VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

2008 februárjának hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Chamberlain kétségtelenül élvezte a nép túlnyomó többségének támogatását München után, ám tizennyolc hó-nappal később megbukott – München következtében.

Henri Kissinger német születésű amerikai politikus (1923)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

2008 februárjának hírei

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

   

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Február 1, péntek – Mauritánia fővárosában ismeretlen fegyveresek tüzet nyitnak az izraeli nagykövetség épületére.

–  Sikeres kényszerleszállást hajt végre egy amerikai katonai szállítógép Ferihegyen. (A szállítógép három hajtóművéből egy nem működött.)

– Svédország felhagy az analóg televíziós műsorszórással.

Február 2, szombat – Heves harcok törnek ki a csádi kormányerők és lázadó fegyveresek között N’Djamena közelében, majd a lázadó fegyveresek betörnek a fővárosba és körülzárják az elnöki palotát. Az Afrikai Unió elnöke bejelenti, hogy a szervezet mindaddig kizárja Csádot tagjai sorából, míg a demokratikus rend helyre nem áll.

– Az amerikai haderő tévedésből kilenc iraki civilt öl meg Bagdadtól 50 km-re délre fekvő Iskandariyah közelében.

– február 2–3. – Több erős földrengés rázza meg a kelet-afrikai Nagy-tavak vidékét; Ruandában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban 43-an halnak meg, több százan megsérülnek.

Február 3, vasárnap – Boris Tadić, a Demokrata Párt elnöke – addigi szerb államfő – a szavazatok 50,6%-ával megnyeri a szerbiai elnökválasztás második fordulóját.

Február 4, hétfő – Nem tud elég támogatást szerezni az ideiglenes kormány megalakításához az olasz szenátus elnöke, Franco Marini.

– Barack Obama országosan átveszi a vezetést Hillary Clintontól a demokrata szavazók körében.

– A Beatles békehimnuszát sugározza az űrbe a NASA, az Accross the Universe című dal negyven évvel ezelőtti felvételének tiszteletére.

– Borisz Tadics 50,57 százalékos, Tomiszlav Nikolics pedig 47,71 száza-lékos arányban szerez szavazatokat a szerb elnökválasztáson. A Köz-társasági Választási Bizottság eredményei szerint tehát Borisz Tadics nyeri a szerbiai elnökválasztást.

Február 5, kedd – Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök feloszlatja a parlamentet.

Február 6, szerda – Az Adriai-tengeren, Isztambulból Triesztbe tartó török teherhajó 200 tehergépkocsival, olajszármazékokkal és kilenc-tonnányi veszélyes anyaggal a fedélzetén kigyullad és elsüllyed Rovinj horvát kikötővárostól 13 tengeri mérföldre.

Február 7, csütörtök – Benyújtja lemondását Edward Lowassa tanzániai kormányfő és két minisztere, mert a nevüket kapcsolatba hozták egy korrupciós üggyel.

– Az ETA pokolgépet robbant az észak-spanyolországi Vergara bíróságának épülete előtt.

Február 8, péntek – A Richter-skála szerinti 6,8-es erősségű földrengést észlelnek az Atlanti-óceánon, messze Dél-Amerika partjaitól. A rengés epicentruma Francia-Guayanától több mint 1300 kilométerre található.

– Négy amerikai katona életét veszíti, amikor a járművük közelében felrobban egy út mentén elhelyezett pokolgép Bagdadban; egy másik katona halálát – a fővárostól északra – szintén egy pokolgép okozza.

Február 9, szombat – A japán védelmi minisztérium közlése szerint egy orosz harci repülőgép rövid időre behatolt Japán légtérbe, a csendes-óceáni Idzu-szigetek déli része felett, Tokiótól 650 km-re délre, helyi idő szerint reggel fél nyolckor (közép-európai idő szerint 8-án éjjel fél tizenkettőkor).

Február 10, vasárnap – A mianmari katonai kormányzat bejelenti, hogy májusban népszavazást rendeznek az új alkotmányról, 2010-ben pedig általános választásokat tartanak.

– Ukrajna hajlandó kifizetni a Gazprom orosz gázipari céggel szemben felhalmozott tartozását, ha az ukrán Naftohaz közvetlenül a Gazpromtól, közvetítő cég beiktatása nélkül vásárolhatja meg a földgázt – jelenti ki Olekszandr Turcsinov, a miniszterelnök első helyettese.

Február 11, hétfő – Sikertelen katonai hatalomátvétel Kelet-Timorban; a zendülők megtámadják Xanana Gusmão miniszterelnököt, José Ramos Horta államfőt pedig otthona előtt hasba lövik. A Nobel-békedíjas elnököt egy ausztráliai kórházba szállítják.

