VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

2008 augusztusának hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Semmi sincs olyan szép és jogos, mint jól és helyesen játszani az ember szerepét.

Michel de Montaigne

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

2008 augusztusának hírei

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

   

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Augusztus 1, péntek – Teljes napfogyatkozás, mely az Észak-Kanada–Észak-Oroszország–Nyugat-Mongólia–Kína sávban (az éjféli nap zónájában) látható.

– Fukuda Jaszuo japán kormányfő átalakítja kabinetjét, amelynek 17 miniszteréből csak 4 volt tagja az előző kormánynak.

– Meghosszabbítja egy évvel a békefenntartók küldetését a szudáni Darfúrban az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

– Grúz katonai támadás éri Dél-Oszétiát, amelynek három halálos áldozata és hét sebesültje lett.

– Ünnepi keretek közt – külföldi vendégek jelenlétében – megkoronázzák V. György Tupout, Tonga új királyát.

Augusztus 2, szombat – Három ember, köztük a Hamasz két harcosa meghal, negyven ember – főleg civilek – megsebesül a Gázai övezetben a radikális iszlamista szervezet és egy Fatah-párti klán között kirobbant tűzharcban.

– Leteszi hivatali esküjét a Fukuda Jaszuo vezette új japán kormány.

– Ötezer tiltakozó gyűlik össze Örményország fővárosa, Jereván központjában Szerzs Szargszjan elnök ellen tiltakozva, valamint megismételt parlamenti és elnökválasztást követelve.

Augusztus 3, vasárnap – Legalább 123 embert taposnak agyon egy hindu templomban történt tülekedéskor India északi részén.

– A Richter-skála szerint 5,3 fokozatú földrengés rázza meg Görögország Égei-tenger menti partvidékét.

Augusztus 4, hétfő – Mexikóvárosban megnyílik a 17. AIDS világkonferencia.

– Tizenhat rendőr meghal, másik tizenhat pedig megsebesül Kína nyugati részén egy határrendészeti állomást ért támadásban.

– Irán újabb intézkedésekre – köztük szankciókra számíthat –, ha nem ad pozitív választ az öt állandó BT-tag nagyhatalom és Németország együttműködési javaslatára nukleáris vitájukban.

Augusztus 5, kedd – A Richter-skála szerint 5,8/6-os erősségű földrengés rázza meg Kína Szecsuán tartományát, amelyet hatalmas erejű, pusztító földrengés sújtott májusban.

– A varsói kormány bejelenti, miszerint 2008. év végére megszüntetik a sorkötelezettséget Lengyelországban.

Augusztus 6, szerda . – Államcsíny Mauritániában, őrizetbe veszik Szidi Mohamed Uld Sejk Abdallahi államfőt.

– A grúz erők részben nehéz fegyverzettel lövik Dél-Oszétia területét, a támadás során 18 ember megsérül, továbbá két grúz békefenntartó is, amikor táborukra tüzet zúdítanak a dél-oszétiai erők.

Augusztus 7, csütörtök – Heves harcok törnek ki éjszaka a dél-oszét és a grúz erők között Chinvali környékén.

– A Richter-skála szerint 5,7-es, más jelentés szerint 6,6-es erősségű földrengés rázza meg Indonézia keleti részét.

– Robbanás rázza meg a fekete-tengeri orosz üdülőparadicsom, Szocsi területéhez tartozó egyik strandot, két ember életét veszíti, további három megsérül, közülük egy súlyosan.

– Három robbanás történik Isztambulban, egy ember könnyebben megsebesül.

Augusztus 8, péntek – Pekingben minden idők legkáprázatosabb ünnepségével megnyitják a 29. nyári olimpiai játékokat. A Madárfészeknek elnevezett új stadionban jelen van több mint 80 ország állam- vagy kormányfője, köztük George W. Bush amerikai és Nicolas Sarkozy francia elnök, Vlagyimir Putyin orosz kormányfő. A játékok augusztus 24-éig tartanak majd.

– Grúziai katonák benyomulnak Dél-oszétia fővárosába, Chinvaliba. Dél-Oszét vezetők közzéteszik, hogy a csapataik tartják állásaikat, és Chinvali továbbra is dél-oszét ellenőrzés alatt áll. Időközben orosz páncélozott járművek elérik a dél-oszét főváros északi peremkerületeit.

