VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

2008 januárjának hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Az ember nem változtathatja meg az életét anélkül, hogy maga is meg ne változna.

Simone de Beauvoir

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

2008 januárjának hírei

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

   

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Január 1, kedd – Az ENSZ átveszi az Afrikai Unió (AU) – AMIS keretei között – szolgálatot teljesítő egységeitől az irányítást, és létrejön az ENSZ–AU „Hybrid Force”.

– Megszűnik a Magyar Köztársaság Határőrsége, feladatait és személyzetét átveszi a rendőrség.

– Ciprus és Málta saját valutaként bevezeti az eurót.

– Szlovénia biztosítja az Európai Unió elnökségét elsőként az új tagállamok közül.

Január 2, szerda – Hétszáz embert evakuálnak egy chilei vulkán közeléből. Az ország déli részén, a fővárostól, Santiago de Chilétől 650 ki-lométerre délre emelkedő Llaima tűzhányóból előbb füst kezd szivárogni, amit hamu- és lávakitörések követnek.

– Életbe lép Nagy-Britanniában az egészségtelen élelmiszerek reklámozásának tilalma a 16 éven aluliaknak szóló tévéműsorokban.

– Teljesen kiég a világ első, kifejezetten rákkutatásra és kezelésre alapított kórházának felső emelete London délnyugati részén.

Január 3, csütörtök – Előválasztások Amerikában: Iowa államban a demokratáknál Barack Obama, a republikánusoknál Mike Huckabee győz.

– A Srí Lanka-i kormány felmondja a tamil tigrisekkel 2002-ben kötött tűzszünetet.

Hosszú sorok kígyóznak Budapesten a BKV-pénztárak előtt.

Január 4, péntek – A mauritániai franciák elleni támadás miatt a szerve-zők úgy döntenek, hogy törlik a 2008-as Lisszabon–Dakar-ralit. 1979 óta először fordul elő ilyen.

– Anyang Nyongo, a Narancssárga Demokratikus Mozgalom főtitkára bejelenti, hogy a kenyai ellenzék új elnökválasztást követel.

Január 5, szombat – Grúziában Miheil Szaakasvili nyeri az elnökválasztást.

Január 6, vasárnap – Nagy erejű földrengés rázza meg Görögországot. A rengés epicentruma Athéntól 150 kilométerre, délnyugatra, a Peloponnészosz-félszigeten fekvő Leonídi városánál volt.

Január 7, hétfő – Kocsis L. Mihály főszerkesztő-helyettes látja el a Magyar Hírlap főszerkesztői teendőit, miután Gazsó L. Ferenc az előző napokban kérte felmentését.

Január 8, kedd – Pokolgépes merényletet követnek el D. M. Dasszanajake Srí Lanka-i nemzetépítési miniszter ellen, aki a kórházba szállítás után nem sokkal életét veszti.

– Késsel támadt a Maldív-szigetek államfőjére egy fiatalember, de Maumun Abdul Gajum köztársasági elnök sértetlenül éli túl az esetet.

Utolsó világkörüli útjára indult a világ leghíresebb óceánjárója, a Queen Elizabeth 2 luxushajó, ennek végeztével a hajó Dubai új nevezetességénél, a mesterséges Pálma Szigetnél köt ki, ahol ötcsillagos szállodává alakítják át. Az óceánjárót 1967-ben a nevét adó II. Erzsébet brit uralkodó avatta fel. Ez a Cunard line hajózási társaság 168 éves történetében a leghosszabb ideig szolgáló hajó. A több mint négy évtized során az óceánjáró 25 világkörüli utat tett meg, s több mint nyolcszázszor szelte át az Atlanti-óceánt. A 294 méter hosszú, 70 ezer tonnás Queen Elizabeth 2 fedélzetén egyszerre 1778 utas és ezerfőnyi személyzet tartózkodhat. A hajót tavaly ötvenmillió fontért (17,1 milliárd forintért) vásárolta meg Dubai World, a dubai kormány befektetési holdingja. A Queen Elizabeth 2-vel egyidejűleg futott ki első útjára a Cunard hajózási társaság legújabb óceánjárója, a 300 millió fontos (102,6 milliárd forintos) költséggel megépített Queen Victoria, amelyet egy hónappal korábban avatott fel Camilla cornwalli hercegnő, Károly brit trónörökös felesége. A két hajó ezúttal együtt szeli át az Atlanti-óceánt, s New Yorkban köt ki.

