VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

2008 augusztusának hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Semmi sincs olyan szép és jogos, mint jól és helyesen játszani az ember szerepét.

Michel de Montaigne

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

2008 augusztusának hírei

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

   

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Augusztus 1, péntek – Teljes napfogyatkozás, mely az Észak-Kanada–Észak-Oroszország–Nyugat-Mongólia–Kína sávban (az éjféli nap zónájában) látható.

– Fukuda Jaszuo japán kormányfő átalakítja kabinetjét, amelynek 17 miniszteréből csak 4 volt tagja az előző kormánynak.

– Meghosszabbítja egy évvel a békefenntartók küldetését a szudáni Darfúrban az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

– Grúz katonai támadás éri Dél-Oszétiát, amelynek három halálos áldozata és hét sebesültje lett.

– Ünnepi keretek közt – külföldi vendégek jelenlétében – megkoronázzák V. György Tupout, Tonga új királyát.

Augusztus 2, szombat – Három ember, köztük a Hamasz két harcosa meghal, negyven ember – főleg civilek – megsebesül a Gázai övezetben a radikális iszlamista szervezet és egy Fatah-párti klán között kirobbant tűzharcban.

– Leteszi hivatali esküjét a Fukuda Jaszuo vezette új japán kormány.

– Ötezer tiltakozó gyűlik össze Örményország fővárosa, Jereván központjában Szerzs Szargszjan elnök ellen tiltakozva, valamint megismételt parlamenti és elnökválasztást követelve.

Augusztus 3, vasárnap – Legalább 123 embert taposnak agyon egy hindu templomban történt tülekedéskor India északi részén.

– A Richter-skála szerint 5,3 fokozatú földrengés rázza meg Görögország Égei-tenger menti partvidékét.

Augusztus 4, hétfő – Mexikóvárosban megnyílik a 17. AIDS világkonferencia.

– Tizenhat rendőr meghal, másik tizenhat pedig megsebesül Kína nyugati részén egy határrendészeti állomást ért támadásban.

– Irán újabb intézkedésekre – köztük szankciókra számíthat –, ha nem ad pozitív választ az öt állandó BT-tag nagyhatalom és Németország együttműködési javaslatára nukleáris vitájukban.

Augusztus 5, kedd – A Richter-skála szerint 5,8/6-os erősségű földrengés rázza meg Kína Szecsuán tartományát, amelyet hatalmas erejű, pusztító földrengés sújtott májusban.

– A varsói kormány bejelenti, miszerint 2008. év végére megszüntetik a sorkötelezettséget Lengyelországban.

Augusztus 6, szerda . – Államcsíny Mauritániában, őrizetbe veszik Szidi Mohamed Uld Sejk Abdallahi államfőt.

– A grúz erők részben nehéz fegyverzettel lövik Dél-Oszétia területét, a támadás során 18 ember megsérül, továbbá két grúz békefenntartó is, amikor táborukra tüzet zúdítanak a dél-oszétiai erők.

Augusztus 7, csütörtök – Heves harcok törnek ki éjszaka a dél-oszét és a grúz erők között Chinvali környékén.

– A Richter-skála szerint 5,7-es, más jelentés szerint 6,6-es erősségű földrengés rázza meg Indonézia keleti részét.

– Robbanás rázza meg a fekete-tengeri orosz üdülőparadicsom, Szocsi területéhez tartozó egyik strandot, két ember életét veszíti, további három megsérül, közülük egy súlyosan.

– Három robbanás történik Isztambulban, egy ember könnyebben megsebesül.

Augusztus 8, péntek – Pekingben minden idők legkáprázatosabb ünnepségével megnyitják a 29. nyári olimpiai játékokat. A Madárfészeknek elnevezett új stadionban jelen van több mint 80 ország állam- vagy kormányfője, köztük George W. Bush amerikai és Nicolas Sarkozy francia elnök, Vlagyimir Putyin orosz kormányfő. A játékok augusztus 24-éig tartanak majd.

– Grúziai katonák benyomulnak Dél-oszétia fővárosába, Chinvaliba. Dél-Oszét vezetők közzéteszik, hogy a csapataik tartják állásaikat, és Chinvali továbbra is dél-oszét ellenőrzés alatt áll. Időközben orosz páncélozott járművek elérik a dél-oszét főváros északi peremkerületeit.