– Porig ég a dél-koreai főváros, Szöul egyik fő nevezetessége, a 14. századi városfalból fennmaradt déli kapu kétszintes, pagodatetős építménye.

Február 12, kedd – A Richter-skála szerinti 6,6-os erősségű földrengés rázza meg Mexikó déli, Oaxaca térségét.

Február 13, szerda – Az ausztrál kormány előterjeszti a parlamentben azt a történelmi jelentőségű indítványt, amelyben ünnepélyesen bocsánatot kérnek az őslakosoktól azokért az igazságtalanságokért, amelyeket 1910–1970 között követtek el ellenük az egymást követő kormányok.

Február 14, csütörtök – Nyílt háborút hirdet Izrael ellen a Hezbollah egyik vezetője, miután robbantásos merényletben megölték Emád Mugnijét, a szervezet egyik vezetőjét Damaszkuszban. Az izraeli kormány figyelmezteti nagykövetségeit és készenlétbe helyezi hadseregét.

– A szerb kormány határozatban nyilvánítja semmisnek Koszovó még ezután kikiáltandó függetlenségét.

– 6,7-es erősségű földrengés rázza meg Görögország déli részét, melynek epicentruma – a peloponnészoszi Kalamáta várostól délre – a tengerben volt.

Február 15, péntek – Magyarország első műszívét ezen a napon egy súlyos állapotban lévő szívátültetésre váró 58 éves férfibeteg kapja meg Budapesten, a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikai Tömbjében. A műtét több mint három óráig tart, a műszív négymillió forintba került.

– Újabb öt évre megválasztják Václav Klaust a Cseh Köztársaság állam-főjévé. A politikus a megismételt választás harmadik fordulójában szerzi meg a voksok többségét.

Február 16, szombat – Robbantásos támadást követnek el a Pakisztáni Néppárt egyik jelöltjének választási irodája ellen az afgán határ közelében fekvő Paracsinar városában.

Február 17, vasárnap – A pristinai parlament rendkívüli ülésén köz-felkiáltással kinyilvánítja Koszovó függetlenségét Szerbiától. Fatmir Sejdiu elnök, Hashim Thaçi miniszterelnök és Jakup Krasniqi házelnök aláírja a „független és demokratikus állam” megalakulásáról szóló nyilatkozatot.

– Zavargások kezdődnek Szerbiában a koszovói függetlenség ellen, kövekkel és fáklyákkal dobálják meg az Egyesült Államok nagykövetségét és az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Szlovénia diplomáciai képviseletét.

Február 18, hétfő – Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Törökország, Albánia, Costa Rica és Afganisztán elismeri Koszovó függetlenségét.

– Szigorú biztonsági intézkedések mellett parlamenti választásokat tartanak Pakisztánban.

Február 19, kedd – Gyurcsány Ferenc és Ilham Aliyevv azeri elnök megbeszélést tartanak a Parlamentben. A találkozón elsősorban gazdasági kérdésekről esik szó, különös tekintettel a szorosabb energetikai együttműködés lehetőségeire.

– Koszovóba utazik az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Javier Solana.

– A koszovói parlament elfogadja az alig két napja született új európai állam első tíz törvényét, amelyek közül az egyik a külügyminisztérium létrehozásáról rendelkezik.

– Fidel Castro lemond a kubai államtanács elnöki (államfői) tisztségéről.

– Az Antarktisz jeges vizeinek élővilágát vizsgáló kutatók titokzatos teremtményeket gyűjtenek a sötét mélységben, köztük hatalmas tengeri pókokat és óriási férgeket.

Február 20, szerda – Ismeretlenek géppisztolyból sorozatot lőnek ki a korzikai Ajaccio igazságügyi palotájának épületére; személyi sérülés nem történik.

– A Richter-skála szerint 6,6-os erősségű földrengés rázza meg az indonéziai Szumátra szigetét.

Február 21, csütörtök – Olaszország elismeri Koszovót, aminek hatására Belgrád azonnali hatállyal visszahívja római diplomatáját. Független államnak ismeri el továbbá Koszovót Észtország, Dánia és Luxemburg is.

– Belgrádban, a volt jugoszláv parlament előtti téren több mint három-százezer ember gyűlik össze a Koszovó függetlensége ellen szervezett tömegtüntetésen. Támadás éri a horvát nagykövetséget, továbbá néhány száz tüntető betör az Egyesült Államok belgrádi külképviseletére, és felgyújtják az épületet.

Február 22, péntek – Aláírja a török államfő azt a vitatott alkotmánymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy ezután az egyetemeken is viselhessenek fejkendőt a muzulmán nők.

Február 23, szombat – A kubai nemzetgyűlés elnöke bejelenti, hogy öt évre Raúl Castro Ruzt választották meg az államtanács elnökévé.

