VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

2008 áprilisának hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

A mag sokszor becsesebb a növénynél.

Fontenelle

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

2008 áprilisának hírei

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

   

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Április 1, kedd – Több hetes bizonytalanságot követően a lengyel parlament alsóháza jóváhagyja az Európai Unió (EU) reformszerződését.

– Az ENSZ-közigazgatás, az UNMIK szerbbarátsággal vádolt helyi megbízottja ellen tüntetnek Kosovska Mitrovica-i albánok, s követelik, hogy Gerard Galucci távozzon állomáshelyéről.

– E naptól nem kell a háziorvosnál és a szakrendelőkben vizitdíjat, illetve a kórházakban kórházi napidíjat fizetni.

Április 2, szerda – Bukarestben megnyílik az évi NATO-csúcstalálkozó, ahol Magyarország bejelenti, hogy növeli jelenlétét Afganisztánban, és továbbra is részt vesz a koszovói, illetve a többi NATO-misszióban. A szövetség ülésén döntés születik Horvátország és Albánia NATO-ba való meghívásáról.

– Nicosia óvárosában ciprusi görög és török tisztségviselők csaknem 45 év után újra megnyitnak egy átjárót a megosztott fővárosban.

Április 3, csütörtök – Mindössze egy évvel az első figyelmeztetés után, a Coface leminősítette az Egyesült Államok kockázat-besorolását, Japánt pedig megfigyelési listára helyezte.

– A NATO javasolja Oroszországnak, hogy kapcsolják össze az amerikai és az orosz rakétavédelmi rendszert, valamint azt a hasonló rendszert, amelynek kiépítését a NATO tervezi.

– Kiköt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) a Jules Verne automatikus üzemmódban működő európai teherűrhajó.

Április 4, péntek – George W. Bush amerikai elnök – a bukaresti NATO–csúcs végeztével – rövid látogatásra Horvátországba érkezik. A horvát vezetőkkel a Balkánon kialakult helyzetről tárgyal, majd azt követően a Fekete-tenger melletti üdülőhelyre, Szocsiba utazik.

Április 5, szombat – A Kelet-Európába tervezett amerikai rakétapajzsról, a NATO keleti bővítéséről és aktuális nemzetközi kérdésekről tanácskozik Szocsiban George W. Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Április 6, vasárnap – Érvényes és eredményes az a véleménynyilvánító helyi népszavazás, amelyet Szentgotthárdon tartanak a határ osztrák oldalán tervezett hulladékégetőről: az érvényes voksok 98-99 százaléka elutasítja, hogy városuktól néhány száz méterre, osztrák oldalon a heiligenkreuz-i ipari park területén megépüljön a tervezett évi 325 ezer tonna hulladék elégetésére alkalmas hulladékégető.

Április 7, hétfő – Tibet-párti tüntetők egy csoportja felmászik a San Franciscó-i Golden Gate hídra, két nappal azelőtt, hogy az olimpiai láng megérkezik a városba.

– Az osztrák Begas cég az elutasító szentgotthárdi népszavazás ellenére nem változtat tervein, továbbra is szeretné megépíteni a heiligenkreuzi hulladékégetőt.

– Ismét Filip Vujanovicot, a montenegrói kormánypárt jelöltjét választják a 2006-ban függetlenné vált Adria-parti köztársaság államfőjévé.

Április 8, kedd – Hatvan éve alakult a WHO, az ENSZ egészségügyi szervezete – az ünnepi az alkalomból az Európai Parlament Környezetvédelmi és közegészségügyi bizottsága szemináriumot tart Brüsszelben.

– A bajkonuri űrrepülőtérről elstartol a Szojuz TMA-12 orosz űrhajó, két orosz kozmonautával és Dél-Korea első űrturista nőjével, a 29 éves Ji Szo Jeonnal a fedélzetén.

– Tomás Julínek cseh egészségügyi miniszter bejelenti, hogy egy állami és nyolc magántulajdonban lévő egészségbiztosító fog működni a jövő év elejétől Csehországban

Április 9, szerda – Kijárási tilalmat rendelnek el Bagdadban a Szaddam-rendszer megdöntésének ötödik évfordulóján.

– Manilában bejelentik, hogy a Fülöp-szigeteken bekerül az általános iskolai nemzeti alaptantervbe a klímaváltozás mint tantárgy.

