VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

2008 júliusának hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

A népnek meg kell védenie magát, nem áldozhatja fel magát. A nép nem hagyhatja magát kisemmizni, összetörni, és megalázni sem.

Salvador Allende

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

2008 júliusának hírei

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

   

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Július 1, kedd – Rendőrökkel csapnak össze a mongol parlamenti választások eredménye ellen tüntető ellenzékiek Ulánbátorban; a tüntetők megtámadják a választásokon győztes kormánypárt (Mongol Népi Forradalmi Párt) székházát és felgyújtják.

– Átadják a világ leghosszabb kábelhídját (32 és fél km.), mely a Jangce fölött köti össze Sanghajt Nantong városával.

– Hollandiában tilos dohányozni az éttermekben és vendéglőkben.

– Franciaország veszi át fél évre az Európai Unió elnökségét.

– Városi rangra emelkednek Hajós, Rudabánya, Bodajk, Pusztaszabolcs, Fertőszentmiklós, Halásztelek, Isaszeg és Zamárdi nagyközségek.

Július 2, szerda – Nambarín Enhbajar mongol elnök kihirdeti a – négynapos – rendkívüli állapotot az ulánbátori zavargások miatt.

– Kitör Chilében a Llaima vulkán.

Július 3, csütörtök – Medvegyev orosz elnök elfogadja Roman Abramovics, Csukcsföld Autonóm Terület kormányzójának lemondását.

– Mongóliában kihirdetik a parlamenti választások eredményét, mely szerint a Mongol Népi Forradalmi Párt a nyertes, és aki így 47 képviselőt küldhet a Nagy Hurálba.

– Nagy erejű robbanások sorozata rázza meg Szófia egyik keleti kerületét, mikor –megsemmisítésre váró lőszereket és trotilt tároló – katonai raktárak felrobbannak.

– Túszmentő akciójával kimentik a kolumbiai baloldali gerillák – a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) – fogságából Íngrid Betancourt, volt kolumbiai elnökjelöltet, továbbá 14 katonát, akik közül hárman amerikai állampolgárok.

– július 3–4. – A grúz tüzérség tűz alá veszi a dél-oszét fővárost, Chinvalit, a támadásnak három halottja és 11 sebesültje van.

Július 4, péntek – Aláírják a demokrata-szocialista szerb koalíciós megállapodást.

– Nicolas Sarkozy francia államfő a Párizs közeli Villacoublay katonai repülőterén fogadja a kolumbiai gerillák fogságából több mint hat év után kiszabadult Ingrid Betancourt-t.

– A transzatlanti kapcsolatok elmélyítésében szerzett érdemeiért a berlini Amerikai Akadémia Henry Kissingerről elnevezett díjával tüntetik ki idősebb George Bush korábbi amerikai elnököt.

Július 5, szombat – Kiss Péter kancelláriaminiszter – a Pilisszántón megrendezett „Magyarországi Szlovákok Napja” elnevezésű rendezvényen – Dušan Čaplovič szlovák miniszterelnök-helyettessel tárgyal.

– A Meleg büszkeség napja alkalmából végigvonul az Andrássy úton a Meleg Méltóság Menete miközben radikális ellentüntetők támadnak a felvonulókra és a rendezvényt biztosító rendőrökre. 57 előállított, 12 sérült rendőr, 12 megtámadott rendőrségi jármű és 7 kórházba szállított civil sérült.

Július 6, vasárnap – Pokolgépes merényletet követnek el a pakisztáni fővárosban, a Vörös mecset közelében; a robbantásban 11 rendőr életét veszíti.

– XVI. Benedek pápa imádságában felszólítja a G8-as országok vezetőit, hogy hozzák meg azokat a döntéseket, amelyekkel legyőzhetik a világ számos részét sújtó szegénységet, az éhínséget, betegségeket és az írástudatlanságot.

– Szerbiában megalakul a Mirko Cvetković vezette új kormány.

– India kabuli nagykövetsége ellen elkövetett öngyilkos merényletben 41 ember veszíti életét – köztük egy indiai diplomata, egy indiai katonai attasé és a külképviselet két indiai őre – valamint 141 – a kapunál vízumra váró – civil.

Július 7, hétfő – július 7–9. A G8-ak Tokióban megállapodnak abban, hogy 2050-ig legalább 50 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását.