– A hamburgi tartományi parlamenti választáson a kereszténydemokraták győznek, azonban 43%-os eredményük nem elegendő az abszolút többséghez.

– Belgium elismeri Koszovó önállóságát.

Február 24, vasárnap – A 76 éves Raúl Castro Ruzt választják meg a kubai államtanács elnökévé, azaz államfővé öt évre.

– Európa számos városában tüntetnek szerbek Koszovó egy héttel ezelőtt kikiáltott függetlensége ellen.

– Elveszti addigi abszolút többségét a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a hamburgi parlamentben. A helyi törvényhozásba ugyanakkor először jut be a Baloldal pártja.

– Nagy erejű földrengés rázza meg az indonéziai Szumátra sziget déli partvidékét.

– A ciprusi görögök Demetrisz Krisztofiaszt választják a földközi-tengeri szigetország új államfőjévé.

Február 25, hétfő – Aláírják Szerbia és Oroszország gázvezeték-építési megállapodását Belgrádban.

– Legkevesebb 36 tamil lázadó és öt kormánykatona veszti életét egy légicsapásban, valamint kormányerők és felkelők harcaiban Srí Lanka északi részén.

– Dmitrij Medvegyev találkozik Gyurcsány Ferenc magyar kormányfővel, akivel Koszovóról is tárgyal, de a fő téma a Déli áramlat tervezett gázvezeték.

– A német alsó-szászországi tartományban konzervatív-szabaddemokrata kormány alakul.

Február 26, kedd – Fennakad két, német lobogó alatt hajózó tolóhajó a Dunán Ercsinél.

– A magyar miniszterelnök megbeszélést folytat macedón partnerével, Nikola Gruevszkivel.

– Több millióan maradnak áram nélkül az Egyesült Államokban, Florida állam déli részén: egyelőre ismeretlen okból leállnak az erőművek.

– Srí Lankán, a Colombói Főegyházmegye területén Raj Fernando egy-házmegyei karitász igazgató és Adányi László, a Katolikus Karitász főtitkára Maggona településen elhelyezi annak a telepnek az alapkövét, ahol a magyar katolikusok segítségével 17 családi ház építése kezdődik meg.

– Függetlenségének kikiáltása után tíz nappal megalakul a Koszovó fölött ellenőrzést gyakorló Nemzetközi Irányító Csoport (angolul: International Steering Group – ISG)

Február 27, szerda – Kabultól keletre merényletet kísérnek meg az afgán belügyminiszter ellen, de a politikus túléli a merényletet.

Február 28, csütörtök – Kézbesítés helyett elássa a rábízott 732 népszavazási értesítőt egy 21 éves debreceni postás, akinek munkaviszonyát megszünteti a Magyar Posta.

– Meghal az első hazai műszíves. Az 58 éves férfin február 15-én hajtották végre beavatkozást, amelynek során keringéstámogató eszközt ültettek testébe.

– Megállapodás születik a kenyai kormány és az ellenzék között a hatalommegosztásról.

– Hatalmas robbanás rázza meg a franciaországi Lyon belvárosát. Egy tűzoltó meghal és 26-an sérülnek meg a balesetben. A gázrobbanás Franciaország második legnagyobb városának bevásárló utcájában történik a déli órákban, ahol csatornázási munkálatok folynak.

– Összehangolt kampányt kezd az ENSZ tíz ügynöksége a női körülmetélés ellen annak érdekében, hogy 2015-re jelentős mértékben visszaszorítsa és egy emberöltő alatt felszámolja ezt az ártalmas gyakorlatot. –   

Február 29, péntek – Irakban fegyveresek elhurcolják Paulos Faraj Rahhot, a káld katolikus egyház moszuli érsekét.

– Az iraki elnöki tanács jóváhagyja a volt belügyminiszter, Ali Haszán Madzsid – közismert nevén „Vegyi Ali” – kivégzését az iraki kurdok ellen végrehajtott 1980-as népirtás kitervelése miatt.

   

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 66.

2008

 K     R     M 

 

Mia Permanto

1988-2008

 

 

 

Kánaán

Restaurant

1132 Budapest,

Csanády u. 18.

Tel.: (1) 350 2622

VVIP-GT

 

 

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

A világ helyzete, 2008

Beauvoir, Simone de: Egy jóházból való úrilány emlékei, 1988

Bradbury, Ray: Fahrenheit 451, 2003

Dolto, Françoise: A gyermek és az öröm, 2002

Guinness World Records 2008 (magyar nyelvű), 2008

Inkei Péter: 2008, a kultúrák közötti párbeszéd európai éve, 2008

Lévi-Strauss, Claude: Szomorú trópusok, 1979

Merle, Robert: Védett férfiak, 1999

Soros, George: A 2008-as hitelválság és következményei : a pénzügyi piacok új paradigmája, 2008

Társadalmi riport 2008

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2024