– Csehországban egy felújítás alatt álló közúti híd omlik az utasokkal zsúfolt, 140 km/h-s sebességgel Krakkóból Prágába tartó Comenius EuroCityre. A balesetben heten halnak meg és 75-en megsérülnek.

Augusztus 9, szombat – Az orosz légierő Grúzia fővárosát, Tbiliszit bombázza. Az orosz hadsereg csapást mér a Fekete-tenger partján lévő Poti grúz kikötőre és a közeli Szenakiban lévő katonai támaszpontra is, melynek hatására két hétig tartó hadiállapotot hirdetnek Grúziában.

– A grúz belügyminisztérium bejelenti a grúz csapatok Dél-Oszétiából való kivonását.

Augusztus 10, vasárnap – Ismét összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassa Dél-Oszétia miatt kialakult orosz-grúz konfliktust.

– Orosz harci gépek három bombát dobnak le tbiliszi nemzetközi repülőterére.

– Utcákat, lakóházakat és háztáji gazdaságokat önt el a víz Ungváron és környékén a szombat délutáni özönvízszerű esők következtében.

Augusztus 11, hétfő – Letartóztatási parancsot adnak ki a volt thaiföldi miniszterelnök, Thakszin Csinavat és felesége ellen, mivel az idézés ellenére nem jelentek meg a korrupciós ügyeiket tárgyaló bíróság előtt.

– A nemzetközi vöröskereszt képviselői felkereshetik azt a két sebesült orosz pilótát, aki grúz fogságba esett, miután gépüket lelőtték.

– Grúziába indul keddre virradóra az Egyesült Arab Emírségekből az első segélyszállító repülőgép, fedélzetén az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNCHR) adományával – közli a szervezet.

– Húsz éves az al-Kaida: 1988. augusztus 11-én, szaúdi és egyiptomi muszlim harcosok együttműködése révén megszületett az al-Kaida (magyarul: alapozás) nevű szervezet, mely mára a civilek elleni terror szinonimájává vált. A szervezet eredeti célja az egyiptomi Mubarak-rezsim megdöntése, illetve a szovjet megszállók elleni harc volt Közép-Ázsiában.

Augusztus 12, kedd – Hivatalosan is vádat emelnek a vörös khmerek hírhedt börtönparancsnoka, Kaing Guek Eav – más néven Duch – ellen a kambodzsai népirtással foglalkozó phnompeni törvényszéken.

– Grúziában meghal egy holland operatőr, társa pedig megsérül, amikor orosz repülőgépek bombázzák Gori városát.

Augusztus 13, szerda – Cseh László 1:52.70 perces Európa-rekorddal ezüstérmet szerez 200 m pillangón a pekingi olimpián

– Bolíviában a szavazók nagy többsége (63 százaléka) megerősíti Evo Moralest elnöki tisztében, a mandátuma félidejében vasárnap tartott népszavazáson.

– Meggyilkolják az amerikai Demokrata Párt arkansas-i elnökét az Arkansas állambeli Little Rockban.

– Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal vádolja meg az Egyesült Államokat, hogy engedte a Dél-Oszétia elleni grúz agressziót.

– Bassár el-Aszad szíriai és Michel Szuleimán libanoni elnök damaszkuszi megbeszélésükön úgy döntenek, hogy a két ország nagyköveti szinten diplomáciai kapcsolatra lép egymással.

Augusztus 14, csütörtök – Nigéria átadja az olajban gazdag Bakassi-félszigetet Kamerunnak.

– Dél-Oszétia és Abházia is aláírja a kaukázusi konfliktusban közvetítő francia államfő, Nicolas Sarkozy 6 pontos béketervét.

– Az orosz csapatok kivonulnak a grúziai Goriból és a fekete-tengeri Poti városából.

Augusztus 15, péntek – Angela Merkel német kancellár Szocsiban tárgyal az orosz elnökkel, Dmitrij Medvegyevvel.

– Nepálban a volt szélsőbaloldali lázadók vezérét, Pushpa Kamal Dahalt választják meg az ország kormányfőjévé.

– Paraguayban leteszi a hivatali esküt az ország új elnöke, a szegények püspökének is nevezett Fernando Lugo.

