VÁLTOZÓ VILÁG

VV EXTRA

MÉG TUDÁS

EMBER

KÖZÖSSÉG

VVM

 

A mai nap, részletesen  

Támogatásod?

Számít!

 

1949 szeptemberének hírei

Naptár | Az év 365+1 napja | A napok enciklopédiája | A tudás 365+1 napja | Történelem | Jog | Életmód | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

 

Egyéni keresés

 

Az ember újoncként érkezik életének minden korszakába.

Sébastien-Roch Nicolas de Chamfort francia moralista író (1741–1794)

A világ bölcsessége :: A népek bölcsessége :: A világ bölcselői

1949 szeptemberének hírei

  

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

     

   
 
 

 

 

 

 

 

   

Sztálin

 

Gyermekvasút

 

NATO

  

 

 

Szeptember 2. − Megszűnik a berlini légihíd.

Szeptember 5. − Az Elnöki Tanács 1949:5. sz. tvr.-vel megszünteti az iskolai kötelező vallásoktatást.

Szeptember 9. – Sault-au-Cochon mellett, Kanadában a levegőben felrobban egy repülőgép, az utasok és a személyzet, összesen 22 személy meghal. A nemzetközi bulvársajtó vad spekulációkban kezd. A kanadai hatóságok lassan kiderítik a szövevényes esetet, amely közönséges biztosítási csalásnak bizonyul. Három embert felakasztanak, köztük az első nő, akit Kanadában így végeznek.

Szeptember 10. − A Vasas Szakszervezet Székházában megkezdődik az első sztahanovista tanfolyam.

Szeptember 12. – Nagy László Bulgáriába utazik, ahol 1951 tavaszáig marad. Később is többször tér vissza oda, és a bolgár költészet megihletett tisztelőjévé és tolmácsolójává válik.

Szeptember 14. − A Népgazdasági Tanács elrendeli a 300-nál több dolgozót foglalkoztató vállalatoknál személyzeti és bérosztály szervezését.

Szeptember 15. − Bonnban kihirdetik a Német Szövetségi Köz-társaság (NSZK) megalakulását. Heusst választják az NSZK első elnökévé, első kormányfőjévé pedig Konrad Adenauer , aki 20-án mutatja be koalíciós (CDU-CSU-FDP) kabinetét. Adenauer 1963-ig marad hatalmon.

Szeptember 16. − Velencei Nemzetközi Filmfesztivál
Arany Oroszlán: Manon
Férfi főszereplő: Joseph Cotten – Jannie arcképe
Női főszereplő: Olivia de Havilland – Kígyóverem
Rendező: Augusto Genina – Az ég a mocsár felett

Szeptember 18. – Súlyosbodó pénzügyi válság Nagy-Britanniában. A brit fontot 30 %-kal leértékelik. Másnap Franciaország is leértékeli a frankot, ebben az évben másodszor.

Szeptember 21. – Pekingben Mao Ce-tung elnökletével megkezdődik a kínai nép konzultatív politikai konferenciája (a nemzeti parlament sajátos kínai formája). A 662 képviselő szeptember 30-áig tanácskozik, és jóváhagyja Kína új alkotmányát, amely október 1-én lép érvénybe, Kínát népköztársasággá kiáltva.

Szeptember 21. − Életbe lép az ún. megszállási statútum, ez fenntartja a megszállást, de megszünteti a katonai közigazgatást, s létrehozza a három nyugati hatalom Szövetséges Főbiztosságát.

Szeptember 22. – Franciaország újra meghirdeti Vietnam függetlenségét általa kialakított szerkezettel és fővárossal. Az akciót Việt Minh (a vietnami kommunista mozgalom) nem ismeri el.

Szeptember 22. – Megalapítják a Guatemalai Munkapártot PGT (Partido guatemalteco del trabajo, PGT), amely a nemzetközi kommunista mozgalomhoz csatlakozik.

Szeptember 23. – Budapesten megkezdődik Rajk László volt belügy-, majd külügyminiszternek és társainak pere. Rajkot, Szőnyi Tibort és Szalai Andrást halálra ítélik.

Szeptember 25. − A TASZSZ bejelenti, hogy a Szovjetunió is rendelkezik atombombával. Megszűnik az USA atommonopóliuma. Válaszul Truman elnök új fegyverkezési programot jelent be.