– A pamplonai hagyományos bikafuttatásról kilenc embert kórházba szállítanak, mert megsebesültek, amikor a város szűk utcáin együtt futottak a több mint féltonnás állatokkal az istállóktól az arénáig vezető, több mint 800 méteres útvonalon.

– A szerbiai parlament megválasztja Mirko Cvetkovic kormányát.

Július 8, kedd – Prágában Karel Schwarzenberg cseh és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter aláírják az amerikai radarállomás csehországi elhelyezéséről szóló keretszerződést.

– A Vatikán „sajnálattal értesül” az anglikán egyháznak a nők püspökké szenteléséről hozott elvi döntéséről, ami a két egyház közötti „megbékélés újabb akadályát” fogja képezni.

Július 9, szerda – Légi incidens Grúzia légterében, mikor orosz harci gépek megsértik az ország légterét, s emiatt Tbiliszi jegyzékben is tiltakozik.

– Albánia és Horvátország Brüsszelben aláírja a NATO–csatlakozási jegyzőkönyvet.

– Ismeretlen fegyveresek megtámadják az isztambuli amerikai konzulátust, a tűzharcban hat ember – három, a külképviselet előtt szolgálatot teljesítő török rendőr és három támadó – veszíti életét.

– Az ENSZ sajtótájékoztató keretében teszi közzé, miszerint Darfurban szudáni milicisták megölték az ENSZ és az afrikai országok közös békefenntartó erejének (UNAMID) hét tagját; az elesettek között öt ruandai katona, valamint egy ghánai és egy ugandai rendőr van.

Július 10, csütörtök – A hágai Nemzetközi Bíróság felmenti Ljube Boskovszki volt macedón belügyminisztert, míg társát, Johan Tarculovszkit – aki a macedón rendőrség kommandósainak parancsnoka volt – 12 év börtönre ítéli. Mindkettőjüket egy albán többségű macedóniai falu ellen 2001-ben végrehajtott rajtaütésért, hét albán lakos megöléséért és házak lerombolásáért fogtak perbe.

– Dragan Šutanovac szerb védelmi miniszter – a „Vecernje Novosti” belgrádi lapnak adott interjújában – kijelenti, az új kormány terve az, hogy 2010-re már csak hivatásosokból álljon az ország hadserege.

Július 11, péntek – Nemzeti egységkormány alakul Libanonban Fuad Siniora régi-új miniszterelnök vezetésével.

– Ehud Olmert izraeli miniszterelnök elismeri egy nyilvános beszélgetésen, hogy az ország arab kisebbsége hátrányos megkülönböztetés áldozata.

– Közel öt év börtönbüntetésre ítélte pénteken egy amerikai szövetségi bíróság a Pentagon egyik volt fegyverzetpolitikai elemzőjét, aki az amerikai-tajvani katonai kapcsolatokról adott át információkat egy kínai kémnek.

Július 12, szombat – A MH Tartományi Újjáépítési Csoport állományába tartozó Nemes Krisztián százados – a magyar tábortól 50 kilométerre, a Kunduzba vezető úton –, egy robbanószerkezet felderítése közben életét veszíti, a neki segédkező helyi afgán rendőr megsérül.

– Megvétózza a Zimbabwe elleni szankciókról szóló határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsában Oroszország és Kína.

Július 13, vasárnap – Párizsban 43 ország állam- és kormányfőinek részvételével megkezdődik az uniós és a Földközi-tenger menti országok csúcstalálkozója.

– India a pakisztáni titkosszolgálatot teszi felelőssé a július 7-i kabuli nagykövetség ellen elkövetett öngyilkos merényletért.

– Huszonegyen meghalnak – többségében gyerekek – Afganisztán déli részén, amikor egy öngyilkos merénylő működésbe hozza robbanószerkezetét egy bazárban.

Július 14, hétfő – A hágai Nemzetközi Bíróság vádat emel a szudáni államfő, Omar al-Bashir ellen a dárfúri mészárlás miatt.

– Francia vadászgépekkel közösen nyolc európai ország repülőgépe nyitja meg Párizsban a francia nemzeti ünnepen tartott díszszemlét, köztük a Magyar Légierő egyik Gripenje. Nicolas Sarkozy elnök meghívására Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is jelen van a Concorde téren elhelyezett dísztribünön, a katonai parádé díszvendége Ban Ki-mun ENSZ–főtitkár és Bassár al-Aszad szíriai elnök.