Január 9, szerda – George W. Bush nyolcnapos közel-keleti körútra indul.

Január 10, csütörtök – Kenyában az egymással szemben álló pártok megállapodnak abban, hogy egy olyan afrikai bizottság segítségével igyekeznek úrrá lenni a belpolitikai válságon, amelyet Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár vezet.

– Megváltoztatja a Postabank-perben hozott első fokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla: a korábban felmentett Princz Gábort és társait másodfokon bűnösnek mondja ki.

Január 11, péntek – Ötvenkilenc felkelő és egy katona veszti életét a Srí Lanka északi részén a tamil szakadárok és a kormányhadsereg között dúló harcokban.

Január 12, szombat – Életét veszti két holland katona Afganisztán déli részén, Uruzgán tartománybeli támaszpontjuk közelében, miután fel-kelők tüzet nyitottak rájuk.

– Lezuhan a nemzetközi erők kötelékében szolgáló macedón békefenntartókat szállító Mi-17-es típusú helikopter. A Boszniából hazafelé tartó gépen utazó 11 katona életét veszti.

Január 13, vasárnap – Több mint 50 ezer ellenzéki tüntet a grúziai Tbiliszi központjában az elnökválasztás végeredménye miatt.

– Nalcsikban – a Kabardin Balkár Köztársaság fővárosában – ismeretlenek az utcán lelövik a szervezett bűnözés elleni csoport és a különleges kommandós alakulat főnökeit.

Január 14, hétfő – Pokolgép robban a pakisztáni Karacsiban; a merénylet hat halálos áldozatot és sok sebesültet követel.

– Négy tálib fegyveres merényletet követ el Kabul Serena nevű hotelében, ahol a norvég külügyminiszter, Jonas Gahr Stoere is tartózkodik.

– A NASA MESSENGER nevű műholdja a Merkúrhoz az első utazását teszi meg a három közül, majd 2011-ben bolygó körüli pályára fog állni.

– Thaiföldön egy muszlim szeparatista rajtaütés során nyolc, bázisa felé tartó katona veszíti életét.

Január 15, kedd – Bejrútban bomba robban az amerikai nagykövetség gépkocsija mellett, legkevesebb négy ember meghal és tucatnyian megsebesülnek, köztük az autó sofőrje.

– Az Ice Prince görög teherszállító hajó – 20 fős legénységgel és több mint ötezer tonna fűrészáruval a fedélzetén – elsüllyed Nagy-Britannia délnyugati partjainál, Devon közelében.

Január 16, szerda – Robbanószerrel megrakott övvel a derekán követ el öngyilkos merényletet egy nő az iraki Dijála tartomány Hán Bani Szaad városának zsúfolt piacterén.

– A palesztinokkal való tárgyalások miatt kilép az izraeli kormányból Avigdor Liberman, a stratégiai ügyek minisztere.

– Leteszi hivatali esküjét a hét évre újraválasztott üzbég elnök, Iszlam Karimov.

– Izraeli katonák megölik Dzsenín város közelében az Iszlám Dzsihád palesztin szervezet ciszjordániai katonai vezetőjét.

Január 17, csütörtök – Csalással, hivatali visszaéléssel és megvesztegetéssel vádolja meg Traian Băsescu román államfő Adrian Năstase egykori kormányfőt, valamint nyolc volt és hivatalban levő minisztert.

Január 18, péntek – Rakétát lő ki egy izraeli repülőgép a Gázai övezetben lévő palesztin belügyminisztérium épületére. A támadás során egy ember meghal, több mint harmincan megsebesülnek.