– Pristinában a parlamenti képviselők megszavazzák Koszovó első alkotmányát, név nélküli szavazáson, mely június 15-én lép életbe.

– Elkészül az új KRESZ tervezete, amely a 33 éve hatályos és legalább hússzor módosított szabályozást 2009 első felében váltaná fel.

Április 10, csütörtök – George Bush amerikai elnök bejelenti: nyáron felfüggeszti az amerikai csapatok kivonását Irakból, hogy a hadsereg újraértékelhesse a biztonsági helyzetet.

– Korrupciós ügy miatt őrizetbe veszik az indonéz központi bank kormányzóját.

Április 11, péntek – Az ENSZ főtitkár szóvivőnője sajtótájékoztatón bejelenti, hogy Pan Gimun nem megy el Pekingbe, az olimpia megnyitó ünnepségére; hivatalos indoklás szerint programtorlódás miatt.

Április 12, szombat – I. János Károly király és Zsófia királyné jelenlét-ében a madridi Zarzuela palotában leteszi a hivatali esküjét José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök.

– Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök találkozik Vincent Siew megválasztott tajvani alelnökkel, ami a legmagasabb szintű találkozó az anyaország és a tőle elszakadt sziget vezetői között – ezáltal történelmi jelentőségű.

– Tízezrek vonulnak az utcára Ankarában az állam és a vallás szétválasztásának követelésével.

Április 13, vasárnap – A szervezett bűnözés elleni harc elégtelensége miatt lemond tisztségéről a bolgár belügyminiszter, Rumen Petkov.

– A Pesti Központi Kerületi Bíróság elrendeli a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) négy munkatársának előzetes letartóztatását, másik kettőnek pedig a házi őrizetét.

Április 14, hétfő – A magasabb fizetésért tüntető vasüzemi dolgozók összetűzésbe kerülnek a rendőrökkel, a romániai Galaţi városában.

– Silvio Berlusconi és pártja magas fölénnyel nyer az olasz előrehozott parlamenti választásokon.

Április 15, kedd – Hatnapos látogatásra az Egyesült Államokba ékezik XVI. Benedek pápa.

– Egy csatorna felett átívelő hídról vízbe zuhan egy iskolásokat szállító autóbusz a nyugat-indiai Gudzsarát államban, Vadodara város közelében. A szerencsétlenségben 44-en vesztik életüket.

Április 16, szerda – Csak az oroszok és a bolgárok boldogtalanabbak a magyaroknál, a legboldogabbak a dánok és a svájciak Európában – derül ki a TÁRKI elemzéséből (A felmérésben részt vevő 19 európai ország 34 ezer emberének 10 fokú skálán kellett megjelölnie, hogy mennyire érzi boldognak magát).

– Leszállás közben az Atlanti-óceánba zuhan egy repülőgép, amelyen az Egyenlítői-Guineai Köztársaság több vezetője utazott.

– Vlagyimir Putyin megkezdi első líbiai látogatását, melynek fegyverüzlet, energetika és adósságrendezés a fő témája.

– Eleonóra belga hercegnő, aki Fülöp belga koronaherceg és Matilda belga hercegnő negyedik gyermeke.

Április 17, csütörtök – Az elnöki palota kertjében teszi le a hivatali esküt Kenyában a hatalom megosztásán alapuló új, Raila Odinga vezette nagykoalíciós kormány.

– Hazatér José Ramos Horta kelet-timori elnök két hónappal azután, hogy egy államcsínykísérlet során súlyosan megsebesült, és egy ausztráliai kórházban ápolták.

Április 18, péntek – A NATO és az Európai Unió támogatásáról biztosította Grúziát azzal kapcsolatban, hogy Oroszország szorosabbra akarja fonni kapcsolatait a szakadár grúziai köztársaságokkal.

– A BKV–szakszervezetek egész napos sztrájkot tartanak Budapesten.

– Az afganisztáni Uruzgán tartományban egy pokolgépes merényletben életét veszti a holland hadsereg parancsnokának fia és annak társa, míg két másik katona megsebesül.