– Csehországban egy felújítás alatt álló közúti híd omlik az utasokkal zsúfolt, 140 km/h-s sebességgel Krakkóból Prágába tartó Comenius EuroCityre. A balesetben heten halnak meg és 75-en megsérülnek.

Augusztus 9, szombat – Az orosz légierő Grúzia fővárosát, Tbiliszit bombázza. Az orosz hadsereg csapást mér a Fekete-tenger partján lévő Poti grúz kikötőre és a közeli Szenakiban lévő katonai támaszpontra is, melynek hatására két hétig tartó hadiállapotot hirdetnek Grúziában.

– A grúz belügyminisztérium bejelenti a grúz csapatok Dél-Oszétiából való kivonását.

Augusztus 10, vasárnap – Ismét összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassa Dél-Oszétia miatt kialakult orosz-grúz konfliktust.

– Orosz harci gépek három bombát dobnak le tbiliszi nemzetközi repülőterére.

– Utcákat, lakóházakat és háztáji gazdaságokat önt el a víz Ungváron és környékén a szombat délutáni özönvízszerű esők következtében.

Augusztus 11, hétfő – Letartóztatási parancsot adnak ki a volt thaiföldi miniszterelnök, Thakszin Csinavat és felesége ellen, mivel az idézés ellenére nem jelentek meg a korrupciós ügyeiket tárgyaló bíróság előtt.

– A nemzetközi vöröskereszt képviselői felkereshetik azt a két sebesült orosz pilótát, aki grúz fogságba esett, miután gépüket lelőtték.

– Grúziába indul keddre virradóra az Egyesült Arab Emírségekből az első segélyszállító repülőgép, fedélzetén az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNCHR) adományával – közli a szervezet.

– Húsz éves az al-Kaida: 1988. augusztus 11-én, szaúdi és egyiptomi muszlim harcosok együttműködése révén megszületett az al-Kaida (magyarul: alapozás) nevű szervezet, mely mára a civilek elleni terror szinonimájává vált. A szervezet eredeti célja az egyiptomi Mubarak-rezsim megdöntése, illetve a szovjet megszállók elleni harc volt Közép-Ázsiában.

Augusztus 12, kedd – Hivatalosan is vádat emelnek a vörös khmerek hírhedt börtönparancsnoka, Kaing Guek Eav – más néven Duch – ellen a kambodzsai népirtással foglalkozó phnompeni törvényszéken.

– Grúziában meghal egy holland operatőr, társa pedig megsérül, amikor orosz repülőgépek bombázzák Gori városát.

Augusztus 13, szerda – Cseh László 1:52.70 perces Európa-rekorddal ezüstérmet szerez 200 m pillangón a pekingi olimpián

– Bolíviában a szavazók nagy többsége (63 százaléka) megerősíti Evo Moralest elnöki tisztében, a mandátuma félidejében vasárnap tartott népszavazáson.

– Meggyilkolják az amerikai Demokrata Párt arkansas-i elnökét az Arkansas állambeli Little Rockban.

– Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal vádolja meg az Egyesült Államokat, hogy engedte a Dél-Oszétia elleni grúz agressziót.

– Bassár el-Aszad szíriai és Michel Szuleimán libanoni elnök damaszkuszi megbeszélésükön úgy döntenek, hogy a két ország nagyköveti szinten diplomáciai kapcsolatra lép egymással.

Augusztus 14, csütörtök – Nigéria átadja az olajban gazdag Bakassi-félszigetet Kamerunnak.

– Dél-Oszétia és Abházia is aláírja a kaukázusi konfliktusban közvetítő francia államfő, Nicolas Sarkozy 6 pontos béketervét.

– Az orosz csapatok kivonulnak a grúziai Goriból és a fekete-tengeri Poti városából.

Augusztus 15, péntek – Angela Merkel német kancellár Szocsiban tárgyal az orosz elnökkel, Dmitrij Medvegyevvel.

– Nepálban a volt szélsőbaloldali lázadók vezérét, Pushpa Kamal Dahalt választják meg az ország kormányfőjévé.

– Paraguayban leteszi a hivatali esküt az ország új elnöke, a szegények püspökének is nevezett Fernando Lugo.

