VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

2008 áprilisának hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

A mag sokszor becsesebb a növénynél.

Fontenelle

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

2008 áprilisának hírei

 

A Változó Világ

a YouTube-on,

a Facebookon,

a Pinterest-en.

VVM-blog

Emberhit

Csetlő-napló

Beszélgetések az Új Kertben

PRIMAX

 

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

   

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Április 1, kedd – Több hetes bizonytalanságot követően a lengyel parlament alsóháza jóváhagyja az Európai Unió (EU) reformszerződését.

– Az ENSZ-közigazgatás, az UNMIK szerbbarátsággal vádolt helyi megbízottja ellen tüntetnek Kosovska Mitrovica-i albánok, s követelik, hogy Gerard Galucci távozzon állomáshelyéről.

– E naptól nem kell a háziorvosnál és a szakrendelőkben vizitdíjat, illetve a kórházakban kórházi napidíjat fizetni.

Április 2, szerda – Bukarestben megnyílik az évi NATO-csúcstalálkozó, ahol Magyarország bejelenti, hogy növeli jelenlétét Afganisztánban, és továbbra is részt vesz a koszovói, illetve a többi NATO-misszióban. A szövetség ülésén döntés születik Horvátország és Albánia NATO-ba való meghívásáról.

– Nicosia óvárosában ciprusi görög és török tisztségviselők csaknem 45 év után újra megnyitnak egy átjárót a megosztott fővárosban.

Április 3, csütörtök – Mindössze egy évvel az első figyelmeztetés után, a Coface leminősítette az Egyesült Államok kockázat-besorolását, Japánt pedig megfigyelési listára helyezte.

– A NATO javasolja Oroszországnak, hogy kapcsolják össze az amerikai és az orosz rakétavédelmi rendszert, valamint azt a hasonló rendszert, amelynek kiépítését a NATO tervezi.

– Kiköt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) a Jules Verne automatikus üzemmódban működő európai teherűrhajó.

Április 4, péntek – George W. Bush amerikai elnök – a bukaresti NATO–csúcs végeztével – rövid látogatásra Horvátországba érkezik. A horvát vezetőkkel a Balkánon kialakult helyzetről tárgyal, majd azt követően a Fekete-tenger melletti üdülőhelyre, Szocsiba utazik.

Április 5, szombat – A Kelet-Európába tervezett amerikai rakétapajzsról, a NATO keleti bővítéséről és aktuális nemzetközi kérdésekről tanácskozik Szocsiban George W. Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Április 6, vasárnap – Érvényes és eredményes az a véleménynyilvánító helyi népszavazás, amelyet Szentgotthárdon tartanak a határ osztrák oldalán tervezett hulladékégetőről: az érvényes voksok 98-99 százaléka elutasítja, hogy városuktól néhány száz méterre, osztrák oldalon a heiligenkreuz-i ipari park területén megépüljön a tervezett évi 325 ezer tonna hulladék elégetésére alkalmas hulladékégető.

Április 7, hétfő – Tibet-párti tüntetők egy csoportja felmászik a San Franciscó-i Golden Gate hídra, két nappal azelőtt, hogy az olimpiai láng megérkezik a városba.

– Az osztrák Begas cég az elutasító szentgotthárdi népszavazás ellenére nem változtat tervein, továbbra is szeretné megépíteni a heiligenkreuzi hulladékégetőt.

– Ismét Filip Vujanovicot, a montenegrói kormánypárt jelöltjét választják a 2006-ban függetlenné vált Adria-parti köztársaság államfőjévé.

Április 8, kedd – Hatvan éve alakult a WHO, az ENSZ egészségügyi szervezete – az ünnepi az alkalomból az Európai Parlament Környezetvédelmi és közegészségügyi bizottsága szemináriumot tart Brüsszelben.

– A bajkonuri űrrepülőtérről elstartol a Szojuz TMA-12 orosz űrhajó, két orosz kozmonautával és Dél-Korea első űrturista nőjével, a 29 éves Ji Szo Jeonnal a fedélzetén.

– Tomás Julínek cseh egészségügyi miniszter bejelenti, hogy egy állami és nyolc magántulajdonban lévő egészségbiztosító fog működni a jövő év elejétől Csehországban

Április 9, szerda – Kijárási tilalmat rendelnek el Bagdadban a Szaddam-rendszer megdöntésének ötödik évfordulóján.