Április 19, szombat – Földet ér a Szojuz TMA-11 űrhajó leszálló egységével Ji Szo Jeon dél-koreai és Peggy Whitson amerikai űrhajósnő, valamint Jurij Malencsenko orosz űrhajós a kazahsztáni Arkalik város közelében.

– Kezdődik a május 5-éig tartó sznúker-világbajnokság.

Április 20, vasárnap – A nepáli hatóságok katonákat és rendőröket vezényelnek a Mount Everestre, hogy megakadályozzák az esetleges Tibet melletti tüntetéseket, miközben Kína a világ legmagasabb csúcsára viszi fel az Olimpiai Lángot.

– A „szegények püspöke”, Fernando Lugo nyeri a elnökválasztásokat Paraguayban.

Április 21, hétfő – Gyanendra nepáli király bejelenti, hogy – annak ellenére, hogy a Nepáli Kommunista Párt győzött a választásokon – nem vonul külföldi száműzetésbe.

Április 22, kedd – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök parlamenti dolgozószobájában fogadja Pásztor Istvánt, a Magyar Koalíció vezetőjét.

– A zimbabwei ellenzék vezetője felkéri az összes afrikai államot, hogy ismerje el az ő választási győzelmét, s ugyanakkor "becsületes távozást" ajánl Robert Mugabe elnöknek.

– A belbiztonsági minisztérium bejelentése szerint a jövőben nemcsak az Egyesült Államokba érkező, hanem az onnan kiutazó külföldi légi utasoktól is vesznek digitális ujjlenyomatot.

– A bolgár miniszterelnök meneszti három miniszterét azzal összefüggésben, hogy az Európai Unió hatékonyabb fellépést követel Szófiától a korrupció és a szervezett bűnözés ellen.

Április 23, szerda – A kormány megtárgyalja és elfogadja az idei első konvergencia-jelentést, amelyben nemcsak az aktualizált makrogazdasági és államháztartási előrejelzés szerepel, hanem a jövőben tervezett lépések is.

– A hollandiai Naardenben egy Anne Frank által küldött újévi köszöntőre bukkannak. A második világháború idején Amszterdamban a náci terror elől egy lakásban bujdosó zsidó kislány képeslapját hitelesnek nyilvánítja az Anne Frank Ház.

– Ideiglenesen be kell zárni egy kis ausztrál kórházat, miután egy pókok által terjesztett veszélyes fertőzést diagnosztizálnak az épületben.

– Megkezdi adását – a Maja Nyelvek Guatemalai Akadémiája (ALMG) felügyelete alatt – a világ első maja tévécsatornája Guatemalában. http://www.maya-tv.com/

– Portugália – tízedik országként – megerősíti az Európai Unió megreformálásáról elfogadott lisszaboni szerződést.

Április 24, csütörtök – Megnyitja kapuit a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelyen négy nap alatt mintegy 600 magyar és külföldi kiadó összesen 50 ezer kötetével ismerkedhetnek meg a látogatók. A fesztivál fővendége: Bret Easton Ellis amerikai író, díszvendég ország: Kína.

– Kínába érkezik a José Manuel Durao Barroso elnök vezette európai bizottsági delegáció. A látogatás fő célja az Európai Unió és Kína közötti gazdasági-, kereskedelmi együttműködésről szóló párbeszéd el-indítása. A tárgyalások részeként Kovács László adó- és vámügyi biztos a termékhamisítás elleni akcióterv mielőbbi végrehajtásáról Seng Kuang-cu (Sheng Guangzu) vámszolgálatokat felügyelő, nemrég hiva-talba lépett kínai miniszterrel tárgyal.

Április 25, péntek – Kína bejelenti, hogy a közeljövőben tárgyalni fog a dalai láma megbízottjával. A döntést az Európai Unió és Washington is üdvözölte.

Április 26, szombat – Egy légi bemutató nézői közé zuhan egy kisgép a kelet-németországi Eisenachban, a baleset egy halálos áldozatot és tíz sebesültet követel.

– A libanoni elnökválasztás újabb időpontját május 13-ra tűzik ki – jelenti be Nabih Berri, a bejrúti parlament elnöke.

– Ukrajnában megemlékeznek a csernobili atomerőmű-katasztrófa 22. évfordulójáról. Mintegy százan – közöttük Viktor Juscsenko államfő és más magas rangú állami vezetők – helyezik el a megemlékezés virágait a csernobili áldozatok kijevi emlékművénél és gyújtanak gyertyát a tragédia évfordulója alkalmából tartott gyászszertartáson.