Augusztus 16, szombat – Orosz csapatok lerombolnak egy fontos vasúti hidat a grúz főváros, Tbiliszi közelében, aminek következtében megbénul Grúzia vasúti forgalma.

– Dmitrij Medvegyev orosz elnök aláírja a grúziai fegyvernyugvásról szóló megállapodást.

– Nemzetközi repülőnap Kecskeméten.

Augusztus 17, vasárnap – A francia elnök „súlyos következményeket” helyez kilátásba az EU–orosz viszonyban, amennyiben Moszkva nem hajtja végre – gyorsan és átfogóan – a grúz–orosz tűzszüneti egyezményben foglaltakat.

– Török harci repülőgépek a kurd lázadók egyik rejtekhelyét bombázzák vasárnapra virradó éjszaka Irak északi részén.

Augusztus 18, hétfő – Pervez Musarraf pakisztáni elnök – aki ellen a parlament vádeljárást indított – televíziós beszédében bejelenti lemondását.

– Kikerül a Magyar Rádió fiataloknak szóló adójának szignáljából a korábbi Petőfi név, amit a közmédium elnöke az adó „átpozicionálásával” magyaráz.

– Az orosz vezérkar bejelenti, hogy Oroszország megkezdi csapatainak kivonását Grúziából.

– Rendkívüli állapotot hirdet ki Dél-Oszétiában Eduard Kokojti, a tartomány elnöke, egyben meneszti a kormányt.

Augusztus 19, kedd – Rendkívüli NATO–külügyminiszteri csúcsot tartanak Brüsszelben a kaukázusi válság miatt.

– Lesből támadva ölnek meg tálib felkelők tíz francia – ISAF-kötelékben szolgálatot teljesítő – katonát az afgán fővárostól, Kabultól keletre.

– Negyvenhárman meghalnak, harmincnyolcan megsebesülnek egy rendőrakadémia ellen elkövetett öngyilkos merényletben a kelet-algériai Iszerben.

– Rossz egészségi állapotára hivatkozva kegyelemben részesül a korrupció miatt elítélt Necmettin Erbakan volt török miniszterelnök.

Augusztus 20, szerda – Varsóban a két ország külügyminisztere – Radosław Sikorski és Condoleezza Rice – aláírja az amerikai rakétatelepítésről szóló szerződést.

– Kettős merényletet követnek el Algériában, a fővárostól 120 kilométerre délkeletre fekvő Buira városban; 11 ember életét veszti, 31 megsebesül.

– Afganisztánban meghal három lengyel katona, amikor – a lengyel katonai támaszpont közelében – autójuk aknára fut.

Augusztus 21, csütörtök – Sólyom László köztársasági elnök, valamint – a magyar kormány nevében – Hiller István kulturális miniszter bocsánatot kér Csehországtól és Szlovákiától az 1968-as katonai agresszióért, melyben Magyarország is részt vett.

– Oroszország úgy dönt, hogy felfüggeszti katonai együttműködését a NATO-val.

– Madridban déli 12 órakor öt perces néma megemlékezést tartanak a 153 ember életét követelő repülőtéri katasztrófa után egy nappal.

– Kalózok kerítenek hatalmukba egy japán és egy iráni, majd pár órával később egy német teherhajót Szomália partjai közelében.

– Legkevesebb 74 ember veszik oda az India északi részére zúdult hatalmas monszunesőzésben.

Augusztus 22, péntek – Három olasz katona sérül meg az afgán fővárostól, Kabultól 20 kilométerre, amikor aknahatástalanítás közben egy távirányított bomba robban fel mellettük.

– A Pakisztáni Néppárt Ászif Ali Zardárit – a meggyilkolt pártelnök és korábbi miniszterelnök, Benazír Bhutto férjét – jelöli államfőnek.

Augusztus 23, szombat – Joseph Biden delaware-i szenátort választja alelnökjelöltjének Barack Obama.

Augusztus 24, vasárnap – Felrobban egy gázolajat szállító vasúti szerelvény a grúziai Gori várostól nyugatra, miután sínekre helyezett aknának ütközik.

Augusztus 25, hétfő – Az orosz parlament mindkét háza támogatja a két szakadár grúziai tartomány – Dél-Oszétia és Abházia – függetlenségének elismerését, és ezt kéri a döntésre egyedül jogosult orosz elnöktől, Medvegyevtől is.