– Manilában bejelentik, hogy a Fülöp-szigeteken bekerül az általános iskolai nemzeti alaptantervbe a klímaváltozás mint tantárgy.

– Pristinában a parlamenti képviselők megszavazzák Koszovó első alkotmányát, név nélküli szavazáson, mely június 15-én lép életbe.

– Elkészül az új KRESZ tervezete, amely a 33 éve hatályos és legalább hússzor módosított szabályozást 2009 első felében váltaná fel.

Április 10, csütörtök – George Bush amerikai elnök bejelenti: nyáron felfüggeszti az amerikai csapatok kivonását Irakból, hogy a hadsereg újraértékelhesse a biztonsági helyzetet.

– Korrupciós ügy miatt őrizetbe veszik az indonéz központi bank kormányzóját.

Április 11, péntek – Az ENSZ főtitkár szóvivőnője sajtótájékoztatón bejelenti, hogy Pan Gimun nem megy el Pekingbe, az olimpia megnyitó ünnepségére; hivatalos indoklás szerint programtorlódás miatt.

Április 12, szombat – I. János Károly király és Zsófia királyné jelenlét-ében a madridi Zarzuela palotában leteszi a hivatali esküjét José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök.

– Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök találkozik Vincent Siew megválasztott tajvani alelnökkel, ami a legmagasabb szintű találkozó az anyaország és a tőle elszakadt sziget vezetői között – ezáltal történelmi jelentőségű.

– Tízezrek vonulnak az utcára Ankarában az állam és a vallás szétválasztásának követelésével.

Április 13, vasárnap – A szervezett bűnözés elleni harc elégtelensége miatt lemond tisztségéről a bolgár belügyminiszter, Rumen Petkov.

– A Pesti Központi Kerületi Bíróság elrendeli a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) négy munkatársának előzetes letartóztatását, másik kettőnek pedig a házi őrizetét.

Április 14, hétfő – A magasabb fizetésért tüntető vasüzemi dolgozók összetűzésbe kerülnek a rendőrökkel, a romániai Galaţi városában.

– Silvio Berlusconi és pártja magas fölénnyel nyer az olasz előrehozott parlamenti választásokon.

Április 15, kedd – Hatnapos látogatásra az Egyesült Államokba ékezik XVI. Benedek pápa.

– Egy csatorna felett átívelő hídról vízbe zuhan egy iskolásokat szállító autóbusz a nyugat-indiai Gudzsarát államban, Vadodara város közelében. A szerencsétlenségben 44-en vesztik életüket.

Április 16, szerda – Csak az oroszok és a bolgárok boldogtalanabbak a magyaroknál, a legboldogabbak a dánok és a svájciak Európában – derül ki a TÁRKI elemzéséből (A felmérésben részt vevő 19 európai ország 34 ezer emberének 10 fokú skálán kellett megjelölnie, hogy mennyire érzi boldognak magát).

– Leszállás közben az Atlanti-óceánba zuhan egy repülőgép, amelyen az Egyenlítői-Guineai Köztársaság több vezetője utazott.

– Vlagyimir Putyin megkezdi első líbiai látogatását, melynek fegyverüzlet, energetika és adósságrendezés a fő témája.

– Eleonóra belga hercegnő, aki Fülöp belga koronaherceg és Matilda belga hercegnő negyedik gyermeke.

Április 17, csütörtök – Az elnöki palota kertjében teszi le a hivatali esküt Kenyában a hatalom megosztásán alapuló új, Raila Odinga vezette nagykoalíciós kormány.

– Hazatér José Ramos Horta kelet-timori elnök két hónappal azután, hogy egy államcsínykísérlet során súlyosan megsebesült, és egy ausztráliai kórházban ápolták.

Április 18, péntek – A NATO és az Európai Unió támogatásáról biztosította Grúziát azzal kapcsolatban, hogy Oroszország szorosabbra akarja fonni kapcsolatait a szakadár grúziai köztársaságokkal.

– A BKV–szakszervezetek egész napos sztrájkot tartanak Budapesten.

– Az afganisztáni Uruzgán tartományban egy pokolgépes merényletben életét veszti a holland hadsereg parancsnokának fia és annak társa, míg két másik katona megsebesül.

Április 19, szombat – Földet ér a Szojuz TMA-11 űrhajó leszálló egységével Ji Szo Jeon dél-koreai és Peggy Whitson amerikai űrhajósnő, valamint Jurij Malencsenko orosz űrhajós a kazahsztáni Arkalik város közelében.