Január 19, szombat – Irakban, az ország északnyugati részén – az egyik legnagyobb síita vallási ünnepségről (asúra) hazatartó zarándokok közül – heten veszítik életüket egy rakétatámadás során.

Január 20, vasárnap – Nemzetgyűlési választások Kubában.

– Tbilisziben, a parlament előtti téren – amerikai mintára megrendezett szabad ég alatti ceremónián, a meghívott külföldi és hazai vendégek előtt – beiktatják hivatalába Miheil Szaakasvili elnököt.

– Elnökválasztás Szerbiában.

Január 21, hétfő – Clemente Mastella igazságügy-miniszter távozásával felbomlik az olasz kormánykoalíció.

– A Kongói Demokratikus Köztársaság nemzetgyűlésének elnöke, Vital Kalmer sajtóértekezleten bejelenti, hogy egyezség jött létre a kormány és a lázadó szervezetek képviselői között az ország keleti felében dúló harcok befejezéséről.

Január 22, kedd – Záhonynál az Európai Unió területére érkezik az első közvetlen Kína–Európa konténerszállító vonat.

– Maszkos fegyveresek a gázai oldalról számos ponton felrobbantják a – két részre szakadt Rafah határvárost átszelő – mintegy 14 km-es betonfalat, majd az ezt követő hajnalon több száz palesztin hatol be egyiptomi területre.

Január 23, szerda – Kosztasz Karamanlisz személyében 49 év óta először látogat görög kormányfő Törökországba.

Január 24, csütörtök – A bizalmi szavazás elvesztése után benyújtja lemondását az olasz miniszterelnök, Romano Prodi.

– New York közelében három hajó – köztük egy olajszállító – ütközik össze.

Január 25, péntek – Benyújtja lemondását František Kašický szlovák védelmi miniszter.

– Boris Tadić szerb köztársasági elnök és Vojislav Koštunica kormányfő találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Moszkvában.

– Súlyos autóbalesetet szenved a szerb belügyminiszter, Dragan Jočić.

Január 26, szombat – A református diakonisszák közössége kapja Budapesten a Dizseri Tamás Szeretetszolgálati Díjat. Az elismerést Bölcseki Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke adja át a társaság képviselőjének, Nagy Margit Ágnesnek.

Január 27, vasárnap – Kisiklik egy személyszállító vonat a törökországi Kütahya város közelében; nyolcan meghalnak, huszonegyen megsérülnek.

Január 28, hétfő – Az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet három tagja életét veszíti Szomáliában, amikor gépjárművük aknára fut.

Január 29, kedd – Az Algírtól 50 kilométerre fekvő Thenia városban négyen meghalnak – köztük három rendőr – egy, a rendőrkapitányság elleni öngyilkos pokolgépes merényletben.

Január 30, szerda – Szökőár-riadót rendelnek el Indonéziában, miután a Richter-skála szerinti 6,6 erősségű földrengést észlelnek a Fűszer-szigetek (Maluku-szigetek) térségében.

Január 31, csütörtök – Szabadlábra helyezik Franciaországban a január 9. óta fogva tartott volt grúz védelmi minisztert, Iraklij Okruasvilit, akinek letartóztatását a grúz kormány kérte.

   

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 66.

2008

 K     R     M 

 

Mia Permanto

1988-2008

 

 

 

Kánaán

Restaurant

1132 Budapest,

Csanády u. 18.

Tel.: (1) 350 2622

VVIP-GT

 

 

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

A világ helyzete, 2008

Beauvoir, Simone de: Egy jóházból való úrilány emlékei, 1988

Bradbury, Ray: Fahrenheit 451, 2003

Dolto, Françoise: A gyermek és az öröm, 2002

Guinness World Records 2008 (magyar nyelvű), 2008

Inkei Péter: 2008, a kultúrák közötti párbeszéd európai éve, 2008

Lévi-Strauss, Claude: Szomorú trópusok, 1979

Merle, Robert: Védett férfiak, 1999

Soros, George: A 2008-as hitelválság és következményei : a pénzügyi piacok új paradigmája, 2008

Társadalmi riport 2008

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023