Augusztus 16, szombat – Orosz csapatok lerombolnak egy fontos vasúti hidat a grúz főváros, Tbiliszi közelében, aminek következtében megbénul Grúzia vasúti forgalma.

– Dmitrij Medvegyev orosz elnök aláírja a grúziai fegyvernyugvásról szóló megállapodást.

– Nemzetközi repülőnap Kecskeméten.

Augusztus 17, vasárnap – A francia elnök „súlyos következményeket” helyez kilátásba az EU–orosz viszonyban, amennyiben Moszkva nem hajtja végre – gyorsan és átfogóan – a grúz–orosz tűzszüneti egyezményben foglaltakat.

– Török harci repülőgépek a kurd lázadók egyik rejtekhelyét bombázzák vasárnapra virradó éjszaka Irak északi részén.

Augusztus 18, hétfő – Pervez Musarraf pakisztáni elnök – aki ellen a parlament vádeljárást indított – televíziós beszédében bejelenti lemondását.

– Kikerül a Magyar Rádió fiataloknak szóló adójának szignáljából a korábbi Petőfi név, amit a közmédium elnöke az adó „átpozicionálásával” magyaráz.

– Az orosz vezérkar bejelenti, hogy Oroszország megkezdi csapatainak kivonását Grúziából.

– Rendkívüli állapotot hirdet ki Dél-Oszétiában Eduard Kokojti, a tartomány elnöke, egyben meneszti a kormányt.

Augusztus 19, kedd – Rendkívüli NATO–külügyminiszteri csúcsot tartanak Brüsszelben a kaukázusi válság miatt.

– Lesből támadva ölnek meg tálib felkelők tíz francia – ISAF-kötelékben szolgálatot teljesítő – katonát az afgán fővárostól, Kabultól keletre.

– Negyvenhárman meghalnak, harmincnyolcan megsebesülnek egy rendőrakadémia ellen elkövetett öngyilkos merényletben a kelet-algériai Iszerben.

– Rossz egészségi állapotára hivatkozva kegyelemben részesül a korrupció miatt elítélt Necmettin Erbakan volt török miniszterelnök.

Augusztus 20, szerda – Varsóban a két ország külügyminisztere – Radosław Sikorski és Condoleezza Rice – aláírja az amerikai rakétatelepítésről szóló szerződést.

– Kettős merényletet követnek el Algériában, a fővárostól 120 kilométerre délkeletre fekvő Buira városban; 11 ember életét veszti, 31 megsebesül.

– Afganisztánban meghal három lengyel katona, amikor – a lengyel katonai támaszpont közelében – autójuk aknára fut.

Augusztus 21, csütörtök – Sólyom László köztársasági elnök, valamint – a magyar kormány nevében – Hiller István kulturális miniszter bocsánatot kér Csehországtól és Szlovákiától az 1968-as katonai agresszióért, melyben Magyarország is részt vett.

– Oroszország úgy dönt, hogy felfüggeszti katonai együttműködését a NATO-val.

– Madridban déli 12 órakor öt perces néma megemlékezést tartanak a 153 ember életét követelő repülőtéri katasztrófa után egy nappal.

– Kalózok kerítenek hatalmukba egy japán és egy iráni, majd pár órával később egy német teherhajót Szomália partjai közelében.

– Legkevesebb 74 ember veszik oda az India északi részére zúdult hatalmas monszunesőzésben.

Augusztus 22, péntek – Három olasz katona sérül meg az afgán fővárostól, Kabultól 20 kilométerre, amikor aknahatástalanítás közben egy távirányított bomba robban fel mellettük.

– A Pakisztáni Néppárt Ászif Ali Zardárit – a meggyilkolt pártelnök és korábbi miniszterelnök, Benazír Bhutto férjét – jelöli államfőnek.

Augusztus 23, szombat – Joseph Biden delaware-i szenátort választja alelnökjelöltjének Barack Obama.

Augusztus 24, vasárnap – Felrobban egy gázolajat szállító vasúti szerelvény a grúziai Gori várostól nyugatra, miután sínekre helyezett aknának ütközik.

Augusztus 25, hétfő – Az orosz parlament mindkét háza támogatja a két szakadár grúziai tartomány – Dél-Oszétia és Abházia – függetlenségének elismerését, és ezt kéri a döntésre egyedül jogosult orosz elnöktől, Medvegyevtől is.