– A Fekete-tenger térségében amerikai–ukrán hadgyakorlat veszi kezdetét 15 másik állam, közöttük NATO–tagállamok katonái részvételével.

Július 15, kedd – Lőszerrakodás közben kilenc orosz katona életét veszíti, négy társuk pedig súlyosan megsérül Csecsenföldön.

– Székely Tamás egészségügyi miniszter egy sajtótájékoztatón bejelenti, hogy tervezik az elektronikus TAJ-kártya bevezetését Magyarországon.

– Yves Leterme belga kormányfő benyújtja lemondását II. Albert királynak.

Július 16, szerda – A libanoni Hezbollah átadja a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) a 2006-ban elrabolt két izraeli tartalékos határőr földi maradványait az Izraellel kötött fogolycsere–megállapodás keretében.

– A MH Őr- és Biztosító Zászlóalj utolsó (18.) váltása befejezi missziós szolgálatát Pristinában.

– Az afganisztáni NATO–erők és az afgán hadsereg egységei feladják azt az ország keleti részén lévő előretolt bázist, amelyet július 13-án megrohantak a tálibok, s ahol kilenc amerikai katonát megöltek.

– Egeresi Sándort, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnökét választják meg a vajdasági parlament elnökének.

Július 17, csütörtök – Szabó Pál közlekedési miniszter és az M6 Tolna Konzorcium képviselői aláírják Szekszárdon az M6-os autópálya Dunaújváros–Szekszárd közötti 65,1 km.-es szakaszának projektindító memorandumát.

– II. Albert belga király nem fogadja el Yves Leterme kormányfő lemondását.

Július 18, péntek – Raúl Castro kubai államfő aláírja azt a rendeletet, amely az állami mezőgazdasági területek egy részét parasztcsaládoknak és szövetkezeteknek adja át használatra.

– Családjával ünnepli 90. születésnapját Nelson Mandela a dél-afrikai Qunuban, szülőfalujában.

– Szerbia nem ismeri el a koszovói útleveleket, amelyeknek kiadását e napon kezdik meg a pristinai albán hatóságok.

Július 19, szombat – Háborús övezetekbe és európai fővárosokba vezető körútjának első állomására, Afganisztánba érkezik Barack Obama a legesélyesebbnek tartott amerikai demokrata párti elnökjelölt.

– Az Európai Bizottság egymilliárd eurós segélyt ad Afrikának. A pénzt az európai farmerek el nem költött agrártámogatásaiból fedezik.

– Több mint 500 pápa-ellenes aktivista próbálja megzavarni Sydneyben a katolikus ifjúsági világtalálkozóra érkező zarándokokat.

– A Richter-skála szerint 7-es fokozatú földrengés miatt a japán meteorológiai szolgálat szökőárveszély-figyelmeztetést ad ki Honsú északkeleti partvidékére.

Július 20, vasárnap – Négy kisebb pokolgépet robbant fel az ETA Észak-Spanyolországban; sérülést azonban egyik szerkezet sem okoz.

– A pest megyei Tökön 17-en megsérülnek, amikor – a helyi rendezvényen – kettétörik egy „Fifi” típusú körhinta tartószerkezete és összedől.

Július 21, hétfő – Villámlátogatásra Dublinba érkezik Nicolas Sarkozy, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő francia államfő.

– A szerbiai nemzetbiztonsági tanács közleményt ad ki, melyben bejelenti, hogy a titkosszolgálat (BIA) elfogta Radovan Karadžić volt boszniai szerb elnököt.

Július 22, kedd – Megnyeri a bizalmi szavazást az indiai kormány, amelyre azért kerül sor, mert az Egyesült Államokkal kötött atomipari megállapodással elégedetlen kommunisták kiléptek a kormánykoalícióból. A kormány így ki tudja tölteni a négyéves ciklusát, és az atomipari egyezséget is keresztül tudja vinni.

– Először fogadja jeruzsálemi hivatalában Mahmúd Abbász palesztin elnököt Simon Peresz izraeli államfő.

– A nepáli választásokon a legtöbb képviselői helyet szerző maoisták, akiknek a jelöltjét hétfőn nem választották meg köztársasági elnöknek, úgy döntenek, nem alakítják meg a himalájai ország első köztársasági kormányát.