Szeptember 26. − Révai, betegségéből felépülve, a Rákosi Mátyás jelenlétében tartott házi ünnepség keretében hivatalosan is megnyitotta az új Népművelési minisztériumot. Kijelentette: „Az új minisztériumra azért van szükség, hogy állami eszközökkel is gyorsítsuk ennek az elmaradásnak a felszámolását, … hogy az ideológia területén is tervszerű és szervezett harcot kezdjünk a kapitalista maradványok kiszorítására.” Révai szerint a kultúra területén volt a legnagyobb a lemaradás a népi demokrácia gazdasági és politikai fejlődésével szemben. A beszéd fő motívumai a formájában nemzeti, tartalmában szocialista kultúra meghatározására, a marxista-leninista ideológia terjesztésére, a művészet és az irodalom semlegességének tagadására, a kultúra munkásaival való együttműködési igényre, a szovjet kultúra példamutató jellegére vonatkoztak. Sajátos aktualitást adott Révai beszédének a Rajk-ügy. Kifejtette, hogy a kulturális fronton éppúgy szükség van éberségre, mint a politikában és a gazdaságban, és hogy a néphez hű értelmiségre ezután még inkább számítunk, mint eddig. Rajkra és társaira utalva kijelentette: „nem volt köztük munkás és paraszt, de nem volt köztük egyetlen igazi értelmiségi sem.”

Szeptember 27. − A Rajk-per bizonyítékaira hivatkozva a Szovjetunió felbontja a barátsági szerződést, és megszünteti a diplomáciai kapcsolatokat Jugoszláviával.

Szeptember 28. – A Szovjetunió példáját követve a szocialista országok felmondják a Jugoszláviával kötött szerződéseiket és gazdasági–politikai blokád alá helyezik az országot.

Szeptember 29. − Megkezdődik az 5 éves tervkölcsön jegyzése.

Szeptember 30.  A kormány Kádár János belügyminiszter előterjesztésében, napirenden kívül megtárgyalja és jóváhagyja a megyerendezés alapelveit.

   

 

 

  

VÁLTOZÓ VILÁG

68.

1949

Írta

Szimeonov Todor

 Megrendelheted saját, illetve családod emlékeivel kiegészítve!

 

 

 

 

 

   
Ajánlott irodalom
 

 

A  VÁLTOZÓ VILÁG

köteteinek nagy része megvásárolható az ország két legnagyobb könyvkereskedőjénél online, ingyenes átvétellel az általad kiválasztott könyvesboltban vagy házhozszállítással.

Libri

 

Líra

A kiadónál az összes cím is megrendelhető, akár személyre szabott változatban. Hála a digitális nyomtatásnak, az éppen elfogyott címek is kaphatók rövid határidővel.

Kiadó

 

 

 

 

Aiszkhülosz: Leláncolt Prométheusz, 1985.

Cotterel, Arthur: Mítoszok és legendák képes enciklopédiája, 1994.

Hahn István: Istenek és népek, 1968.

Hamilton, Edith: Görög és római mitológia, 1992.

Hésziodosz: Istenek születése, 1974.

Mitológiai ÁBÉCÉ, 1973.

Ovidius: Átváltozások, 1975.

Panini, Giorgo P.: Mitológiai atlasz, 1996.

Pecz Vilmos (szerk.): Ókori lexikon I–IV., 1902.

Román József: Mítoszok könyve, 1963.

Szabó György (szerk.): Mediterrán mítoszok és mondák, 1973.

Szimonidesz Lajos: A világ vallásai, 1988.

Tokarev, Sz. A. (szerk): Mitológiai enciklopédia, 1988.

Trencsényi-Waldapfel Imre (ford.): Ember vagy, 1979.

Trencsényi-Waldapfel Imre: Mitológia, 1974.

Zamarovsky, Vojtech: Istenek és hősök a görög és római mondavilágban, 1970.

 

 

 

Az olvasás

A könyvek

Mutasd meg könyvtáradat...

A közkönyvtárak

A szakkönyvtárak

Az iskola-könyvtárak

Könyvesboltok

Könyvszigetek

Könyvesfalu

 

         

 

 

 

  

 

 

CHANGING WORLD | LE MONDE CHANGEANT | СВЕТЪТ В ПРОМЯНА

Flag Counter

2010. június 20-én telepítve.

  

Kezdő oldal

Olvasószolgálat

Médiaajánlat

Impresszum

Parvis

Teszteld internetkapcsolatod sebességét!

 

 

VÁLTOZÓ VILÁG

1995 óta

EMBERHIT

2001 óta

ÚTMUTATÓ

1991 óta

VVM

1992 óta

MOST, VALAMIKOR

Az idők kezdete óta

APEVA

Az idők kezdete óta

 

© Változó Világ, 2024