Augusztus 26, kedd – Dmitrij Medvegyev elnök televíziós beszédében bejelenti, hogy Oroszország elismeri Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét.

– Bangkokban tüntetés kezdődik a parlament épülete körül Szamak Szuntharavet miniszterelnök ellen, akit a korrupcióval vádolt Thakszin Csinavat bábjának tartanak. A rendőrök kerülni kívánják a vérontást, bár egyes híradások szerint könnygázt is bevetettek. A tömeg a kormány lemondásáig nem hajlandó távozni, és a tüntetéshez a vasúti dolgozók is csatlakoznak sztrájkukkal; az ellenzéki párt két déli repülőteret lezárat (Phuketben és Hatjajban). A támogatók pénzzel, ruhával és élelemmel látják el a tüntetőket.

Augusztus 27, szerda – A görög állami iskolákban eltörlik a kötelező vallásoktatást.

Augusztus 28, csütörtök – A VII. Nevelésügyi kongresszus zárónapja a fővárosi Műegyetemen. Sólyom László köztársasági elnök arról beszél, hogy az oktatás és nevelés sorsdöntő Magyarország jövője szempontjából.

– A 30 éve folyó műholdas megfigyelés kezdete óta idén nyáron tapasztalták az északi-sarki jégmezők második legnagyobb mértékű olvadását – közlik amerikai tudósok.

Augusztus 29, péntek – A Vatikán államközi kapcsolatainak vezetője (külügyminisztere), Domique Mamberti kijelenti, hogy "fel kell venni a harcot a keresztényellenességgel, ugyanolyan elszántsággal, ahogy az iszlámfóbia és az antiszemitizmus elleni harc folyik".

– Keresztény iskolák ezrei maradnak zárva pénteken India-szerte, tiltakozásul a kelet-indiai Orisza szövetségi államban szélsőséges hindu csoportok által keresztények ellen elkövetett erőszakos cselekmények miatt.

Augusztus 30, szombat – Országos vadásznap kezdődik Lentiben. A megnyitón Benedek Fülöp, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke beszél arról, hogy a vadvédelem, a vadgazdálkodás és a vadászat érdekében kifejtett tevékenységek bemutatása a célja a vadásznapoknak, amelyek révén a közvéleménnyel is megpróbálják megismertetni, elfogadtatni a vadászok feladatait.

– Közel félszáz ember sebesül meg egy robbanásban Srí Lanka fővárosában, Colombóban.

–Turisták ezrei nem tudnak továbbutazni Thaiföld közkedvelt üdülőhelyéről Phuketről és a szomszédos üdülővárosból egy nappal azt követően, hogy a kormányellenes tüntetők erőszakos megmozdulásai miatt bezárják a környék repülőtereit.

Augusztus 31, vasárnap – Megkezdődik a XI. Zsidó Nyári Fesztivál.

– Hatvanban, a Damjanich János Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban tartják az országos tanévnyitót Hiller István oktatási és kulturális miniszter részvételével.

– Ehud Olmert izraeli kormányfő jeruzsálemi hivatalos rezidenciáján fogadja Mahmúd Abbász palesztin elnököt, annak reményében, hogy – közelgő lemondása ellenére – még megköthetnek egy békeegyezményt.

– Elrendeli New Orleans kiürítését a közelgő a Gustav hurrikán miatt a város polgármestere.

   

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 66.

2008

 K     R     M 

 

Mia Permanto

1988-2008

 

 

 

Kánaán

Restaurant

1132 Budapest,

Csanády u. 18.

Tel.: (1) 350 2622

VVIP-GT

 

 

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

A világ helyzete, 2008

Beauvoir, Simone de: Egy jóházból való úrilány emlékei, 1988

Bradbury, Ray: Fahrenheit 451, 2003

Dolto, Françoise: A gyermek és az öröm, 2002

Guinness World Records 2008 (magyar nyelvű), 2008

Inkei Péter: 2008, a kultúrák közötti párbeszéd európai éve, 2008

Lévi-Strauss, Claude: Szomorú trópusok, 1979

Merle, Robert: Védett férfiak, 1999

Soros, George: A 2008-as hitelválság és következményei : a pénzügyi piacok új paradigmája, 2008

Társadalmi riport 2008

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

 

 

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

Változó Világ, 2023