Július 23, szerda – Az ENSZ BT rendkívüli összehívását kéri Kambodzsa a Thaifölddel kirobbant területi vitája miatt.

Július 24, csütörtök – Meg nem támadási szerződést köt Észak-Korea a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségével.

Július 25, péntek – Núri al-Máliki iraki kormányfő, az Irakban élő keresztények helyzetéről tájékoztatja XVI. Benedek pápát Castel Gandolfó-i nyári rezidenciáján.

– A dél-indiai Bangalorban nyolc pokolgép robban gyors egymásutánban, a detonációban két ember meghal és húszan megsebesülnek.

Július 26, szombat – A macedón parlament gyorsított eljárással új nyelvtörvényt fogad el, amely lehetővé teszi az albán nyelv szélesebb körű hivatalos használatát.

– július 26.–augusztus 2. – Szombathelyen sor kerül az ifjúsági eszperantó világkongresszusra (IJK).

Július 27, vasárnap – Tizenhét ember életét veszti, 154-en pedig megsebesülnek, miután két pokolgép robban – pár perces különbséggel  Isztambul egyik üzletekkel zsúfolt külvárosi utcájában.

– Parlamenti választás Kambodzsában.

Július 28, hétfő – Harmadfokú árvízvédelmi készültség a Tisza felső, Tiszabecs-Vásárosnamény közötti szakaszán.

– Legalább kéttonnás bombát találnak a főváros IX. kerületében este a Vaskapu és a Tóth Kálmán utca kereszteződésében.

– Megszakadnak a hatalom megosztásáról kezdett tárgyalások a zimbabwei politikai ellenfelek között

– Navanethem Pillay dél-afrikai bírónő veszi át az ENSZ emberi jogi főbiztosának tisztségét.

Július 29, kedd – A boszniai szerb elnök letartóztatása ellen tüntetők összecsapnak a rendőrökkel Belgrád központjában, ahol a rohamosztagok könnygázt is bevetnek a demonstrálók feloszlatására.

Július 30, szerda – Hatástalanítják a Budapest IX. kerületében talált világháborús óriásbombát, amely miatt a lakók egyharmadát, több ezer embert kellett időlegesen kitelepíteni.

– Hajnalban megérkezik Hága melletti börtönébe Radovan Karadzic volt szerb vezető.

– Ehud Olmert izraeli miniszterelnök két hónap múlva távozik a kormány éléről. A korrupcióval vádolt izraeli kormányfő bejelenti Jeruzsálemben, hogy nem indul a párt tisztújító választásán.

Július 31, csütörtök – A NASA bejelenti, hogy van víz a Marson, miután a bolygó felszínét kutató Phoenix szondának sikerül tapasztalati úton megerősítenie a víz marsi jelenlétét.

– Mahmúd Abbász palesztin elnök elrendeli több száz olyan Hamász-aktivista szabadon engedését, akiket a Gázai övezetben a múlt héten elkövetett robbantás-sorozat után vettek őrizetbe.

– A kétoldalú katonai együttműködés lehetőségéről is tárgyal egymással Zlatan Kirilov Sztojkov vezérezredes, a bolgár és Havril András, a magyar honvédség vezérkarának főnöke.

– Ellopják az odesszai Nyugati és Keleti Művészetek Múzeumából Caravaggio itáliai festő Ukrajnában található egyetlen alkotását, a Krisztus elfogása című festményt. A mű értékét 100 millió dollárra becsülik.

   

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 66.

2008

 K     R     M 

 

Mia Permanto

1988-2008

 

 

 

Kánaán

Restaurant

1132 Budapest,

Csanády u. 18.

Tel.: (1) 350 2622

VVIP-GT

 

 

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

A világ helyzete, 2008

Beauvoir, Simone de: Egy jóházból való úrilány emlékei, 1988

Bradbury, Ray: Fahrenheit 451, 2003

Dolto, Françoise: A gyermek és az öröm, 2002

Guinness World Records 2008 (magyar nyelvű), 2008

Inkei Péter: 2008, a kultúrák közötti párbeszéd európai éve, 2008

Lévi-Strauss, Claude: Szomorú trópusok, 1979

Merle, Robert: Védett férfiak, 1999

Soros, George: A 2008-as hitelválság és következményei : a pénzügyi piacok új paradigmája, 2008

Társadalmi riport 2008

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

 

 

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

Változó Világ, 2023