VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

2008 hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Az ember nem változtathatja meg az életét anélkül, hogy maga is meg ne változna.

Simone de Beauvoir

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

2008 hírei

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Január 8. Utolsó útjára indult a világ leghíresebb óceánjárója, a Queen Elizabeth 2 luxushajó, ennek végeztével a hajó Dubai új nevezetességénél, a mesterséges Pálma Szigetnél köt ki... Ez a Cunard line hajózási társaság történetében a leghosszabb ideig szolgáló hajó...

További januári hírek

Február 13. Svédországban egy óvoda vezetője megtiltotta csíkos vagy pöttyös ruhák viselését, mert azok egy óvodai dolgozónak migrént okoznak. Nem csak a gyerekek, hanem az óvónők sem hordhatnak ilyen ruházatot. "Megértem a migrénes óvónőnk problémáját, ezért rendeltem el az öltözködési szabályt" – nyilatkozott az óvoda vezetője. A hatóságok meglepetésüknek adtak hangot, de egészségügyi szakértők szerint valóban vannak olyan emberek, akik rendkívül érzékenyek és kínzó fejfájást kaphatnak csíkos, vagy más rikító látványtól.

További februári hírek

Május 7. Az Európai Bizottság Szlovákia felvételét javasolta az euróövezetbe a tagállamoknak. Az EU tanácsának júniusi jóváhagyása, valamint a korona árfolyamának júliusi rögzítése az euróhoz képest már csak formalitás.

További májusi hírek

Június 4. Nemzetközi kormányszintű egyeztetések kezdődtek arról, hogy Magyarország miként kapcsolódhat be az európai szupergyors vonathálózatba. A nyomvonaltervek már készen állnak. A Franciaországból Szlovénián át érkező, Gyékényesnél belépő vonal Kaposvár és Dombóvár érintésével érne el Budapestig. A másik, északi vonal Salzburgból indulna, és  Bécsen és Pozsonyon keresztül jutna Budapestig. Ezeken a vonalakon 200, de akár 250 kilométeres óránkénti sebesség elérése a cél.

Június 5. A befektetők Kínát tartják a világ legvonzóbb befektetési célpontjának, jelentősen nőtt Oroszország vonzereje is, de még mindig Európába érkezik a legtöbb külföldi befektetés, állapította meg az Ernst & Young nemzetközi üzleti tanácsadó cég éves jelentésében, amelyet a franciaországi La Baule-ban megrendezett VI. Befektetési Világkonferencián (WIT) ismertettek.

További júniusi hírek

Július 30. Alkotmányellenesnek ítélte meg a dohányzási tilalmat a német alkotmánybíróság, két kocsma és egy diszkó tulajdonosának beadványa nyomán. A panaszos üzleti veszteségeire hivatkozva támadta meg a július 1. óta érvényes törvényt. Az ítélet alapján a tilalom egyelőre érvényben marad, de 2009 végéig új rendelkezéseket kell kidolgozni. A testület a panasznak helyt adva úgy határozott, hogy az érintett két tartományban a 75 négyzetméternél kisebb, csupán egyetlen helyiséggel rendelkező kocsmákban azonnali hatállyal ismét lehet dohányozni. – Az alkotmánybíróság

További júliusi hírek

Szeptember 2. A Google meglepetésszerűen bejelentette és azonnal a világ 100 országában elérhetővé tette a mély csendben fejlesztett nyílt forrású Google Chrome nevű webböngészőjét.  A bejelentések szerint az új böngésző gyorsabb és megbízhatóbb lesz az eddig ismerteknél, de a szakemberek szerint a háttérben egy forradalmian új koncepció húzódik, amely közös platformra helyezheti az internetes böngészést és az internetre támaszkodó minden eddigi számítógépes alkalmazást (például a megszokott szövegszerkesztést, táblázatkészítést, képkezelést stb.)

Szeptember 21. Megkezdték az első szélerőmű alapozását a Komárom-Esztergom megyei Ácson. A város önkormányzata három céggel kötött szerződést, amely szerint három év alatt összesen 25 szélturbinát állítanak fel az M1-es autópálya két oldalán. Az első erőmű november végére készül el, decembertől pedig már üzemszerűen termeli az áramot a két megawattos egység. A szélturbina 100 méter magas, átmérője 95 méter. A szélerőmű darabjai hajóval érkeztek Németországból, jelenleg még a gönyűi kikötőben vannak. Az ácsi beruházást a kedvező irányú és erősségű széljárás teszi lehetővé. A térségben Kisigmándon is elkezdték egy 25 szélkerékből álló park építését, ennek össztermelése 50 megawatt lesz.

További szeptemberi hírek

November 27. Több terrorista csoport összehangolt akciót indított az Mumbai városában. Ennek során többek között két luxusszállodát foglaltak el és egy zsidó központot támadtak meg. Az első hírek szerint a vélhetően muzulmán fanatikusok válogatás nélkül lövöldöztek mindenkire, de túszokat is igyekeztek elfogni, főleg amerikai és brit állampolgárokra vadászva. A tragédia első napján több mint 130 halálos és 300 sebesült áldozatról számoltak be a hatóságok. Köztük van a helyszínre érkező indiai kommandósok vezetője és több tagja.

További novemberi hírek

   

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 66.

2008

 K     R     M 

 

Mia Permanto

1988-2008

 

 

 

 

Kánaán

Restaurant

1132 Budapest,

Csanády u. 18.

Tel.: (1) 350 2622

VVIP-GT

 

 

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

A világ helyzete, 2008

Beauvoir, Simone de: Egy jóházból való úrilány emlékei, 1988

Bradbury, Ray: Fahrenheit 451, 2003

Dolto, Françoise: A gyermek és az öröm, 2002

Guinness World Records 2008 (magyar nyelvű), 2008

Inkei Péter: 2008, a kultúrák közötti párbeszéd európai éve, 2008

Lévi-Strauss, Claude: Szomorú trópusok, 1979

Merle, Robert: Védett férfiak, 1999

Soros, George: A 2008-as hitelválság és következményei : a pénzügyi piacok új paradigmája, 2008

Társadalmi riport 2008

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

 

2008 további hírei

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023