– Kezdődik a május 5-éig tartó sznúker-világbajnokság.

Április 20, vasárnap – A nepáli hatóságok katonákat és rendőröket vezényelnek a Mount Everestre, hogy megakadályozzák az esetleges Tibet melletti tüntetéseket, miközben Kína a világ legmagasabb csúcsára viszi fel az Olimpiai Lángot.

– A „szegények püspöke”, Fernando Lugo nyeri a elnökválasztásokat Paraguayban.

Április 21, hétfő – Gyanendra nepáli király bejelenti, hogy – annak ellenére, hogy a Nepáli Kommunista Párt győzött a választásokon – nem vonul külföldi száműzetésbe.

Április 22, kedd – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök parlamenti dolgozószobájában fogadja Pásztor Istvánt, a Magyar Koalíció vezetőjét.

– A zimbabwei ellenzék vezetője felkéri az összes afrikai államot, hogy ismerje el az ő választási győzelmét, s ugyanakkor "becsületes távozást" ajánl Robert Mugabe elnöknek.

– A belbiztonsági minisztérium bejelentése szerint a jövőben nemcsak az Egyesült Államokba érkező, hanem az onnan kiutazó külföldi légi utasoktól is vesznek digitális ujjlenyomatot.

– A bolgár miniszterelnök meneszti három miniszterét azzal összefüggésben, hogy az Európai Unió hatékonyabb fellépést követel Szófiától a korrupció és a szervezett bűnözés ellen.

Április 23, szerda – A kormány megtárgyalja és elfogadja az idei első konvergencia-jelentést, amelyben nemcsak az aktualizált makrogazdasági és államháztartási előrejelzés szerepel, hanem a jövőben tervezett lépések is.

– A hollandiai Naardenben egy Anne Frank által küldött újévi köszöntőre bukkannak. A második világháború idején Amszterdamban a náci terror elől egy lakásban bujdosó zsidó kislány képeslapját hitelesnek nyilvánítja az Anne Frank Ház.

– Ideiglenesen be kell zárni egy kis ausztrál kórházat, miután egy pókok által terjesztett veszélyes fertőzést diagnosztizálnak az épületben.

– Megkezdi adását – a Maja Nyelvek Guatemalai Akadémiája (ALMG) felügyelete alatt – a világ első maja tévécsatornája Guatemalában. http://www.maya-tv.com/

– Portugália – tízedik országként – megerősíti az Európai Unió megreformálásáról elfogadott lisszaboni szerződést.

Április 24, csütörtök – Megnyitja kapuit a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelyen négy nap alatt mintegy 600 magyar és külföldi kiadó összesen 50 ezer kötetével ismerkedhetnek meg a látogatók. A fesztivál fővendége: Bret Easton Ellis amerikai író, díszvendég ország: Kína.

– Kínába érkezik a José Manuel Durao Barroso elnök vezette európai bizottsági delegáció. A látogatás fő célja az Európai Unió és Kína közötti gazdasági-, kereskedelmi együttműködésről szóló párbeszéd el-indítása. A tárgyalások részeként Kovács László adó- és vámügyi biztos a termékhamisítás elleni akcióterv mielőbbi végrehajtásáról Seng Kuang-cu (Sheng Guangzu) vámszolgálatokat felügyelő, nemrég hiva-talba lépett kínai miniszterrel tárgyal.

Április 25, péntek – Kína bejelenti, hogy a közeljövőben tárgyalni fog a dalai láma megbízottjával. A döntést az Európai Unió és Washington is üdvözölte.

Április 26, szombat – Egy légi bemutató nézői közé zuhan egy kisgép a kelet-németországi Eisenachban, a baleset egy halálos áldozatot és tíz sebesültet követel.

– A libanoni elnökválasztás újabb időpontját május 13-ra tűzik ki – jelenti be Nabih Berri, a bejrúti parlament elnöke.

– Ukrajnában megemlékeznek a csernobili atomerőmű-katasztrófa 22. évfordulójáról. Mintegy százan – közöttük Viktor Juscsenko államfő és más magas rangú állami vezetők – helyezik el a megemlékezés virágait a csernobili áldozatok kijevi emlékművénél és gyújtanak gyertyát a tragédia évfordulója alkalmából tartott gyászszertartáson.