Április 27, vasárnap – Letartóztatják Josef Fritzlt, az amstetteni vérfertőző apát.

– Ismeretlen fegyveresek – automata fegyverből – tüzet nyitnak Hamid Karzai afgán elnökre és több más afgán állami tisztségviselőre, akiknek sikerült elmenekülniük.

Április 28, hétfő – Gyurcsány Ferenc kormányfő – a parlamentben – bemutatja új minisztereit.

– A dél-németországi Augsburgban fát ültetnek Oskar Schindler emlékére, születésének 100. évfordulója alkalmából. A német gyáros egy krakkói zománcozó üzem vezetőjeként a második világháború alatt 1200 zsidót mentett meg a haláltól. A közelben működő plaszówi gettóból kérte ki, és minősítette nélkülözhetetlen munkaerőnek zsidó alkalmazottait, akiket ezzel megmentett a haláltáboroktól.

– A Fekete-tengerbe zuhan egy ukrán helikopter, a szerencsétlenségben mind a húsz fedélzeten tartózkodó személy életét veszti.

– Két személyvonat összeütközését követően negyvenhárom személy életét veszti, több mint kétszáz pedig megsebesül egy vonatszerencsét-lenségben Kína keleti részén, a Santung (Shandong) tartománybeli Cepo (Zibo) városában. A balesetet az okozza, hogy az egyik szerelvény kisiklik és belerohan a másikba.

Április 29, kedd – Oroszország megnöveli békefenntartó kontingensének létszámát Dél-Oszétiában, mivel a régió konfliktuszónájában kiéleződött a helyzet.

– Egyszerre három tornádó pusztít az Egyesült Államok keleti részén fekvő Virginia szövetségi államban, több mint kétszáz személy megsebesül.

– Az Európai Unió tagországainak tanácsa hivatalosan elfogadja a borreformot, amely, reményeik szerint, növelni fogja az európai borok versenyképességét.

– Az Európai Unió aláírja a stabilizációs és társulási megállapodást (SAA) Szerbiával.

– A Nicolas Sarkozy francia államfő és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által májusban aláírandó, stratégiai partnerségről szóló megállapodás előkészítésének keretében Párizsban fogadja Medgyessy Péter utazó nagykövetet a francia Energiaügyi, Környezetvédelmi, Fenntartható fejlődési és Területfejlesztési csúcsminisztérium vezetője és a francia elnök tanácsadója.

Április 30, szerda – Az ellenzék jelöltje, Morgan Tsvangirai 47, Robert Mugabe jelenlegi elnök 43 százalékot szerzett a zimbabwei elnökválasztáson, ami következtében második fordulót kell tartani.

– Túlélte a bizalmi szavazást a Mirek Topolánek vezette cseh jobbközép koalíciós kormány.

– Távozik a Gyurcsány-kormány három minisztere, úgy mint Horváth Ágnes egészségügyi-, Fodor Gábor környezetvédelmi- és Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter.

– Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bejelenti, hogy Oroszország nem szándékozik háborúzni, de ha Grúzia erőszakos forgatókönyvet akar megvalósítani, Moszkva kénytelen lesz állampolgárai védelme érdekében válaszlépéseket tenni.

   

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 66.

2008

 K     R     M 

 

Mia Permanto

1988-2008

 

 

 

Kánaán

Restaurant

1132 Budapest,

Csanády u. 18.

Tel.: (1) 350 2622

VVIP-GT

 

 

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

A világ helyzete, 2008

Beauvoir, Simone de: Egy jóházból való úrilány emlékei, 1988

Bradbury, Ray: Fahrenheit 451, 2003

Dolto, Françoise: A gyermek és az öröm, 2002

Guinness World Records 2008 (magyar nyelvű), 2008

Inkei Péter: 2008, a kultúrák közötti párbeszéd európai éve, 2008

Lévi-Strauss, Claude: Szomorú trópusok, 1979

Merle, Robert: Védett férfiak, 1999

Soros, George: A 2008-as hitelválság és következményei : a pénzügyi piacok új paradigmája, 2008

Társadalmi riport 2008

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2023