Augusztus 26, kedd – Dmitrij Medvegyev elnök televíziós beszédében bejelenti, hogy Oroszország elismeri Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét.

– Bangkokban tüntetés kezdődik a parlament épülete körül Szamak Szuntharavet miniszterelnök ellen, akit a korrupcióval vádolt Thakszin Csinavat bábjának tartanak. A rendőrök kerülni kívánják a vérontást, bár egyes híradások szerint könnygázt is bevetettek. A tömeg a kormány lemondásáig nem hajlandó távozni, és a tüntetéshez a vasúti dolgozók is csatlakoznak sztrájkukkal; az ellenzéki párt két déli repülőteret lezárat (Phuketben és Hatjajban). A támogatók pénzzel, ruhával és élelemmel látják el a tüntetőket.

Augusztus 27, szerda – A görög állami iskolákban eltörlik a kötelező vallásoktatást.

Augusztus 28, csütörtök – A VII. Nevelésügyi kongresszus zárónapja a fővárosi Műegyetemen. Sólyom László köztársasági elnök arról beszél, hogy az oktatás és nevelés sorsdöntő Magyarország jövője szempontjából.

– A 30 éve folyó műholdas megfigyelés kezdete óta idén nyáron tapasztalták az északi-sarki jégmezők második legnagyobb mértékű olvadását – közlik amerikai tudósok.

Augusztus 29, péntek – A Vatikán államközi kapcsolatainak vezetője (külügyminisztere), Domique Mamberti kijelenti, hogy "fel kell venni a harcot a keresztényellenességgel, ugyanolyan elszántsággal, ahogy az iszlámfóbia és az antiszemitizmus elleni harc folyik".

– Keresztény iskolák ezrei maradnak zárva pénteken India-szerte, tiltakozásul a kelet-indiai Orisza szövetségi államban szélsőséges hindu csoportok által keresztények ellen elkövetett erőszakos cselekmények miatt.

Augusztus 30, szombat – Országos vadásznap kezdődik Lentiben. A megnyitón Benedek Fülöp, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke beszél arról, hogy a vadvédelem, a vadgazdálkodás és a vadászat érdekében kifejtett tevékenységek bemutatása a célja a vadásznapoknak, amelyek révén a közvéleménnyel is megpróbálják megismertetni, elfogadtatni a vadászok feladatait.

– Közel félszáz ember sebesül meg egy robbanásban Srí Lanka fővárosában, Colombóban.

–Turisták ezrei nem tudnak továbbutazni Thaiföld közkedvelt üdülőhelyéről Phuketről és a szomszédos üdülővárosból egy nappal azt követően, hogy a kormányellenes tüntetők erőszakos megmozdulásai miatt bezárják a környék repülőtereit.

Augusztus 31, vasárnap – Megkezdődik a XI. Zsidó Nyári Fesztivál.

– Hatvanban, a Damjanich János Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban tartják az országos tanévnyitót Hiller István oktatási és kulturális miniszter részvételével.

– Ehud Olmert izraeli kormányfő jeruzsálemi hivatalos rezidenciáján fogadja Mahmúd Abbász palesztin elnököt, annak reményében, hogy – közelgő lemondása ellenére – még megköthetnek egy békeegyezményt.

– Elrendeli New Orleans kiürítését a közelgő a Gustav hurrikán miatt a város polgármestere.

   

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 66.

2008

 K     R     M 

 

Mia Permanto

1988-2008

 

 

 

Kánaán

Restaurant

1132 Budapest,

Csanády u. 18.

Tel.: (1) 350 2622

VVIP-GT

 

 

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

A világ helyzete, 2008

Beauvoir, Simone de: Egy jóházból való úrilány emlékei, 1988

Bradbury, Ray: Fahrenheit 451, 2003

Dolto, Françoise: A gyermek és az öröm, 2002

Guinness World Records 2008 (magyar nyelvű), 2008

Inkei Péter: 2008, a kultúrák közötti párbeszéd európai éve, 2008

Lévi-Strauss, Claude: Szomorú trópusok, 1979

Merle, Robert: Védett férfiak, 1999

Soros, George: A 2008-as hitelválság és következményei : a pénzügyi piacok új paradigmája, 2008

Társadalmi riport 2008

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023