kirobbant területi vitája miatt.

Július 24, csütörtök – Meg nem támadási szerződést köt Észak-Korea a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségével.

Július 25, péntek – Núri al-Máliki iraki kormányfő, az Irakban élő keresztények helyzetéről tájékoztatja XVI. Benedek pápát Castel Gandolfó-i nyári rezidenciáján.

– A dél-indiai Bangalorban nyolc pokolgép robban gyors egymásutánban, a detonációban két ember meghal és húszan megsebesülnek.

Július 26, szombat – A macedón parlament gyorsított eljárással új nyelvtörvényt fogad el, amely lehetővé teszi az albán nyelv szélesebb körű hivatalos használatát.

– július 26.–augusztus 2. – Szombathelyen sor kerül az ifjúsági eszperantó világkongresszusra (IJK).

Július 27, vasárnap – Tizenhét ember életét veszti, 154-en pedig megsebesülnek, miután két pokolgép robban – pár perces különbséggel  Isztambul egyik üzletekkel zsúfolt külvárosi utcájában.

– Parlamenti választás Kambodzsában.

Július 28, hétfő – Harmadfokú árvízvédelmi készültség a Tisza felső, Tiszabecs-Vásárosnamény közötti szakaszán.

– Legalább kéttonnás bombát találnak a főváros IX. kerületében este a Vaskapu és a Tóth Kálmán utca kereszteződésében.

– Megszakadnak a hatalom megosztásáról kezdett tárgyalások a zimbabwei politikai ellenfelek között

– Navanethem Pillay dél-afrikai bírónő veszi át az ENSZ emberi jogi főbiztosának tisztségét.

Július 29, kedd – A boszniai szerb elnök letartóztatása ellen tüntetők összecsapnak a rendőrökkel Belgrád központjában, ahol a rohamosztagok könnygázt is bevetnek a demonstrálók feloszlatására.

Július 30, szerda – Hatástalanítják a Budapest IX. kerületében talált világháborús óriásbombát, amely miatt a lakók egyharmadát, több ezer embert kellett időlegesen kitelepíteni.

– Hajnalban megérkezik Hága melletti börtönébe Radovan Karadzic volt szerb vezető.

– Ehud Olmert izraeli miniszterelnök két hónap múlva távozik a kormány éléről. A korrupcióval vádolt izraeli kormányfő bejelenti Jeruzsálemben, hogy nem indul a párt tisztújító választásán.

Július 31, csütörtök – A NASA bejelenti, hogy van víz a Marson, miután a bolygó felszínét kutató Phoenix szondának sikerül tapasztalati úton megerősítenie a víz marsi jelenlétét.

– Mahmúd Abbász palesztin elnök elrendeli több száz olyan Hamász-aktivista szabadon engedését, akiket a Gázai övezetben a múlt héten elkövetett robbantás-sorozat után vettek őrizetbe.

– A kétoldalú katonai együttműködés lehetőségéről is tárgyal egymással Zlatan Kirilov Sztojkov vezérezredes, a bolgár és Havril András, a magyar honvédség vezérkarának főnöke.

– Ellopják az odesszai Nyugati és Keleti Művészetek Múzeumából Caravaggio itáliai festő Ukrajnában található egyetlen alkotását, a Krisztus elfogása című festményt. A mű értékét 100 millió dollárra becsülik.

   

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 66.

2008

 K     R     M 

 

Mia Permanto

1988-2008

 

 

 

Kánaán

Restaurant

1132 Budapest,

Csanády u. 18.

Tel.: (1) 350 2622

VVIP-GT

 

 

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

A világ helyzete, 2008

Beauvoir, Simone de: Egy jóházból való úrilány emlékei, 1988

Bradbury, Ray: Fahrenheit 451, 2003

Dolto, Françoise: A gyermek és az öröm, 2002

Guinness World Records 2008 (magyar nyelvű), 2008

Inkei Péter: 2008, a kultúrák közötti párbeszéd európai éve, 2008

Lévi-Strauss, Claude: Szomorú trópusok, 1979

Merle, Robert: Védett férfiak, 1999

Soros, George: A 2008-as hitelválság és következményei : a pénzügyi piacok új paradigmája, 2008

Társadalmi riport 2008

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023