VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

1980 augusztusának hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG 74.

1980

 K     R     M 

Az a hős, akinek a középpontja megmozdíthatatlan.

Ralph Waldo Emerson amerikai esszéíró, költő (1803–1882)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

1980

1980 augusztusának hírei

  

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus 1, péntek – Teljes napfogyatkozás, mely az Észak-Kanada–Észak-Oroszország–Nyugat-Mongólia–Kína sávban (az éjféli nap zónájában) látható.

Augusztus 2., szombat – Jobboldali szélsőségesek támadása Bologna pályaudvara ellen, a merénylet napján emelnek vádat Olaszországban több letartóztatásban lévő szélsőjobboldali merénylő ellen.

Augusztus 4., hétfő – Lázár György miniszterelnök és Apró Antal, az Országgyűlés elnöke bemutatkozó látogatáson fogadja Harry Earl Bergoldot, az Egyesült Államok új nagykövetét.

Augusztus 5., kedd – Nagyszabású színes záróünnepséggel véget érnek a Moszkvai Nyári Olimpiai Játékok. Az éremtáblázaton a Szovjetunió végzet az élen 80 arany, 69 ezüst és 46 bronz éremmel. Magyarország 7 arany, 10 ezüst és 15 bronzérmével a hatodik helyen végzett.

Augusztus 11., hétfő – Könyvtárosok nemzetközi találkozója Budapesten a külföldi magyar könyvgyűjtemények gyarapításának ügyében.

Augusztus 12., kedd – Sztrájkok kezdődnek Lengyelországban a jobb életkörülményekért, új független szakszervezet létesítéséért.

Augusztus 14., csütörtök – A Lengyelországban kitört sztrájkok átcsapnak a gdanski hajógyárra és más üzemekre és városokra.

– Jimmy Carter USA-elnök a Demokrata Párt jelöltje az elnökválasztásra, miután Edward Kennedy nem vállalja a jelölést.

Augusztus 15., péntek – A Politoys megakadályozza Rubik Ernő japán útját azzal a hivatkozással, hogy ez veszélyezteti a terv-szerű bel- és külföldi értékesítést.

Augusztus 16., szombat – Bukarestben a XV. nemzetközi történészkongresszuson a Nemzetközi Történettudományi Bizottság elnökségébe választják Ránki Györgyöt.

Augusztus 17., vasárnap – István Király Múzeum, Székesfehérvár, Szenes Zsuzsa gyűjteményes kiállítása.

Augusztus 18., hétfő – A Metró Közlekedésfejlesztési és Beruházási Vállalat 1980-ban 68 millióra kalkulálta a Sikló újraindításának költségét. A helyreállítási munkák csak négy évvel később indultak el. A Siklót a pályája fölött átívelő két híddal, az alsó- és felső állomással Takács Ákos építész tervei szerint készítették el. Az 1986-os megnyitókor csak a fülkék hasonlítottak az eredetihez, amelyek ötven másodperc alatt tették meg a száz métert. A huszonnégy utas szállítására képes két kocsit, amely a Margit és a Gellért nevet kapta, ingaszerűen kötötték össze: míg az egyik felfelé indult, a másik lefelé szállította az utasokat. A gőzsikló helyett már villamosított változat működött, az egyforintos villamosjegy korában felnőtteknek tíz, gyerekeknek öt forintért. Az újjáépítés után a Sikló másodpercenként egyébként három métert tett meg, de mivel az utasok ezt túl gyorsnak tartották, a sebességet 1988-ban a felére csökkentették.

Augusztus 23., szombat – A lengyel kormány küldöttsége Gdanskban tárgyalásokat kezd a Lech Walesa vezette sztrájkolókkal.

Augusztus 24., vasárnap – Vajda Lajos Stúdió Pinceműhely, Szentendre, Wahorn András kiállítása.

Augusztus 25., hétfő – A Magyar Tudományos Akadémián Tudományos ülésszak kezdődik Széchenyi István Hitel című munkája megjelenésének 150. évfordulója alkalmából.

Augusztus 26., kedd – Szimeonov Todor felesége, Teréz életet ad a család harmadik gyermekének. Két fiú után egy lány. A gyönyörű jövevény a Nóra-Vesza nevet kapja. A Vesza nevet a bolgár apai nagyanyja, a tehetséges, népszerű színésznő, a nagyszerű ember, Vesza Gacseva után kapja.

Augusztus 27., szerda – A Magyar Néphadsereg nagyatádi Helyőrségi Művelődési Otthonában megnyílik Keserü Ilona kiállítása.

Augusztus 28., csütörtök – Bemutatják a Két történet a félmúltból című filmet. Rendező Makk Károly.

Augusztus 31., vasárnap – A nyári lengyelországi sztrájkmozgalom politikai győzelme: a LEMP vezetése elfogadja a szervezet 21 pontos követelését, a Szolidaritást pedig október 24-én hivatalosan bejegyzik.

  

 

 

 

 

1949

 

Fidelio

 

Armagh Observatory

 

 

Kánaán

Restaurant

1132 Budapest,

Csanády u. 18.

Tel.: (1) 350 2622

VVIP-GT

 

 

 

         

    

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

 

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2024