Április 27, vasárnap – Letartóztatják Josef Fritzlt, az amstetteni vérfertőző apát.

– Ismeretlen fegyveresek – automata fegyverből – tüzet nyitnak Hamid Karzai afgán elnökre és több más afgán állami tisztségviselőre, akiknek sikerült elmenekülniük.

Április 28, hétfő – Gyurcsány Ferenc kormányfő – a parlamentben – bemutatja új minisztereit.

– A dél-németországi Augsburgban fát ültetnek Oskar Schindler emlékére, születésének 100. évfordulója alkalmából. A német gyáros egy krakkói zománcozó üzem vezetőjeként a második világháború alatt 1200 zsidót mentett meg a haláltól. A közelben működő plaszówi gettóból kérte ki, és minősítette nélkülözhetetlen munkaerőnek zsidó alkalmazottait, akiket ezzel megmentett a haláltáboroktól.

– A Fekete-tengerbe zuhan egy ukrán helikopter, a szerencsétlenségben mind a húsz fedélzeten tartózkodó személy életét veszti.

– Két személyvonat összeütközését követően negyvenhárom személy életét veszti, több mint kétszáz pedig megsebesül egy vonatszerencsét-lenségben Kína keleti részén, a Santung (Shandong) tartománybeli Cepo (Zibo) városában. A balesetet az okozza, hogy az egyik szerelvény kisiklik és belerohan a másikba.

Április 29, kedd – Oroszország megnöveli békefenntartó kontingensének létszámát Dél-Oszétiában, mivel a régió konfliktuszónájában kiéleződött a helyzet.

– Egyszerre három tornádó pusztít az Egyesült Államok keleti részén fekvő Virginia szövetségi államban, több mint kétszáz személy megsebesül.

– Az Európai Unió tagországainak tanácsa hivatalosan elfogadja a borreformot, amely, reményeik szerint, növelni fogja az európai borok versenyképességét.

– Az Európai Unió aláírja a stabilizációs és társulási megállapodást (SAA) Szerbiával.

– A Nicolas Sarkozy francia államfő és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által májusban aláírandó, stratégiai partnerségről szóló megállapodás előkészítésének keretében Párizsban fogadja Medgyessy Péter utazó nagykövetet a francia Energiaügyi, Környezetvédelmi, Fenntartható fejlődési és Területfejlesztési csúcsminisztérium vezetője és a francia elnök tanácsadója.

Április 30, szerda – Az ellenzék jelöltje, Morgan Tsvangirai 47, Robert Mugabe jelenlegi elnök 43 százalékot szerzett a zimbabwei elnökválasztáson, ami következtében második fordulót kell tartani.

– Túlélte a bizalmi szavazást a Mirek Topolánek vezette cseh jobbközép koalíciós kormány.

– Távozik a Gyurcsány-kormány három minisztere, úgy mint Horváth Ágnes egészségügyi-, Fodor Gábor környezetvédelmi- és Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter.

– Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bejelenti, hogy Oroszország nem szándékozik háborúzni, de ha Grúzia erőszakos forgatókönyvet akar megvalósítani, Moszkva kénytelen lesz állampolgárai védelme érdekében válaszlépéseket tenni.

   

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 66.

2008

 K     R     M 

 

Mia Permanto

1988-2008

 

 

 

Kánaán

Restaurant

1132 Budapest,

Csanády u. 18.

Tel.: (1) 350 2622

VVIP-GT

 

 

 

   

Ajánlott irodalom

 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

A világ helyzete, 2008

Beauvoir, Simone de: Egy jóházból való úrilány emlékei, 1988

Bradbury, Ray: Fahrenheit 451, 2003

Dolto, Françoise: A gyermek és az öröm, 2002

Guinness World Records 2008 (magyar nyelvű), 2008

Inkei Péter: 2008, a kultúrák közötti párbeszéd európai éve, 2008

Lévi-Strauss, Claude: Szomorú trópusok, 1979

Merle, Robert: Védett férfiak, 1999

Soros, George: A 2008-as hitelválság és következményei : a pénzügyi piacok új paradigmája, 2008

Társadalmi riport 2008

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

   

Fontos a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

 

     

 

   
         

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

 

 

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

TREND-VÁLTÓ

1992 óta

ÉRTÉK-REND

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

EMBERHIT

ÉLETÚTMUTATÓ

Változó Világ Mozgalom

 

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

Változó Világ, 2023